Paul Cliteur: Wilders gewaarschuwd door Grapperhaus

De Telegraaf schrijft op 15 september jongstleden: “een minder prettige Prinsjesdag voor Geert Wilders. De PVV-leider is opgeschrikt door nieuwe bedreigingen aan zijn adres, dit keer vanuit terreurbeweging al-Qaida. Minister Grapperhaus van Justitie heeft hem afgelopen vrijdag persoonlijk laten weten dat hij het gevaar serieus moet nemen.”Die laatste zin fascineerde mij: Grapperhaus die aan Wilders zou hebben laten weten dat hij het gevaar “serieus moet nemen”. Hoe zou dat gesprek verlopen zijn? Ongeveer zo?

(rrring) Telefoon voor Wilders.

Grapperhaus: Ja, Geert, Ferdinand hier. Helaas heb ik slecht nieuws. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de Jemenitische tak van al-Qaida, AQAP, heeft een oproep doen uitgaan om aanvallen uit te voeren op Charlie Hebdo, op de Deense en Zweedse cartoonisten, maar ook op jou, Geert. Spijt me. Je moet het wel serieus nemen hoor.

Wilders: Spijt, spijt, wat koop ik voor spijt? En serieus nemen? Ik loop nu al meer dan 16 jaar met beveiliging rond omdat u, minister van Justitie en Veiligheid, het laatste deel van uw verantwoordelijkheid voor mij totaal niet kunt waarmaken. Nederland, een land dat zich laat voorstaan op rechtsstatelijkheid en deugdelijk bestuur. Een land dat voortdurend loopt te mekkeren over Polen en Hongarije als nep-rechtsstaten. U bakt er helemaal niks van in Nederland. Het is allemaal wel gemakkelijk toespraakjes te houden over meer mensen van kleur bij de politie of andere hobbyprojecten, maar uw eerste, uw primaire taak, is handhaving van het monopolie van de dwang op het grondgebied van de staat. Als u dat niet kunt, zeg het, dan neemt iemand hier de boel over, maar hou op met excuses te verzinnen voor het feit dat u uw basale taken verzuimt.

Grapperhaus: Mijn verantwoordelijkheid zou ik niet waarmaken? Maar Geert, we doen ons best. Je wordt beveiligd op staatskosten. Wat meer kan ik doen?

Wilders: Om te beginnen zou u eens kunnen gaan zorgen dat Pakistaanse en Afghaanse jihadisten het land niet binnenkomen. Grensbewaking. Al eens over nagedacht? En hoe zit het met de ambassadeur van Pakistan? Hebt u die al eens op het matje geroepen omdat ze in Pakistan openlijk oproepen tot geweld tegen mij en anderen die proberen de beginselen van de rechtsstaat hoog te houden? Kleine moeite toch? En heeft u zich al eens een beetje verdiept in de ideologische achtergrond van die jihadistische terroristen? Wat zij willen. Op grond van aansporingen in hun heilige boeken moeten apostaten (afvalligen), godslasteraars en ketters de doodstraf krijgen. Zij willen wraak nemen namens hun profeet. En als de staat die middeleeuwse sancties zelf niet oplegt, dan moeten de gelovigen actief worden. Wat die jongens van al-Qaida doen. Is het een idee dat in het nieuwe Wetsvoorstel aanscherping burgerschapsopdracht u gaat opnemen dat we een speciaal probleem hebben met mensen die menen God’s wraakengelen hier op aarde te moeten spelen? Even collega Slob van Onderwijs bellen wellicht, om samen met hem iets in elkaar te zetten? En wellicht ook minister Koolmees eraan herinneren dat hij ook integratie in zijn portefeuille heeft?

Grapperhaus: Koolmees, is die verantwoordelijk voor de integratie? Wist ik niet.

Wilders: Nee, dat weet niemand omdat hij daar niets aan doet. Hij houdt het graag gezellig, net als u. En precies daarom kunnen die mannen van al-Qaida ons al decennia lang gegijzeld houden. Dat komt door u. En door uw buitenlandse collega’s natuurlijk, want die doen het niet veel beter. Nu heeft u mij het weekend voor Prinsjesdag gebeld om mij te informeren dat ik serieus wordt bedreigd, tezamen met cartoonisten in Frankrijk en Denemarken. Nu was dat geen nieuws voor mij, natuurlijk. Dat is al 16 jaar lang geen nieuws. Al eens met de Franse en Deense collega’s gebeld of jullie samen een plannetje kunnen maken? Of hebben zij de hoop ook al opgegeven dat jullie deze uitdaging het hoofd kunnen bieden?

Grapperhaus: Tjonge, dat zijn wel heftige onderwerpen, zeg.

Wilders: Ja, heftig. Maar mijn leven is ook heftig. En dat zou uw leven ook moeten zijn, als u uw taken serieus zou nemen. Het ambt van minister van Justitie en Veiligheid (let op het laatste deel) is ook een heftig ambt.

Prof. dr. Paul Cliteur is hoogleraar in Leiden, Eerste Kamerlid voor Forum voor Democratie en auteur van onder meer “De Staat versus Wilders”.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

46 reacties

 1. Blondie

  Goed stukje Bart.

  Mijn stelling is simpel.
  Links maakt meer kapot dan je lief is.
  De kogel die Fortuyn het leven benam, kwam ook van Links.

  1. Maurits Dekker

   De kogel die Fortuyn het leven benam, kwam ook van Links.

   De kogels komen altijd van links.

   1. Bonker67

    Niet als je linkshandig bent, dan komt ie van rechts.

    1. Maurits Dekker

     Niet als je linkshandig bent, dan komt ie van rechts

     U heeft waarschijnlijk zelfs het diploma van ‘de bewaarschool’ niet kunnen halen.

   2. Ernest Stern

    Behalve de kogels die van rechts komen.

 2. Bonker67

  Wat een raar l*l verhaal, Wilders wordt nu 16jr. beveiligd en dat zou niet deugen? Er is niets gebeurd in 16jr. mijn conclusie zou zijn dat de beveiliging wel deugd!
  Stemmingmakerij. Ik ben vrij rechts in denken, maar soms word er ook veel onzin uitgekraamd op dds.
  En nu ik toch een beklagje doe ….. waarom word hier zo geschoffeerd? Erg op de persoon gespeeld en dat ook nog in geschreven woord waarvan ik denk dat de lagere school overgeslagen is. Zo krijgt “links” toch een punt.

  1. J.Pz. Coen

   Quote; Wat een raar l*l verhaal, Wilders wordt nu 16jr. beveiligd en dat zou niet deugen? Er is niets gebeurd in 16jr. mijn conclusie zou zijn dat de beveiliging wel deugd!
   Stemmingmakerij. Ik ben vrij rechts in denken, maar soms word er ook veel onzin uitgekraamd op dds.
   En nu ik toch een beklagje doe ….. waarom word hier zo geschoffeerd? Erg op de persoon gespeeld en dat ook nog in geschreven woord waarvan ik denk dat de lagere school overgeslagen is. Zo krijgt “links” toch een punt.

   Ik begrijp hieruit dat u het doodnormaal vindt dat een Nederlandse politicus al 16 jaar moet worden beveiligd omdat hij zijn democraties recht gebruikt?

   1. Factor

    “…waarom wordt hier zo geschoffeerd?”

    Dat komt door enzovoort!

   2. Bonker67

    Nee natuurlijk is dat niet normaal al die beveiliging, maar als je tegenwoordig je koppie boven het maaiveld uitsteekt, met de gehele polarisatie vandaag de dag dan is dit wel 1 van de bijbehorende gevolgen.

    1. M.Dikker

     Dat zou niet zo mogen zijn! En als dat wel zo is, dan moeten er maatregelen genomen worden. Te beginnen bij de wortel.

    2. vandaag

     vreemd , die mafklappers van Denk schreeuwen de longen uit hun lijf over oprotten als de islamisering je niet bevalt , je kop eraf als je de islam geen warm hart toedraagt , steniging als je wil bbq’en maar bedreigd met de dood en 24-7 beveiligt zijn ze niet naar aanleiding van hun uitspraken. Waar gaat het verkeerd binnen die ideologie ?

  2. evil knievel

   Dus men mag alleen hooggeletterd zijn n met 2 woorden spreken om te mogen duidelijk maken waar men voor staat!?🤔
   Nogal hoogdunkend!😉

 3. Beukman

  Cliteur zakt steeds verder weg met zijn fantasieverhaaltjes. Wie had dit een paar jaar geleden voor mogelijk gehouden?

  1. Blondie

   Beukman.

   Fantasieverhalen ??
   De Nederlandse overheid is een van de sponsoren, van bepaalde groeperingen in het Midden Oosten, die dingen verkondigen die een Phoe Phoe oproepen.
   Neem daarbij in ogenschouw, dat er een nieuwe geldschieter is opgestaan ene Kaag, die gewoon dukaten overmaakt naar twijfelachtige groepen.

   1. Beukman

    Jouw “uitleg” maakt het er niet beter op, Blondie.
    Als Geert zich aan normale omgangsvormen had gehouden, zouden al die miljoenen aan beveiliging niet nodig zijn geweest.
    Cliteur kijkt wel uit om die olifant in de kamer te benoemen.
    Er is binnen FvD duidelijk sprake van een beleidswijziging: flirten met Geert.

    1. Grasmaaier

     Wilders wordt de nieuwe premier van Nederland, dat is duidelijk.

     1. Beukman

      1.
      Je denkt wens, Maaier.
      Nog afgezien van dat om de bekende reden vrijwel niemand trek heeft om met hem te regeren: de man ontbreekt het ook aan bestuurservaring, die echt wel nodig is voor zo’n baan.

     2. Beukman

      2.

      Mag ik je ook in herinnering brengen dat Geert er in ’17 goed voorstond, d.a.t. .h.i.j. .d.a.a.r.n.a. .e.e.n. .l.u.l.s.m.o.e.s. .v.e.r.z.o.n. .o.m. .w.e.g. .t.e. .b.l.i.j.v.e.n. .v.a.n. .e.e.n. .d.e.b.a.t. .o.p. .d.e. .t.u.l.l.u.f.f.i.e.s.i.e.,. .h.i.j. .v.e.r.z.o.e.k.e.n. .v.a.n. .a.n.d.e.r.e. .o.m.r.o.e.p.e.n. .a.f.s.l.o.e.g. .o.m. .1. .o.p. .1. .t.e. .d.e.b.a.t.t.e..r.e.n. .m.e.t. .a.a.r.t.s.v.i.j.a.n.d. .R..u.t.t.e.,. .e..n. .v.e.r.v.o.l.g.e.n.s. .e.e.n. ..p.a.a.r. .w.e.k.e.n. .l.a.n.g. .s.p.o.o.r.l.o.o.s. .e.n. ..o.n.b.e.r.e.i.k.b..a.a.r. .w.a..s.,. .w.a.a.r.n.a. .h.i..j. .d.e. .v.e.r..k.i.e.z.i.n.g.e.n. .d..i.k. ..v.e.r.l.o..or?

      Is het wel eens in je opgekomen dat Geert de verkiezingen helemaal niet wil winnen en ook geen premier wil worden, omdat hij nu eenmaal het beste gedijt in de oppositie?

     3. Grasmaaier

      Mijn berichtje was bedoeld om te kijken of jullie nog wel op scherp stonden. Valt niet tegen, moet ik zeggen.

     4. Factor

      Zuigertje

     5. Beukman

      Valt niet tegen, moet ik zeggen.

      Hartelijk dank, heel fijn om te horen.
      Zou u dit misschien straks ook willen melden aan onze medewerkster Klanttevredenheidsonderzoek? U kunt vanavond tussen 20.00 en 20.30 een telefoontje van haar verwachten.

    2. AS210854

     Jaja, dan hadden we nu allemaal Arabisch gesproken en met z’n allen bij het vrijdagmiddag gebed moeten aanschuiven.

   2. Maurits Dekker

    Neem daarbij in ogenschouw, dat er een nieuwe geldschieter is opgestaan ene Kaag, die gewoon dukaten overmaakt naar twijfelachtige groepen.

    Wat u bedoelt te zeggen is dat wij een minister hebben die overduidelijk een antisemiet is en dat ook niet onder stoelen of banken steekt maar herhaaldelijk grote bedragen van ons belastinggeld doorsluist naar islamitische jodenhatende terroristische groepen in het midden-oosten. Aangezien onze regering deze minister ongestoord haar gang laat gaan is het een terechte conclusie dat wij een antisemitische regering hebben, net zoals 80 jaar geleden bij onze oosterburen.
    Nog even en wij moeten ook “Rutte Sieg Heil” roepen.

  2. vandaag

   fantasieverhalen ? daarom heeft Wilders 24-7 beveiliging omdat die achterlijke ideologie niet bestreden wordt. Beukhol vindt het normaal dat een politicus met de dood bedreigd word. Das het nieuwe socialisme ofwel de fascisten waar churchill al over sprak

   Onze tról zakt steeds verder door het ijs. Maar dat was al jaren geleden voorspelt

  3. evil knievel

   Beter laat,dan nooit,Nuekman!😄

 4. NoDoubt

  Met dank aan Mo en de democratie

 5. Vrijedenkert

  Overheid beveiligd parlementslid, maar de overheid moet veel en veel meer doen om diverse bronnen van bedreigingen en terrorisme aan te pakken!
  Worden b.v. al die bedreigingen aan het adres van Wilders afkomstig van daders hier in Nederland wel allemaal onderzocht en krijgen al die daders hier in Nederland wel bezoek van justitie met forse boete of dagvaarding vraag ik me af?

  Als het hier in Nederland al niet aangepakt wordt…

 6. Ernest Stern

  Je kunt van Wilders zeggen wat je wilt maar hij doet alles wat mogelijk is om het dreigingsniveau hoog te houden.

  1. vandaag

   op woorden zou er geen dreigingsniveau mogen en kunnen zijn in een democratie stront vlek

   1. Beukman

    Ja @vandaaghol, Cliteur verzint de tekst van Grapperhaus. Het zijn dus fantasieverhalen.
    Had Geert zich nu maar aan normale omgangsvormen gehouden. Dan had hij als een vrij man over straat kunnen lopen. Hij had een gezin kunnen stichten, door de Limburgse heuvels kunnen peddelen op zijn Fongers.

    Ik geloof niet dat Geert het islamdebat veel verder heeft gebracht. Eerder het omgekeerde. Het is dus allemaal voor niets geweest. Echt jammer.

    1. vandaag

     met de islam kan je niet in debat beukhol. De is-lam is een totalitaire ideologie.

     Het is pas jammer dat je in Nederland beveiligt moet worden omdat je geen enkel raakvlak hebt met de islam en dat je Europa liever zonder is-lam ziet. Belachelijk dat er zoveel dreigementen geuit kunnen worden tegen een politicus omdat ie geen heil ziet in een ideologie in een democratie. Als je iets zegt over de achterlijke demonstranten van kozp en het slavernij verleden of de grauwe eeuw heb je het OM achter je aan met voorgedrukte aangifte formulieren.

     Echt jammer

  2. evil knievel

   Je kunt zeggen van sterretje wat je wilt maar hij probeert ons land,met ziel & zaligheid,zo onveilig te maken als maar kan!😜
   Chapeau!👍

  3. andergeluid

   Niet alleen Wilders word bedreigd wij worden allemaal bedreigd we dreigen onze vrijheid kwijt te raken een met zijn alle een grote reset mee te moeten maken omdat de elite er een grote puinhoop van gemaakt hebben.
   en naar zeer invloedrijke mensen als slaven behandelt worden maar daar komen we straks allemaal achter als het te laat is lang lenen de nieuwe wereld orde Agenda UN21 (Agenda 2030)

 7. evil knievel

  Zo waar & zo onbegrijpelijk dat hier NIETS,MAAR DAN OOK HELEMAAL NIXNAKKESNADA aan gedaan wordt!😖
  Stem PVV,help & bescherm ONS & ONS Geert voor dit barbaars gevaar!🙏

 8. Duckday

  BREEK het kartel en stem PVV MIsschien dat er eindelijk iets zal veranderen en weer baas worden in eigenland

 9. Wim Vreeswijk

  Wanneer gaat Grapperhaus eens een keer al die bedreigers en aspirant moordenaars van Wilders traceren, arresteren en detineren ? Of maakt hij zich er weer van af met rotsmoesjes ?

 10. jorisxl

  Voor mij onbegrijpelijk dat Geert wilders bedreigd wordt door Moslims het is toch een vreedzaam ras.

  1. vandaag

   moslims zijn geen ras

   moslims zijn wel lid van een totalitaire ideologie

   1. Ernest Stern

    “lid van een totalitaire ideologie “

    😀

    1. vandaag

     enz

    2. Factor

     etc

  2. Ernest Stern

   Dat vragen de Joden zich ook al eeuwen af, die christenen zijn toch een vreedzaam ras?

   1. vandaag

    de joden liggen overhoop met hamas , hezbollah en IS. sukkeltje

    enz

    1. M.Dikker

     Stern is een beetje wereldvreemd volgens mij. Ik heb hem laatst al verzocht niet meer op mij te reageren. Jammer van mijn tijd en energie.

 11. andergeluid

  Ze zullen van alles roepen en in werking stellen om ook deze keer wilders dwars te zitten richting de verkiezingen en ook op verkiezing campagne.
  Oh oh ze zijn zo bang dat die meer zetels krijgt maar, als ze voor 20 man op het malie veld 500 man politie en Me en politie met honden politie in burger en het leger in kunnen zetten.
  Kunnen ze dat ook als Wilders op Campagne gaat Wilders en de FVD Make Nederland Great Again

 12. PG

  Wederom mooi stukje – 100% raak.
  Grapperhaus is slap en weinig daadkrachtig gebleken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.