Peilingen! Nederland wil een zakenkabinet

De peilingen van Maurice de Hond laten iets interessants zien: Nederlanders zien een zakenkabinet wel zitten. Een vijfde van de Nederlanders wil maar dat het huidige kabinet na 17 maart opnieuw een kabinet gaat vormen. Bijna de helft van de respondenten ziet wel wat in een zakenkabinet. Het gaan bijzondere tijden worden op deze manier. 


Maar 21% van de respondenten ziet iets zitten in een voortzetting van het huidige kabinet. Verreweg de meeste voorkeur gaat uit naar een zakenkabinet. Een term die de laatste jaren steeds vaker te horen valt in het politieke discours.

Sinds Forum voor Democratie de Tweede Kamer is binnengekomen wordt een zakenkabinet vaker dan ooit geopperd. Baudet heeft al vaker aangegeven groot voorstander te zijn van een zakenkabinet. Zou het dan zomaar kunnen dat we na 17 maart een zakenkabinet gaan krijgen?

Veel mensen hebben geen trek in weer een kabinet met de VVD, CDA, D66 en CU. Het is vrij duidelijk dat Nederlanders liever een andere formatie zien. Een links kabinet lijkt ook steeds populairder te worden; SP, GL en PvdA samen in een kabinet. Een natte linkse droom, maar zeer onwaarschijnlijk: de SP is nog te anti-establishment om te regeren.

Ondertussen zou het interessant zijn voor partijen om net zoals Forum met concrete plannen te komen voor een mogelijk zakenkabinet. Het zou een interessant ‘experiment’ kunnen zijn voor Nederland.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

58 reacties

 1. Cor Grijpstra

  Zakenkabinet gaat niet werken.
  Zakenlui, ambtenaren enz. zullen als minister altijd een politieke voorkeur hebben en ze moeten dus samenwerken met 150 Kamerleden..

  Luchtfietserij…

  1. Ernest Stern

   Nederland heeft feitelijk een zakenkabinet maar gelukkig wel met een democratische basis in de volksvertegenwoordiging.

   1. Banne de Booyer

    Een kabinet die bang adhoc regelgeving bij elkaar hypert om die klojoo’s van urgenda, greenpiece, en die andere nietsnut kluppies met die gillende hysterische oma’s en kwaaie afrikanen! Toon ballen zoals Orbán of Trump! Die weten wat prio is en vooral wat GÉÉN priois en ooit zal worden!

   2. vandaag

    we hebben een sinterklaas kabinet maar enkel voor de mensjes buiten Nederland.

    discriminatie tot op het bot

  2. werikke

   maar eindelijk wel mensen die verstand hebben van zaken waarvoor ze verantwoordelijk zijn. goed idee

 2. Gebande3

  Een natte linkse droom, maar zeer onwaarschijnlijk: de SP is nog te anti-establishment om te regeren.

  Een natte rechtse droom, maar zeer onwaarschijnlijk: de PVV en het FvD zijn nog te anti-establishment om te regeren.

  1. Ernest Stern

   Dat denk ik ook. De PvdA wil liever niet met de SP en zal samenwerking met VVD en D66 verkiezen. GL mag er bij als ze nodig zijn.

   Hoe het zij, het volgende kabinet zal gematigd links zijn.

   1. Factor

    etc

 3. Blondie

  Let op, 21% is voor een voortzetting van het Linkse Rutte Kartel.

  Dus 79 % wil dat Rutte vertrekt.

 4. Gebande3

  Hoeveel kandidaten voor een zakenkabinet zullen een PVV achtergrond of PVV sympathieën hebben?

  Of zou het grof vuil weer goede zaken doen?

  1. M.Dikker

   Demoniseren hebben we niks aan. Maar ik begrijp dat het je heet onder de voeten wordt.

 5. RPML

  Wat veel meer nodig is, is een buffer tussen de regenten in de bubbel in Den Haag en de samenleving. Een club van ‘wijze heren’ die voeling heeft met zowel de samenleving als de politiek. Die schoolmeester De Jonge verteld dat als hij verkondigd dat de kroegen een uur eerder dichtgaan, dat de studenten dan ofwel sneller gaan drinken ofwel thuis verdergaan. Die bureaucraat Wiebes verteld dat biomassa alleen zinvol is als hout net zo snel groeit als brandt en dat daarbij 10% meer CO2 vrijkomt dan met kolenstook. Die Schouten verteld dat er geen stikstofprobleem is maar dat een ambtenaar op een ministerie wat bedacht heeft en het RIVM er geen model bij heeft kunnen verzinnen.
  En omgekeerd zullen die ‘wijze heren’ ook de politiek moeten waarschuwen. Dat ze een verdienmodel creëeren binnen de asielindustrie, dat zwaar gesubsidieerde elektrische auto’s na 5 jaar over de grens verdwijnen, dat ze in de luren worden gelegd door de installatiebranche etc etc

  1. Ernest Stern

   vertelt

   1. RPML

    Dat doet ik speziaal voor jouw hoor, hep je tog nog wat te doen op zondagh

    1. Ernest Stern

     Je beperkte taalbeheersing is bekend, RPML. Ik spoor je aan eens te googelen op de basisregels van de taal. Dit komt erg dom over.

     1. RPML

      Er is geen koe zo bont of er zit wel een vlekje aan… helaas heb je op veel zaken geen enkele inhoudelijke kennis, dat is de facto nog veel dommer

     2. Ernest Stern

      Let er in het vervolg een beetje op. Je parmantige wetenschappelijke betogen krijgen dan ook meer overtuigingskracht, RPML.

     3. Grasmaaier

      Taalnazi Ernest Stern is voor de zoveelste keer onderuit gehaald door RPML waardoor de laatste restjes van zijn eigenwaarde en zelfbeeld zijn verpulverd en hem slechts rest om over taal te zeiken.

      Wel mooi om te zien dat Stern iedere keer weer voor schut gaat en zich totaal belachelijk maakt. Aan de inhoudelijke kennis en argumenten van RPML kan Stern niet tippen.

     4. Ernest Stern

      “Aan de inhoudelijke kennis en argumenten van RPML kan Stern niet tippen.”

      Tot nu toe kon dat uit de inhoudelijke gedachtewisseling niet blijken maar het valt niet uit te sluiten dat dit in de toekomst wel gebeurt.

     5. LifeBuddy

      ernst, Waarom schrijf je boden i.p.v. biden. Ik spoor je aan eens te googelen op de basisregels van kronkels in de kop. Of ben je allahhh.

     6. Factor

      “Taalnazi Ernest Stern”

      Laat dat psychopathische zuigvarken toch de digitale jeuk krijgen, jullie maken jezelf onsterfelijk belachelijk met de reacties aan zijn adres en zorgen ervoor dat hij constant een hard micropiemeltje krijgt.

    2. Yoyo

     LOL!!

  2. Ernest Stern

   verkondigt

   1. ervi

    Zeer waardevolle bijdrage, Ernest.

    Mijn complimenten.

   2. Factor

    etc

  3. Gebande3

   Die bureaucraat Wiebes verteld dat biomassa alleen zinvol is als hout net zo snel groeit als brandt

   Worden aardgas, aardolie, steenkool en dergelijke net zo snel gevormd als het brandt?

   1. RPML

    “Worden aardgas, aardolie, steenkool en dergelijke net zo snel gevormd als het brandt?”

    Het levert in ieder geval minder CO2 op bij verbranding, dat was toch het doel van al die Greta-wappies?

    1. Gebande3

     Mooi dat u toegeeft dat het branden/ groeien argument een non-argument is.
     What else is New by RPML?

 6. Lugar

  FVD, ze worden de grootste na 17 maart 2021, heeft al aangegeven te willen regeren middels wisselende meerderheden. Dit houdt in dat ze in sommige gevallen een meerderheid bij links en in andere gevallen een meerderheid over rechts zullen vinden, al naar gelang de politieke kwestie die zich t.z.t. aandient.

  Een rechtgeaarde democraat kan daar geen noemenswaardige bezwaren tegen hebben. Kartelpolitici, daarentegen, zullen hier onoverkomelijke bezwaren tegenin brengen vanwege het radicaal doorbreken van de antieke partijdiscipline.

 7. Heras

  Nederlanders willen nederland terug, met alles erop en eraan. Nederland die weer nationale feesten houdt, die gericht is innovatie en handel. Een kabinet dat eigenzinnig is en het mkb respecteert.
  Nederlanders die niet opgeslokt wordt door de grijze massa van de EU.
  We kunnen ook zonder het EUgedrocht zaken doen. Kijk maar naar landen die daar niet in zitten
  Ps, we zullen Fransje en Sofietje niet missen…ook schreeuwlijk Verhofstadt niet

 8. J.Pz. Coen

  Wij hebben een kabinet nodig die zich niet in de luren laat liggen door obscure linkse clubjes die allerlei doemscenario’s uitvergroten tot voldongen waarheden zoals de onvermijdelijke ondergang van de wereld als we niet doen wat deze clubjes ons voorschrijven. We hebben een kabinet nodig die doet waartoe het kiezersvolk hen toe oproept, namelijk dit land verantwoordelijk besturen en zich allereerst gaat bekommeren om de eigen bevolking inplaats van de buitenlanden. We hebben een kabinet nodig die dit land wil opbouwen inplaats van afbreken en alle verworvenheden terzijde gooit ten faveure van onhaalbare Europe’s waanideeën. Maar het allermeest hebben we een minister president nodig die er staat voor zijn eigen bevolking, die er staat wanneer het belang van Nederland in het geding is. Een Orban, eenTrump, een echte leider. Een man, desnoods vrouw met visie. Want juist daar heeft het ons reeds lange tijd aan ontbroken. Daarom is dit land momenteel zo hopeloos verdeeld. Doen wat echt noodzakelijk is en laten wat dit land schaadt. En geef de Nederlandse bevolking ook eindelijk eens een eerlijke kans om zich uit te spreken over wel of géén Nexit. We hebben aan de Britten kunnen zien hoe belangrijk dat is.

  1. M.Dikker

   Helemaal mee eens!

  2. ikweetwatikwil

   Mee eens J.Pz.Coen.

  3. Yoyo

   J.Pz. Coen, goed verwoord!
   ++++++++++

   1. Banne de Booyer

    Exact, dit wat er nu is wort de ondergang door links.

  4. evil knievel

   👍👊😁

  5. Petrazoveel

   Hulde!

 9. Winfrida

  Men zou inderdaad meer moeten expirimenteren naar het midden of naar rechts. Wat er nu zit kan ook niet meer. Misschien met wat aanpassingen? De kiezer heeft het nog altijd voor het zeggen.

 10. Yoyo

  Zaken-kabinet met wat rechtsere inslag geniet mijn voorkeur.
  Realistische blik op de huidige problemen, en niet schromen daar waar nodig hard, maar met Gezond Verstand in te grijpen.
  Het zou electoraal dan wel nodig zijn dat de linkse partijen iets zullen moeten inleveren.
  Hopelijk zal FVD flink groter worden, zij moeten mijns inziens die frisse wind door het politieke landschap laten blazen.
  De partij van Wilders gaat volgens mij ook hoge ogen scoren, maar meeregeren is niet waarschijnlijk.
  Nog een aantal maanden en we gaan interessante verkiezingen zien.

 11. Aborifa

  Scheelt maar één “k” met het huidige kabinet.

 12. Piet51

  Citaat: “Sinds Forum voor Democratie de Tweede Kamer is binnengekomen wordt een zakenkabinet vaker dan ooit geopperd.”

  Voor zover ik heb meegekregen, heeft alleen Baudet het soms over een zakenkabinet. Maar hoe dat moet worden samengesteld kan niemand vertellen, ook hij niet. Heeft dan de lijsttrekker van de grootste partij het initiatief? En zijn de andere partijen daar dan zonder voorwaarden mee akkoord? Of wil iedereen een “eigen” kabinetslid, of alleen de grootste partijen? Maar dan is het geen zakenkabinet meer, maar eerder een traditionele coalitie. Nederland had nog nooit een echt zakenkabinet dat enige tijd met succes regeerde.
  Ik lees hier ergens, dat een zakenkabinet met een iets rechtser inslag de voorkeur heeft. Maar dat is dan geen zakenkabinet meer, want zo’n kabinet heeft nu juist geen politieke inslag.

 13. Appelstroop

  Leuk.. ik zie PVV, FvD en VVD nog niet echt samenwerken, in mijn opinie wordt het gewoon weer VVD, CDA, en wat linkse partijen.

 14. homefront

  Nederland heeft een regering nodig die er is voor dé Nederlanders niets meer niets minder…

  1. Ernest Stern

   Zo is het.

   1. homefront

    PVV en FvD welteverstaan…

    1. M.Dikker

     Dat weet Stern diep in zijn hartje wel.

     1. vandaag

      wat nou ? heeft ie een hart ?

    2. Ernest Stern

     PVV en FvD komen niet op voor de Nederlanders.

     1. vandaag

      Voor de autochtonen dan, hoe jij ze ook wilt noemen tról

      Allochtonen genieten de voorkeur wil ik nooit meer horen in een aankondiging van woningbouwverenigingen of vacatures bij het rijk en gemeente.

      Stem sociaal , stem PVV

     2. homefront

      “PVV en FvD komen niet op voor de Nederlanders.”

      Jawel hoor en jij liegt..

     3. Ernest Stern

      Ik meen dat een politieke partij moet opkomen voor álle Nederlanders, om die reden vallen PVV en FvD af, die richten zich op een beperkte groep Nederlanders en discrimineren andere Nederlanders.

     4. homefront

      “en discrimineren andere Nederlanders.”

      Nee hoor, zij komen op voor alle Nederlanders..

     5. vandaag

      PVV en FvD worden gediscrimineerd helaas probeert de stont vlek weer hopeloos de feiten om te draaien.

      Wel leuk dat draaien in die emmer snot

      stem sociaal , stem PVV

     6. Factor

      Het psychopathische zuigvarken is voorspelbaar beste vandaag.

 15. Rene van der Grijp

  Slechts 21% wil dat het huidige kabinet door gaat. Dat is een bijzonder slechte score. En terecht want het is het meest waardeloze kabinet sinds het kabinet Den Uyl.

  Toch zullen we zien dat de meeste Nederlanders het niet aandurven om PVV of FvD te stemmen en Nederland dus wéér geregeerd gaat worden door het kartel. Misschien komt de PvdA erin en gaat D66 of de CU eruit, maar veel verschil gaat dat niet geven. Het is één pot nat en het blijft sukkelen.

  1. Yoyo

   En toch he,René….beetje wishful thinking uiteraard,
   Er kan een grote verrassing zijn bij volgende verkiezingen.
   Het lijkt een gelopen koers al, Rutte de grootste en alles blijft even slecht.
   Laat hem zich lekker comfortabel voelen, en dan in maart die deksel op zn lange pinokkio- neus!
   Hoe leuk zou dat zijn?

   1. Rene van der Grijp

    “Hoe leuk zou dat zijn?”

    Dat zou fantastisch zijn, maar ik geloof er niet meer in.

 16. Drollevanger

  Ik ben ook een voorstander voor een zakenkabinet als dat kabinet wordt samengesteld volgens een eerlijke verdeling van het aantal stemmers per partij. Geen kiezer uitgezonderd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.