Column Frits Bosch: Democraten spreken goed, maar slaan de plank toch mis

Joe Biden heeft op de Democratische Conventie een fantastisch speech gegeven, wellicht de beste uit zijn veertig jarige loopbaan. Barack Obama hield een flammend betoog en ook Michelle Obama kwam geweldig goed uit de hoek en tenslotte heeft ook Kamala Harris geweldig goed gesproken. En toch was hun optreden naar mijn mening onverstandig. Alle vier hadden ze de enkele doelstelling om Donald Trump de grond in te boren. Maar met ‘de Donald’ is het: je vindt hem goed of je vindt hem niet goed. Daar zal een betoog van Democraten niet aan kunnen veranderen. De menig staat al zo vast als een huis.

Opvallend was ook dat Democraten geen ruimte hadden ingeruimd voor beleid. ‘Waarheen met dit land’ werd niet duidelijk. Er werd met geen woord gesproken over de riots, de mobs. Wie zwijgt stemt toe. Iedere ‘law abiding citizen’ verafschuwt de mobs: weg zijn die stemmen voor de Democraten. Niets over China. Niets over Midden Oosten, waar Trump succes boekt. Wel over Corona, maar dat is gemakkelijk scoren over de rug van slachtoffers. Joe Biden trok vooral de emotionele kaart. Het is duidelijk: hij is een nette en ethisch hoogstaande man, hoewel Tara Reade daarover een kwartslag anders denkt. Ethisch hoogstaand is onvoldoende om president van de VS te worden. Geen wonder dat Trump in de peilingen nu nek-aan-nek ligt met Democraten. Ik dacht dat Trump, als botte aap, het bij lange na niet zou redden, maar daar denk ik nu anders over. Als hij geen grote fouten maakt, kan hij de winst royaal pakken. Alle negatieve boeken over Trump en Rusland connecties ten spijt.

Manfred Wolf is Prof. Emeritus of English at San Francisco State University, en auteur van diverse boeken waaronder “Survival in Paradise: Sketches from a Refugee life in Curacao.” Hij levert ook frequent bijdragen aan Amerikaanse kranten. Ik ken zijn CV, een ongelooflijk verhaal waar ik graag later aandacht aan schenk. Ik hecht veel waarde aan zijn oordeel. Hij schrijft mij vanuit Californië, VS,  als volgt.

“The weaknesses in the American political system is, I think, has been pointed out by many, especially on the Democratic side. The role of money in the elections, the almost grotesque popularity contests, the importance of Wall Street. Many Americans see this. Decades ago Senator McCain on the right and a liberal Democratic Senator worked together for Campaign Finance Reform. It went nowhere. Similar attempts at reform have been proposed again and again. But there is one thing, I feel, that is missed, as indeed some Americans also miss seeing:  the cultural factor. Trump voters feel that Trump speaks for them and to them, against the drift of the country, the political correctness stuff, the hypocrisies of the left (“they love the public schools but send their kids to private schools”), the further hypocrisy about illegal immigration  as well as the general condescension of the left toward Middle America (“they’re just “racists.”)  In other words, the right hates the TONE of the country, which the left is largely responsible for. They know Trump hates that as much as they do, and they’re more than willing to overlook Trump’s many flaws because he “tells it like it is.”  The left has never fully grasped that people vote their emotions, not necessarily their self-interest. Or, more strongly put, these emotions are perceived as their self interest.”

Wow! Manfred Wolf slaat de spijker op z’n kop! Als je zo zwaar op Trump bashing inzet, dan bruskeer je per definitie alle kiezers die op Trump hebben gestemd. En die wil je juist zo graag in je eigen hokje zien te krijgen, maar zo lukt dat niet. Als je Trump uitscheldt, dan scheldt je de ‘deplorables’ uit. Democraten hebben in vier jaar Trump blijkbaar niets geleerd. Ze blijven in hun establishment rond dabberen. Hier zie ook wel een lijntje naar ons land.

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

57 reacties

 1. Ritter

  Gisteren gekeken naar de conventie van de Republikeinen.

  Trump gaf een geweldige speech ( meer een converstatie met de kiezers) en veel “gewone” mensen die ook spraken op de eerste dag.

  Bij de Democraten was het meer een Hollywood show waar allerlei Hollywood sterren een “gladde” speech gaven.

  Trump sprak recht uit zijn hart; Biden spreek “mooi” vanaf een Telepromter met gezwollen taal.

  Ik denk dat de “gewone” kiezer zich meer verbonden voelt met Trump dan met Biden.

  U kunt de verschillende speeches zien op de Twitter Feed van Trump.

  UIteraard zullen de media lovend spreken over de speeches van de Democraten en negatief over de speeches tijdens de conventie van de Republikeinen. Want de media zijn voor het overgrote deel een spreekbuis van de Democraten.
  h*tps://twitter.com/realdonaldtrump

  1. Gebande3

   U lijkt mij een Trumpfff aanbidder.

   1. NEXIT.

    u lijkt mij een links gestoorde

   2. DubbelZout

    Sterker nog:Ritter zat gisteren al kwijlend en hyperventilerend achter z’n computer te kijken naar zijn Messias
    Hij moet er nu nog van bijkomen

    1. NEXIT.

     u kijkt teveel npo

    2. hans-e-pans

     Laten we het simpel en eenvoudig houden zodat DubbelZout het ook begrijpt.

     Trump is het allerbeste dat Amerika kan overkomen en ook de rest van de wereld.

     Biden is het slechtste waar de Amerikanen voor zouden kunnen kiezen, en ook voor de rest van de wereld.

     1. DubbelZout

      Oh ok, ik ben overtuigd

 2. Ritter

  Trump heeft veel bereikt in 4 jaar.

  Een aantal van zijn prestaties:

  Vrede in het Midden-Oosten, de UAE deal is het werk van Trump
  – troepen weggehaald.
  – Geen oorlog begonnen.
  – veel Amerikaanse banen gecreëerd. (voor Corona)
  – Illegalen gestopt.
  – pro- lbqht besluit genomen
  – Corona goed aangepakt (tegengewerkt door democraten, kan bij alle punten)
  -belastinghervorming
  -gevangenis hervorming
  -een nieuw handelsverdrag met Mexico en Canada
  – Zwarte scholen fananicieel steunen
  -de prijzen van medicijnen naar beneden gehaald.

  – zijn China beleid ( nu gevolgd door andere landen)

  1. Ernest Stern

   Ritter maakt geen melding van de 180.000 Corona-doden, een aantal dat veel lager had kunnen zijn als Trump de pandemie niet zo dramatisch slecht had aangepakt.

   1. NEXIT.

    gelul enz

    1. Mireille

     De doden die vielen als gevolg van zijn nonchalance met handlen, lullen niet meer, @NEXIT.

     1. NEXIT.

      enz

   2. Peet64

    330 miljoen inwoners en 180.000 doden is 1 op de 1833 inwoners USA
    11 miljoen inwoners en 10.000 doden is 1 op de 1150 inwoners België!!
    Dus 180.000 klinkt stoer maar je vergeet voor het gemak het inwoner tal.

 3. Meriadoc Brandebok

  Trump is duidelijk één van de slechtste presidenten in decennia. Enerzijds spreekt hij weinig coherent, kan hij geen Tweet produceren zonder alles aan elkaar te liegen en is hij moreel van het padje. Anderzijds heeft hij met zijn wanbeleid een gigantische afbraak veroorzaakt die nog jaren voelbaar zal zijn.

  1. Hij heeft Biden in diskrediet proberen te brengen door de Oekraïense president te vragen om smeer. Dat hij ermee wegkwam is louter aan de verloederde republikeinen te wijten. Verschillende leden uit zijn entourage zijn aangeklaagd voor corruptie, omkoping en lekken. Een geur van corruptie walmt al jaren van zijn presidentschap.
  2. Hij heeft het machtsbalans in de wereld ingrijpend verstoord door zich terug te trekken uit Irak en heeft daarmee de Amerikaanse bondgenoten in de strijd tegen IS, de Koerden, een mes in de rug gestoken. Daarmee toonde de VS zich een onbetrouwbare bondgenoot.
  3. Hij heeft een puinhoop van de economie gemaakt door een desastreus economisch en politiek beleid te voeren tijdens de coronacrisis. De zwakkeren zijn aan hun lot overgelaten, terwijl de werkloosheid schrikbarend opliep en de economie diep in de rode cijfers terechtkwam. De groei die onder Obama was ingezet heeft hij verkwanseld. Overigens was het hele coronabeleid een zootje.
  4. De kwestie-Noord-Korea is professioneel verknald. De leiders trekken zich niets meer aan van Trump, de onderhandelingen zijn vastgelopen en Pence’ uitlatingen hadden de top kunnen doen mislukken.
  5. De opkomst van China is mede door Trump bestendigt, doordat Trump zich eenzijdig uit verdragen terugtrok, zijn bondgenoten in de steek liet en zo China de kans gaf om het door Trump geschapen machtsvacuüm in te vullen. Hij heeft grote conflicten in de NAVO doen ontstaan. Elke poging van de Europeanen om tot een vergelijk te komen is bij hem op niets uitgelopen.
  6. Trumpcare is mislukt.
  7. Door zijn polariserende en inefficiënte manier van opereren heeft hij de rellen in de VS slechts aangemoedigd. Hij was niet in staat als verbindende staatsman op te treden om de kalmte te doen terugkeren. Trump dook in zijn bunker toen de grond hem te heet onder de voeten werd en heeft nog steeds de tweedracht niet goed bestreden.

  Op alle gebieden – buitenlands, economisch, binnenlands – is er een puinzooi ontstaan. De verdeeldheid waarmee hij de eenheid van de Westerse wereld aan stukken sloeg, zal nog decennialang voelbaar zijn. Het wantrouwen dat hij heeft gewekt ijn zijn land zal moeten worden hersteld, evenals het aanzien van de Verenigde Staten als een moreel baken in de woelige wereld.

  Trump is de laughing stock of the world, zouden linkse Amerikanen zeggen. En ze hebben geen ongelijk. Het is eeuwig zonde dat er geen rechtse Republikein is opgestaan om deze bende achter Trump op te ruimen.

  1. Steiner

   Ach gossie,het lulletje,fascist in de dop (Ordnung muss sein) van DDS plaatst zijn gekopieerde artikeltje weer eens.

  2. NEXIT.

   enz brandende bok

  3. B. Pascal

   Meria: ik hoop dat je begrijpt dat je stukje volledig misplaatst is.
   Je praat alsof IS in Trumps regeer periode ontstaan in. Laten we helder zijn, dat was in Obama’s tijd. Omdat Obama de ruimte gaf.

   Biden is aan het rommelen geweest in Oekraïne, nadat Obama de onrusten steunde in Oekraïne, waardoor er nu een oorlog is.

   Er heeft nog een US president gesproken met Noord Korea en haar leiders, dan Trump, veel viel er niet te verliezen.

   Dat China al veel ruimte gaf binnen diverse organisaties, kwam door het beleid van Obama. Trump trekt enkel de zeilen recht.

   NAVO is door linkse EU prominenten getrommeld al decennia, daar kan Trump niets aan doen. Hij trekt enkel de zeilen recht

   De BLM beweging, wanneer ze fris was, had ook onder Obama moeten protesteren. Immers toen zijn er ook flink was blacks afgeschoten. Het ontwrichtende effect is anti con

  4. Ernest Stern

   Sterk betoog, Meriadoc.

   1. Meriadoc Brandebok

    Dank, Stern.

    1. NEXIT.

     hahahaha enz

     1. evil knievel

      Over hielelikkers gesproken idd!🤣😜

  5. Adriaen van Bergen

   1. Hunter Biden, de zoon van, heeft in de Oekaïne een functie die hij op basis van connecties heeft en niet op basis van kennis van zaken. Verder speelt er nog een witwasserij van 7,4 miljard waar de democraten bij betrokken zijn en waarvoor Hunter $16,5 miljoen heeft opgestreken. Pure corruptie.
   Het speelt nog.
   2. De islam zorgt al voor 1400 jaar ellende in die contreien. De EU zou zich er ook uit terug moeten trekken en net als de VS alleen Israël moeten steunen. Een land dat wel zich wel aan conventies houdt als die ze tekent.
   3. aperte onzin. De economie ging als een tierelier. Lage werkeloosheid, lonen stegen (ook die van de slecht betaalde banen.) totdat China covid los liet. Natuurlijk met voorbedachte rade. Chinezen zijn slimme jongens.
   De groei onder Obama? Je ziet ze vliegen.
   4. In tegendeel. Dat telkens maar weer toegeven, wat daarvoor is gebeurd, dat was koren op de molen van het regime daar.
   Geldt niet alleen voor dat regime, trouwens.
   5. Verdragen moet je beslist heroverwegen. Het vluchtelingenverdrag van vlak na de 2e wereldoorlog had een heel ander doel, dan waar het nu voor misbruikt wordt.
   Ik pleit voor een herijking van elk verdrag elke 10 jaar.
   Trouwens China is een communistische dictatuur die over lijken gaat. Kijk maar naar Hong Kong op dit moment.
   6. Trump heeft voor de laagste werkeloosheid in de VS ooit gezorgd en de lonen stegen en de belastingen daalden.
   China heeft een spaak in dit fantastische wiel gestoken door Corona los te laten.
   7. Trump heeft de rellen altijd afgewezen. Ze zijn aangemoedigd door de democraten die deze rellen keer op keer vredelievend noemen.
   8. Je vergeet, voor het gemak, Obamagate. Ook dit speelt nog.
   Obama heeft de FBI de Trump campagne laten bespioneren.
   Daarmee stelt hij Nixon ver in de schaduw.
   Obama, slechtste president (voor de VS) ooit.

   1. Meriadoc Brandebok

    1. In geen geval mag een Amerikaanse president op de stoel van de rechter gaan zitten. Je ontkent tenminste niet dat Trump in overtreding is geweest. Alleen hierom verdient hij al impeachment.
    2. Als je je partij in een conflict hebt gemaakt kun je je er niet zo maar uit terugtrekken, net zo min als de VS zich kon terugtrekken uit Europa tijdens de Koude Oorlog.
    3. Onder Obama begon de economie inderdaad als een tierelier te lopen, daalde de werkloosheid, maar Trump verknoeide dit. Bewijs dat China “covid” (je bedoelt wellicht het coronavirus) heeft losgelaten is er niet.
    4. Wie heeft er “alsmaar toegegeven”? Noord-Korea rust al jarenlang onder sancties, ook voor Trump.
    5. Alleen als dat geopolitiek slim is. De VS is een supermacht. Een supermacht kan nooit zomaar iets “heroverwegen”.
    6. Nee, het coronavirus sloeg toe doordat Trump niet op tijd ingreep en Trump nam onvoldoende maatregelen om een verstandig economisch beleid te voeren.
    7. Obamagate bestaat niet.

    1. NEXIT.

     enz

  6. Gose007

   Meriadoc wat je hier allemaal aan tekst plaats ,je heb zeker te veel vrije tijd.Is toch zonde van je tijd maar nog erger ook mij tijd, Ik was zo dom om het af te lezen, terwijl ik bij de eerste twee zinnen al door had en dacht wat moet die Meriadoc toch een achterlijk dom persoon zijn. Door het maar helemaal af te lezen kwam ik tot de conclusie dat.Meriadoc niet alleen een achterlijk dom iemand is maar ook….jezus laat ook maar wat een zielige stumper is het. Als je niets zinnigs te melden heb en er te dom voor ben zeg dan gewoon niets. Domme badmuts

   1. Rood

    “(…) je heb zeker te veel vrije tijd.”

    Klopt, het is een gepensioneerde bejaarde, nauw verwant aan etc.

   2. Meriadoc Brandebok

    @Gose007

    😘

    1. NEXIT.

     enz

     1. Meriadoc Brandebok

      😘

     2. NEXIT.

      enz

     3. Rood

      en etc

   3. evil knievel

    HOLÉ,GOSÉ!👍👊😁

  7. evil knievel

   & toch wint deze messias de verkiezingen met 2 vingers in de gok & 2 handen op de rug!😊
   Aldus,…u bent roepende/als n speenvarken gillende in de sahara,…lieve indefikstaandegeit!😂

   1. NEXIT.

    maar dat spartelen blijft erg leuk

   2. Meriadoc Brandebok

    Ik weet het niet. Het gedrag van de kiezer is inherent onvoorspelbaar.

 4. Mireille

  Donald zelf heeft er geen benul van of hij nu goed of slecht is. Hij verwoordt alleen dagene wat zijn textschrijvers hebben bedacht. Zodra het een keer verkeerd dreigt te gaan wordt er ingegrepen en briefjes voor zijn neus weggegrist. Een standwerker die het publiek bespeelt.

  1. JochemX

   Oblaba had 20 tekstschrijvers in dienst. Alle speeches van de democraten zijn getaped, moet ook wel, ze zijn volkomen foutloos, veel te glad.

  2. NEXIT.

   lijkt prutte wel

 5. Henk Albarda

  Trump en Reagan, volgorde onbelangrijk, waren en zijn de beste presidenten van de USA.

  Trump bewees de afgelopen 4 jaar dat diplomaten geen enkele bijdrage aan vredesprocessen leveren, in tegendeel, ieder proces dat diplomaten begeleiden, eindigt in chaos voor het westen.
  Voor totalitaire regimes als China, Nrd/Korea, Venezuela, Cuba en zo nog enkele, alle heel ´toevallig´ links, geldt nog veel nadrukkelijker, luisteren uitsluitend naar harde taal.

  Obama ´organiseerde´ een ware uittocht van US multinationals naar China.
  Trump heeft die uittocht gestopt.

  Gaat Trump USA 2020 winnen? Geen idee!

  Wel grappig is dat het effect van BLM en Antifa in de US precies het omgekeerde bewerkstelligde van wat DNC wilde, nl USA 2020 over racisme te laten gaan. DNC is racistisch tot in de haarwortels, met vele congresleden die zo graag anti/semitisme aanjagen, net als Beukman en Brandebok hier.

  Meer negers dan ooit overwegen in alle stilte of ze Trump kiezer gaan worden, wetende dat Trump meer voor negers heeft gedaan in 4 jaar, dan Obama in 8 jaar.

  Ook ironisch, als Trump mp van Nederland was geweest ipv beroepsleugenaar Rutte en zijn trawanten, hadden Beukman en Brandebok een veeeeel beter leven gehad, dan ze nu hebben. Trouwhartig koppen in het zand, heren en vooral doorgaan met uw groen links indoctrinatie.

 6. Ritter

  Bekijk de volledige mooie toespraak van Tim Scott op de Republikeinse Nationale Conventie

  ht*ps://www.youtube.com/watch?v=m-XsIepfK7Q

 7. Ritter

  Een beller – die zichzelf identificeerde als een levenslange democraat – vertelde C-SPAN maandag dat hij dit jaar Republikeinen zal steunen nadat hij geïnspireerd was op de openingsavond van de Republikeinse Nationale Conventie, daarbij verwijzend naar de ‘oprechte manier’ waarop ‘deelnemers’ spraken tegen het Amerikaanse volk. ”

  ht*ps://www.foxnews.com/politics/cspan-caller-says-hes-changing-vote-to-republican-after-rnc

  1. NO8DO

   Is dat lastig Ritter, met een hand typen?

   1. Meriadoc Brandebok

    😂🤣

 8. Ritter

  Herschel Walker, voormalig NFL-speler, steunt Trump

  Bekijk de speech van Walker

  ht*ps://www.youtube.com/watch?v=8-oaBwiKfG4

 9. henkie

  De gevestigde orde heeft ingezet op globalisering, dat is al besloten vanaf begin jaren 70. “Links” en “Rechts” hebben toen al een monsterverbond gesloten; gastarbeiders kregen van de ene op de andere dag een andere status en ze konden blijven en hun totale familie over laten komen. Internationale verdragen worden opgetuigd om grenzen te doen vervagen voor kapitaal, multinationals en individuen. Een internationale justitieel systeem wordt opgetuigd om de nationale systemen overbodig/ondergeschikt te maken.

  Het verschil tussen links en rechts draait nu alleen nog om marginale kwesties.

  Globalisering is voor “rechts”, het kapitaal, multinationals en elite een grenzenvrije wereld waar ze geen haarbreed in de weg wordt gelegd, en voor “links” in het een eerlijkere verdeling van de rijkdom (niet binnenlands, maar globaal) door het in ontwikkeling brengen van onderontwikkelde landen via multinationals en ook via immigratie van kansarmen naar ontwikkelde landen.

  In de westerse wereld dienen de nationale politici al langere tijd niet meer de belangen van het volk, maar de belangen ter bevordering van de globalisering. (waarschijnlijk in de overtuiging dat het niet anders kan? Een eenmaal ingeslagen weg die niet meer te wijzigen is?)

  In ieder geval spelen de politici van de gevestigde orde een theater als ze doen alsof ze onze belangen behartigen. Het enige wat ze doen is de meute der populisten bedwingen en bestrijden. Dit doen ze nog steeds doormiddel van het minder effectieve dogma va politieke correctheid, en het censureren en mond snoeren door “racist” roeperij alsook het omarmen van elke “links activistische hype” om de grote leugen in stand te houden.

  Onze democratie en ons land staan op het spel als we steeds weer voor de volksverraders kiezen (VVD, D66, groen links, CDA, PvdA).

  Kies voor het Nederlandse volk en Nederland;
  Stem PVV, Fvd, SP

 10. George Knight

  De kern van de kritiek op president Trump van Democraten, Republikeinen, ex-Republikeinen en Onafhankelijken is het omgekeerde van wat Manfred Wolf zegt. Namelijk dat ze voelen en weten dat Trump niet voor hen, maar voor zichzelf spreekt. Trump en zijn kinderen beschouwen zich als ‘royals’ en gedragen zich als zodanig, namelijk vanuit het idee dat ze het recht op hun positie hebben.

  Trump laat zijn persoonlijk belang voor het algemeen belang gaan. Dat begrijpen steeds meer kiezers. Niet in het minst door Trumps mislukte aanpak van COVID-19 waardoor hij onnodig de levens van Amerikanen in gevaar heeft gebracht. De kritiek op Trump is dat hij niks geeft om gewone Amerikanen geeft en geen empathie heeft voor en verbondenheid toont met gewone mensen. Trump is vooral betrokken bij zijn donors die hij belastingvoordelen geeft.

  Uit een recente peiling van ABC News / Ipsos blijkt dat Trump populariteitscijfers laag zijn en steeds verder wegzakken. Met 60% die hem ongunstig inschat, tegenover 32% gunstig doet Trump het slecht. Ook in vergelijking met Joe Biden die een score heeft van 45% gunstig tegenover 40% ongunstig. Dat is een verschil in persoonlijke populariteit van 33% in het nadeel van Trump. Dat is het grote verschil met 2016 toen Hillary Clinton even slechte cijfers had als Trump. De twijfelende kiezers liepen toen over naar Trump en lopen nu over naar Biden. Dat is het verschil tussen 2016 en 2020.

  De stijlfiguur die Wolf hanteert is de omkering. Van zwart maakt hij wit, van hoog maakt hij laag en van dik maakt hij dun. Met als gevolg dat hij van een geloofwaardige academicus die hij was een ongenuanceerde partijpoliticus maakt. Waarom doet Wolf dat zichzelf aan? Is hij de Rudy Giuliani van San Francisco State University?

  Zo zijn het niet de Democraten die de toon van het land bepalen, maar is dat Trump. Hij is 3,5 jaar aan de macht en bepaalt de toon van het land met zijn voortdurende tweets, persconferenties, interviews en losse uitspraken.

  Trump zaait verdeeldheid, sluit Amerikanen uit en richt zich in zijn retoriek uitsluitend tot zijn basis van zo’n 40% van de kiezers. Trump doet geen enkele handreiking naar de gematigde centrumkiezers. Peilingen wijzen erop dat de meeste Amerikanen buiten adem zijn van de aandacht die Trump voor zichzelf creëert en zijn nalatigheid om zijn land kundig te besturen.

  De consensus over de Democratische Conventie is dat de Democraten een breed platform, een brede tent, hebben weten te creëren en dat hun stem tamelijk eensgezind klonk. Ook Fox News sprak daar waardering voor uit. Democraten zetten hard in op de inhoud en bereiden een mogelijke regering serieus voor met beleidsprogramma’s. Zo zijn op Bidens website allerlei gedetailleerde plannen voor de reparatie van de buitenlandse politiek te vinden. Zeg, een nieuwe start. Zoals bekend heeft Trump de relaties met de Europese bondgenoten onder druk gezet en heeft hij zich om onverklaarbare redenen verbonden met autoritaire leiders zoals president Putin.

  Hoe er binnen het Republikeinse establishment werkelijk over de eigen achterban wordt gedacht maakt Steve Bannon duidelijk. Voor zijn flessentrekkerij klopte hij met enkele medestanders de goedgelovige ‘deplorables’ tientallen miljoenen dollars uit de zakken om zogenaamd een grensmuur te bouwen die hij nooit van plan was om te bouwen. Bannon was de belangrijkste adviseur van Trump en staat nog steeds in contact met hem. Het OM heeft hem in staat van beschuldiging gesteld.

  Geloofwaardige kritiek op Democraten moet een andere zijn. De vraag is niet of ze goed kunnen besturen of beleidprogramma’s en -nota’s kunnen produceren, want dat hebben ze keer op keer bewezen, maar of ze wel kunnen vechten. Zijn de Democraten wel opgewassen tegen de harde, bijna oorlogszuchtige toon van de Republikeinen die politiek bedrijven die valt samen te vatten als politiek van de verschroeide aarde?

  Het uitgebreide programma van kiezersonderdrukking dat de Republikeinen (al vóór Trump) hebben opgetuigd moet vanwege demografische ontwikkelingen hun geleidelijk afkalvende steun bij de kiezers neutraliseren. De brug naar de niet-witte kiezer is onder Trump opgehaald. Zelfs president George ‘W’ Bush probeerde zwarte en Latino kiezers te bereiken. Het opvallende aan het Amerikaanse politieke systeem is dat kiezersonderdrukking succesvol is. In West-Europese landen zouden kiezers, politieke partijen en juridische colleges dit onrecht corrigeren, maar in de VS zijn de onregelmatigheden de regel geworden.

  Dat is nog gerekend buiten de inmenging van het Kremlin in het electorale proces. Dat gebeurde in 2016 en herhaalt zich in 2020, zoals inlichtingendiensten en de Inlichtingencommissie in de Senaat objectief hebben vastgesteld. Daarnaast heeft het grote geld de macht in de politiek naar zich toe weten te trekken door een gerechtelijke uitspraak die dat mogelijk maakt (Citizens United; 2010).

  Frits Bosch maakt een parodie van een serieuze analyse van de toestand in de VS. Hij probeert in navolging van Manfred Wolf alles in een links-rechts frame te passen. Maar dat gaat voorbij aan de werkelijke situatie. Op dit moment krijgt Trump de felste tegenstand van conservatieven die Trump beschouwen als een afvallige Democraat en iemand die de Republikeinse partij en zijn land in het verderf heeft gestort en de nationale veiligheid van de VS in gevaar heeft gebracht.

  De breuklijnen lopen anders dan Bosch en Wolf het voorstellen. Want het merkwaardige is dat in de VS de grootste links-rechts tegenstellingen binnen de grote partijen te vinden zijn. In geen enkel ander land zouden een centrumrechtse, pro-establishment politicus als Joe Biden en een links-radicale progressieve vertegenwoordiger als Alexandria Ocasio-Cortez in dezelfde partij te vinden zijn. Voor Nederlandse begrippen is dat het verschil tussen de VVD en GroenLinks. In de Republikeinse partij is onder Trump de interne pluriformiteit afgenomen. De meeste gematigde Republikeinen hebben vanwege Trump de partij verlaten, zodat een tamelijk eenzijdig versie van het gedachtengoed van de Republikeinse partij is overgebleven. Uitzonderingen zijn politici als John Kasich en Colin Powell die echter al een loopbaan achter zich hebben. Voor de toekomst is dat een slecht uitgangspunt voor de partij om zich te vernieuwen en te herbronnen met nieuwe ideeën.

  Of het verstandig is om de alternatieve feiten van Bosch en zijn influisteraar Wolf te negeren omdat ze toch maar uitsluitend resoneren in het eigen afgesloten domein van rechts-radicale retoriek of dat het zinvol is om ze voorzien van nuanceringen en de echte feiten valt te bezien. Mij verbaast het niet dat Bosch die een karikatuur van zichzelf maakt zegt wat hij zegt omdat hij nu eenmaal niet beter lijkt te weten in zijn alternatieve werkelijkheid. Mij verbaast het wel dat een persoon als Wolf die wel beter weet niet de ruimdenkendheid en ruimhartigheid vindt om genuanceerd naar de Amerikaanse politiek te kijken. Dat is de tragiek van de politiek die slachtoffers maakt.

  1. NEXIT.

   😂🤣😂🤣

   enz

  2. henkie

   Wat een fantastische fantasieverhaal.
   Klinkt heel geloofwaardig in het huidige tijdsbestek, net als Orson Welles “War of the worlds” radioprogramma toentertijd.

   De leugen regeert nog, de vraag is hoe lang nog?

  3. Ernest Stern

   “Mij verbaast het niet dat Bosch die een karikatuur van zichzelf maakt zegt wat hij zegt omdat hij nu eenmaal niet beter lijkt te weten in zijn alternatieve werkelijkheid.”

   Hear, hear!

   1. NEXIT.

    enz

   2. DubbelZout

    “alternatieve werkelijkheid”

    Vergeet ook de “alternatieve feiten” niet
    Daar lusten Trumpies wel pap van

    1. NEXIT.

     enz

     1. DubbelZout

      Dus…

 11. Cycle25

  Brrrr, Biden : Make America P*dophilia Again en dat is geweldig goed nieuws voor de democraten.

 12. Eminem2

  Wellicht dat Trump het redt vanwege het hameren op “law & order” en al het overtrokken activisme aan linkse kant. Zuiver op zijn eigen merites zie ik hem niet zo snel herkozen worden.

  Zo is hij in 2016 in niet onbelangrijke mate gekozen, omdat hij beloofde banen terug te zullen halen naar staten als Wisconsin en Pennsylvania. Daar schijnt niet zoveel van terecht gekomen te zijn, maar wel heeft hij er een belastingverlaging voor de superrijken doorheen gedrukt die daar echt de economie niet mee aangezwengeld zullen hebben.

  Verder is zijn optreden inzake Covid-19 echt beschamend geweest. Hij heeft systematisch geprobeerd om deze ziekte te downplayen en wilde al met Pasen een eind aan de lockdown maken, waarmee hij druk uitoefende op de diverse Republikeinse gouverneurs. En dan nu 1.000 doden per dag in de VS door Covid-19.

  Als Biden wint, dan wordt in ieder geval die absurde belastingverlaging teruggedraaid. En dan houdt dat kleffe naar de mond praten van de christenconservatieven daar wellicht een keer op, inclusief het trachten aan te tasten van het recht op abortus. En als Trump toch wint, dan zal dat een signaal voor de Democraten zijn om al die linksgekkies nou eens uit de partij te gooien, omdat ze anders wel naar de stem van de middenklasse kunnen (blijven) fluiten. Bij allebei die scenario’s zijn er dus redenen om blij te worden.

 13. HD

  Heerlijk die Donald Trump, alles wat hij heeft beloofd maakt hij waar.
  Wij hebben zielige Mark die luistert naar die schoften van Brussel.
  Geeft GVD mijn geld aan die zuidelijke profiteurs.

 14. Bes Tolen

  Door het optreden van de regering Clinton en van Rooms katholieke politiek van Engeland en Duitsland in de Joego Slavische oorlogen, en een chaotische politieke toestand in de voormalige Sovjet Unie, zijn er sinds de negentiger jaren grote verschuivingen in macht tussen Westerse landen opgetreden. Er heeft zich gaandeweg een vrijwel onafhankelijke particuliere geldmacht vanuit de VS gemanifesteerd met grote gevolgen voor het internationale financiële beleid. Voorts is er de opkomst van het multiculturalisme, dat ook al vanuit de VS is opgezet en in Joego Slavië is gepraktiseerd waardoor het al onmogelijk was tot een redelijk politiek vergelijk te komen.
  Er is nu veel macht buiten de eigenlijke politiek om. Die wordt wel uitgeoefend door groepen waaronder die vooral in de Democratisch Partij in Amerika invloed hebben, en ook door delen van overheidslichamen op het gebied van internationale veiligheid. Al met al een ongunstige ontwikkeling. Temeer omdat Europese politici het spoor bijster zijn. Veelal ”cultuurmarxisme” en psychotisch aandoende onbekwaamheid. De achterlijkheid wint op basis eenzijdige massieve politieke indoctrinatie voortdurend terrein. De criminele aspecten worden stelselmatig verhuld.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.