Viroloog waarschuwt mensen: zelfs met vaccin gaan maatregelen niet direct stoppen

De viroloog Johan Neyts waarschuwt mensen dat ze niet te veel moeten verwachten van het vaccin voor wat betreft onze ‘vrijheid’. Het is namelijk niet zo dat wanneer het vaccin er eindelijk is, dat we weer direct terug kunnen naar het normale leven. De viroloog ziet dat veel mensen dit wel denken, en dat is volgens hem een grove inschattingsfout. 


Neyts pleit voor meer realisme omtrent de kandidaat-vaccins, zo vraagt hij zich af of we een vaccin überhaupt wel moeten gebruiken als hij mensen maar deels beschermt.

„Als sommige maar vijftig procent bescherming zouden bieden, moet je je afvragen of we ze wel massaal moeten gebruiken,”

Volgens diverse studies moet een vaccin ten minste 60% van een samenleving bescherming bieden om effectief te kunnen optreden. Volgens Neyts is het nog onduidelijk of een van de kandidaat-vaccins dit resultaat kan behalen.

„Dat heeft dus zijn impact op hoe je het praktisch zal regelen om iedereen te vaccineren. AstraZeneca en Moderna zetten ook in hun einddoelen dat ze willen dat het vaccin bescherming biedt tegen de milde symptomen van Covid-19. Of het dan voldoende beschermt tegen ernstige symptomen, is nog onzeker. Dat moet allemaal de komende maanden nog blijken uit de studies.”

Volgens Neyts is het belangrijk dat men zijn boodschap te horen krijgt. Men moet er namelijk niet vanuit gaan dat ze na de aankomende winter weer normaal kunnen leven. De restricties zullen nog lang blijven, de komende maanden en zo niet komend jaar zal men nog niet terug kunnen naar het oude normaal.

„De verwachtingen zijn nu gewoon te hoog gespannen. We zullen het volgend voorjaar en volgende zomer zeker nog niet zonder coronamaatregelen kunnen doen. Dat wil niet zeggen dat ik niet hoopvol ben dat we op termijn een effectief vaccin zullen hebben. Maar het zal niet zo snel en zo simpel gaan als we nu te vaak willen geloven.”

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. HierBenIk

  Knettergek. Alles gaat kapot. Een deel van de bevolking zal hierdoor straks in armoede moeten gaan leven voor een virus dat een lage mortaliteit kent. Zware tijden in het verschiet. De regering zit in een tunnelvisie en roept alleen maar lock down en 1,5 meter. Allemaal maatregelen die niet constructief zijn. Het beleid is een grote chaos. Verbetering van luchtkwaliteit (binnen) verplicht stellen zou al veel kunnen verbeteren. Dat is inmiddels wel bewezen aangezien buiten de kans op besmetting nagenoeg nihil is. Er zijn al een paar landen waar ze het licht al wel hebben gezien, hier werken ze ons naar de afgrond. Ongelofelijk.

  1. HierBenIk

   Ik trek mijn eigen plan. Ik heb een CO2 meter aangeschaft. Inmiddels weten we dat een CO2 van 800 ppm in orde is. Dan is de ruimte goed geventileerd. Boven de ~1.200 ppm ga ik een ruimte bij voorkeur niet binnen, dan is er te weinig ventilatie met alle risico’s van dien aard. Moet je perse naar binnen aldaar, doe dan in elk geval een mondmasker op of zorg ervoor dat je in die ruimte maar een korte tijd hoeft te verblijven. En geloof me, ik heb ruimtes gemeten van ~2000 ppm. Suc6 wanneer je daar de hele dag in moet werken, ik zou weigeren. Gezond verstand en zelf goed nadenken levert me meer op dan de kakofonie van de (r)Overheid.

   1. hans-e-pans

    Zo in de loop der tijd, nu alweer 6 maanden, komt de aap steeds verder uit de mouw. Het kan ook zo zijn dat steeds meer apen uit de mouw komen.

  2. ZWEEDSE K0K

   Verbetering van luchtkwaliteit (binnen) verplicht stellen zou al veel kunnen verbeteren.

   Precies.
   Elk huis verplicht een luchtzuiveringsinstallatie op kosten van…..
   Oh wacht even.

  3. HierBenIk

   Daarnaast stuurt de (r)Overheid met name op IC-capaciteit. De afgelopen decennia is de capaciteit enorm teruggebracht, terwijl diverse rapporten al waarschuwden voor evt. calamiteiten en een te lage IC-capaciteit. Ik weet niet of u afgelopen week toevallig de uitzending van Zembla heeft gezien inzake Granuliet, Ministerie Verkeer & Waterstaat, Rijkswaterstaat, Halbe Zijlstra en diverse topambtenaren? De corruptie en belangverstrengeling droop er vanaf. De (r)Overheid is in-en-in VERROT. En dan moeten wij als burger zeker nog geloven dat onze volksgezondheid bij betreffende Ministeries, ambtenaren, OMT, etc. wel in orde is? Ik zou zeggen, droomt u lekker verder. ‘Money rules’ en Macht corrumpeert.

   1. Marija

    Ik heb het ook gezien en dat dit allemaal onder het tapijt wordt geveegd is onbegrijpelijk en laat zien dat eigenbelang en corruptie in Nederland gewoon voorop staan.
    Bij alles kan je vraagtekens zetten.
    Integer en goed regeren is volkomen verdwenen.
    Alleen geld en nieten landsbelang denken spelen een hoofdrol.

 2. Blondie

  Het Linkse Rutte Kartel, maakt Nederland helemaal kapot.

  Iedere dag is er weer een nieuwe deskundige, die weer een emmertje of tien met angst pasta, over de Nederlandse bevolking uitschud.

  Rutte ga weg knul, ga weg, laat andere het over nemen.

  1. HierBenIk

   Eens, wat er nu allemaal gebeurt hebben we helemaal niets aan. Ik realiseer me ook dat niemand een oplossing heeft, maar verwacht wel een betere regie….

   1. Blondie

    Dit Linkse Rutte Kartel, barst van de leugens uiteen.

    Een plakbandje hier en een pleistertje daar maar de rapen die zij gaar.

    Vandaag zo’n bericht van een kippenkonten kijker, Famke heeft ons wakker geschud, we moet open en eerlijk zijn, de waarheid vertellen, hoe verzint hij het.

    Mondkapjes zijn een schijnveiligheid en vanavond zegt die leugenclub, een mondkapje is in Nederland verplicht.

    Dag Rutte, liegenier eerste klas.

  2. josemoonen@70

   👍👍👍👍👍👍👍👍👍

 3. NoDoubt

  Gates lacht zich miljarden te barsten. De oversterftecijfer is even hoog als een gewone virus ipv 3,4% die WHO ons bang maakte. Nu zijn de kinderen het slachtoffer. Waar zijn die zogenaamde journalisten met hun historische cijfers

 4. Adriaen van Bergen

  Volgens mij staan de maatregelen los van een eventueel vaccin.
  Om de maatregelen op te heffen is een kamer meerderheid nodig.

 5. roodkapjelusttaart

  Mensen, het zal nooit meer stoppen als we niet massaal nee zeggen, tegen die corona fascisten, weg met die smerige isl.m muilkorf.

 6. R.H.J. van Hees

  Snap niet dat mijn bericht, uur geleden niet wordt geplaatst. Moet me inhouden om niet te gaan beledigen, al heb ik daar het recht toe!!!! Ronnie

  1. HierBenIk

   Stond er toevallig ook een (web)link in, dan heb je vaak problemen…

  2. Marija

   Of een woord dat niet wordt geaccepteerd? Dan volgt ook weigering tot plaatsing.
   Zet een . in een verdacht woord en je omzeilt het probleem, voorbeeld: L.ul.

   1. LifeBuddy

    Google ”Bestaat SARS-Cov-2 wel? Waar is het bewijs dan? Patrick Savalle en Flavio Pasquino”

 7. R.H.J. van Hees

  Bedankt voor de tips. Zal er rekening mee houden, maar wat een gedoe om niet vrijuit te mogen spreken, is eigenlijk niet des DDS!! Jammer. Ronald

 8. leukeditter

  griep 8000 doden met een vaccin!!! dus vaccins helpen zowizo niet

  1. Jack Flash

   Het vaccin is een afleidingsmanoeuvre.
   Het moet mensen doen vermoeden dat het oude normaal terugkomt.
   Beetje zielig eigenlijk.
   Men heeft andere plannen.

 9. vandaag

  ?

 10. vandaag

  corona en influenza zijn gelijkwaardig

  wat zwamt deze deskundige ?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.