CBS stelt oversterfte door hittegolf bij met 650 extra doden, exact dezelfde risicogroep als bij corona

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schat het aantal extra overlijdens ten tijde van de hittegolf, de zogeheten ‘oversterfte’, hoger in met 650. Die zouden vrijwel volledig kunnen worden toegeschreven aan de hittegolf, meent het CBS. Ik vraag het me af.

In de week van 10 tot en met 16 augustus gaat het om 3.172 sterfgevallen, waar het gemiddelde voor die week normaal op ~2.670 ligt. Voor de week erop gaat het vooralsnog om 150 extra doden, maar nog niet alle data is binnen. En dan lees ik dit zinnetje:

“Volgens het CBS valt de oversterfte vrijwel zeker volledig toe te schrijven aan de hittegolf, omdat in de afgelopen twee weken ‘slechts’ enkele tientallen Nederlanders overleden aan COVID-19.”

In Nederland tellen we alleen de overlijdens van de in het ziekenhuis opgenomen (en positief geteste) coronapatiënten als ‘coronadoden’. En wellicht, hier en daar, bij zéér sterke vermoedens van coronabesmetting. Maar een oud iemand met het coronavirus, die thuis sterft tijdens de hittegolf? Die wordt geteld als ‘oversterfte’ vanwege die hittegolf.

En ik geloof niet dat dit allemaal door de hittegolf is gekomen, althans niet direct. De hittegolf kan net zo goed het laatste zetje zijn geweest, wat net te veel is geweest voor een al (door corona) verzwakt persoon. Dat zou kunnen betekenen dat zo iemand het wellicht wél had overleefd als diegene niet besmet was geraakt.

Het sterftecijfer onder mensen die gebruik maken van langdurige zorg (Wlz), is 37 procent hoger dan normaal. Ook zijn er relatief veel 80-plussers gestorven en is de sterfte in de leeftijdsgroep van 65- tot 80-jarigen 11 procent (94 doden) gestegen. Precies dezelfde risicogroep als bij corona dus.

Ja, het kán inderdaad gewoon komen door de hittegolf, maar naar een andere verklaring wordt ook niet echt gezocht! En heel begrijpelijk waarom dat niet gebeurd hoor. Maar het argument: ‘het zal wel de hittegolf zijn, want coronapatiënten hebben zich niet eerst gemeld toen ze doodgingen’, is ook wel weer het ándere uiterste. En dat is wat het CBS hier zegt. Het is niet alsof de paniek uitbreekt op het moment dat er bij de schatting rekening wordt gehouden met een vermoeden van sterfte door corona. Nu lijkt het juist meer alsof het virus wel degelijk een (hoofd-)rol speelde!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Blondie

  Het CBS is niet onafhankelijk maar ventileert gewoon wat zij opgedragen krijgen en hangen zo andermans opdracht aan hun eigen waslijn.

  De oplossingen en de bevindingen van de Rutte Clan zijn de oplossingen en bevindingen van het CBS en ook van het RIVM.

  Noem nu eens gewoon het aantal griepdoden in 2020 en het aantal Corona doden zonder onderliggende ziektes.

  Rutte stop met liegen, dan kan het CBS ook weer een eigen mening vormen.

 2. Blitzkrieg

  Ik heb wel een idee hoe die oversterfte komt, lezen we allemaal even mee met de schandalen…

  Ventilators mogen tijdens de hittegolf niet aan in Gelderse verzorgingshuizen vanwege corona
  h**ps://www.ad.nl/binnenland/ventilators-mogen-tijdens-de-hittegolf-niet-aan-in-gelderse-verzorgingshuizen-vanwege-corona~ad642791

  Quote : “De meeste inwoners van Gelderland maken zich zorgen om de gezondheid van anderen als gevolg van de hitte. Ook zorgt het door corona aangepaste hitteplan voor hoofdbrekens in verzorgingshuizen. Daardoor mogen ventilatoren niet aan.”

  Meander Thuiszorg vervangt douchen bij hitte door washandje
  h**ps://www.limburger.nl/cnt/dmf20200730_00169937/meander-thuiszorg-vervangt-douchen-bij-hitte-door-washandje

  Quote : “Thuiszorgcliënten van Meander worden bij extreem warm weer, zoals vrijdag, niet meer gedoucht. Daarvoor in de plaats komt een poetsbeurt met een nat washandje. Niet iedereen is daar blij mee.”

 3. Adriaen van Bergen

  Het is heel normaal dat oudere mensen makkelijker sterven.
  Dat is bij elke griepgolf zo en bij elke hittegolf zo.
  Vaak zijn oudere mensen al zwakker, door weinig en slecht eten, weinig bewegen, weinig zonlicht enz.
  Het ligt dus helemaal niet aan corona.
  Corona is het laatste zetje, net als andere jaren de griep.
  In 2018 was er zelfs meer oversterfte door de griep dan dit jaar door die zgn. Corona.

 4. sonny

  Het overlijden van ouderen door Corona danwel een hittegolf is wat betreft de uitgaven van de overheid en zorgverzekeringen positief, de AOW uitkeringen slinken en minder medische kosten!
  Maar ja, voor de overheid verdampt dat geld weer aan immigratie kosten en de zorgverzekeringen verliezen de winst wederom door te lage zorgpremies die deze groep betaalt, daarbij is hun zorgvraag hoog!

 5. nexit nu

  Als je levensvreugde verdwenen is omdat je opgehokt bent door de haagse gestapo doe je sneller je ogen dicht voor de absolute rust

 6. Rood

  En dit jaar 400 griepdoden tegenover 4000 vorige jaar. Wat klopt hier niet.

 7. Arbeider65

  Goh… Hoe is dat toch mogelijk? Afschaffen die warme zomers. Tjee, dat kost echt veel mensen levens.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.