Driekwart van de Molukse en Indische-Nederlanders vindt dat VOC-straatnamen moeten blijven: ‘Geschiedenis moet je niet uitwissen!’

Straatnamen aanpassen omdat ze in het huidige ‘deugtijdperk’ opeens niet meer zouden kunnen? Niet als het aan het merendeel van de Molukse en Indische-Nederlanders ligt. Maar liefst driekwart is tegen het aanpassen van straatnamen die refereren aan het roerige VOC-verleden.

Naar aanleiding van de jaarlijkse Indiëherdenking vandaag deed EenVandaag een onderzoek onder 2800 Nederlanders met wortels op de eilanden van het voormalig Nederlands-Indië en het huidige Indonesië. En wat blijkt? Maar liefst 73 procent van de Molukse en Indische-Nederlanders is van mening dat we de geschiedenis juist NIET moeten uitwissen.

Wat de Molukse en Indische-Nederlanders betreft toornen we dus ook niet aan straatnamen zoals het V.O.C.-Plein in Rotterdam of de Jan Pieterszoon Coenstraat in Den Haag en Utrecht. Liever zien ze een toelichting bij bepaalde straatnamen en standbeelden die recentelijk ter discussie staan, voornamelijk aangevoerd door de Black Lives Matter-beweging.

In tegenstelling tot de sympathisanten van de Black Lives Matter-beweging zegt 66 procent van de Molukse en Indische-Nederlanders helemaal geen last te hebben van racisme vanwege hun huidskleur of roots. En als het dan toch eens voorkomt, dan worden ze meestal uitgemaakt voor ‘pinda’, ‘treinkaper’ of ‘poepchinees’.

Een van de deelnemers aan het onderzoek zegt daarover:

“Ik heb mij nooit gediscrimineerd gevoeld. Als ik als kind in de jaren 60 uitgescholden werd voor ‘rijstplukker’ dan zei ik ‘kaaskop’ en dan speelden we weer verder.”

De Molukse en Indische-Nederlanders geven hierbij een duidelijk signaal af tegenover de BLM-beweging: ‘Ga gewoon met elkaar in dialoog, vertel eerlijk over het verleden, maar probeer het verleden niet uit te wissen. En zeker niet met geweld’. Chapeau!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Blondie

  Kijk een Molukker of een Indo is trots op wat hij of zij in Nederland hebben/heeft berijkt.
  Ondanks de valse beloftes van de Nederlandse overheid.

  Indo rockers naar mijn hart.

  Prachtige trotse mensen.

  1. Bloemkust

   Juist!

   Combat Rood

 2. Aborifa

  Je ziet, het is allemaal linkse-BLM agitatie. Het gros van de mensen die het aangaat maalt er niet om en wil al helemaal geen beelden omver gooien of straatnamen veranderen. Indische Nederlanders en Molukkers zijn beschaafd.

 3. HD

  Normaal is dat zo in een democratie, maar daar leven wij niet in, hier heeft de kleine zwarte minderheid de macht.

 4. Gebande3

  deed EenVandaag een onderzoek onder 2800 Nederlanders

  Ik weet weer genoeg.
  Die ondervragen alleen linkse deugkneuzen.
  Totaal onbetrouwbaar onderzoek.

  Of hebben ze een zelfde betrouwbaarheid als de peilingen van M de Hond

 5. JFU

  Criminelen en minderheden hebben het in dit land voor het zeggen.
  De meerderheid wordt totaal genegeerd. Dat is het nieuwe Nederland anno 2020.

  1. AS210854

   👍👍👍👍👍👍👍

 6. maggeennaam

  De BLM worden opgehitst door figuren die uit Afrika komen, zoals Akwasi en Afriyie, figuren die totaal niets van de slavernij afweten, maar ergens de klok hebben horen luiden. Van Akwasi is nota bene bekend dat zijn grootouders slavenhandelaren waren. En dat komt speciaal naar [en woont goed gesubsidieerd in] Nederland om te demonstreren. Waar tegen? Tegen zijn grootouders? Ik vraag mij af waarom dat in Nederland, en niet in het land van herkomst moet gebeuren. En waarom wordt dit zo enorm gesteund door linkse domme figuren? Vervelen zij zich soms? Ga dan eens een baan zoeken! Dar geldt ook voor die ragebol van Bij1, waarvan ik de naam niet kan aanhoren. Bevalt onze welvaart niet, ga dan terug waar je vandaan komt. Zij hebben zich, tot in tegenstelling met de Indische en Molukse mensen, duidelijk niet aangepast.

 7. fuckit

  Een struisvogel stopt bij onraad of angst instinctief zijn kop onder de grond, hij weet niet niet beter!
  Maar vermeende nepslachtoffers die geschiedenisboeken willen herschrijven in een voor in een voor hen aangenamere versie, beelden van sokkels rukken, straatnamen willen elimineren, vertonen natuurlijk ongeveer hetzelfde dierlijke redeloze gedrag!
  Een honderden jaren geleden, uit de context gehaalde waarheid oprakelen is meer iets voor gefrusteerde racisten en/of lui die daar een verdienmodel in zien!
  De meeste negroïde nazaten zal het de reet roesten wat er vroeger gebeurd is, danwel zou zijn gebeurd!

  1. Heinrich

   fuck:
   Een groot deel van de toenmalige Nederlandse bevolking waren alsook slaven, in dat tijdsgewricht, noemde men deze grote groep “lijfeigenen”!
   Waar hebben die mafklappers het over?

 8. harte385

  Deze mensen weten wat ze willen en hoe het moet, ben trots op hen

  1. Rood

   Inderdaad, Indische en Molukse hebben zich, anders dan veel andere allochtonen, wel aangepast.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.