Kunstroof-activisten weer vrijgelaten: ‘We komen terug. We willen ons erfgoed terug’

Vorige week liepen vijf Franse activisten het Afrika Museum uit met een Afrikaans beeld. Ze wilden een beeld meenemen uit hun thuisland, Congo. Het museum had dit tijdig door en de politie werd direct ingeschakeld. Enkele dagen later worden ze alweer vrijgelaten, oftewel de activisten komen weg met een poging tot kunstroof. 


De activisten wilden het beeld uit het museum stelen omdat ze menen dat het gaat om kunstroof. Oh, de ironie…

Maar van de Franse activisten zijn we voorlopig nog niet af, zij willen terugkomen om door te gaan met dit soort acties. Nu is de vraag of de vrijlating – en het niet bestraffen van deze activisten –  van deze activisten niet een vrijbrief is voor andere activisten om soortgelijke acties te plegen.

“We moeten nu het land uit, maar er zijn hier twee of drie musea met Afrikaanse kunst dus we komen terug. We willen ons erfgoed terug. Het is met geweld van ons gestolen en nu willen we het mee naar huis nemen.”

De directeur van het museum kon de actie niet waarderen. Volgens de directeur is dit niet de manier om zo’n geschil op te lossen. Normaliter wordt er een claim ingediend en gaan verschillende instanties een onderzoek starten om te kijken of er ook echt sprake was van kunstroof in het verleden. Deze activisten nemen het heft in eigen hand. Overigens zijn deze activisten van mening dat zij wel degelijk het recht hebben om andermans eigendommen zo maar te claimen. Zij vinden dat Europeanen geen recht van spreken hebben.

“Het is niet aan de musea en overheden van Europa om te beslissen wanneer en hoe iets wordt teruggegeven. Dat is aan ons.”

Dit begint een beetje te klinken als het standaard marxistische BLM-geneuzel.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

62 reacties

 1. Jack Flash

  Brandstichten is lonend voor ‘vluchtelingen’
  Kunstroof is lonend voor Afrikanen.
  En links zag dat het goed was.
  Moeten wij eens flikken.

 2. Chee

  Met de dag gekker hier in Europa.
  De omvorming is al goed bezig in zuid en west noordwest EU.
  Alleen midden Europa is nog rationeel en bezit gezond verstand.
  Ook word ons blanke ras gewoon bij het vuilnis gegooid op de manier waarop de EU heel Afrika en het midden Oosten hier heen blijkt te willen halen.

 3. NoDoubt

  De kansenpareltjes. Een enorme verrijking van onze cultuur. Geen voedselbanken, geen werkende armen. Geen voedselbanken.

 4. Drostemannetje

  Het rechtsysteem is verrot. Zie Akwasi

 5. M.Dikker

  In plaats dat ze blij zijn dat hun leven hier tentoongesteld wordt. Wie zegt dat alles gestolen is?! Maar prima, neem mee en blijf weg! Allemaal terug naar land van roots. Dat is het beste voor iedereen.

 6. Ernest Stern

  Uiteraard zijn deze activisten weer vrijgelaten. Het betrof een vreedzame demonstratie voor een goede zaak.

  1. M.Dikker

   Dat je kunstroof goedkeurt zegt alweer genoeg. Ik wist wel dat JIJ de cultuurbarbaar bent.

   1. Ernest Stern

    Het is geen kunstroof. Het object werd direct teruggegeven. Het was een vreedzame demonstratie voor een belangrijke zaak.

    1. Factor

     etc

     1. M.Dikker

      Waarom zeg je steeds etc? Is dat een grap?

     2. Factor

      @M. Dikker: “Waarom zeg je steeds etc?”

      Omdat Stern zich bedient van meerdere nicks tegelijk, dit doet hij al meerdere jaren. Bovendien is het een bewezen psychopaat die hier zijn dagbesteding doet, degene die op hem reageren faciliteren hem in zijn stoornis terwijl het volstrekt nutteloos is om met zo’n gestoorde in discussie te zijn.

      Ik gebruik etc of enz om te benadrukken dat je niet in gesprek bent met een serieuze gesprekspartner maar met een dwaas die hier de boel om de haverklap met meerdere nieuwe nicks saboteert. Die nicks houden het doorgaans nooit langer dan een paar weken waarna hij weer terugkomt met een nieuwe nick. De psychopaat voeren is hem in leven houden.

     3. M.Dikker

      Dank voor je uitleg Factor. Ik kende hem niet, maar ik had al te kennen gegeven dat ik niet meer met hem in eh… “debat” wil. Het downplayen van de situatie van de blanke boeren in Zuid-Afrika was de druppel.

    2. M.Dikker

     Wat ben je toch een jokkebrok Stern! De dief heeft zelf toegegeven dat hij het mee naar huis wilde nemen.

   2. Logica

    M. Dikker, Reageer toch niet op deze malloot. Als er morgen 20 mensen worden doodgeschoten in hartje Amsterdam door een jihadist dan verdedigt hij die ook en trekt zich af bij de afkeurende reacties.

  2. Aborifa

   Gewoon diefstal. Dus in voorarrest en voor het gerecht.
   Het museum heeft dit voorwerp gekocht bij een kunsthandel. Het staat geheel niet vast dat het roofkunst is.

   1. Piet51

    @Aborifa
    Die mannen deden het elders eerder ook al. Het is de bedoeling, dat ze gearresteerd worden om zo een signaal af te kunnen geven hoe hun kunst is geroofd. Als ze niet opgemerkt waren door de politie – ze deden wel hun uiterste best om gezien naar buiten te lopen – hadden ze zich zeker aangegeven. Hun actie zou dan eigenlijk wel mislukt zijn. Nu staan ze al dagen in alle media, geslaagde actie dus. Hoe meer aandacht, ook op sites als DDS, hoe liever, als het enigszins kan misschien liever nog met voorarrest en rechtszaak.

    1. Ernest Stern

     Ja, het was een succesvolle demonstratieve actie. Op DDS praten we er al dagen over. Het onderwerp staat nu definitief geagendeerd.

     1. Factor

      etc

    2. Mogguh

     Alsof iemand geïnteresseerd zou zijn in die Kafferkunst, laten die Kaffers die troep lekker meenemen dat ruimt lekker op.

     1. Ernest Stern

      “die Kaffers”

      Het voordeel van dit soort primitieve bijdragen is dat ze de steeds weer duidelijk maken hoezeer racisme een ernstig probleem is in ons land.

     2. Factor

      etc

     3. Ernest Stern

      Ik zie dat onze huistról weer gearriveerd is.

     4. Factor

      enz

     5. Mogguh

      Waren het geen Kaffers dan Stern, Hottentotten dan misschien of Bosjesmannen, o nee dat kan niet er waren ook een paar vrouwelijke dikbillen bij, verwarrend hoor allemaal…..

    3. Aborifa

     Gaat niet om de bedoeling. Het is en blijft diefstal. Dat ze vrijuit gaan veroorzaakt de ophef. Als ze direct waren aangehouden had niemand er van gehoord.
     De normale weg is zoals het bij echte roofkunst gaat. De erven Goudstikker b.v. komen ook niet hun schilderijen stelen.
     Je normen vervagen Piet! Verder alle respect.

     1. Piet51

      @Aborifa
      Maar ze zijn direct aangehouden. Daar hebben ze zelf voor gezorgd. En toen werd er in de media meteen over bericht en hoorde iedereen ervan. Later werden ze weer vrijgelaten, maar ze worden wel vervolgd. Allemaal zoals het hoort, maar ook precies wat de heren wilden bereiken. In Frankrijk worden ze voor een vergelijkbare actie ook vervolgd.

    4. Logica

     Je hebt gelijk Piet. Je analyse klopt. Maar dat provoceren mogen ze van min keihard aanpakken. Ik word doodziek van dit volk.

 7. Banne de Booyer

  Op hun action slippertjes slenteren ze op hun gemak buiten rond. Politie kwam met veel tegenzin en zag meteen al dat dit geen diefstal is. Een blanke die zijn eigen fiets terugpakt is direkt de sigaar. Politie zag dat DIT echt blm is dus OK!

 8. 56RdK

  Tja, met de door de overheid gesubsidieerde en door de media gefaciliteerde aanval op Zwarte Piet is de geest uit de fles gekomen. Straks moeten de blanken nog hun huis afstaan (die gedachte is ook al gerezen bij zo’n BLM-parasiet),

  1. Loelap

   Dat was het idee van Akwasi die note bene zelf nazaat van slavenhandelaren is.
   Hij vond dat hij recht had op een grachtenpand. De Linksen zullen het daar wel mee eens zijn tenzij het hun eigen grachtenpand betreft.

 9. PG

  Word er wat moet van – die BLM.
  Vooral het hautaine gehalte in hun denken is vermoeiend.

  1. Piet51

   @PG
   “Vooral het hautaine gehalte in hun denken is vermoeiend.”
   Maar je moet ook niet teveel het denken van anderen proberen te volgen. Dat is zeker af te raden als je zelf niet zo gewend bent om na te denken. Hou het dan beperkt tot maximaal 15 minuten per dag. 😉

   1. Blondie

    Probeer het eens Piet51.

 10. PG

  En geef ze aub die troep mee.

  1. EvertB

   Die kraaltjes en die spiegeltjes?

   1. Ernest Stern

    🙂

    1. Factor

     enz

    2. vandaag

     etc

    3. Banne de Booyer

     Geeft Congo dan ook die miljarden terug die uit de zakken zijn geklopt van schoolkinderen en oma’s sinds de jaren ’70? Geld wat direkt in corrupte zakken verdween? bij elkaar gebietst door linkse prietpraat over hongerige kindjes die op blote voeten moeten werken in de kobaltmijnen?

 11. maraton

  Nog een geluk dat ze het tropen museum niet binnengevallen zijn.
  Daar is vrijwel de gehele collectie bij elkaar gejat.
  Het opeisen van de grachtengordel is ook een optie.
  Deze is ook met zwart(letterlijk) geld betaald in de 16/17e eeuw.
  Iemand heeft echt betaald voor de grachtengordel. En dat waren niet de bewoners.

  1. M.Dikker

   Ik denk dat de huidige bewoners wel degelijk betaald hebben voor hun woning. Of mag jij soms wel gratis wonen?

   1. palko

    @M. Dikker, maraton heeft ooit bij het uitdelen van de hersencellen voor een gesloten loket gestaan.

    1. M.Dikker

     Aha! Dat verklaart het. Dank.

  2. Adriaen van Bergen

   De slavenhandel was maar van zeer beperkte invloed op de economie. De Oostzeehandel was vele malen belangrijker.
   Aangezien die slaven zijn gekocht van de locals en niet zelf gejaagd, zitten er daar in Afrika ook mensen op enorme kapitalen.
   Misschien kunnen de slachtoffers zich ook even daartoe richten?

 12. Benny

  Ik ben er voor om alle Afrikaanse kunst terug te geven aan Afrika,maar dan ook de inmiddels hier aanwezige Afrikanen terug te geven aan Afrika……ben je gelijk wat uit de woningnood…..

 13. Grasmaaier

  “Dit begint een beetje te klinken als het standaard marxistische BLM-geneuzel.”

  Dat het loepzuiver marxistische quatsch is, is overduidelijk. De militante alpinopetjes hebben ze afgekeken van de Black Panthers, ook zo’n agressieve en gewelddadige gang naar communistische snit.

  Ze wanen zich vrijheidsstrijders door kunst te jatten die niet van hen is: wat een geweldig statement, ik ben echt onder de indruk.

  Pure geestelijke armoede is het.

  1. M.Dikker

   Beter had ik het niet kunnen verwoorden. Chapeau!

   1. Reinoud van Gelre

    Ik ook niet,

    of wel!?🤔🤓
    Eergisteren schreef ik:

    “…Wat een acteurs, ze wanen zich heuse vrijheidsstrijders. Ze hebben zich zelfs verkleed als black panthers!…”

    Geen dank, Grasmaaier!😉

    1. Grasmaaier

     Dat heb ik niet gezien. Ik vind het wel vervelend dat ik dezelfde opinie schijn te hebben als een extreem nationalistische Stormfronter.

     Vanavond ga ik daarover een uurtje in retraite.

     1. Reinoud van Gelre

      “…Het zaad van het Nationaal Socialisme is reeds gepland…”

      Lol! Grasmaaier, welkom!

     2. Grasmaaier

      Dank je voor je uitnodiging, maar dat sla ik af Van Gelre. Met jouw opvattingen en manier van denken wil ik liever niet te maken hebben.

     3. Reinoud van Gelre

      Weet ik toch Grasmaaier..Het was slechts kwinkslag.

     4. Grasmaaier

      Weet ik toch Reinoud, inwendig moest ik er ook om lachen.

 14. palko

  Activisten? Die bestaan al heel lang niet meer. Tegenwoordig noemen ze dat actifascisten. Dat is een betere benaming.

 15. Blondie

  Nog twee kleine rukjes naar Links en de omvolking is compleet uitgevoerd.
  En dat allemaal in een decennium.

  Links maakt meer kapot dan je lief is.

 16. Kees

  Respect voor deze mensen, speciaal dagen vrij moeten nemen om cultuur te redden, hulde!

 17. Eppo123

  De Nazi’s roofden veel kunstschatten uit o.a. ons land. De Russen roofden vervolgens weer het e.e.a. van de Duitsers. Volgens mij zijn nog lang niet alle geroofden Nederlandse kunstschatten uit de Russische musea retour naar ons land gegaan. Maar ja een land als Rusland heeft zoals zo vaak schijt aan de internationale gemeenschap.

 18. Reinoud van Gelre

  “…We moeten nu het land uit, maar er zijn hier twee of drie musea met Afrikaanse kunst dus we komen terug. We willen ons erfgoed terug. Het is met geweld van ons gestolen en nu willen we het mee naar huis nemen….”

  Pffrt!🤪
  Is goed hoor, ik zal je niet tegenhouden! Neem die lelijke zooi maar mee.

  Ik weet het, kunstliefhebbers, smaken verschillen. Maar ik moet concluderen dat deze Sub-Saharanen een bijzonder slechte smaak hebben. De kunst wordt hier niet gemist.
  Als ik bijzondere architectuur en of kunstschatten uit Sub-sahara Afrika wil zien, kijk ik wel op internet. Ben je zo klaar😉

 19. Fortiori

  Kijk maar eens wat de VOC met zich meebracht, om van te smullen. Dat was nog eens een mentaliteit !

 20. A-BBa

  “poging tot kunstroof”? Ik dacht dat ze betrapt waren. Dan is het toch geen poging meer? Nederland is history. Helaas.

 21. Drollevanger

  Als het waarschijnlijk op een kleuterschool in elkaar gefröbelde gedrocht moet doorgaan voor Afrkaanse kunst, mogen ze de rest van dat gepruts van mij gratis meenemen naar Afrika. Kan men er daar omheen dansen.
  Waren daar in Afrika nooit echte kunstfiguren als een Rembrandt, Leonardo da Vinci of Vermeer?

 22. Peter Loosduinen

  De voorouders van de roetmopjes hebben wellicht spiegeltjes en kraaltjes hiervoor ontvangen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.