Rutte en Wilders grote winnaars Algemene Politieke Beschouwingen! VVD blijft stijgen in peilingen

Afgelopen week tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen werd min of meer de eerste ronde voor de aankomende verkiezingen uitgevochten. Volgens de peilingen van Maurice de Hond werden Rutte en Wilders als de nummer 1 & 2 gezien van deze editie. Waarmee Wilders zijn overwinning als beste fractievoorzitter kan claimen. Ondertussen kruipt de VVD in de peilingen omhoog. 


Volgens de peilingen van De Hond staken premier Rutte, Wilders en Asscher er met kop en schouders bovenuit. Niet geheel verrassend overigens, Rutte overleefde de debatten met gemak. Inmiddels is hij al weer tien jaar premier, en met al die ervaring zie je dat hij zich makkelijk door het politieke spel manoeuvreert.

Ondertussen is het ook opmerkelijk om te zien dat Wilders veel ‘waardering’ krijgt van kiezers van andere partijen, ook zij zagen dat Wilders ‘on fire’ was bij deze editie van de APB.

Ondertussen verandert er niet zo heel veel aan de virtuele zetelverdeling. De PVV levert een zetel in, de VVD wint er een. Dit is een trend die we de afgelopen weken vaker zien, de ene week wint de PVV wat, de andere week weer de VVD.

De PvdA heeft weer twee zetels erbij gewonnen dankzij het sterke optreden van Asscher, waarmee de partij virtueel nu de derde partij van Nederland zou zijn. Voorlopig blijft de PVV met gemak de tweede partij van Nederland, en de VVD lijkt ongenaakbaar.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

59 reacties

 1. Ernest Stern

  Als je goed naar de scores kijkt zie je dat Rutte en Asscher de winnaars van het debat zijn. Wilders scoort alleen hoog bij zijn eigen aanhang en die van het FvD.

  Pijnlijk is ook de zeer lage waardering voor Baudet. Die scoort alleen redelijk bij zijn eigen aanhang (maar beduidend lager dan Wilders bij zijn eigen aanhang).

  1. Beukman

   Thierry’s nieuwste Nieuwsbrief, net gepubliceerd: begint met deze ferme woorden:

   Het was de week van de Algemene Politieke Beschouwingen. Een week waarin ik het kabinet afrekende op 15 doorslaggevende statistieken.

   Er is een pijnlijk verschil tussen Thierry’s perceptie van zichzelf en die van de kiezer.

  2. Augustus

   Eigenlijk laat dat zien hoe effectief opinievorming door de media is voor de gemiddelde Nederlander. Zowel Wilders als Baudet worden door de publieke omroepen op zo’n manier aangevallen die je 10 jaar terug alleen maar bij de Russische of Chinese media zou zien. Positieve opinie wordt daardoor een bubbel met een paar hoge pieken.

   Rutte en Asscher krijgen continu positieve media aandacht van de staatsomroep, het resultaat is dat zij minder hoge pieken hebben in de publieke opinie maar dat het een soort eenheidslaag wordt van positiviteit – vooral van meerderheid mensen die zich niet zo veel met politiek bezig houden.

   Propaganda werkt.

   1. Ernest Stern

    Augustus meent dat de schuld voor het povere optreden van Baudet bij de media ligt. De boodschapper heeft het gedaan.
    Feit is dat het optreden van baudet tijdens de Algemene Beschouwingen rampzalig slecht was en zichtbaar werd dat hij politiek totaal geïsoleerd is.
    Wilders werd veel positiever beoordeeld omdat hij actiever was en meer profiel wist te vinden tijdens de debatten. Dat is gewoon een verschil in politieke kwaliteit waarvan je de beoordeling terugvindt in de media.

    1. werikke

     als jij door de media constant als eikel wordt afgeschilderd dan begin je al met een achterstand. en volgens mij klopt dat ook bij jou. kan ook zijn dat Baudet te hoog gegrepen is voor je maar ik ben toch PVV stemmer. Echter ik vond zijn bijdrage inspirerend .

  3. vandaag

   misschien is de lage score van jetten , klaver en de schoenen koning hugovitch wel veel pijnlijker stront vlek

 2. Cor Grijpstra

  Zo jammer voor de kiezers van Geert, hij zal ze als een baksteen laten vallen.

  Regeringsdeelname, daar waagt Geert zich niet aan.

  1. Cootje

   Is ook niet nodig , maar voor de publieke opinie en de gesprekken op de publieke media als Baudet en Wilders winnen en dan dagen de socialen verontwaardiging van de oude politiek te zien lijk mij toch heerlijk.

  2. vandaag

   enz , elke zetel minder naar het partijkartel is pure winst, is je al vaker uitgelegd roeptoeter. Hoe doet je tomatenclubje het ?

  3. werikke

   kleuter

 3. Ernest Stern

  In de wekelijkse peiling van de Hond blijkt de PVV een zetel in te leveren en blijft het FvD gelijk.
  Goede trend.

  1. R. Echts

   Peilingen zeggen niks het is allemaal fake news, ik durf te wedden dat de linkse kliek alles in het werk zullen stellen om de komende verkiezingen te winnen zelfs frauderen met de stemmen zie ik ze doen.
   Kijk maar naar het cda lijsttrekker verkiezingen Pieter omtzig had echt de voorkeur maar pinokio vriend Hugo de jonge past beter bij hun duivelse plannen.

   1. Vliegenvanger

    ++++++

 4. Kretoloog

  Rare redeneringen bevat dit stuk.

  De PvdA wint 2 zetels, vanwege het sterke optreden van Asscher.

  De PVV verliest 1 zetel vanwege … het sterke optreden van Wilders? Dus niet.

 5. Brenda Welsh

  De voordrachtskunstnaar Beaudet liet het afweten. Rutte, met één arm hield zijn belagers op afstand, knap.Wilders blijft bij zijn riedel. Asscher, de coming man! Baudet schrikt bij de gedachte dat hij onnoemelijk veel tijd moet investeren wil hij Rutte evenaren. Hij heeft het al uit handen gegeven gegeven. Zijn volgers zullen dat hem moeten toegeven. Dat de VVD hierbij goed garen spint is helder.

  1. Maurits Dekker

   Baudet schrikt bij de gedachte dat hij onnoemelijk veel tijd moet investeren wil hij Rutte evenaren.

   Nou, daar hoeft hij echt niet zoveel tijd in te investeren.
   Een goede cursus ‘Hoe word ik een aartsleugenaar‘ volstaat.

 6. roodkapjelusttaart

  De VVD, blijf maar op het getal van Jezus hangen, is dat toeval.

  1. Jezus van Nazareth

   Ik leef al eeuwig.
   Ziet er dan goed uit voor de VVD.

 7. Gebande3

  Peilingen!
  Neerwaartse lijn PVV zet door, VVD en PvdA staan nu op ramkoers!

  1. Ernest Stern

   De kans is groot dat de verkiezingen uitdraaien op een voor beide partijen electoraal aantrekkelijke nek aan nek-race tussen Rutte en Asscher waarna ze samen een prima Kabinet kunnen vormen.

   1. Cootje

    Let op Corona

   2. Mogguh

    Een links kabinet geeft slechts meer ongedierte binnen de grenzen, dat moeten we niet tolereren, kost gigantisch veel ook.

 8. EvertB

  Asscher en Rutte behoren beiden tot de beste debaters van de Kamer.

  Beiden zijn helder in staat zijn om hun standpunt duidelijk te maken (kan de gemiddelde Nederlander het volgen?) en kunnen een scherpe vraag zeer goed te beantwoorden.

  Asscher plaatst goede interrupties (geeft duidelijkheid in het debat aan en geeft aan wat de verschillen zijn).

  Net als in 2018 en 2019 won Asscher in 2020 de debatprijs van het Nederlands Debat Instituut.

  1. Ernest Stern

   Asscher zit bovendien in de juiste ideologische trend tegen het neo-liberalisme. Als hij het goed doet en GL, D66 en SP redelijk is er een goede kans op een links Kabinet.

   1. vandaag

    asscher is en blijft pvda , samen met gl en d66 in hoofdmate verantwoordelijk voor de moord op fortuyn.

    Slechts om deze reden hoort de pvda al nooit meer in een kabinet

    verachtelijkke regenten voor eigen gewin verder niets. Een soort goedkope ho3ren.

  2. Gebande3

   Asscher en Rutte behoren beiden tot de beste debaters van de Kamer.

   Vreemd genoeg worden de goede debaters hier met de nek aangekeken en verguisd.

   1. Maurits Dekker

    Asscher een goede debater?
    Dat kan ik niet serieus nemen. De man is uitermate zwak in zijn betogen.
    Rutte is wel erg goed. Men kan de man zelden op het verkondigen van de waarheid betrappen.

 9. Fortiori

  Ook Baudet zal zich na het sterke optreden van Rutte zich achter de oren krabben. Is het hem waard de gedrevenheid te overtreffen. Alleen met moeilijke woorden zal dat niet gaan. Zijn soos makkers gaan dat nu ook zien. De oproep stem PVV of FvD wordt ruis op de achtergrond.

 10. J.Pz. Coen

  Goh, wat een verrassende conclusies. De resultaten van peilingen onder steeds maar weer hetzelfde ledenbestand verbluffen je toch telkens weer.

  1. Ernest Stern

   Als de peilingen slecht uitpakken voor PVV en FvD wordt het argument van J.Pz.Coen altijd van stal gehaald.

   1. J.Pz. Coen

    Hoezo slecht Ernst? Is er iets veranderd dan? Dat is namelijk de conclusie, niets. Op 17 maart mag je je conclusies trekken. Dan mag iedereen namelijk zijn mening uiten. Sla alvast maar een flinke voorraad incontinentie luiers in Ernst, die zal je tegen die tijd hard nodig hebben.

    1. Ernest Stern

     Zijn de populistische druiven zuur, Coen?

     🙂

    2. Maurits Dekker

     Die incontinentieluiers worden gratis verstrekt in de inrichting waar Ernest noodgedwongen verblijft.

     1. J.Pz. Coen

      Gelukkig maar, als dat niet het geval zou zijn zouden er alleen maar strontvliegen in zijn buurt durven komen. Het zal voor de nachtzuster al een helse toer zijn om Ernestje te verschonen.

     2. Chalres Bingley

      @ Maurits helemaal correct ,in het bejaardentehuis en die krijgt hij ondanks zijn misselijke gedrag 5 x per dag netjes met respect omgedaan door zijn vaste verzorgster Betsie.

 11. Cootje

  Corona gaat voor Pinokkio roet in het eten gooien , in februari 7/8% werkeloosheid en een slachtveld aan faillisementen , de Nederlander geraakt in zijn portemonnee en omdat moment zijn de ontevreden Nederlanders als polder en geitenwollen sokken individuen bereid om hun stem aan de niet gevestigde macht te geven , mensen moet hard geraakt worden willen ze veranderen een harde brexit is de dominosteen . Vroeger gedijde de geloven het het socialisme goed in een laag cultuur maar daar zijn de mensen van genezen dus Baudet en Wilders hoeven in februari geen Campagne te voeren krijgen het op een presenteerblaadje .

  1. Maurits Dekker

   De portemonnee bepaalt waar de Nederlander zijn rode kruisje zet op 17 maart. Het ziet er dus slecht uit voor Rutte en zijn kabinet van landverraders.

   1. Ernest Stern

    De vraag rijst dan waarom dat niet blijkt uit de peilingen.

    1. Gebande3

     Maar het blijkt wel uit Maurits zijn portemonnee.
     Leeg als zijn politieke voormannen.

     1. Maurits Dekker

      U krijgt geen inzage in de inhoud van mij portemonnee.
      De ervaring leert dat de linkse Nederlander dan uiterst jaloerse neigingen gaat vertonen.
      Desondanks wens ik u toch nog een prettige zondag.

     2. Gebande3

      U krijgt geen inzage in de inhoud van mij portemonnee.

      Dank voor de inzage in de beheersing van uw Nederlands.

    2. Cootje

     Omdat het nog geen februari is geen golf aan faillisementen en nog geen 7/8% werkeloosheid , die pijn moet nog komen en dat verandert de peilingen vanzelf

     1. Ernest Stern

      Er komt geen golf van faillissementen, Cootje. Lees je wel eens een krant?

     2. Maurits Dekker

      Er komt geen golf van faillissementen, Cootje. Lees je wel eens een krant?

      Mijn opa wist het vroeger al, hij zei:
      “de krant brengt de leugens in het land.”

    3. Maurits Dekker

     Omdat er slechts één betrouwbare peiling is.
     En die is op 17 maart 2021.

  2. Ernest Stern

   Cootje is een echte voorspeller. Een paar maand geleden voorspelde hij dat de EU vanwege Corona in elkaar zou storten. Dat kwam niet uit maar misschien komt deze voorspelling wel uit. Ik denk overigens van niet.

   1. Cootje

    Volgens mij heb je last van dementie en een zwaar geheugen verlies , ik heb inderdaad geschreven dat het ondemocratische gedrocht Europa gaat sneuvelen , maar er altijd bij gezegt einde van het jaar begin 2021 / kan je terug lezen/ zo als de statistieken met de Corona in zuid Europa gedijt gaat die voorspelling makkelijk uit komen , die zuiderlijken landen zijn namelijk failliet en Corona gaat dat bloot leggen , we wachten rustig af

  3. Piet51

   @Cootje
   “Vroeger gedijde de geloven het het socialisme goed in een laag cultuur…. ”

   Zou je dat in normaal Nederlands willen herhalen? Spel en grammaticafouten maken me niet uit, maar dit is voor mij abacadabra.

   1. Cootje

    Vroeger in een laag cultuur kon de macht / notabelen / mensen alles op de mouw spelden ze zelfs veroorloven om mensen jonge mensen te misbruiken , en arbeiders voor hun karretje te spannen. En de geloven gedijen goed in de laag cultuur missionarissen werden zelfs de rimboe ingestuurd om zieltjes te winnen. Nu de misbruiken daarvan steeds meer openbaar worden gedijen die ook nog in een laag cultuur en verliezen steeds meer draagvlak , dus de oude politiek is hier afgeschreven want die zitten er voor hun zelf en het old boys netwerk ,

    1. Piet51

     @Cootje
     Dank voor de uitleg. Ik zie, dat ik vooral in de war raakte door het voor mij onduidelijke begrip “laag cultuur”. Ik weet eigenlijk niet wat je daarmee wilt zeggen. Eerst veronderstelde ik dat je laagconjunctuur bedoelde, maar dat lijkt niet zo te zijn.
     Dus eigenlijk begrijp ik je nog steeds niet. Als je wel laagconjunctuur bedoelde, begrijp ik je beter en ben ik het ook deels met je eens. Alleen dat deel over missionarissen en verder begrijp ik niet.

  4. RPML

   Als iedere ambtenaar 15% van zijn salaris zou moeten inleveren om de rest van het land te steunen, zou de corona-crisis binnen 3 weken zijn afgelopen, dan had iedereen weer gewoon de griep.

   1. Ernest Stern

    Deze bewering van RPML krijgt wat mij betreft de trofee voor de domste uitspraak van weken op DDS.

    1. RPML

     De Akwasi-award?

    2. J.Pz. Coen

     Ernest Stern verdiend die nominatie voor zijn gehele euvre.

     1. Ernest Stern

      Het moet ‘verdient’ zijn, domme jongen.

     2. J.Pz. Coen

      Eerlijk is eerlijk Ernst, je hebt hem verdiend. Waarvan akte.

   2. Gebande3

    @RPML

    Kunt u de blinde haat tegen ambtenaren niet eens laten varen.
    De wond, veroorzaakt door een ambtenaar welke u niet serieus nam, mag toch onderhand wel een keer genezen zijn.
    Blijf niet omkijken in wrok, u heeft alleen uzelf mee, die ambtenaar waaschijnlijk niet.

 12. JoopvdJoop

  Tsjoh,er zijn net 5 min gespeeld en de vaste linkse reaguurders weten de eindstand al.
  Bizar wat een arrogantie.
  Volgend jaar maart gaat ‘t om.

 13. Michael M

  Wilders en FVD grote winnaars Algemene Politieke Beschouwingen! VVD blijft zakken in de peilingen !!!!!

  Als het om partijkartel gaat is het meestal fake nieuws. VVD dat alles duurder maakten en een kelere zooi heeft achtergelaten de afgelopen 10 jaar na de zooi van de vorige oud premier Balkenende. Veel mensen weten wel wat waar is en wat gebakken lucht.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.