Toonbeeld van Russische propaganda, noemen eigen coronavaccin ‘een Spoetnik-moment’

Zo ineens uit het niets komt Rusland met wat het zelf ‘een Spoetnik-moment’ heeft genoemd: een eigen coronavaccin. Russische propaganda at its finest, zullen we maar zeggen. Al brengt het wel voordelen met zich mee.
Het klinkt uiteindelijk meer als wanhoopsdaad dan als ‘Spoetnik-moment’, want de gehele gang van zaken verloopt nogal raar. Zo zijn er geen officiële cijfers over de veiligheid en de werkzaamheid van het vaccin bekendgemaakt. En het instituut dat verantwoordelijk is voor dit vaccin, het Gamaleya-instituut (dat niet eens een Engelstalige website heeft), is volstrekt onbekend, ondanks dat het al in 1891 schijnt te zijn opgericht.

En dan het vaccin zelf. Die bestaat uit twee al bestaande coronavaccins. Eentje op basis van hetzelfde virus dat het Leidse biotechbedrijf Janssen ook gebruikt voor hun corona-vaccin, en eentje op basis van het virus dat de Universiteit van Oxford gebruikt voor hun vaccin.

Nou zijn er nog vele details die effect kunnen hebben op de (bij-)werking(en) van het vaccin, maar daar wordt dus nog geen woord over gerept. En daardoor lijkt het verhaal vooral als propaganda-vehikel te dienen.

De Russen lijken namelijk gewoon onderzoeken naar corona-vaccins te hebben bestudeerd, en op basis van twee veelbelovende onderzoeken zelf wat hebben zitten aanklooien. ‘Het beste van A en het beste van B’, en dan maar hopen dat hun vaccin (C) beter is dan A én B.

De hele vaccinwereld is natuurlijk zwaar sceptisch, maar tegelijkertijd is men denk ik wel benieuwd wat het vaccin bij mensen gaat doen, en of dat ook klopt met wat de Russen erover gaan zeggen dat het vaccin gaat doen. Want als het met zoveel bombarie wordt aangekondigd (militairen en het eigen personeel van het Gamaleya-instituut hebben zich al laten vaccineren, live op tv), zal het nooit lang duren voor de Russische overheid het vaccin beschikbaar stelt voor de eigen burgers. En die zullen eventuele risico’s wel sneller op de koop toenemen, aangezien het virus daar nog altijd wild rond raast en ze te zien krijgen hoe Russische militairen en onderzoekspersoneel zich in laten enten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. JochemX

  Ach die boze Russen toch en Wout legt ons uit dat ze maar wat aanklooien. Rusland is een groot land en het onderwijs staat op een heel behoorlijk peil. Dus waarom zouden ze niet af en toe wat presteren?

  1. Bloemkust

   Dat het een zeer groot land is is ons bekend, Jochem. Wel is het opvallend dat er in de afgelopen eeuwen veel technologie “overgenomen” is van het westen.

   1. JochemX

    @Bloemkunst, zijn er landen en dus mensen die niet elkaars vindingen jatten?

    1. Bloemkust

     Nee maar als je het boek van Werner Keller heb gelezen weet je dat de Russen er al sinds de 15e eeuw een patent op hebben.

  2. Earthly Joe

   Precies Jochem..maar het is zo makkelijk om een boemannetje aan te wijzen.. “kijk eens! hoe slecht zij zijn en wij niet”. Het maakt niet uit hoe vaak en hoe duidelijk je uitlegd dat het of niet klopt of dat het eigenlijk door iedereen gedaan wordt in dit geval. Mensen blijven gewoon als simpele zielen doorgaan.

 2. Pauline Kummer

  Het beste van de mindere, misschien werkt het. In de wereld van de wijn heb je verrassende goede kwaliteits wijn die voor een cru niet onderdoen. Zo zal het bij dit vaccin ook wel zijn.

 3. Bullshit10

  Van mij mogen ze er allemaal aan dood vallen dan hebben we die discussie ook weer gehad er komt en iedergeval geen naald en mijn lijf

 4. Earthly Joe

  Wat ben jij een domme tukker Wout! Je weet het niet, het is niet bekend, dus dan is het maar propaganda.. Moet je die DOMME Russen eens zien joh! bah ziekkelijk ventje ben je Wout! Zeg het mij na.. “Ik, Wout, heb geen idee waar ik het over heb, de feiten zijn mij niet bekend en ik zou daarom geheel geen lege en domme sensatie stukken moeten schrijven.. sorry, ik weet het simpelweg niet”

 5. M. Brandenburg

  “De Russen lijken namelijk gewoon onderzoeken naar corona-vaccins te hebben bestudeerd, en op basis van twee veelbelovende onderzoeken zelf wat hebben zitten aanklooien. ‘Het beste van A en het beste van B’, en dan maar hopen dat hun vaccin (C) beter is dan A én B.”

  Herken de ECHTE journalist, dat is degene die je de ALLE feiten brengt en zijn persoonlijke mening achterwege laat.

 6. Bes Tolen

  We komen niet veel te weten van hoe het in Rusland nu echt toe gaat. Zelf ben ik veelvuldig in Rusland geweest maar dat is al weer wat jaren geleden. Veel Russen waren van mening, dat het communisme het land alleen maar slecht heeft gedaan, vreselijk achterop geholpen. Het was van het slechtste volk, dat de macht had. In Rusland was nog veel mis. Veelal ook veroorzaakt door een machtsvacuüm waarvan juist groepen uit de oude macht hun groot voordeel mee hebben gedaan. Groepen, die vaak steun zochten in het westen en dat ook min of meer kregen. Het geeft ook moeilijke binnenlandse verhoudingen in Rusland en andere voormalige Sovjet staten aan. De oude strategie in het westen heeft in niet-communistische tijden nooit gedeugd. Die strategie was eerder overeenkomstig ook altijd tegen de meer noordelijke landen waaronder Nederland gericht. Met alle nare gevolgen van dien. Laten we ons dat wel bewust zijn.

 7. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Aanklooien ? Bombarie…
  Bij gebrek aan beter vliegen de superlatieven je om de oren…
  Kleuterklas is er niets bij…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.