Aantal besmettingen verdubbeld: 2588 in één week, maar niks om ons zorgen over te maken

Afgelopen week zijn er 2.588 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd, een verdubbeling ten opzichte van de week ervoor (1.329). Klinkt ernstig, maar toch hoeven we ons vooralsnog geen zorgen te maken!
Er werd minder getest, maar het percentage positieve testen is volgens het RIVM gestegen van 1,1 procent (op 20 juli) naar 2,3 procent voor afgelopen week. Het betreft voornamelijk de grootste clusters in de Randstad en West-Brabant.

De valkuil bij deze cijfers is dat ze te makkelijk worden vergeleken met de cijfers van toen het coronavirus net in Nederland opkwam. Tot begin maart konden mensen zich nog gewoon laten testen als ze een vermoeden hadden dat ze besmet waren. Al snel stopte Nederland daarmee, want het RIVM adviseerde toen om alleen nog de ernstige gevallen te laten testen (compleet debiel, maar goed). Die cijfers representeerden dus na verloop van tijd voornamelijk de zware gevallen.

En dat werden er heel snel heel veel meer, want symptoomloze (en dus niet-geteste) geïnfecteerden dachten nog gewoon bij opa en oma langs te kunnen gaan. Volgens het RIVM was er toen namelijk geen bewijs voor de ‘geruchten’ van besmetting via symptoomloze geïnfecteerden, dus hoefden we er niet eens rekening mee te houden…

Inmiddels doen we dat echter wél. De ouderen en zwakkeren onder ons, die de onbeschermde zorgverleners (weer door RIVM-advies) hebben overleefd, komen nu véél minder in contact met besmette mensen. De cijfers die we nu dus telkens voorgeschoteld krijgen, zijn vooral mensen tussen de 20 en 40 jaar (en is ongeveer een derde 40+ maar niet ouder dan 60 jaar). Nou, we weten ook dat die doelgroep (zolang ze verder gezond zijn) in iets van 99 procent van de gevallen géén wezenlijk risico loopt. Die gaan niet in het ziekenhuis, laat staan de intensive care, terechtkomen.

Besmetting in die doelgroep is geloof ik ook niet helemáál zonder risico, omdat het virus bij allerlei organen nog steeds wondjes kan veroorzaken en littekens achter kan laten. Zo schijnt bijvoorbeeld de longcapaciteit te zijn verminderd bij mensen die het virus hebben gehad. Mijn vriendin en ik merkten enkele weken nadat we verder klachtenvrij waren ook nog steeds een druk op de borst en sporadische kortademigheid, dus dat lijkt mij wel aannemelijk.

Maar, conclusie van dit hele verhaal is dit: zolang ouderen en zwakkeren afgeschermd kunnen blijven van de besmette populatie, is er eigenlijk weinig aan de hand. Het enige vervelende is eigenlijk dat je er op dit moment verstandig aan doet om je eerst te laten testen voordat je opa en oma bezoekt. Valt allemaal wel mee dus.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. Kretoloog

  Ha Woutje, leuk weer een stukje paniekzaaien? Helaas knul, daar trapt geen mens meer in.

  2588 besmettingen. Ja, en? 98% merkt er hoegenaamd niets van. 2% wordt een beetje ziek, dan heb je het over ongeveer 50 personen. En sommige van hen worden iets serieuzer ziek, 5 tot 6. Maar die zijn dan ook obees, hebben diabetes of een ernstige hart- of longziekte. Vervelend voor wie het betreft. Maar als samenleving niks om je ongerust over te maken.

  Waar je je wel ongerust over kunt maken, is het misbruik dat politici en bestuurders van deze coronabesmetting maken. Zij gebruiken het om vergaande vrijheidsbeperkende maatregelen te treffen. Tot aan mondkapjesplicht in de buitenlucht. Totale waanzin, is enkel een uiting van machtsgeilheid. Doodeng dus. Rutte zal deze week ook wel weer een duit in het zakje gaan doen. De liberale dictator!

  1. Gerda2

   RIVM heeft het de ene keer over besmettingen en de andere keer over positief-getesten.
   Klinkt toch iets anders.

   De laatste UPDATE RIVM
   04-08-2020 | 14:00 uur
   Update 29 juli t/m 4 augustus 2020
   Afgelopen week zijn er 2.588 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19. Dat zijn er 1.259 meer dan het aantal meldingen van vorige week. Er zijn in de afgelopen week 44 patiënten gemeld die voor COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Dat zijn er 21 meer dan vorige week.
   Er zijn 6 laboratorium-bevestigde COVID-19 patiënten als overleden gemeld, 3 minder dan in de week er voor.

   1. M. Brandenburg

    Als zij zijn overleden zijn zij dus tijdens de lockdown besmet geraakt. Incubatie tijd ontwikkling van de ziekte wanneer die heeft gekapseld enz enz. Dan ben je niet binnen een paar dagen weg. Dan hebben we het over een periode van een paar weken.

    1. hans-e-pans

     Hoe meer je test, des te meer mensen blijken dan besmet te zijn.

     Maar met welk Corona/Covid-19 virus blijken ze dan besmet want er schijnen er zoveel in omloop te zijn, al sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw.

     Het Corona/Covidvirus en het Influenzavirusseizoen komt er ook weer aan, zoals elke herfst- en winterperiode.

     Misschien moeten wij mensen onder ogen zien dat ons leven eindig is, soms komt hein eerdere soms later, daar is niets aan te veranderen.

  2. Wout Willemsen

   In het hele artikel (en zelfs in de titel ‘…maar geen reden om ons zorgen te maken’) laat ik zien dat het juist allemaal wel meevalt. Maar ach, waarom überhaupt nog lezen als je ook gewoon kunt roepen dat ik een paniekzaaier ben!

   1. NEXIT.

    QUOTE Maar, conclusie van dit hele verhaal is dit: zolang ouderen en zwakkeren afgeschermd kunnen blijven van de besmette populatie, is er eigenlijk weinig aan de hand. Het enige vervelende is eigenlijk dat je er op dit moment verstandig aan doet om je eerst te laten testen voordat je opa en oma bezoekt. Valt allemaal wel mee dus. END

    De sturing die hier ten toon gespreid wordt vat ik eerder cynisch op dan gerust stellend zoals je zegt dat bedoeld is.

    Het zou erg fijn zijn als media eens gericht ging rapporteren over I.C opnames en doden want dat zijn de echte cijfers en vergelijkbaar met de start van dit circus.

    1. Buzz68

     Mooi informatief verhaal.
     Tnx

    2. Combats le pelicule

     Ouderen en zwakken worden door COVID geruimd. Wie heeft daar bezwaar tegen? Precies, de linkse ratten.

   2. Combats le pelicule

    Hoe meer besmettingen hoe beter. Alleen oude mensen gaan er aan dood en dat is een gunstige zaak.

 2. NEXIT.

  zijn dit die testen dat als je de groep nogmaals test de uitkomsten significant verschillen ?

  1. Blitzkrieg

   NEXIT :
   h**ps://www.youtube.com/watch?v=g8Z7tsQw3gA&t=111
   Bekijk dit even, ben je voor de rest van je leven klaar met de PCR test; en met de covid19 hoax ook trouwens.

   1. Combats le pelicule

    COVID is een hoax!

 3. Blitzkrieg

  Wout Willemsen :
  Quote : “Het enige vervelende is eigenlijk dat je er op dit moment verstandig aan doet om je eerst te laten testen voordat je opa en oma bezoekt. Valt allemaal wel mee dus.”

  Los van het feit dat ik al dat corona gedram redelijk moe begin te worden, bestaat er niet zoiets als een covid19 test.

 4. M. Brandenburg

  INdien de autuer en zijn partner een echt zware griep hadden gehad dan hadden ze exact dezelfde problemen gehad achteraf, dat is namelijk heel normaal bij elke ziekte die je echt beroerd maakt. Dus niet iets specifiek iets van Corona, ook al doen de alamisten alsof dat wel zo is. Sinds Maart heeft het virus zich vrij en blij versrpeid en nu we zijn gaan testen vinden we waar dat virus allemaal naar toe is verspreid.

  De auteur gaat uit van 1% jongeren onder de 70 die klachten hebben, dat is enkel als je de hoofdpijtjes meerekend, immers 98% van de overledenen is ouder dan 71 en en nog geen 2% moet worden opgenomen in het ziekenhuis, sterker nog hoe meer we meten hoe lager dat percentage word. Feit is zonder actief te hebben getest vanaf Januarie dan wel Februari kunnen we helemaal geen enkele uitspraak doen over de nu geregistreerde besmettingen, ook omdat we absoluut niet testen wie het al gehad hebben, probeer daar officiele cijfers van te vinden en je zult zien dat die volledig ontbreken, dus je kan nu enkel maar stellen dat er geregistreed wordt, daarnaast moet je zoeken naar het aantal nieuwe doden dat angstvallig stil word gehouden en ook het aantal opnames word niet meer gecommuniceerd, ga je wel spitten dan zie je dat er geen enkele stijging is in het aantal opnames en het aantal doden. Dus we registreren enkel, en zij die wel echt iets zware symptomen hebben gehad zullen net als met een echte griep maanden tot wel een jaar nodig hebben om echt helemaal te herstellen.

  1. Piet51

   @M. Brandenburg
   Een boeiend verhaal, maar ik vraag me nu wel af waar jij je cijfers vandaan haalt nu die angstvallig stil gehouden worden. Zou je je bronnen kunnen noemen, zodat we allemaal kennis kunnen nemen van jouw werkelijkheid?

   Cijfers over nieuwe opnames zijn er gewoon. Dat zijn er enkele tientallen per week, waarmee het totaal dus stijgt. Daar wordt niets angstvallig stil gehouden. Besmettingen worden veel meer gemeten, de nieuwe stijgen wekelijks en ook die worden niet stil gehouden. Hetzelfde geldt voor het aantal doden. De grafiek met doden per week daalt voortdurend en is nu ongeveer nul doden per dag. Dat is wat anders dan angstvallig stil houden. Maar jij hebt dus andere cijfers. Graag je bron.

   1. NEXIT.

    blabla pietje zegt het al , het aantal doden is te verwaarlozen , zelfs de linkse narcist kan niets anders dan concluderen dat corona een hoax is !

    we gaan nu dus steggelen over ” andere cijfers ” sukkel

    1. Bloemkust

     Enz

    2. Piet51

     @NEXIT.
     Het zou je sieren verder te kijken dan je neus lang is. Het heeft er alle schiujn van, dat je dat niet gewend bent. De meeste nieuwe besmettingen treffen jonge mensen, die vaak niet ernstig ziek worden. Maar het is bij de huidige naleving van de maatregelen een kwestie van tijd, voor andere doelgroepen ook getroffen worden. Corona begint met een besmetting, korte tijd later klachten, daarna soms een ziekte periode met eventueel ziekenhuisopname (weer wat later), IC en bij een paar besmetten uiteindelijk de dood.

     Het argument dat de z.g. corona-doden ook andere onderliggende lachten hadden is een dooddoener, want corona konden ze er net niet bij hebben en ook bij de seizoensgriep maken we die nuancering niet, hoewel daar hetzelfde verschijnsel zich voordoet.

     1. NEXIT.

      het is een dooddoener dat er geen I.C opnamen zijn
      het is een dooddoener dat er geen doden vallen
      het is een dooddoener om een vaccin te zoeken bij een muterend virus
      het is een dooddoener om landen volledig op slot te gooien en economieën naar de klote te helpen voor een verkoudheidsvirus.

      Corona is een verkoudheidsvirus malle pietje maar dan kan je narcisten niet duidelijk maken ongeacht het aantal woorden en zinnen gebruikt.

      Het zou je sieren om je te verdiepen of de maatregelen opgelegd ook maar enig resultaat hebben roeptoeter. triest geval

     2. Piet51

      @NEXIT.
      Ik ben eigenlijk niet meer zo heel erg geïnteresseerd in jouw oordelen. Ik ben nog wel steeds zeer geïnteresseerd in de infobronnen van M. Brandenburg, waar de “angstvallig stil gehouden” corona-cijfers geopenbaard worden. Maar hij of zij laat het blijkbaar afweten.

     3. Grasmaaier

      Zwamneus: “Het argument dat de z.g. corona-doden ook andere onderliggende lachten hadden is een dooddoener, want corona konden ze er net niet bij hebben en ook bij de seizoensgriep maken we die nuancering niet, hoewel daar hetzelfde verschijnsel zich voordoet.”

      Hebben we bij de seizoensgriep ook iedere keer een lockdown?

     4. Grasmaaier

      Zwamneus2: “Ik ben eigenlijk niet meer zo heel erg geïnteresseerd in jouw oordelen.”

      Wat betekent: ik gooi de handdoek in de ring en ben volledig uitgeluld.

     5. Beukman

      Hebben we bij de seizoensgriep ook iedere keer een lockdown?

      Meer dan de helft van de mensen die tot de risicogroep horen, laat zich jaarlijks vaccineren tegen griep. Is zeker ook nergens voor nodig?

     6. Beukman

      Wat betekent: ik gooi de handdoek in de ring en ben volledig uitgeluld.

      Dat lijkt me voor wat Nexit betreft een begrijpelijke reactie.

     7. Grasmaaier

      Beukman stelt het vaccineren van een beperkte groep mensen gelijk aan een volledige economische en fysieke lockdown van 17,8 miljoen mensen.

      I rest my case.

     8. Henk Alberda

      Onschuldige Nederlanders worden opgesloten met een verzonnen pandemie.
      Dat noem ik een smerige dictatuur.

     9. Beukman

      Zelfs Trump en Johnson geloven inmiddels niet meer dat het een “verzonnen pandemie” is, Henk.

      Wie het wél tot het laatst toe geloofde? Herman Cain, trouw aanhanger van Donald en door die laatste voorgedragen als bestuurslid bij de centrale bank Fed. Actief ook in The Tea Party.
      Openlijk verklaarde Herman alle drukte rond corona, zoals quarantaine en mondkapjes, als onzinnig.
      Twee maanden geleden was hij aanwezig bij de verkiezingsrally van de president in Tulsa. Met een air van “kijk mij nou” zat hij daar zonder mondkapje, in die grote hal.
      Twee weken later werd hij ziek. Hij kwam met corona in het ziekenhuis te liggen. Vorige week is hij gestorven.

      Op zijn grafsteen is gebeiteld: “Maar ik had gelijk.”

     10. NEXIT.

      enz

  2. Meriadoc Brandebok

   januari februari

  3. combat le pelicule

   Even voor de duidelijkheid we hebben het hier over een zeer klein aantal Nederlanders oftewel 0.01462146892% van de bevolking dat is dus letterlijk 0,0%

 5. cronewillie@gmail.com

  krijgen we donderdag weer die 2 gevaarlijke gekken
  op tv te bewonderen rutte en de jonge.

 6. cronewillie@gmail.com

  misschien horen we donderdag wel wat
  over die door gesnoven RIVM sufferds.
  en zo niet kunnen we onze nep virologen
  wel weer bewonderen op de staats TV.
  tenminste wie daar nog naar kijken.

 7. Rieks

  Geen mondkapjesplicht. De ware reden is natuurlijk dat dat teveel handhavingsproblemen geeft en dat wil men niet. Geen plicht dus dat wordt niks in een hoofdstad waar ook de burgemeester geen mondkapje draagt.

  1. NEXIT.

   iedereen die het wil mag gewoon een mondkapje dragen hoor. Ik wil ook geen geiten wollen sokken dragen en ook geen mondkapje. Komt helemaal goed bij de rechter.

 8. harte385

  Maakt het allemaal uit of je nu vermoord wordt corona of door je mede mens omdat je volgens hen een racist ben. Zij mogen alles en de rest moet dood.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.