Facebook opent de aanval op ‘discriminerende’ Zwarte Piet

Zuckerberg is zijn offensief tegen ‘discriminerende stereotypen’ begonnen. Facebook en Instagram verwijderen beelden van zwarte pieten van hun platform, als gebruikers daarover klagen. Roetveegpieten zijn nog wél toegestaan, tot een paar Amerikanen zeggen dat óók discriminerend te vinden, natuurlijk.
De kwestie rondom stereotypering, discriminatie en racisme, neemt echt obscene vormen aan. Vroeg of laat lopen Facebook en andere tech-giganten flink tegen de lamp. Dit soort beleid legt namelijk de morele kaders van één cultuur (de Angelsaksische) op aan de rest van de wereld, door een enorm populair communicatienetwerk te censureren. Twitter is daar ook al druk mee bezig.

Die discussie mondt dan vaak uit in een argument als: ‘dat moeten die bedrijven toch zelf weten?’ of ‘gebruik het dan niet’, maar dat is te makkelijk. Dit soort beleid verspreidt zich namelijk over meerdere platformen, waar haast niet meer (volledig) aan valt te ontkomen. ‘De rest’ gebruikt het straks namelijk nog wel.

Maar dit loopt geheid uit de hand. Bij Facebook en Instagram denken ze kennelijk dat ze de ‘overduidelijke’ stereotyperingen, uitlatingen en andere mogelijke oorzaken voor een ‘gevoel van discriminatie of onveiligheid’ er zo uit kunnen vissen. Dat gaat mis, vooral als het op basis van klachten van gebruikers gaat. Facebook kan namelijk niet bepalen of iets daadwerkelijk kwetsend is. Men kan alleen bepalen of ze actie gaan ondernemen als er genoeg mensen over (blijven) klagen dat zij het kwetsend vinden.

Heb je foto’s van carnaval die zijn geliket door een Amerikaanse kennis? Als maar genoeg van zijn vrienden de foto rapporteren, dan verdwijnt ‘ie gewoon! Protesteren en schreeuwen dat het niet zo was bedoeld helpt dan weinig. Gelukkig kun je de foto’s nog wel laten afdrukken en per postduif naar je racistische vrienden verzenden. Bij wie Facebook binnenkort, gewoon voor de zekerheid, ook maar even een oogje in het zeil houdt.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Beukman

  Jammer. America is de norm.

  1. Blitzkrieg

   Beukman : Ha ha ha… Parler is trending op twitter.

  2. Barry

   Yup, de grote steden zijn hier inmiddels allemaal voorzien van gevaarlijke probleemwijken en worden steeds meer beheerst door criminelen, binnenkort moet de regering maar eens wapenwet op de agenda zetten. “elke burger heeft recht om zich te verdedigen”. Wat worden we net als America toch een fantastisch land.

 2. Braboworstenbroodje

  Heb geen Facebook insta en Twitter….
  Zie daar niet 1 voordeel van in ,behalve zakelijk om je bedrijf of winkel te promoten.
  Ik deel met mijn geliefden live of belangrijke afspraken of nood de telefoon of Whatsapp.
  Vind het wel belachelijk dat die platformen het klaagzang van slecht een paar individuen aanhoren en daar naar handelen.
  Je ziet het ook bij de EU ,die gaan ook komen met een filter om maar voor gedachten politie te spelen net als in China en Noord-Korea ,erg eng.
  Iedereen met een IQ boven de 60 snapt dat zwarte piet niks met racisme te maken heeft.

  1. JFU

   Al die beroeps demonstranten…de anti zwarte Piet beweging..anti discriminatie clubjes enz…hebben een IQ van ver beneden de 60…..vandaar!

 3. AS210854

  Als iemand met een zwart uiterlijk, voel ik mij zwaar gediscrimineerd door Facebook.

  1. Drekie het Toiletmonster

   LOL, wie probeer je voor de gek te houden. Alleen witte mannen andere mensen ‘iemand met een zwart’ uiterlijk. Geen donkere man zou naar zichzelf zo refereren. Misschien tijd om is wat vaker met niet witte mensen om te gaan.

   1. Ritter

    Drekie het Toiletmonster

    Zwarte Piet geen issue op Curaçao

    ht*ps://youtu.be/hZJrz3AQT5Q

    1. Drekie het Toiletmonster

     Nepnieuws werkt niet bij mij. Ik heb veel vrienden op curacao en kom daar al vanaf kinds. Dus ik weet dat ze er daar tegen zijn. Plus ieder jaar anti piet discussies organiseren. Blijf bij feiten aub of zoek een lager IQ persoon.

     1. Grasmaaier

      Je liegt.

     2. werikke

      je liegt zoals gewoonlijk

    2. AS210854

     👍👍👍👍👍👍👍👍👍

    3. Drekie het Toiletmonster

     https://nos.nl/artikel/2336327-geen-intocht-van-sinterklaas-meer-op-curacao-maar-wat-dan.html

     Zoals hier te lezen valt is er al sinds jaren 60 protest tegen zwarte piet op curacao.

     Ken je feiten, anders sla je al snel een flater.

     1. Barry

      En dat te bedenken dat de pieten helemaal geen slaven waren, en Sinterklaas slechts een goede vriend uit Turkije was. Die NOS kan het allemaal weer mooi verwoorden hoe KOZW het wil laten horen. Mensen verdiep nou eens écht innde geschiedenis van Sinterklaas en de Moren, overigens zijn de Moren al uitgemoord door Christenen. Hun architonische gebouwen zijn nog te vinden in Spanje. Als dat ook ooit weg is weet straks niemand meer over de Moren en heeft KOZW hun zin gekregen en BLM heeft het nakijken (oh wacht dat zijn dezelfde mensen, hmmmm WEIRD).

   2. AS210854

    Zwart is zwart ik kan er niks anders van maken.

  2. Blitzkrieg

   AS210854 : Overgeleverd aan de willekeur van de algoritme, Beukman gaat je zeker vertellen waarom dat een goede zaak is.

  3. EvertB

   @as210854 is een boze witte man. De arme ziel.

 4. 56RdK

  Straks komen de islamieten met hun bezwaren tegen foto’s van ongesluierde vrouwen. Cartoons over Mohammed worden uit veiligheidsoverwegingen al helemaal niet meer vertoond!

  Enfin, mijn FB ga ik helemaal vol zetten met prachtige Zwarte Pieten zoals op bovenstaande foto, uit de tijd dat alles nog normaal was en de zwakzinnigen niets hadden in te brengen.

  1. Bloemkust

   Daar houden we je aan!!!

  2. Drekie het Toiletmonster

   Als iemand zich afvraagt. Dit is hoe paranoia eruit ziet. Hij ziet achter elke boom een bos.

 5. Reinoud van Gelre

  ‘Zuckerberg is zijn offensief tegen ‘discriminerende stereotypen’ begonnen.’

  Vervolgens gaat hij met zijn eigen stereotype andere mensen discrimineren die niet hetzelfde over dingen denken.
  Lekker ventje, die Zuckerberg…

 6. Heras

  Ach ja, het laffe gedrag gaat gewoon door. Allemaal voor het grote geld.

  1. Genoeg van linkse dictatuur

   Het wordt tijd om naar een ander platform te gaan kijken en Facebook vaarwel te zeggen. Ze bemoeien zich te veel met politiek, en moeten onafhankelijk daarvan zijn.

 7. P.Sisterons

  En wij maar denken dat de niknokkers hun poepje en plasje nu wel gedaan zouden hebben maar het wordt steeds erger. Ik refereer maar even AAN die held die gewoon kokend water over een vrouw gooit als hij zijn zin niet krijgt. Daar moeten we het mee doen van de linkse kerk.

 8. Augustus

  Rutte is een ontzettend laffe draaikont en laat Amerika en de EU onze cultuur besturen.

  Pride festival waar mannen in leren pakjes zichzelf blootstellen voor kinderen: OK
  Antifa tuig die de boel slopen en doodverwensingen scheeuwen: OK
  Moslims die honderden dieren onverdoofd publiekelijk de nek doorsnijden voor het offerfeest: OK
  Kinderfeestje waar wat mensen zwarte schmink op doen: NIET OK!

  Marxisme is een groeiend gezwel die wij snel zullen moeten uitsnijden voordat het zich binnen de kortste tijden volledig laat metastaseren.

 9. Peter Loosduinen

  Wanneer breekt de pleuris eens uit in dit land ?
  De gewone Hollander die van Zwarte Piet houdt en niets met discriminatie van doen heeft, moet eens zijn bek gaan opentrekken.
  1. Stickers met Zwarte Piet plakken in winkels en warenhuizen.
  2 Graffitiartiesten moeten aan de slag met pro- Zwarte Pietafbeeldingen.
  3. All lives matter en ook het leven van Zwarte Piet doet ertoe.

 10. A.B.

  Nee. Geen “social” media voor mij. Ik heb me mening en ook al wil je dat nie horen jammer dan. Kijk maar ff…

 11. P.Sisterons

  Hier gaat het die niknokkers uiteindelijk om: Blanke kinderen doodschieten:

  ht**s://**w.dailymail.co.uk/news/article-8615711/Five-year-old-boy-riding-bike-shot-dead-neighbor-25-two-sisters.html

  Waar blijft die dramqueen nu ?

 12. Gelul

  Vlaams en Iraanse Zwarte Piet wél beschermd door VN
  Nowruz is het Perzische Nieuwjaar dat gevierd wordt op of rond 21 maart (het begin van de lente) in onder meer in :
  de Balkan, het Zwarte Zeegebied, de Kaukasus, Centraal- Azië, het Midden-Oosten waaronder Irak, Iran, Azerbeidzjan, Afghanistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, India, Kirgizië, Pakistan, Kazachstan en Turkije.

  Tijdens Nowruz zijn Amoo Nowruz en Haji Firuz de belangrijkste figuren. Amoo Nowruz is een blanke, oude, wijze man met een witte baard. Haji Firuz is een zwarte (zwartgeschminkte) man die gekleed is in een kleurrijk pak en die rode lippen heeft. Ze brengen cadeautjes voor de mensen.
  De overeenkomst tussen Sinterklaas en Zwarte Piet is duidelijk.
  En er zijn nog meer overeenkomsten. Met Nowruz (Nieuwjaar) hebben de mensen een haft sin, een tafel met daarop allerlei soorten voedsel: sabzeh (tarwe) die de wedergeboorte voorstelt, samamu (pudding) die voor welvaart staat, senjed (olijfbloemen) dat het symbool van de liefde is, serkeh (azijn) die ouderdom en geduld voorstelt, sib (appels) die voor schoonheid en gezondheid staan, sir (knoflook) die voor geneeskunde staat en sumac (een kruid dat van de Rhus-boom afkomstig is). Verder staan er nog onder meer beschilderde eieren op de tafel evenals bloemen en kaarsen. Met Sinterklaas is er ook sprake van allerlei voedsel. Die hebben ook betekenis, ook al zijn veel mensen die vergeten. Zo verwijst het strooigoed naar de zaden die gestrooid worden op de velden zodat er weer een nieuwe oogst zal zijn, werden de speculaaspoppen gegeven aan geliefden en stonden derhalve voor de liefde en staan chocoladeletters voor de wijsheid die je verkrijgt door het schrift.
  Het feest is door de Verenigde Naties op 30 september 2009 erkend als immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid met als reden dat de thema’s van het feest belangrijk zijn voor de gehele mensheid en dat het feest interculturele dialoog en begrip aanmoedigde.
  Het feest wordt door meer dan 300 miljoen mensen gevierd en het wordt al meer dan 3000 jaar gevierd.
  Overeenkomsten tussen Zwarte Piet en Haji Firuz
  • Figuren in een winterfeest.
  • Ze zijn zwart geschminkt.
  • Ze hebben grote, rode lippen.
  • Ze dragen kleurrijke kleding.
  • Ze zijn vrolijke, acrobatische, dansende figuren.
  • Ze zijn de helpers van een andere figuur (een man met een witte baard) die cadeautjes geeft.

 13. ervi

  Facebook verwijdert al sinds een hele tijd afbeeldingen,videos of comments die haar censuurafdeling onwelgevallig acht. En niet naar aanleiding van klachten.
  Het wordt dan gewoonweg niet geplaatst.

 14. Bes Tolen

  De Nederlandse diplomatie presteert niets in deze. De Nederlandse regering voert een tweeslachtig beleid waarbij zij er niet bij stil staat en dat is misdadig, dat het haar taak is de bevolking tegen illegale immigratie te beschermen. In de eerste plaats moet de regering dat alsnog nagaan bij diverse groepen ook al zitten die hier al jaren, die hier klaarblijkelijk het een en nader niet bevalt maar wel enorm veel last bezorgen of zij wel hier legaal zijn binnen gekomen. Een reëel onderzoek moet dan opleveren dat van die groepen hier velen illegaal zijn binnen gekomen en daar moet de regering dan alsnog hard optreden maar tot heden maakt de regering zich er met een jantje van leiden vanaf af. Waardeloos zo’n regering.

  1. Bloemkust

   De Lange arm van Rome vaart er wel bij.

 15. Pierre Tombale

  Handen af van Zwarte Piet.
  De zinloze provocaties van Mark Zuckerberg resulteren alleen maar in nog meer agressie.
  Nederland koestert haar tradities en laat zich niet de wet voorschrijven door buitenlandse airfryers of suikerbergen.
  Afrika voor de Afrikanen!

 16. Canta

  We hebben het hier over een KINDERFEEST. Het zijn de volwassenen die het probleem veroorzaken terwijl geen enkel kind moeite heeft met een roetveeg Piet. Sterker nog, een aantal van de ( blanke) kleintjes genieten helemaal niet van het feest zolang die zwarte Piet er is, omdat ze er bang van zijn.
  Het zijn de racisten die dit aangrijpen om hun discriminerend vuil te spuien.
  Grow up en ga je druk maken over zaken die ECHT belangrijk zijn

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.