Voormalig opperhoofd van het RIVM wil mondkapjesplicht: ‘Ook geen bewijs voor 1,5e meter, maar dat doen we ook’

Oud-directeur infectieziekten Roel Coutinho van het RIVM heeft vrijdagavond in Nieuwsuur laten weten dat er wat hem betreft zo snel mogelijk een mondkapjesplicht moet komen. Landelijk. Overal. Altijd. De situatie zoals die nu bestaat — waarin het dragen alleen verplicht is op bepaalde plekken — is volgens hem te verwarrend. 

“Loop je in de Kalverstraat dan moet het wel, en ga je even verder weg, dan moet het niet”, aldus Coutinho. “Je moet in deze situatie duidelijk zijn.” En dat betekent: overal zo’n mondkapje op.

Wat betreft het non-argument van het kabinet dat mondkapjes “schijnveiligheid” zijn en mogelijk zelfs gevaarlijk (omdat mensen het kapje te vaak zouden aanraken met hun handen ofzo): daar is Coutinho niet van onder de indruk. Mensen kunnen zich prima aan meerdere regels tegelijk houden.

Hilarisch genoeg zegt Coutinho ook dat er “geen wetenschappelijk bewijs” is dat mondkapjes mensen daadwerkelijk beschermen. Maar, zegt hij, er is ook geen bewijs dat de anderhalve meter afstand werkt. “En toch doen we het allemaal wel.”

De kans is natuurlijk levensgroot dat er inderdaad zo’n landelijke mondkapjesplicht komt. Zo’n Coutinho zet met dit soort uitspraken toch druk op de regering — en zelfs op zijn (oud-) collega’s van het RIVM. Uiteindelijk gaan die vast door de knieën.

Voor veel mensen is het ongetwijfeld slecht nieuws dat er in gemeenten “geëxperimenteerd” kan gaan worden met mondkapjesverplichtingen. Nou, goed nieuws: lezers van DDS hoeven zich nergens druk om te maken. Door onze samenwerking met Stil.nl kunnen wij namelijk mondkapjes aanbieden vanaf 0,22 euro per stuk. Ja dat lees je goed, voor minder dan 1 euro heb je dan al vier mondkapjes! Kopen dus!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. JochemX

  1,5 meter doe ik alleen omdat anderen denken dat het helpt. Mensen kunnen zich prima aan meerdere regels houden, dat bewijzen strafkampen wel. Het begint er hier inderdaad steeds meer op een groot strafkamp te lijken. Vooral zaken die mensen leuk vinden worden ingeperkt. Waarom niet meteen iedereen overal een helm laten dragen? In feite rationeler dan mondkapjes. 130.000 hersenbeschadigingen per jaar.

  1. combat le pelicule

   Je snapt het maar voor ieder ander even een vraagje?, voor de corona, niesde men toen wel in iemands gezicht?, of stond men te dichtbij met praten? of als men ging uiteten wat was de afstand met diegene die naast je zat, hield men geen rekening met iemand in de supermarkt? zomaar even een paar nuchterheden om over na te denken.

   We moeten wel even normaal blijven nadenken het is net alsof een heel volk anders heeft gedaan dan wat men nu zegt dat het volk moet doen….het probleem echter is dat men het nu als “corona” regel oplegt…

   1. ikweetwatikwil

    Mee eens Combat.

   2. HierBenIk

    Precies, een kwakzalver is het.

    1. Bloemkust

     enz

 2. Arbeider65

  Jaar:2010
  Min.v. Volksgezondheid: A. Klink
  Probleem: Mexicaanse Griep
  RIVM Baas: R. Couthino
  Onderwerp: Vaccins.
  Zelfde R.C. die vaccins aanrade. En NL zat met teveel ingekochte vaccins op aanraden van……..RIVM baas R.C.

  Hou je mond aub.

  1. Bolland

   @ 65 Totaal eens man is net zo betrouwbaar als Osterhaus, triest ook dat Couthino en Osterhaus geen enkele sanctie hebben gekregen, ze zitten waar ze zitten en gaan gewoon door met onzin, leugens en angst te verspreiden

 3. combat le pelicule

  Als ineens voormalige leidinggevende gaan praten is het hek van de dam natuurlijk, waar bemoeit deze kwiebus zich mee…

  1. ikweetwatikwil

   De man was vergeten ,dus maakt die kwiebus een inhaal slag, wat natuurlijk slaat als een tang op een varken.
   Mensen laten zich niet muilkorven. Mondkapjes is de eerste weg naar robotten. Sorry de 2de weg. Het begon met oordopjes. Dan hoor je de rest niet meer. Stel je voor ,oordopjes en een gezichtsmasker. Wat krijgen we daarna. Ach bedrijven die opgekocht zijn door de Chinezen.

   1. combat le pelicule

    daarna? kunstmatige intelligentie op kleine schaal, in de vorm van chips in de hand hand of voorhoofd, nanotechnologie? etc etc

 4. RPML

  Stond er een aantal maanden geleden niet in de kranten dat virussen buitentemperaturen van 25 graden of hoger niet zouden overleven?

  1. Gebande3

   U bedoelt dat Trumpfff geregeld onzin verkoopt?
   Of heeft uw vraag een andere bedoeling?

  2. Maurits Dekker

   RPML

   Ja, dat heeft inderdaad in een paar kranten gestaan.
   Maar ik heb geen virologen of andere wetenschappers gevonden die deze stelling verdedigden.

  3. kees cup

   rpml

   De grote wegkruip smoes van de “experts” luidt; ‘geen wetenschappelijk bewijs’ .
   De binnen temperatuur van een mens is 37 °C en daar heeft het virus geen problemen mee.

   Maar beredenerend.
   Een corona virusdeeltje kan buiten het menselijk lichaam slechts overleven als het in een vochtdruppeltje zit, wil dat druppeltje blijven zweven dan moet het wel héél erg klein zijn (een aerosol).
   Zo’n aerosol deeltje zal bij 25 °C of hoger vast wel heel snel verdampen, in dat geval denk ik, R.I.P virusdeeltje.

  4. RPML

   Van Kuppeveld wijst specifiek op het eerdere SARS-virus uit 2002, dat volgens hem “als een broertje” lijkt op het nieuwe virus. “Van dat virus is aangetoond dat het stabieler is bij lagere temperaturen en luchtvochtigheid. Bovendien raakt het in de buitenlucht beschadigd door blootstelling aan uv-straling, afkomstig van de zon.”

   h++ps://www.nu.nl/coronavirus/6032793/gaan-lentetemperaturen-ons-beschermen-tegen-het-coronavirus.html

   Zo zegt Marc van Ranst, hoogleraar virologie aan de Universiteit Leuven, in februari tegen EenVandaag dat hij Trump niet graag gelijk geeft, maar het toch eens is met zijn uitspraak. Van Ranst zegt dat elke dag verder richting de zomer, er eentje is richting het einde van het virus, “Neem bijvoorbeeld de SARS-epidemie uit 2003, toen verdween het virus ook als sneeuw voor de zon in mei. De gewone verkoudheidsvirussen vind ik ieder jaar vanaf april en mei ook niet meer terug.”

   h++ps://www.human.nl/medialogica/lees/corona-debunker/coronavirus-warmte.html

   1. combat le pelicule

    Wat vooral opvalt zijn de vele “uitbraken” de laatste jaren..

 5. Willem Alexander

  Ze moeten Roel Coutinho een goed masker voordoen met een tubetje 10 seconden lijm. Overal en altijd

 6. P.Sisterons

  Ze blijven aan de gang met hun fabeltjes. Van crisis naar crisis. En maar snuiven he Rutte. Hoog tijd dat er een nieuwe regering komt die e.e.a. realistischer aanpakt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.