‘Ongewijzigd coronabeleid Nederland betekent dodental van 10.000 op 1 december’

In dit interview van Trouw met hoogleraar gezondheidsinformatie Theo Vos, wordt de effectiviteit (zelfs noodzaak) van mondkapjes driedubbel onderstreept. Het Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) waar Vos aan verbonden is, publiceerde op de dag van Ruttes’ persconferentie een rapport met vernietigende conclusies over de Nederlandse aanpak van de coronacrisis.
De titel van het interview luidt: ‘Zonder mondkapje gaat Nederland rond 26 november weer op slot’, en ik klikte het artikel ook vooral aan vanwege de paniek zaaiende toon. Maar hoe meer ik begon te lezen over dit meta-onderzoek, hoe minder ‘paniekerig’ die titel begon te klinken. Sterker nog, ‘die titel zou best wel eens kunnen kloppen’, dacht ik halverwege de tekst.

Er is een computermodel ontwikkeld op basis van veertig epidemiologische onderzoeken over het coronavirus, of over virussen die vergelijkbaar zijn met het coronavirus (zoals Sars in 2002-2004). Mondkapjes blijken in dat model zo’n krachtige factor te zijn, dat het de moeite waard was om er een aparte lijn in de grafieken van de prognoses voor aan toe te laten voegen. Het maakte nogal wat uit.

Zoals met dit soort onderzoeken altijd het ‘addertje’ is, de woorden: ‘bij ongewijzigd beleid’ en; ‘bij voortzetting van deze trend’. Toch houdt het computermodel wel enigszins rekening met wat een toename in het aantal geconstateerde besmettingen, en het aantal doden, waarschijnlijk gaat doen voor het ingevoerde ‘huidige’ beleid. Er is namelijk ook een patroon ontdekt in wanneer overheden strengere maatregelen lijken te nemen, en dat is dus meegenomen in dit ‘ongewijzigde beleid’.

Hier zie je de prognose voor het dodental voor Nederland. ‘Easing’ (in het rood) is de prognose voor versoepelde maatregelen, ‘Masks’ (groen) is die als mondmaskers verplicht worden.

Nou, zeg het maar! Is het IHME bezig met ‘paniek zaaien’? Of voelt het ergens ook wel een beetje goed dat veertig onderzoeken laten zien dat het kabinet, maar met name het RIVM, de boel compleet verkeerd hebben aangepakt?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. NEXIT.

  Niets aan de hand dus , laatste influenza golf had 12.000 doden en niemand die zich druk maakte.

  stop de corona idioterie en vecht voor je vrijheid. Elke ingevoerde regel krijg je nooit meer ongedaan in regentenland

  1. Bloemkust

   enz

   1. NEXIT.

    papegaai

 2. Blondie

  De leugens gieren door het Linkse media land.
  Waar zijn de (gewone) griepdoden.?
  Rutte en zijn leugenclub, noemde de mondkapjes schijnveiligheid en nu krijg je een bekeuring als je er geen een draagt en nu volgt als klap op de Corona vuurpijl, zonder kapje volgen er nog Duizenden doden in Nederland.
  Wie het snapt, moet het maar Niet zeggen.

  1. Willem Bever

   Voor velen is dat al teveel moeite

   1. Willem Bever

    Meelopen met de kudde is makkelijker

 3. M. Brandenburg

  Keiharde paniekzaaierij, niets maar dan ook niets wijst op een toename in opnames en al helemaal niet in het aantal doden. Wie kijkt naar de laatste zes weken ziet dat er helemaal niets van een toename in opnames en doden in de cijfers terugkomt. Ja we vinden besmettingen omdat we nu testen wat maanden verwaaloosd is, maar de cijfers liegen niet, Meer geregistreerde besmettingen en het percentage opnames en doden valt met de dag omlaag op het geheel.

 4. Kretoloog

  Aan het eind van 2020 telt Nederland ruim 150.00 doden. Dat heeft niks met Corona te maken. Dat is een gegeven, met een bevolkingsomvang van ruim 17 miljoen en de leeftijdsopbouw die ons land kent.

  Corona heeft op dat jaarlijkse dodencijfer nauwelijks invloed. Het coronabeleid daarentegen heeft een verwoestende invloed op de economische en financiële situatie van Neder land. En niet alleen ons land, van alle Westerse landen.

  Over een aantal jaren zal men zich in vertwijfeling afvragen welke idioten in 2020 in de landsregering en de besturen van provincie en gemeenten zaten.

  1. SilverFox

   Corona is een hulpmiddel tegen de toenemende vergrijzing van boomers. Gewoon z’n gang laten gaan. Als ouden van dagen zo nodig naar buiten willen moeten ze het maar zelf weten.

   1. JochemX

    Foxie, in de buitenlucht is bewezen veel veiliger, binnen worden de mensen besmet.

 5. P.Sisterons

  Het enige wat je van corona krijgt is het schijt dat dun door de broek loopt. Welke idioot gaat er een mondkapje dragen en zijn eigen co2 terug in ademen? Het is niets anders dan een afleidingsmanoeuvre om de belabberde politieke situatie te verhullen.

  1. combat le pellicule

   Precies, Corona is een leugen van Linkse politici die een marxistische dictatuur willen maken.
   Trap er niet in, mensen. Draag geen mondkapje, houd geen afstand, hoest iedereen in het gezicht en omhels iedereen die je tegenkom.

   Allemaal leugens.

 6. Petrazoveel

  En hoeveel mensen gaan er te vroeg dood door niet- of te laat behandelen van kanker-, hart- of andere levensbedreigende problemen? En in welk staatjes worden deze overlijdens opgenomen?

  1. Piet51

   @Petrazoveel
   Die cijfers zie je later in de oversterfte. Maar dergelijke getallen krijgen pas echte betekenis als je ze over een langere periode meet.

 7. SilverFox

  10.000 is 0,06% van de (groeiende) Nederlandse bevolking. Kortom; gaat nergens over. Bij een procentje of 6 begint het langzaam interessant te worden.

 8. JochemX

  Nog nooit meegemaakt dat een computervoorspelling uitkwam.

 9. Lesley Bowen

  Pas maatregelen nemen achteraf is beter. Daarmee stel je vast of prognoses juist zijn. Gek ? Nee hoor dat is doelbewust handelen. Slim !

  1. NEXIT.

   enz

 10. Ernest Stern

  We zijn nog lang niet van het virus af, zoveel is duidelijk.

  1. Rood

   etc

  2. NEXIT.

   welk virus enz

 11. RPML

  Als we niets doen de komende dagen stijgt de temperatuur naar 55 graden, tenminste, dat blijkt uit de meest recente computermodellen

  Als we niets doen de komende jaren stijgt de zeespiegel met 2 meter, tenminste, dat blijkt uit de meest recente computermodellen

  1. Rood

   @RPML: Voor mij is het overduidelijk dat de propagandamachine overuren draait. Geen enkele gelegenheid laten ze voorbijgaan, geholpen door de msm.

   Gister kwam ik een interview tegen met Hugo de Jonge, hij zegt het ronduit: “Iedereen moet gevaccineerd worden” (Uiteindelijk moeten we allemaal)

   Bron: h*tps://www.youtube.com/watch?v=A4obEjY3c9s

 12. JFU

  We krijgen dus nu een 2e golf van het virus, dit najaar een 3e golf, daarna de 4e golf in het voorjaar van 2021, en hoogstwaarschijnlijk een 5e golf in de zomer van 2021. Met andere woorden…we komen er nooit meer van af. Toch wel vreemd dit virus. Blijft maar doorgaan…volgens onze ‘deskundigen’.

  1. Bloemkust

   Hebben ze dat ooit beweerd? Nou dan.

   Alt-rechts-stemmingmakerij.

   1. NEXIT.

    enz

 13. splatoon

  Toch wel grappig dat je na verloop van tijd aan de hand van de titel al kunt raden wie het geschreven heeft. Ook leuk dat Wout ons laat zien hoe droevig het tegenwoordig met onderzoeksjournalistiek is gesteld. Hij had een artikel op internet gelezen.

 14. Adriaen van Bergen

  Het vervolg van de grafiek dat is wel de meest extreme variant, dus de minst logische.

 15. Piet51

  Het blijft voor mij de grote vraag hoe het virus zich verder zal ontwikkelen. Maar de vraag in het artikel, of met name het RIVM, de boel tot nu compleet verkeerd heeft aangepakt, is a.h.v. de grafiek niet zo moeilijk te beantwoorden. De grafiek laat zien, dat de epidemie in de afgelopen maanden tot nu heel weloverwogen tot beheersbare proporties is afgevlakt. Maar wat na nu? Dat blijft de grote vraag. Het RIVM heeft wat mij betreft haar effectiviteit en deskundigheid bewezen. Ik heb er vertrouwen in, dat ze dat blijven doen, al blijft het een helse klus. Discussies als nu met Theo Vos helpen daarbij zeker.
  In het artikel geeft hij trouwens aan dat elders de vooruitzichten slechter zijn dan die hier gepresenteerd voor Nederland. Hij vertrekt uit Amerika, hoewel hij daar wel op afstand blijft werken, omdat daar de snelle stijging al in oktober wordt bereikt. Dus ruim voor de presidentsverkiezingen. Theo Vos voorziet in Nederland een veiliger omgeving.

 16. Rood

  De angstpropagandamachine draait op volle toeren. Waarom eigenlijk?

  Hieronder mijn conclusie:

  Bill Gates adviseert en financiert instanties die op hun beurt de mondiale regering van dwingende adviezen voorziet.

  Bill Gates is een zakenman en wil producten verkopen. Welke producten dat zijn vertelt hij zelf.

  Bill Gates: “Maar, voor de wereld in het algemeen geldt dat normalisering pas terugkeert als we het overgrote deel van de gehele wereldbevolking hebben gevaccineerd…”

  Bron: ft.com/video/d6c22464-6dce-42eb-81d4-38e8b55d8c12 (19:24 – 19:33 – 9 april 2020)

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.