Reactie jonge ‘slachtoffers’ op bemoedigende lezersbrief van veteraan (94): ‘wij hebben het ook moeilijk!’

De enorm hoeveelheid zelf aangerekend slachtofferschap onder deze jongeren is werkelijk ongeëvenaard! Het gaat om een lezersbrief van de 94-jarige meneer Hoek (15 jaar oud in 1940), die begon met: “Wij waren tien jaar van onze jeugd kwijt. Probeer nou nog een klein jaar de rug recht te houden.” Alle reacties in het artikel komen neer op: ‘heel vervelend voor u, maar wij hebben het nu ook zwaar’.
In de brief vertelt meneer Hoek over zijn ervaringen met de Tweede Wereldoorlog, zoals een avondklok en de continue angst voor verraad, razzia’s en om misschien wel te zullen worden afgevoerd naar een werkkamp. Toen dat allemaal voorbij was en hij het normale leven weer op wilde pikken, kwam Nederlands-Indië om de hoek kijken. Kort op zijn terugkeer in oktober 1949, werd hij 25.

Mijn opa heeft exact hetzelfde meegemaakt en ik kan je verzekeren, dat was écht een belabberde tijd! En zo’n man vraagt eigenlijk niets meer dan dit: “Probeer nou nog een klein jaar de rug recht te houden. Dan kun je na klein jaar waarschijnlijk weer volop van je jonge leven genieten. Ik ben 94 jaar, maar ik reken op jullie.”

Maar het narcisme, het egoïsme en de enorme drang naar een claim van slachtofferschap, doen je de ogen vol springen van tranen! Mijn god, wat een droeftoeters. Ik heb hun inhoud maar even samengeperst tot de kern van het gejank, wat neerkomt op dit: ‘U heeft het veel slechter gehad, maar ik verheugde me echt ontzettend op het gala en de examenfeestjes. Vrienden maken lukt echt niet en nu heb ik ook nog eens geen bijbaantje! Dus ik moet solliciteren, maar dat lukt ook al niet! De anderhalve meter-regel voelt ook heel gek en mensen willen gewoon echt weer graag feesten!’

Allemaal proberen ze begrip te kweken voor hun verstoorde leventje, voor hun situatie en voor hun geflopte plannen. Ze verwerken er allemaal wel een zinnetje van ‘ja oké, oorlog is óók niet leuk, maar…’ in, en gaan dan snel verder over hun eigen perikelen. Tegenover een man die z’n hélé jeugd kwijt was aan oorlogsgeweld en alle gevolgen ervan hè! Echt waar, stel je niet zo aan!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Robert75

  Hoezo moet de jeugd van nu rekening houden met hoe de jeugd leefde bv 60 jaar geleden? We leven in het nu en niet in verleden. In de Middel-Eeuwen hadden ze het ook niet gemakkelijk

  1. Blondie

   Robert75.
   Hoe weet jij dat.?
   In de Middeleeuwen hadden ze het ook niet gemakkelijk.?

   1. Robert75

    Wat ik daar mee wil zeggen is dat het iets van alle tijden is. Ouderen kijken altijd neer op jongeren. Dat is iets van alle tijden. Toen ik nog tot de jeugd behoorde was het het zelfde. Hoe vaak ik dat niet gehoord heb. Die jeugd van tegenwoordig dit, en die jeugd van tegenwoordig dat. En daar komt toch niets van terecht, en in onze tijd was het allemaal anders. Blablabla. Ja dat zou maar we leven niet meer in die tijd. Maar iedereen is ooit eens jeugd geweest en toen keken ze er ook niet na. Toen deden ze ook gewoon hun ding wat de jeugd van die tijd deed.

    En de jeugd in de jaren 60 zou vast het zelfde gehoord hebben, en de jeugd uit de 40 ook. En ik vermoed de jeugd uit de middeleeuwen ook.

    1. AS210854

     🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

  2. AS210854

   🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

  3. AS210854

   🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

 2. Aborifa

  Ik ben het eens met de man van 94.
  Die kinderen weten niet wat ellende is. Geitenwollen sokken zijn het.
  Maar let op: er komen slechtere jaren en dan piepen ze wel anders.

  1. Robert75

   IK weet niet precies hoe oud je bent maar jij deed natuurlijk wel toen je 20 jaar was. Minder feesten en stappen en lol maken omdat de jeugd in de wereldoorlog dat niet kon.

   1. AS210854

    Sorry hoor, jou reacties geven precies aan wat er mis is bij het merendeel van de jeugd van tegenwoordig.

    1. ikweetwatikwil

     AS210854 Helemaal mee eens

 3. Rene van der Grijp

  Mijn vader zaliger heeft ook nog de depressie van de jaren 30 meegemaakt. Eerst waren er de “roaring twenties”, met groeiende welvaart en vooruitgang en toen viel de wereld met een harde klap in het zwarte gat van de jaren 30. Het werden een kleine 20 jaren van misère.

  Daarna kwam een lange periode van voorspoed: elke volgende generatie kreeg het beter dan de vorige, niet alleen op materieel gebied. Maar ik zie nu een kentering. Circa honderd jaar na dato staan we weer op een kruispunt. Het kan zomaar zijn dat de ramp van 1929 zich gaat herhalen, alleen nog eerder dan 2029.

  En de kaarten liggen nog veel ongunstiger dan in 1929. De West-Europese samenlevingen zijn door massa-immigratie en de overmacht van de linkse kerk verdeeld tot op het bot en rijp voor burgeroorlog. Op internationaal vlak is de VN verworden tot een instrument van westenhaters (inclusief linkse westerse oikofoben die als nuttige idioten voor de haters fungeren) en ligt China op de loer om de USA af te lossen als de economische en militaire grootmacht in de wereld. Dan hebben we nog Rusland dat in ieder geval een sterk nationaal bewustzijn kent en immuun is voor ondermijning door massa-immigratie. In de USA zijn de linkse krachten bezig het land in een staat van anarchie te brengen maar is ook nog een sterk rechts nationaal bewustzijn aanwezig. Trump, wat je ook van de man mag vinden, is daar het gezicht van en hij heeft in z’n eentje meer ballen dan de weekdieren in Brussel.

  1. Gebande3

   U vergeet de cultuurmarxisten te beschuldigingen.

 4. A-BBa

  Ze hebben het zo moeilijk. “We willen eindelijk eens feesten”. Niets aan toe te voegen.

 5. Marija

  Die kinderen hebben nog nooit tegenslag in het leven meegemaakt, die janken al bij voorbaat en zijn egoïstisch.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.