‘Viktor Orbán, de terechte held van de Hongaren – het land doet het nu uitstekend!’

Nederland en Hongarije onderhouden al vele jaren uitstekende relaties op alle vlakken. Toch weten we eigenlijk maar bitter weinig van het land, maar oordelen wel…. Alle reden voor Frits Bosch om samen met Hongarije kenner László Marácz het zoeklicht op Hongarije te zetten. We doen dat in een aantal delen. Vandaag: een profielschets van het land.

Zeg je Viktor Orbán (1963), dan zeg je ‘nationalist’, of ‘populist’. Voormalig voorzitter van de Europese Commissie Jean Claude Juncker noemde hem ‘dictator’. In Hongarije is royaal meer dan de helft van de bevolking dol op haar premier, want “hij heeft ons een beter leven gegeven”. Hij is hun held. En terecht, want het land doet het uitstekend.

De jaarlijkse economische groei is opmerkelijk. Waar de EU fors in recessie gaat, beloopt de Hongaarse groei: 4,9% in 2019, 3,7% in 2020 en 3,5% 2021 prognose. De stijging van de inkomens is navenant. De achterstand op het westen wordt ingelopen. Maar er moet nog een inhaalslag gepleegd worden, want geschat wordt dat circa 15% van de bevolking in armoede leeft.

De economie is opgebouwd uit 65% diensten, 31% industrie en 4% land- en tuinbouw. Hongarije is sinds 2004 EU lid. De munteenheid is de forint, 100 forint = € 0,32. De bevolking is voor 55% Rooms-katholiek, 20% protestant en 25% atheïst, joods, Amerikaanse christelijke genootschappen. De Nederlandse export naar Hongarije groeit hard. In 2013 voerden we nog voor zo’n € 2,5 miljard uit, in 2018 lag dit cijfer boven de € 4 miljard, een stijging van 57%. Ook de import uit Hongarije steeg in diezelfde periode hard, 28% naar ruim € 2,5 miljard. Hongarije telt 10 miljoen inwoners, waarvan 1,7 miljoen in de hoofdstad Boedapest.

Hoe is Hongarije als land en als rechtsstaat te karakteriseren?

László Marácz: Hongarije is een land in het hart van Europa dat ruim 1000 jaar bestaat met een unieke taal en cultuur. Hoewel de Hongaarse bakermat in Centraal-Azië ligt, werd de eerste christelijke koning Sint Stefanus in 1000 AD gekroond met de Heilige Hongaarse Kroon en erkend door het Vaticaan. De St. Stefanuskroon staat tegenwoordig precies onder de 96 meter hoge koepel van het Hongaarse parlement aan de Donau, en een tekening daarvan werd na de val van het communisme in 1989 de afbeelding van het huidige staatswapen. De Hongaarse Heilige Kroon is een object met een christelijk beeldenprogramma en de Hongaarse taal vormt een eigen logisch systeem.

Het land heeft een lange rechtsstatelijke traditie die begon met de Gouden Bul in 1222. Deze gaf de Hongaarse adel het recht om in opstand te komen tegen een tirannieke vorst. Dit was de eerste akte op het Europese continent na de Engelse Magna Carta met een dergelijke clausule. De Gouden Bul is de legitimatie van de vele opstanden in de Hongaarse geschiedenis. De Hongaren komen iedere tweede generatie in opstand tegen buitenlandse overheersing. Met de val van het communisme in 1989 heeft Hongarije zijn soevereiniteit weer herwonnen.

Deel 1 van de serie van Frits Bosch en László Marácz over Hongarije is hier te lezen.

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

66 reacties

 1. Gebande3

  Wordt Fritz de volgende bejaarde om Nederland vanuit het buitenland te bekritiseren ?

 2. Blondie

  Hongarije is een schitterend land met een vriendelijke bevolking en een perfecte premier.

  En wat belangrijk is, een land (bijna) zonder honingpot snoepers uit andere landen.

  Een voorbeeld voor het Linkse Rutte Kartel.

  1. Canta

   Blondie,

   “Hongarije is een schitterend land met een vriendelijke bevolking en een perfecte premier”.
   Dat perfecte premier is wat er aan deze uitspraak NIET klopt.

   Een premier die Orbán voert omstreden hervormingen door. Hij perkt de macht van het Hooggerechtshof in, bemoeit zich met de benoeming van rechters, vermindert het aantal parlementsleden flink en komt uiteindelijk met een nieuwe Grondwet en een hervormd kiesstelsel. Mede dankzij dat nieuwe kiesstelsel wint Orbán de opeenvolgende verkiezingen met overtuiging en behoudt hij telkens weer de absolute meerderheid. Het democratiseringsproces dat Hongarije in de jaren 90 is begonnen, breekt Orbán geleidelijk weer af.
   Daarnaast komt de persvrijheid in de knel doordat Orbán samen met bevriende rijke zakenlui vrijwel alle onafhankelijke media opkoopt. Opmerkelijk is dat Orbán ondanks zijn negatieve houding ten opzichte van de EU, tegelijkertijd een van de grootste profiteurs is van de subsidies van de Europese Unie.
   Dus een president zonder principes.

 3. Meriadoc Brandebok

  De Hongaarse economie teert, net als vele andere Oost-Europese economieën, op West- en Zuid-Europese nettobetalers van de Europese Unie. Vreemd overigens dat Bosch de economie van de EU tegenover die van Hongarije zet. “Waar de EU fors in recessie gaat, beloopt de Hongaarse groei: 4,9% in 2019, 3,7% in 2020 en 3,5% 2021 prognose,” dit slaat nergens op, Hongarije IS de EU. Elke economische groei van de EU zal die van Hongarije zijn en elke economische recessie van de EU zal die van Hongarije zijn.

  Met de rechtsstaat heeft Hongarije zo’n lange geschiedenis niet. Eerst was het vooral aristocratie, toen werd het een dictatuur, daarna een communistische dictatuur en ten langen leste werd het een democratie. Orban heeft het land verder doen afzinken in de anti-democratische corruptie.

  1. maggeennaam

   Hongarije IS de EU? Ligt Brussel tegenwoordig in Hongarije? Wat een domme, nee bijna achterlijke opmerking! Gelukkig weten mensen MET hersens wel beter. Het land doet het inderdaad heel erg goed. Ze weigeren “vluchtelingen” die hun wil in islam willen opleggen, in ruil voor subsidies toe te laten. Hadden wij maar zo’n sterke persoonlijkheid in de regering, die doet wat hij belooft. Nee, meneer Meria gelooft in de heiligheid van aartsleugenaar Rutte en co. Triest, maar als meneer daar gelukkig mee is, zullen we hem maar een beetje ontzien. Nooit tegen gekken in gaan is mijn motto.

   1. Meriadoc Brandebok

    Nee, Brussel ligt niet in Hongarije, maar Hongarije ligt wel in Brussel.

    Denk daar maar eens over na, hoewel ik vrees dat je daar te stom voor bent.

    1. Factor

     De herseninhoud van een paling is ongeveer 0,2 cc.
     Die emmer snot reken ik niet mee.

     1. Fortiori

      U houdt zich bezig met incorporeren van veel kennis over de paling. Die paling weet over duizenden kilometers zijn broedplaats te bereiken vanuit Europa.

  2. Peet64

   Gek dat we ook horen hoeveel de Duitse economie groeit of slinkt en ook de onze etc
   Maar Hongarije kent dit fenomeen niet?

   1. Meriadoc Brandebok

    Jawel, dit is een misleidend artikel. Het is louter bedoelt om ons land de grond in te trappen.

    1. Grasmaaier

     Chauvinistische supernationalist Meriadoc Brandebok moet even een patriottische jankbui uit zijn onderbuik kwijt.

     Hij is vijf keer nationalistischer dan Wilders. Nee, zes keer.

     1. Meriadoc Brandebok

      Dit artikel heeft duidelijk als opzet het ophemelen van de rechtspopulistische heilsstaat en het neerhalen vanonze prachtige natie.

      Daar word je toch niet goed van?

     2. Grasmaaier

      Over het ophemelen van de ‘rechtspopulistische heilsstaat’ lees ik wel in het artikel van Frits Bosch. Maar helemaal niets over het neerhalen van onze ‘prachtige (kuch) natie.’

      Kun je dat misschien even toelichten?

     3. Meriadoc Brandebok

      Ik begrijp wel dat je de bedoeling van het artikel niet wilt zien.

     4. Grasmaaier

      Ik begrijp dat je die toelichting niet kunt geven en blijft steken in vaag gemompel.

      Waarom verbaast me dat nu niet?

     5. Meriadoc Brandebok

      Q.e.d.

 4. Pierre Tombale

  Orban gaat de geschiedenis in als de schrandere leider die zijn volk heeft behoed voor de multiculturele dystopie.

 5. Maurits Dekker

  Elk west-Europees land verdient een regeringsleider als Orban.

 6. Ad Fundum

  Orbán gaat de geschiedenis in als leider die privé optimaal heeft geprofiteerd van de EU subsidie als netto ontvanger.

 7. Piet51

  Dit artikel deugt v.w.b. de economische cijfers van geen kant. Ze dateren van vóór 2020, zodat de effecten van corona nog niet zichtbaar zijn. De OESO voorspelt een economische krimp van 8 à 10%, dus slechter dan de EU als geheel. Bovendien zijn die positieve cijfers van vóór 2020 volledig te danken aan de steun van de EU, evenals de wellicht meevallende cijfers na de corona-crisis waarvoor net als Italië flink mag mee-eten uit de subsidie-pot.
  Dus Hongarije als voorbeeld voor de rest van Europa suggereren staat gelijk aan het promoten van de EU. Zonder EU was Hongarije nergens geweest.

 8. palko

  Petje af en een diepe buiging voor Viktor Orban. Die er met zijn Fidesz-partij voor zorgt dat de meer dan 1000 (!) jaar oude Hongaarse cultuur gebaseerd blijft op Christelijke normen en waarden. En niet wordt verziekt door die van landen uit het Midden Oosten en uit donker Afrika.

  1. Heinz

   Het gaat om meer, @palko! Van het geloof, Christelijk zowel als Islamitisch, kun je alleen niet leven. Er moet wel iets op je bordje liggen.

   1. Factor

    Maar dat is dan ook geen verrassing.

   2. palko

    @Heinz, ik moet de eerste Hongaar die van de honger is omgekomen, nog tegenkomen.

    1. Heinz

     Dat geloof ik graag. Ik kom ook mijn overleden familie leden niet tegen, ongeacht de doodsoorzaak.

  2. Meriadoc Brandebok

   Corruptie, dictatoriaal bestuur, hetzes en vriendjespolitiek zijn GEEN christelijke waarden.

 9. Ernest Stern

  Orban is een fascist en een kleptocraat.
  Frits Bosch blameert zichzelf door deze figuur te bewierroken.

  1. Factor

   enz

  2. Piet51

   @Ernest Stern
   Bovendien bewierrookt hij Orbán met niet meer ter zake doende cijfers, namelijk van vóór de corona-crisis. Het klopt gewoon helemaal niet en DDS laat zich dat heel naïef wijs maken.

   Hongarije is vanaf vandaag op slot en dan dreigen heel andere cijfers, namelijk extreem grote krimp van 8 à 10%. En de vermelde verouderde cijfers zijn bovendien volledig aan de EU-steun te danken. Het enige positieve dat wat dit betreft over Orbán is te zeggen: hij heeft die subsidies handig binnengeharkt. Maar laat hij alsjeblieft nooit een voorbeeld worden voor andere EU-landen.

   1. Blondie

    Piet51.

    Neem dit ook even mee in gedachte.

    Nederland wacht volgend jaar grote faillissement golf.
    Verwachte stijging faillissementen ca 34%.
    Nederland is in 2021 op weg naar ca 800 Duizend werklozen.

    Nee Rutte die snapt het wel.

    1. Fortiori

     En Hongarije gaat een ongekende economische bloei meemaken. Geloof je het zelf? Stop met de EU subsidie en Hongarije loopt leeg.

   2. Fortiori

    De intelligentsia onder de reaguurders ziet deze stroper als een superheld.

   3. Ernest Stern

    “Het enige positieve dat wat dit betreft over Orbán is te zeggen: hij heeft die subsidies handig binnengeharkt.”

    Het is maar wat je positief noemt: met die subsidies heeft hij vooral zichzelf en zijn familie verrijkt.

    1. Piet51

     @Ernest Stern
     Jij wijst terecht op wat hij na het binnenharken met dat geld doet. Ik bedoelde meer de vaardigheid om geld op te halen, waar hij vervolgens veel nuttige dingen mee zou kunnen doen, maar, inderdaad, tot nu toe niet doet.

 10. Adriaen van Bergen

  100x liever Orban dan Rutte.
  Een paar jaar geleden ben ik er geweest. Je ziet daar meer grotere, nieuwere auto’s rondrijden dan hier.
  Hier wordt je voor alles en nog wat uitgeknepen.
  Die pers wordt steeds verder aangedraaid, zodat alle geïmporteerde profiteurs maar niet gaan lopen mokken.

  1. Piet51

   @Adriaen van Bergen
   Dan moet je de eerste de beste Hongaar eens vragen of hij weet wat “uitknijpen” is. Ook v.w.b. het aandraaien van de pers kunnen ze je daar he t e.e.a. vertellen. En dan “pers” in twee betekenissen. Namelijk de “pers” waarin een deel van het volk wordt uitgeknepen en de “pers” in de betekenis van media, waaruit elke vorm van vrijheid is uitgeknepen.
   Orbán is een schurk.

  2. Gebande3

   100x liever Orban dan Rutte.

   Uw keuze zou een regerings–kritische site als DDS met redacteuren en achterhaalde reageerders opbergen.
   En dat ziet u wel zitten?

  3. Grasmaaier

   “Hier wordt je voor alles en nog wat uitgeknepen.”

   Dat klopt: Nederland is een achterlijk duur land. Onbetaalbare huizen, de hoogste BTW, de hoogste accijns op benzine, de hoogste BPM en wegenbelasting, krankjoreme WOZ/foirfait/gemeentebelastingen en ieder jaar in januari stijgen alle prijzen en premies. En iedereen denkt dat dit normaal is: het is niet normaal!

   1. Meriadoc Brandebok

    Ja, maar de gulden is door de Duitsers gemold.

    1. Grasmaaier

     Wat heeft dat met jaarlijks stijgende prijzen, premies en belastingen te maken?

   2. Ernest Stern

    Op het Duitse, Hongaarse en Franse platteland zijn de huizenprijzen de lasten ook enorm laag. Maar wie wil wonen in the middle of nowhere?

    In Afrika schijnt het trouwens nog goedkoper te zijn.

    1. Grasmaaier

     En wat vind je van de andere extreem hoge kosten in Nederland die ik noem? En van het idiote fenomeen dat standaard per 1 januari alles duurde wordt?

  4. Positieve Bijkomstigheid

   Dat zijn de auto’s van de familie Orbán en beschermelingen. Op het platteland niet bruikbaar. Daar rijden alleen wat aftandse tractoren.

 11. Beukman

  “held van de Hongaren”

  H1tler was de held van de Duitsers.

  Frits laat in zijn stukkie onvermeld het nepotisme en de corruptie van Orbán, het onderdrukken van de persvrijheid, het antisemitisme en de ontkenning van het feit dat ook in Hongarije gewoon 1 op de 10 niet hetero is.

  Verder lees ik nergens over de uitstroom van Hongaren, de overheidsfokpremie om vrouwen te bewegen zich te verhuren als baarmachine, én het gebrek aan personeel, onder meer medisch, een probleem dat zich extra doet voelen omdat steeds meer Nederlandse gelukszoekers zich in Hongarije vestigen en aldus beslag leggen op de voorzieningen van de autochtonen.

  Het is kortom weer een eenzijdig stukkie van Frits. Wél lekker kort deze keer!

  1. Chalres Bingley

   @beultr@l zeikt ongefundeerd Orban af,tja hij kan ook niks onderbouwen ,nooit.

  2. palko

   @Beukman, volgens mij stond u 80 jaar geleden bij het uitdelen van de hersencellen voor het verkeerde loket van het gemeentehuis. U weet absoluut niet waar u over kletst. De dappere Hongaarse bevolking heeft maar liefst drie achtereenvolgende verkiezingen in meerderheid en met hun volle verstand op Viktor Orban en zijn Fidesz-partij gestemd.

   1. Beukman

    Ach ja, altijd weer het hersencellenargument als iemand niet in staat is om argumenten te weerleggen.

    Het is niet ongebruikelijk dat het volk stemt op de man door wie ze genaaid worden, palko. Het doet niets verder af aan de grote corruptie, het nepotisme, het gebrek aan mensenrechten, het antisemitisme en het gebrek aan persvrijheid.

    Weet je waarom Orbán niet uit de EU stapt waar hij per slot zo op afgeeft? Omdat hij subsidie van de EU in zijn eigen zak stopt. Hij heeft er onder meer het zinloze spoorlijntje en het stadion van betaald.

    De EU is helaas grenzeloos naïef. Het zou beter zijn als Hongarije werd geloosd.

    1. NO8D0

     @beuktr@lleke ;
     Het is niet ongebruikelijk dat het volk stemt op de man door wie ze genaaid worden, palko. Het doet niets verder af aan de grote corruptie, het nepotisme, het gebrek aan mensenrechten, het antisemitisme en het gebrek aan persvrijheid.

     U heeft gewoon een keer gelijk ,u heeft het over Nederland en Rutte, klopt helemaal.

     1. Gasgraaier

      Grasmaaier 1 week geleden Log in om te reageren

      Frits Bosch/redactie: geef deze reaguurder NO8D0 svp een ban? Het is een NEPaccount bedoeld om de gewaardeerde reaguurder NO8DO in diskrediet te brengen en verwarring te zaaien. Kortom, louter om te tro*llen.

    2. palko

     @ Beukman kletst als een kip zonder kip. Overtuigt dat dit leeghoofd is van zijn eigen ongelijk. Uw zelfverzonnen en volledig steekmissende argumenten slaan als een tang op een varken. En verdienen het niet om serieus op te reageren. Volgens mij bent u uw leven lang op het niveau van de kleuterschool blijven steken. Het zou een zegen voor uw omgeving en u zelf zijn als u binnenkort last krijgt van vergeetachtigheid. En dat u vergeet te ontwaken uit uw absurde dromen.

     1. Beukman

      als een kip zonder kip

      Mede door het ontbreken van argumenten bij mijn oude vriend palko: I rest my case, en wens hem veel geluk met zijn nieuwe nick.

   2. Meriadoc Brandebok

    “De dappere Hongaarse bevolking heeft maar liefst drie achtereenvolgende verkiezingen in meerderheid en met hun volle verstand op Viktor Orban en zijn Fidesz-partij gestemd.”

    2018: 49.27%
    2014: 44.87%
    2010: 52.73%

    Eigenlijk heeft men maar een maal met een *kleine* meerderheid op Fidesz gestemd, maar doordat Orban met het districtenstelsel heeft geknoeid (anti-democratisch als hij is), en de persvrijheid de nek heeft omgedraaid, plus een nationale hetze tegen de oppositie heeft gevoerd, is het een schijndemocratische meerderheid in het parlement.

    Het lijkt erop dat je zelf niet weet waarover je kletst, palko.

 12. Beukman

  ad.nl/buitenland/orban-strooit-kwistig-met-eu-geld-in-zijn-geboortedorp~a2186bdd/?referrer=https://www.google.com/

 13. maraton

  Orban?
  Is dat niet de man die altijd tegen Europa aanschopt?
  Maar deze clown heeft wel in zijn geboorte dorp een voetbal stadion laten bouwen met europees geld, waar de hele dopsbewoning 3X in kan.

 14. Heinz

  Verbijsterend nieuws uit Hongarije. Inreisverbod ! Lijkt mij niet pluis daar.

 15. Adriaen

  Het contrast tussen Orban en Rutte is opvallend.
  Orban weert immigranten en casht van de EU.
  Rutte onthaalt immigranten en doneert aan de EU.
  Rara, wie is de slimste van het stel?

  1. Meriadoc Brandebok

   Jan overvalt een bank en koopt van de buit een huis op Mallorca.
   Piet werkt hard voor zijn geld en gaat op vakantie naar de Veluwe.

   Wie is de slimste?

   1. Adriaen

    @MR
    Collatio ineptias, oftewel een onzin vergelijking.
    Wie de slimste is?
    U niet in ieder geval.

    1. Meriadoc Brandebok

     De vergelijking is geheel correct. De subsidies worden minstens voor een deel gebruikt voor zelfverrijking. Dus wie is er slimmer: de dief Orban of de democraat Rutte?

     1. gustav

      De Hongaarse economie draait als een lier, dankzij Ôrban!
      Dus hij doet het prima voor zijn land, de bevolking is dik tevreden, en deze interesseert het geen mallemoer HOE Victor hun welzijn heeft opgekrikt!
      Hij leidt zijn land succesvol, integenstelling tot Merkel, Rutte, macron etc!

     2. Meriadoc Brandebok

      De bevolking wordt gebrainwashed door de billboards en de vernietigde persvrijheid.

     3. Piet51

      @Gustav
      Ruim de helft van het volk is zeer, zeer ontevreden over Orbán, te vergelijken met het oordeel over Loekasjenko. Maar met allerlei trucs is Orbán erin geslaagd om de meerderheid van de uitgebrachte stemmen te winnen. Zo’n meerderheid in stemmen is heel wat anders, veel minder, dan een meerderheid van het Hongaarse volk.

   2. Ernest Stern

    Raak, Meriadoc!

    1. Meriadoc Brandebok

     🤷‍♂️

    2. Grasmaaier

     Raak, Stern!!! (Drie uitroeptekens om mijn ondubbelzinnige adhesie te betuigen voor deze prachtige bijval. Applaus).

     En jij Meriadoc: ook raak!!! en bedankt voor je prachtige emoticon!!!

 16. Vrijedenkert

  Economie goed of slecht is bijzaak iedereen krijgt te maken met een recessie maar Hongarije verandert niet in Hungaristan!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.