Belachelijk! Nieuwe corona-app blijkt vooral handig als ondersteuning voor contactonderzoek GGD

De corona-app, CoronaMelder genaamd, blijkt eigenlijk maar een tandloos hulpmiddeltje waar vooral GGD’s bij hun bron- en contactonderzoek profijt van hebben. Besmetting gaat de gebruiker er in ieder geval niet mee voorkomen.
Bron- en contactonderzoek kan op verschillende manieren worden gedaan. In het begin van de virusuitbraak gebruikten enkele landen in Zuidoost-Azië voornamelijk enquêtes. Reizigers vanuit China werden dringend doch vriendelijk verzocht om de enquêtes in te vullen, zodat men in ieder geval een redelijk beeld kreeg van potentiële andere besmettingen.

Al snel werden er apps ontwikkeld of aangepast zodat de enquêtes vanaf de telefoon konden worden ingevuld, en men begon ook de data van de smartphone zelf te gebruiken. Het gebruik van apps heeft zeker effect gehad, vooral wanneer die in verbinding stond met andere gebruikers en ook actief meldingen gaf waar je als gebruiker ook wat aan hebt. Los van de privacyschendingen is het best wel fijn als je met één alarmpje kunt weten dat er iemand in je buurt is die besmet is (geweest) toch? Dan kun je tenminste nog extra voorzichtig zijn en zorgen dat je niet zelf besmet raakt!

Deze CoronaMelder gaat dát dus absoluut niet doen. De app pikt andere app-gebruikers binnen een bepaalde radius op en registreert dit ‘handje schudden’ tussen beide telefoons. Wanneer de GGD een positieve testuitslag heeft, sturen zij een berichtje naar de desbetreffende persoon en stuurt de CoronaMelder het bericht ook (anoniem) door naar alle contacten waarmee de app de afgelopen twee weken heeft lopen ‘handjes schudden’.

Dat schiet toch geen ene moer op, zo’n bericht?! ‘Hoi, ergens in de afgelopen veertien dagen ben je mogelijk besmet geraakt, succes en blijf vooral thuis. Grtz, de GGD.’ Daar zit je dan met je goeie gedrag, alsnog besmet en waarschijnlijk al veel te laat om verdere besmetting alsnog te voorkomen.

Ik snap dat er allerlei bezwaren zijn tegenover bepaalde functionaliteiten en dat sommige landen echt wel te ver zijn doorgeschoten, maar dit is gewoon crap. Niet zo gek ook dat het door Ron Rozendaal, de verantwoordelijke directeur informatiebeleid van het ministerie van Volksgezondheid, met deze dooddoener wordt aangeprezen: “Maar elke besmetting die je met de app voorkomt, spaart mogelijk een leven.”Kom nou toch…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. NO8DO

  Wout snapt het helemaal.
  De app beschermt je niet corona, TBC, kinkhoest of oververhitting.
  Waardeloos, zit ook al geen navigatie voor aerosolen in.
  Gelukkig krijg je wel een gratis mondkapje voor je telefoon.

 2. NEXIT.

  ik heb geen mobiele telefoon , staat nergens in de grondwet dat ik een mobiel moet aanschaffen

  stem sociaal , stem PVV

 3. Blondie

  In combinatie met de ophokplicht en de verplichte enting (die eraan komt) een pracht middel voor het Linkse Rutte Kartel om de burgers te traceren.

  De democratie is allang verdwenen in Nederland, maar dit gaat nog een stap verder, een beknotting van je persoonlijke vrijheden.

  1. Gebande3

   Ik adviseer u voorzichtiger te zijn met uw uitlatingen.
   De tentakels van QAnon reiken verder dan die van het Rutte kartel..

   1. NEXIT.

    enz

    1. Bloemkust

     enz

     1. NEXIT.

      usw

 4. JFU

  Weer een nutteloze maatregel dus die bakken met geld heeft gekost. Net als het testen dat nu gedaan wordt met slechts een beperkt aantal mensen, terwijl het inwoner aantal rond de 18 miljoen zit. Er zijn dus heel veel meer besmettingen dan dat handje vol dat is getest. Het virus gaat echt veel verder. Waarschijnlijk is ruim 2,5% van de bevolking al lang besmet zonder klachten…dus….reken maar uit….

 5. RPML

  George Orwell wist niet wat een ‘app’ was, maar anders had hij het zeker gebruikt in zijn boek 1984; voor de rest had hij een ver vooruitziende blik.

  1. Rood

   @RPML: Ik gebruik een telefoon waar je mee kunt telefoneren en een sms mee kunt versturen, helaas kun je daar geen apps mee downloaden.

   🙂

 6. RPML

  Het lijkt met het handigst de mensen die ervan overtuigd zijn dat ze cruciale beroepen hebben voor de samenleving deze app voor hen verplicht te stellen: verplegers, medici, onderwijzend personeel, politie, BOA’s, ambtenaren en politici.

  Graag ook als het vaccin er komt in die volgorde, ik zie het als mijn plicht deze beroepsgroepen te laten voorgaan in het belang van het land.

  1. Robin Hoed

   Ambtenaren en politici essentieel?
   Ik ben het er wel mee eens dat zij voorgaan.
   Zij zijn er ten slotte de oorzaak van dat het zover kwam,
   en vanwege de voorbeeldfunctie.

 7. Rood

  Grappig, loop je rustig met je smartphone op straat, krijg je ineens een contactverzoek van de overheid.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.