Column Ozair Hamid: Europa heeft Amerika nodig

Europa is aan het einde van de dag ook maar een middenklasse continent, met middelmatige groei. Een baken van vrijheid en vooruitgang zijn en blijven de Verenigde Staten – waar Europa van afhankelijk is en was.

Het Europese negatieve sentiment jegens de VS lijkt een toppunt te hebben bereikt. De nieuwe Amerikaanse opstelling tegenover internationale afspraken, zoals het Klimaatakkoord, wordt in Europa geridiculiseerd, en over het belang van een verenigd Europa wordt steeds vaker gesproken, gezien de VS ‘niet langer meer een goede bondgenoot is’. De duizenden militairen die terug naar de VS keren zou eenvoudigweg nóg een reden zijn om afscheid te nemen van de decennialange trans-Atlantische relatie. 

Maar vaak wordt onze fundamentelere verhouding achterwege gelaten; want alleen de VS, en in mindere maten Europa en landen zoals Australië en Nieuw-Zeeland, streeft naar een wereld waar het individu overwint – en waar totalitaire overheden niet de overhand krijgen. Felle oppositie tegen totalitair beleid is vanuit Iran, Rusland en nog belangrijker, China, niet aanwezig. En hoewel dat niet zozeer catastrofaal is, is het streven naar een wereld waar totalitair beleid overwint wel zeer problematisch. Is een verenigd, federaal Europa in dat geval opgewassen tegen het opkomende China? 

Aristoteles schreef in de Ethica Nicomachea dat een vriendschap vanuit wederzijds voordeel of nut niet het beste soort vriendschap is; een vriendschap gebaseerd op goedheid en oprechtheid is een vriendschap die overwint en het waard is. Historische en hedendaagse observaties – zoals het meevechten in de Tweede Wereldoorlog en het beschermen van de Europese naties – wijzen uit dat de VS en Europa een vriendschap delen op basis van hun goede karakter en hun oprechtheid. Het weggooien van zo’n unieke elementaire band zou zonde zijn, want vaak komen deze niet voor.

Dus verwerp deze relatie niet ondanks de moeilijkheden, want elke relatie en vriendschap verkeert in zwaardere tijden. De VS is waar wij onze vrijheid, democratie en welvaart aan hebben te danken. Het land heeft risico’s genomen en kosten gemaakt om ons te beschermen. En zeker in de wereld van vandaag de dag, waar vrijheid, democratie en welvaart onder druk staan, is de VS de beste bondgenoot die wij ons kunnen wensen.

Volg mij op Twitter

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Che

  Hamid, zo jong en nu al verdorven.
  Maar goed, nog een heel leven voor zich om tot inkeer te komen.

  1. Bloemkust

   Ben je het weer eens niet eens met een artikel, mijn lispelende anarcho-communistje?

  2. Maurits Dekker

   Che

   Zoals gewoonlijk heeft u er weer totaal niets van begrepen.

 2. josemoonen@70

  Prima geschreven Hamid .. een goed positief bericht ,gebaseerd op feiten.! .
  Wij hebben de USA zeer hard nodig. Dat hadden we in het verleden al,.. en nu al zeker . .

 3. Tom Bombadil

  Het ligt aan europa dat de band verstoord is niet Amerika.

 4. Meriadoc Brandebok

  In theorie heb je gelijk, Ozair, maar de VS is ernstig verzwakt door haar morele en politieke failliet. Europa zal dus om de Amerikaanse politiek heen moeten werken.

 5. Blondie

  Goed stuk Ozair.

  Het beschrijft perfect, onze Nederlandse (Europesche) situatie.
  Zelf bij het krieken van de dag, is Europa maar een middenklasse contingent, zelfs vaak ook nog zonder ballen.

  Geloof mij, in Nederland maakt Links meer kapot dan je lief is.
  Inderdaad de VS is het land van onbegrensde mogelijkheden.
  Indien nodig weer onze bevrijders.

  Succes met je studie.

  1. Meriadoc Brandebok

   In de VS sterven op straat meer mensen van de honger dan in Nederland. Europa is het continent van de onbegrensde mogelijkheden: Berlijn, Londen, Parijs, Amsterdam, Brussel. Met een diversiteit aan culturen, welvaart en volksmentaliteiten. Vooral dat laatste is belangrijk: de VS is niet zo divers als Europa en heeft niet zo’n uitgestrekte cultuur. In binnenlands opzicht loopt de VS achter op Europa. In militair opzicht is ze wellicht superieur.

 6. Hamer Sikkel

  De tijd, dat ieder land zich onderwerpt aan de Verenigde Staten van Noord-Amerika – al dan niet met geweld – is definitief voorbij.
  Minder dan ooit zijn de VS voor het buitenland van belang.
  Er zijn slechts enkele landen, zoals het minuscule El-Isra, een paar golfstaatjes en een stuk of wat bananenrepubliekjes, die geheel afhankelijk zijn van de Amerikanen.
  De rest van de wereld is georganiseerd in meerdere samenwerkingsverbanden op economisch, politiek en militair niveau.
  Nu is men in het wilde westen op zichzelf aangewezen.

  Het coronavirus heeft duidelijk gemaakt, dat de Amerikaanse samenleving niet is opgewassen tegen een pandemie.
  De binnenlandse structuur op het gebied van hulp en zorg blijkt ernstig tekort te komen.
  Trump heeft opzichtig gefaald.
  Zijn herverkiezing komt in gevaar.
  Derhalve probeert hij de verkiezingen later dit jaar uit te stellen of sommige kiezers te laten uitsluiten.

  Een inval in ongeacht welk land dan ook moet hem redding brengen;
  of een zogenaamde aanslag op hemzelf.
  Anders komt zijn binnenlands beleid te veel naar de voorgrond.
  Dat wordt echter door veruit de meeste Amerikaanse staatsburgers niet zo hoog gewaardeerd.
  Het zal een zegen worden als die belachelijke clown geen president meer is.

 7. Beukman

  Het Europese negatieve sentiment jegens de VS lijkt een toppunt te hebben bereikt. De nieuwe Amerikaanse opstelling tegenover internationale afspraken, zoals het Klimaatakkoord, wordt in Europa geridiculiseerd

  aldus Ozair.
  Dat die opstelling wordt geridiculiseerd was me nog niet opgevallen. Wél bekritiseerd, en dat is terecht: onder Trump is de VS een eigengereide en bovenal onbetrouwbare partner geworden, die zich eenzijdig uit verdragen terugtrekt, bondgenoten een mes in de rug steekt en afspraken niet nakomt.

  De les voor Europa is dat we beter minder op de VS kunnen leunen in de toekomst. Het goede nieuws is dat een deel van de schade straks met Biden aan het roer ongedaan kan worden gemaakt.

  1. Blitzkrieg

   Beukman is wel van communistisch China, heb het al eerder gezegd… oppassen met dit marxistische tuig.

   Wat zou erger zijn Marxisme, Bolshevisme of het Beukmanisme?

   100 Years. 100 Million Lives. Think Twice.
   https://www.thecrimson.com/article/2017/11/20/nicolae-one-hundred-million/

  2. Blitzkrieg

   Beukman heeft liever communistisch China, extreem oppassen met dat marxistische tuig. Ik vraag me af wat erger is marxisme, bolshevisme of het beukmanisme.

   100 Years. 100 Million Lives. Think Twice.
   h**ps://www.thecrimson.com/article/2017/11/20/nicolae-one-hundred-million/

  3. rujoleki

   Wat een ontzettend dom stukkie geschreven door deukman.

 8. rujoleki

  Amerika heeft Trump. Die neemt het voor zijn landgenoten op. Wij hebben rutte, die geeft ons land aan de islam en aan de asielparasieten. De stemmers op rutte die gun ik dochters die met een Marokkaan of Turk thuiskomen!Hopelijk heel veel ellende!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.