Column Jan Roos: Van cultuurrelativisme tot woke-onderdrukking – het nieuwe links ruft naar puur fascisme

Wat het Vrije Westen onderscheidde van het autocratische denken van huidige dictaturen en regimes uit het verleden is eenvoudig samengevat in het eerste woord van de term. Hier was een mens vrij om te denken wat hij wilde en zijn leven in te vullen naar eigen behoefte. Ik vraag me af of we die vrijheid nog steeds hebben.

Als je de media in ons land mag geloven is er niets aan de hand. Het lijkt net of we in een mooie open samenleving wonen, waar iedereen zich door artikel 1 van de Grondwet vrij kan voelen en mag zeggen wat hij denkt. Alleen als je eens een paar programma’s van de NPO achter elkaar bekijkt valt er iets vreemds op. Het zijn zogenaamd allemaal verschillende omroepen met hun eigen smaakje, alleen ze hebben allemaal dezelfde monotone mening. Geen programma kleurt buiten die lijntjes, geen omroep doet nog rebels of is openlijk anti-establishment.

De commerciëlen kan je nauwelijks iets kwalijk nemen omdat het om de reclame-inkomsten gaat, maar als je bijvoorbeeld RTL Nieuws opzet zie en hoor je daar ook exact dezelfde narratief. Erik Mouthaan, de meest openlijk activistische “journalist” van allemaal, is dagelijks bezig anti-Trump-items de ether in te slingeren. Hij doet werkelijk niets anders. Alle talkshows in ons land zijn ook alleen maar negatief over de Amerikaanse president. Net als alle dagbladen, columnisten en BN’ers die hun mening ergens mogen geven. Nooit is er iemand aan het woord die pro-Trump is of wordt er ergens uitgelegd dat hij met twee vingers in de neus zijn herverkiezing gaat winnen. Terwijl iedereen met een beetje verstand weet dat hij dat gaat doen. Waarom zo eendrachtig? Omdat je anders geen baan meer hebt.

De cancelcultuur is natuurlijk niet alleen een internetfenomeen. Je wordt niet alleen maar van de socials gedonderd als je niet denkt en post zoals dat bedrijf graag wil. In de mainstream media is dat natuurlijk niet anders: hoe kan een ooit rebellerende omroep als PowNed nu zo keurig in de pas lopen? Ze zouden Hilversum gaan opblazen. Ik zie de prominenten Weesie en Castricum nog opeens roepen dat Zwarte Piet toch maar moet worden afgeschaft. Toen ik daar nog werkte wilde Weesie nog een maand lang het programma PowNews in Pietenpakken presenteren om te demonstreren tegen het verdwijnen van de kindervriend in de media. Maar binnen tien jaar dus geworden zoals de rest.

Of wat dacht je van de voorheen liberale VPRO? De vrijzinnige omroep werd in de jaren ’60 een hippiedomein. Met verschillende baanbrekende, vernieuwende, op eigen wijze gemaakte programma’s, die vooral tegen tegen de stroming in zwommen. Die anders waren, met een ander geluid en een andere denkwijze. De VPRO-programma’s van weleer toonden vooral creatieve en culturele vrijheid en zorgden dus af en toe voor ophef in het grauwe medialandschap. Moet je nu eens kijken naar die omroep: zoals alle anderen hetzelfde sausje van de in de pas lopende deugende nietszeggendheid.

Vrijheden waren vooral een links domein, net als emancipatie van minderheden overigens. Als je zo om je heen kijkt zijn die verworvenheden van eigenaar geswitcht. Zo ging het ook al eerder met de Republikeinen en Democraten in Amerika. Juist de Republikeinen waren “links” te noemen en streden bijvoorbeeld tegen de slavernij. De Democraten waren eerder “rechts” en conservatief en hadden weinig op met vrijheden en minderheden. Na de oorlog ruilden zij van gedachten en met Ronald Reagan werd het laatste progressieve denken binnen de Republikeinen vervangen door een meer conservatieve koers.

Op dit moment zie je dat die rollen in het Amerikaanse tweepartijenstelsel weer worden teruggedraaid. De Democraten zijn heel erg bezig met identiteitspolitiek. Alles en iedereen wordt in vakjes van huidskleur, geslacht en geaardheid geplaatst. Andersdenkende worden buitengesloten, gewelddadige organisaties als Antifa en Black Lives Matter worden verheerlijkt en de cancelculture omarmt. Niets hebben de Democraten meer met individuele vrijheden. De Republikeinen zijn daarentegen veel meer bezig met de emancipatie van minderheden, met het beschermen van vrijheden en strijden tegen de zogenaamde woke-cultuur: wat alleen maar een andere term blijkt te zijn voor een vernieuwde onderdrukking.

Ook in ons land zie je die flipflop. Links is regressief geworden en wil van alles beperken voor mensen die niet links zijn. Ze praten over inclusiviteit, maar willen exclusiviteit. Links bestreed ooit de elite, nu zijn ze de elite. Links ziet nog maar weinig in emancipatie omdat ze onze vrijheden niet meer als hun ideaal zien. Eerder maakte het cultuurrelativisme ze al anti-Westers en omarmden ze daarom met zoveel liefde culturen en geloven die hun haat delen. De vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid wordt tegenwoordig hartstochtelijk door rechts verdedigd, daar links het maar wat vervelend vindt als iemand er een ander idee op nahoudt. Juist door de angst voor het vreemde en de hunkering naar de vervlogen hippietijd kan je de huidige linkse denkers conservatief noemen. Aan de rechterflank wordt juist veel meer geroepen om pluriformiteit, om werkelijk vrij denken en om creativiteit. Iets waar ze niet zo lang geleden de neus voor zouden ophalen.

Dat internet nu steeds meer een links medium is geworden, waar op de socials terroristische organisaties als Antifa of BLM kunnen doen en laten wat ze willen, maar een eenzame rechtse columnist wordt gedeplatformed om zijn mening is verontrustend. DDS is ook niet voor niks vertrokken bij Facebook. Dat linkse mensen actief bezig zijn rechtse mensen van het web te krijgen doet soms denken aan het McCarthyisme ten tijde van het communistenjagen van de Amerikaanse conservatieven.

De Westerse Vrijheden zijn een groot goed. Maar in linkse handen zullen ze steeds verder worden ingeperkt. Want hun vroegere vrijheidsminnende denken is ingeruild voor de onderdrukking van de vrije geest. Het oude links is niet meer en het nieuwe links ruft puur naar fascisme.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. CLoVis

   
  Nou,
  erop wachten maar
  met hoeveel nicks de linkse @lamlul hier gaat ‘reageren’.

  Of zou hij intussen al gestikt zijn in zijn eigen vuilspuiterij.

  1. Che

   De nick CloVis past perfect bij de Combat L-ugar Clan.

   1. CLoVis

    Natuurlijk;

    en che past ook perfect in ‘schele’.

    1. Rood

     Het is beter om de linksfascist gewoon te negeren.

  2. Yoyo

   Prima stuk, Jan!
   Er hoeft geen woord aan toegevoegd te worden.
   ALLEEN maar spijkers met koppen!

   Ga zo door!!
   Je columns worden met bewondering en interesse gelezen door mij.

 2. CLoVis

   
  Dat kan natuurlijk wel even duren
  want de columns van Jan Roos zijn uniek
  en hierover kan hij niets kopiëren en plakken.

 3. Grasmaaier

  Bravo Jan Roos. Van A tot Z een reeks van spijkers en koppen. De linkse gedachtepolitie heeft zijn werk goed en afdoende gedaan – niemand durft meer een eigen, afwijkende mening te hebben op straffe van excommunicatie en sociale uitstoting.

  Links is een terreursekte: oud marxisme en fascisme in nieuwe zakken.

 4. ko vadis

  Voor iemand die het wel even genoeg vond, mept ie wel hard de spijker op de kop.

 5. Ritter

  Video:

  Een gemaskerde Black Lives Matter-militant volgde de Republikeinse Nationale Comitéman Chris Ager en zijn vrouw naar hun hotel en dreigde dat ze hem zouden “neuken”.

  De linkse ‘demonstranten’ terroriseerden mensen die de toespraak van president Donald Trump op de Republikeinse Nationale Conventie verlieten en hen de hele nacht aanvielen.

  Terwijl meneer Ager en zijn vrouw probeerden hun hotel binnen te komen, blokkeerden de militanten hun weg en schreeuwden agressief naar hen.

  ht*ps://districtherald.com/masked-black-lives-matter-militant-threatens-republican-national-committeeman-chris-ager-follows-him-to-his-hotel/

 6. evil knievel

  You go Jan!
  Bly dat je toch nog van je laat horen!😁

 7. Gebande3

  het nieuwe links ruft naar puur fascisme

  Het nieuwe rechts ruikt naar lavendel, net als het toilet, waar het de echte drollenlucht maskeert.

  1. CLoVis

   @lamlul

   Dat bedoelde ik nou;

   er is niets voor je om na te lullen
   dus je komt zelf maar weer eens
   met een proefje
   van jouw eigen ‘hoogstaande intellect’.

   Weet je, je bent eigenlijk net een paardenkeutel:

   aan de buitenkant wel mooi glimmend,
   maar van binnen evengoed stront.

   1. Meriadoc Brandebok

    En jij bent een mensenkeutel.

    Die moet je vlug door de plee spoelen, anders gaat het stinken.

    Splatsj!

    1. CLoVis

      
     Moet je het handje van je vriendje weer eens vasthouden?

     1. Meriadoc Brandebok

      Splatsj!!

    2. Logica

     @Meriadoc, Jij bent het bewijs van de stelling van Jan Roos.

 8. SubTec

  Dat is geloof ik al langer bekend….
  h**ps://www.youtube.com/watch?v=T8rkxLBCn80

 9. deZwaluw

  Het nieuwe links ruft naar puur fascisme

  Er is niets nieuws aan dat Links.
  Er zijn er echter steeds minder dus ze moeten steeds harder schreeuwen.

  Wegstemmen dat zooitje.

 10. Logica

  Opnieuw een uitstekend stuk van Jan Roos. Iedereen die enigszins geïnteresseerd is in wat er om hem heen allemaal gebeurt en zijn informatie niet alleen bij de Nederlandse tv zenders vandaan haalt, die kan zien dat er geen speld tussen te krijgen is.

  Oud links dacht weliswaar om de baantjes maar deed ook nog weleens leuke dingen voor de mensen. Nieuw links is demoniseren. Niet alleen van politici maar ook van gewone mensen die er een andere mening op na houden.

 11. Rene van der Grijp

  “Links bestreed ooit de elite, nu zijn ze de elite.”

  Het is een slingerbeweging. De beweging naar links begon eind jaren 60 als reactie op de rechtse spruitjeslucht van de naoorlogse periode en sindsdien is de slinger steeds verder naar links gegaan.

  Het einde van zo’n slingerbeweging kondigt zich aan als de bereikte machtspositie zo groot is dat er automatisch weerstand tegen ontstaat. Daarvan zien we in deze jaren het begin.

  En we zien ook hoe agressief links erop reageert. Het masker van progressiviteit, redelijkheid en tolerantie begint te vallen en wat tevoorschijn komt is de weerzinwekkende tronie van het nietsontziende totalitarisme.

 12. Beukman

  Jan Roos schrijft:
  De cancelcultuur is natuurlijk niet alleen een internetfenomeen.

  Nogal een open deur; een specialiteit van Roos. Sterker nog: de cancelcultuur is van alle tijden.
  Overigens heerst er hier op DDS ook een cancelcultuur. Iedereen die tegen de hier heersende main stream ingaat – dat zijn er een handjevol – wordt doodgewenst, gedoxt, uitgescholden, geframed als “tr0l”, zeer onaangenaam bejegend, gesommeerd om naar “Joop” te verkassen, of krijgt te horen dat hij narcist is, autist, asperger, enzovoort. Als dat geen cancelen is.

  De goedmensen alhier met Jan Roos voorop wijzen graag op hun eigen voortreffelijkheid, en benadrukken deze voortreffelijkheid door met name de linkse mens aan de andere kant van de schutting te veroordelen. Het zou hen echter sieren als ze eens in de spiegel keken en zich daarbij afvroegen: “Ben ik dan eigenlijk wel beter?”

  1. Rene van der Grijp

   “Iedereen die tegen de hier heersende main stream ingaat – dat zijn er een handjevol”

   Het zijn er vrij veel, al weet je nooit hoeveel daarvan sokpoppen zijn.

   Maar er is een goede lakmoesproef: DDS geeft jullie de gelegenheid je zegje te doen. Dat moeten rechtse mensen eens proberen op linkse sites als Joop, Nu.nl en dergelijke. Je ligt er gelijk af.

   1. Beukman

    Ik heb geen ervaring met Joop. Wél met geenstijl, de enige website waar ik ooit af werd gedonderd nadat ik een lulverhaal van een der redacteurs beleefd had doorgeprikt.

    Ik waardeer inderdaad het beleid dat op DDS wordt gehanteerd. Als je je maar aan de regels houdt, normale fatsoensregels in acht neemt en constructief bijdraagt aan de discussie, wordt je geen strobreed in de weg gelegd.
    Misschien geldt het hebben van een niet-mainstream mening wel als een pre. Feit is dat die meningen goed zijn voor een discussie.

    1. Rene van der Grijp

     Het is algemeen bekend dat op sites als Joop rechtse meningen worden geweerd. Het komt niet eens door de moderatie heen. Heb je trouwens weleens van de term “meulenbelten” gehoord?

     “Misschien geldt het hebben van een niet-mainstream mening wel als een pre.”

     –> Volgens Tim wel. Hij noemde dat het “zuurdesem” van de discussie.

     “Feit is dat die meningen goed zijn voor een discussie.”

     Mits de discussie op een faire en respectvolle wijze wordt gevoerd. Daar ontbreekt het te vaak aan. Van beide kanten.

     Maar terug naar het thema: herken je iets in wat Jan Roos te berde bracht?

     1. Beukman

      Hier en daar. Als liberaal ben ik tegen cancelcultuur en tegen identiteitspolitiek, tussen over sommige van de genoemde voorbeelden ben ik het met Roos eens.
      Tegelijk is de man zo bezig zijn eigen straatje schoon te wassen en roept hij zoveel onzin, dat ik het stuk als geheel wartaal vind; te lang bovendien en zoals gebruikelijk met te weinig focus.

     2. Rene van der Grijp

      “Tegelijk is de man zo bezig zijn eigen straatje schoon te wassen en roept hij zoveel onzin, dat ik het stuk als geheel wartaal vind; te lang bovendien en zoals gebruikelijk met te weinig focus.”

      Waar veegt hij z’n eigen straatje schoon?

      Wel ben ik met je eens dat het te wijdlopig is en teveel zijstraten inslaat. Dat ben ik van Roos eigenlijk niet geweld.

      Maar de kern van z’n boodschap valt niet te missen en daar ben ik het volkomen mee eens.

     3. Beukman

      Waar veegt hij z’n eigen straatje schoon?

      Roos is de laatste tijd nogal opzichtig bezig zichzelf moreel te verheffen boven de graaicultuur van Powned.
      Daarvan is hij echter zelf een onderdeel van geweest en hij heeft er van geprofiteerd.
      De man is een zuivere opportunist. Zijn carriere zit in het slop, en dat hij op de loonlijst van Powned heeft gestaan zal hem daar niet bij helpen.

 13. Maurits Dekker

  WAARSCHUWING

  Dit forum wordt geteisterd door een aantal sujetten (waarschijnlijk één of twee personen met een groot aantal nicknames) die als TR0LLEN bestempeld kunnen worden.

  Dit zijn de namen welke zij gebruiken zijn:


  Che
  Ernest Stern
  Charles Bingley
  Meriadoc Brandebok
  Gebande3
  Namo Saya
  DubbelZout

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.