Column Frits Bosch: “Nederland is altijd immigratieland geweest”, leidt tot verderfelijk immigratiebeleid

“Nederland is altijd immigratieland geweest”, is de mantra van Leo Lucassen. De kreet is op zich juist, maar is te simpel en leidt tot een verderfelijk immigratiebeleid. Hij herhaalt het om hoi polloi te sussen: ‘stil maar, het was vroeger net zo, er is niets nieuws onder de zon, ga maar rustig slapen, er is niks aan de hand, het komt goed’. Lucassen denkt wellicht “ze weten toch niet beter”. Socrates zei het al: “in onwetendheid schuilt alle kwaad”.

Weten Nederlanders veel van de Nederlandse geschiedenis? Nee. Opvallend dat is dat velen ‘alles’ weten over bijvoorbeeld de Russische revolutie, of over de Tweede Wereldoorlog, maar amper iets over de eigen historie. Men moet voorzichtig zijn om een parallel te trekken tussen de geschiedenis van eeuwen geleden en het heden. Hoedt u voor misleiding. Nederland heeft inderdaad ‘altijd’ migranten opgenomen, Hugenoten, Belgische vluchtelingen, Sefardische Joden, Duitse en Oost-Europese immigratie, katholieken en protestanten. Maar in de VOC tijd en daarna hebben we wetenschappers, kunstschilders, zeelieden en ambachtslieden binnengehaald. De Sefardische Joden werden geweerd uit de gilden en legden zich daarom toe op medische beroepen, makelaardij, geldhandel, boekdrukkunst, suikerraffinaderij, wiskunde en diamanten.

Waarom lukte de integratie toen wel en nu niet? De mensen die toen binnenkwamen waren van een uitstekend niveau, veelal direct inzetbaar. Vele bekende wetenschappers waren er bij, zoals schrijver, filosoof Casparus Barleus (1584-1648), boekdrukker, schrijver, uitgever van Franse afkomst Christoffel Plantijn (1520-1589), filosoof en lenzenslijper Baruch Spinoza (1632-1677), kunstschilder en graficus Gerard de Lairesse (1640-1711) gevlucht uit Luik in 1664 naar Maastricht, en vele anderen. Historici en kunstkenners weten dat de Zuidelijke Nederlanden een grote bijdrage leverden aan het sociaal-culturele leven. Maar ze kwamen ook uit Spanje, Frankrijk en Portugal. Het was het neusje van de zalm, een enorme verrijking van ons land, manna uit de hemel.

Zijn huidige immigranten en die uit een ver verleden met elkaar te vergelijken? Nee. Voorheen kwamen ze hier om hard te werken en te presteren. Dat moesten ze wel want er bestond niet het vangnet van een verzorgingsstaat, zoals nu. Het was keihard werken of omkomen. De professionele kwaliteit en de doelstelling van de nieuwkomers is nu geheel anders. In de VOC-tijd ging het om handwerkslieden in een laagontwikkelde arbeidsmarkt. Thans is het niveauverschil in arbeidsverhoudingen immens. In ons hoogwaardig netwerk en IT-tijdperk vinden mensen uit het Marokko, Midden-Oosten, Afghanistan, Somalië en Afrika geen of amper aansluiting op de arbeidsmarkt, waardoor ze niet slagen en gefrustreerd raken en menen gediscrimineerd te worden.

Was de focus van de immigranten toen anders? Ja, maar onze focus ook. Nu is onze focus deels op goedkope arbeid, maar ook goedertierenheid en empathiewaan. In de VOC tijd kwamen de immigranten met een enorme ‘drive’ om te integreren. Die drijfveer is er nu meestal niet. Maar dit is van ultiem belang om te slagen. Maar die is er bij vele migranten nu niet. De huidige immigranten kunnen de band met het thuisland behouden via social media en schotelantennes, zodat men qua bewustzijn in het land van herkomst blijft. Weg drang om te  integreren. Daaaaag!

Zorgen de immigranten voor een braindrain uit hun landen van herkomst? Ja. Dat is te betreuren, want ze hebben juist deze mensen zo hard nodig voor de wederopbouw van het land. Voorheen wilden immigranten graag integreren, zodat immigratie niet gepaard ging met botsingen. Nu zeggen leiders en imams door de decennia heen: “Integreer niet!”. Allochtonen die wel integreren wordt dit verweten. Moslims verschijnen amper bij nationale feestdagen en nationale herdenkingen. Hoe kun je dan autochtonen ‘uitsluiting’ verwijten? “Integratie zal op termijn gebeuren” menen autochtonen. Hoe naïef. Hoe hoger het opleidingsniveau van de autochtone Nederlanders is, hoe naïever ze lijken te zijn. Met als summum Leo Lucassen en Sigrid Kaag. Of houden ze ons voor het lapje? De website van D66 gaat enkel over immigranten. Aan de onderkant van de opleidingspiramide weten ze beter.

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. .nexit2021

  Gepamper zorgt ervoor dat men zich vrijheden veroorlooft die men niet heeft. Als dat gedoogd wordt dan is het hek van de dam. Doe daar vervolgens een beleid overheen dat allochtonen en statushouders de voorkeur verdienen dan weet je zeker dat groepen zich verheven voelen boven anderen.

  Als veel van de immigratie dan een ideologie aanhangt waarin geen ruimte is voor anders denkenden heb je het plaatje compleet.

  Some pigs are more equal than others. De autochtone bevolking had het nakijken en werd weggezet als racist als men er iets vond.

  Immigratiebeleid is schromelijk mislukt door verschillen in cultuur waarbij de andere cultuur een voorkeursbehandeling kreeg met zogenaamde positieve discriminatie en de aantallen op de totale bevolking veel te groot zijn.

  Politiek bedankt , vol = vol

  1. Adriaen van Bergen

   Veel vluchtelingen zijn groot gebracht met de “superieure” islam.
   Als ze hier komen zien ze dat het gewoon klopt en gaan ze nog verder naast hun schoenen lopen.

  2. lucinde

   Je denkt weer niet na, komt alles uit je endeldarm?

   Je haalt alles door elkaar, warhoofd

   1. Blondie

    Weerleg het eens patatbakster.

 2. Eppo123

  Waarom lukte de integratie toen wel en nu niet? Toen kwamen er mensen van buiten met een meer of minder gelijke culturele achtergrond, nu niet.

  1. lucinde

   Toen ook niet, dat heeft de tijd ons echter geleerd, dat immigratie heel succesvol kan zijn.

   Frits heeft verzuimd te melden hoe “wij Nederlanders” in de 17e eeuw over immigranten dachte. niet veel anders dan nu het geval is kan ik u verzekeren.

   1. Grasmaaier

    “..de tijd ons echter geleerd, dat immigratie heel succesvol kan zijn.”

    Zelfs Merkel en Rutte hebben toegegeven dat de multiculturele samenleving mislukt is, er zijn boekenkasten vol geschreven over de totale flop van immigratie en integratie, maar in de achterhoede blijven een paar warhoofden dapper stand houden.

    Lucinde is de dirigent van het welkomstkoortje dat het immigrerende volk luidkeels toezingt. Je bent een landverrader Lucinde.

    1. Ernest Stern

     “Zelfs Merkel en Rutte hebben toegegeven dat de multiculturele samenleving mislukt is”

     Gelukkig trokken ze daaruit niet de conclusie dat er een etnische zuivering moet worden uitgevoerd maar een verbetering van het integratiebeleid aan de orde is.

     1. Grasmaaier

      Elk integratiebeleid is tot nu toe een mislukking gebleken, smerige klootviool. Hoeveel budget er ook tegenaan werd gegooid.

      Het immigratiebeleid is op alle punten een mislukking gebleken. En daar zal onze eens zo mooie samenleving nog decennia lang de zure druiven van plukken.

     2. Ernest Stern

      “smerige klootviool”

      Waneer word jij eens een keer volwassen, Grasmaaier?

     3. Ernest Stern

      “Elk integratiebeleid is tot nu toe een mislukking gebleken”

      Dit is enerzijds onzin en anderszins juist.

      Het is onzin omdat het de integratie van allochtonen in, in elk geval, Nederland over het algemeen uitstekend verloopt.

      h**ps://www.nporadio1.nl/achtergrond/16509-integratie-marokkaanse-nederlanders-is-een-succes

      h**ps://www.intermediair.nl/collega-s-en-bazen/werkvloer/kinderen-van-arbeidsmigranten-integreren-goed-maar-blijven-gediscrimineerd-worden?utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

      De Commissie Blok kwam al eerder tot vergelijkbare waarnemingen.

      Het is wel onzin omdat je het integratieproces maar zeer beperkt via beleid kunt sturen. Het is overwegend een autonoom proces. Nog steeds geldt daarvoor de borreltafelwet van Marcel van Dam: de eerste generatie integreert niet, de tweede generatie integreert voor de helft en de derde generatie volledig.

      Wat je wel effectief kunt doen is dit proces vertragen. Daar zijn Baudet en Wilders hard mee bezig.

     4. Mogguh

      Je bent toch een smerige klootviool Stern, dat ziet Grasmaaier helder.

     5. Mogguh

      ‘integratie-marokkaanse-nederlanders-is-een-succes’

      Proest…whahaha

     6. Ernest Stern

      “Je bent toch een smerige klootviool Stern”

      Ik heb geen seconde overwogen jou op je volwassenheid aan te spreken, Mogguh.

     7. Mogguh

      Wat interesseert mij nu wat jij overweegt smerige klootviool, lekker belangrijk.

     8. Gerdien

      “Het is wel onzin omdat je het integratieproces maar zeer beperkt via beleid kunt sturen.”

      Het moet zijn ‘het is geen onzin’

     9. Grasmaaier

      Ghetto’s waar hulpdiensten en politie zich niet meer durven vertonen, toenemende criminele en overlast gevende activiteiten door (derde generatie) Marokkaans gespuis, een segregerende islam die steeds meer eist, de hoogste werkloosheid, het grootste percentage uitkeringen, korte lontjes: alles aan de immigratie-tsunami is mislukt.

      Door die instroom wordt de tekort schietende woningvoorraad helemaal verkracht en zijn huizen onbetaalbaar en onhaalbaar geworden waarmee de ramp compleet is. Gelukkig stijgt de PVV gestaag in alle peilingen: het deugen wordt binnen afzienbare tijd gezien als de psychiatrische aandoening die het is.

     10. Ernest Stern

      “Ghetto’s waar hulpdiensten en politie zich niet meer durven vertonen”

      Jij woont al jaren niet meer in Nederland, Grasmaaier, maar dit soort Getto’s zijn mij niet bekend.

     11. shews

      “etnische zuivering”

      ernest’s gedachtegangen houden niet over natuurlijk

 3. Cootje

  Er was maar een echte immigratie kenner in Nederland in die tijd Hans Janmaat .

 4. Cootje

  Het bedrijfsleven heeft zich scheel verdient aan die werkslaven. En de socialisten dachten dat ze er een klantengroep bij kregen , tot dat ze alle IN en outs van de subsidie stromen konden. Toen hebben ze massaal de thee partijen te rug toe gekeerd en zijn voor zich zelf begonnen, overal in Europa is het socialisme aan het uitsterven het flikkert ergens wel eens op omdat ze nog in alle lagen van bestuur aanwezig zijn net zo erg als onkruid. Maar ze kunnen zich niet meer profileren met een bakkie thee

 5. lucinde

  nou Frits, ken je geschiedenis

  les 1. Ooit kwamen de eerste mensen vanuit Afrika naar Europa…

 6. M. Brandenburg

  “Zorgen de immigranten voor een braindrain uit hun landen van herkomst?”

  Ja en Nee, de eerlijkheid eist dat we zeggen dat wanneer het om geschoolde immigranten gaat dit in de regel immigranten zijn uit ontwikkelde landen die via een overplaatsing binnen hetzelfde bedrijf de vleugels uitslaan, terwijl geschoold personeel vanuit Nederland juist de omgekeerde weg bewandeld, immers geschoold personeel gaat daarheen waar carriere kansen zijn. De uitwisseling gebeurd dus over en weer. Is er geschoold personeel in de land van waar nederland zogenaamd zijn immigranten krijgt, ja die zijn er wel, maar die emigreren vaak naar de landen waar zij het meeste kunnen verdienen met hun studie en komen niet naar Nederland, immers hier werk je hoe succesvoller je bent meer voor de overheid, deze mensen gaan dan naar de VS, Canada, Engeland of Australie, landen waar je heel veel meer overhoud van je brutoloon, en je ze zonder problemen voor veel minder geld je oude dag gewoon zelf regelt, waardoor je nog meer overhoud.

  Nee, want in Nederland krijgen we de gelukszoekers, de uitkeringtrekkers, waarbij het meer regel dan uitzondering is dat de derde generatie van die families nog steeds aan de uitkeringtiet hangen en zich vele malen vaker in het criminele circuit bevinden dan de medelanders die zij met hun aanwezigheid verblijden. Ze komen in de regel zonder papieren, liegen over wie ze zijn, documenten worden onderweg verloren, wij moeten bewijzen dat ze niet zijn wie zij zeggen dat ze zijn, ze vluchten voor hun leven maar gaan wel op vakantie lekker terug met uitkeringen op zak. Opvallend is ook altijd dat hun telefoon wel altijd de reis overleeft. enz enz.

  Die paar geschoolde krachten die we binnen krijgen, gaan in de regel weer terug naar hun ontwikkelde thuisland, wat wij hebben blijft generaties op belastinggeld leven, tot ze net als sprinkhanen de boel opgevreten hebben, dan hebben ze boel overgenomen en is het net zo een zooitje als waar ze vandaan komen, of ze zoeken de volgende vetgemeste economie waar voldoende linkse idioten hebben die graag alles willen weggeven dat er is opgebouwd om de sprinkhanen plaag te voeden.

 7. lucinde

  1. Het succes van de republiek was de oa. De instroom van immigranten. Die instroom was het gevolg van de tolerante houding.

  2.
  In de 17e eeuw waren er ook al xenofobe Fritsen die iedere vreemdeling met een hooivork het dorp uit hebben gejaagd.

  3.
  Volgens gekke Frits leefden alle vreemdelingen, katholieken, Spanjaarden, calvinisten en en joden in harmonie in de republiek.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.