Kabinet is optimistisch in Miljoenennota, ondanks tekort van 43,5 miljard door coronacrisis

“Op bijna alle vlakken loopt de economische activiteit terug”, zo valt te lezen in de Miljoenennota. Men verwacht een krimp van 5 procent voor de Nederlandse economie. Gelukkig maakt het kabinet niet dezelfde fout als bij de vorige crisis door te gaan bezuinigen. Het tekort loopt op tot 43,5 miljard euro, maar de economie zal ook weer sneller groeien.
We stonden er voor de coronacrisis goed voor. Door corona kregen we forse tikken. Bedrijven moesten aan het infuus en er zijn er ook al tientallen die de deuren hebben moeten sluiten of dat nog gaan doen. Maar door de lage rentestand heeft dat overheidsinfuus nog niet zo’n impact gehad op de rest van de maatschappij. Dit kabinet laat de tekorten nu gewoon oplopen, want het kost ons (nu nog) praktisch niks.

In 2021 gaat de werkloosheid oplopen tot zo’n 6 procent. Op zich is dat niet zo’n probleem, als er maar weer op tijd ruimte kan worden geboden voor nieuwe en bestaande bedrijven om weer volop te kunnen gaan draaien. En dát is nog onzeker.

Als het allemaal mee blijft vallen met het coronavirus, en die vooruitzichten lijken aardig positief, dan trekt Nederland zichzelf waarschijnlijk aardig snel uit het slop. Houdt corona langer aan, waardoor er maatregelen moeten blijven die ons economisch belemmeren, dan is het allemaal een stuk ongunstiger. Daar doet het kabinet echter weinig uitspraken over. Dat is allemaal “erg onzeker”, schrijft minister van Financiën Wopke Hoekstra. Wel is duidelijk dat het in dat geval vooral erg taai zal gaan worden:

“In een situatie waarin Nederland onverhoopt te maken krijgt met een tweede virusgolf zal de economische neergang nog groter zijn, en kan de economie in 2021 verder krimpen. Daarnaast zal de situatie in Nederland, als open economie, ook samenhangen met de medische en economische ontwikkelingen in het buitenland. De financiële sector kan fors worden geraakt door de crisis maar de uitgangspositie is beter dan aan de vooravond van de kredietcrisis.”

Het lijkt er dus op dat Nederland zich de komende tijd vooral moet gaan richten op investeringen die zichzelf op de korte én de lange termijn terug gaan verdienen, en de werkloosheid voor een langere periode omlaag kunnen brengen. Daar lijkt nu in ieder geval nog maar (héél) weinig sprake van te zijn, als ik de door De Telegraaf opgesomde maatregelen lees.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Cootje

  Ze zullen hun electoraat toch niet eerlijk informeren net voor de verkiezingen. Maar een van de werkende partners zal de ho,er moeten spelen voor de Nederlandse Europese BV, een jaar direct of indirect arbeiden voor zuid Europese dorps idioten , die hun hand op houden en hun begrotingen niet op orde hebben en 7 tot 10 jaar eerder met pensioen gaan dan in het noorden van Europa, dan heeft deze optimistische begroting zeg feest begroting net voor de verkiezingen een bedrog gehalte waar je zelf een lagere school opleiding doorheen kijkt, oplopende werkeloosheid naar 7/8% . Oplopende faillisementen , een heerlijke cocktail voor een feestbegroting , waar de rekening als de dievenbende zich weer in de zetels heeft gehesen bij de dan al getroffen bevolking komt. De miljarden weggegeven aan zuid Europa komen niet meer terug , het enige positieve is dat die het helemaal niet meer gaan redden, en de banken daar gewoon omvallen . De ECB is groot aandeelhouder dus u kan u kinderen informeren dat ze de eerste 10 jaar een land weer op moeten bouwen . Zonder zuid Europa die zijn failliet

 2. .nexit2021

  Enige werkwoord wat men kent in Den Haag

  ik lieg , wij liegen , wij hebben gelogen

  1. Cootje

   En bedrogen

   1. hans-e-pans

    Wij moeten in de nabije toekomst bijdragen, en flinke bedragen ook.

 3. Blondie

  Rutte heeft liegen tot Linkse kunst verheven.
  Maar geen enkel probleem.
  Links Nederland geilt op zijn leugens.

 4. homefront

  Tekort van 43,5 miljard? das raar de Nederlandse burger is de afgelopen 10 jaar kapot bezuinigd of is het migratieprobleem zo duur, waar gaat al ons geld naar toe dan?, waarom is er nu in deze tijd ineens wel geld beschikbaar?, waarom worden burgers niet beloont, waarom komt het geld dat de Nederlander verdiend voor Nederland niet terug bij de Nederlanders?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.