Zo werkt framing: Baudet zegt iets over een doventolk. Links: ‘Hij gelooft niet in doven!’

In het FVD Journaal van vrijdag zei Thierry Baudet terecht dat de doventolk bij de persconferenties staat omdat het kabinet de urgentie van de crisis op die manier wil benadrukken. Zo’n tolk wordt er immers niet zomaar even bijgehaald. Het straalt iets uit.

Oké. Dat zei hij dus. Vervolgens voegde hij daar aan toe dat dit gevoel van urgentie overdreven is. Het valt, dat blijkt uit alle cijfers, namelijk nogal mee met de “coronacrisis.” Aldus Baudet. En alweer: volkomen terecht.

Maar, oh, oh, oh, wat ging links meteen weer los. Er werd gesteld dat Baudet had gezegd… dat er helemaal geen doven zijn in Nederland. Dat die doventolk er voor Jan Lul bijstaat. Kijk maar:

Dit is toch niet te geloven. Er wordt werkelijk gedaan alsof Baudet denkt dat er helemaal geen doven zijn in Nederland. Dat is natuurlijk helemaal niet wat hij bedoelde. Een achterlijke knurft begrijpt dat nog, maar hé, dat maakt allemaal niets uit. Links kan dit, door het uit zijn verband te rukken, tegen Baudet gebruiken. En dáár gaat het om.

Zoals Raisa Blommestijn terecht stelt:

En, “het is hoe het zo vaak gaat: de “verkeerde” persoon zegt iets op zichzelf onschuldigs, dat wordt compleet uit z’n verband getrokken en tot absurde proporties opgeblazen en de hysterici vliegen erop af.”

Sietske Bergsma ziet ook duidelijk wat er aan de hand is, wat Baudet wilde zeggen, en hoe dit vervolgens totaal verdraaid wordt door linkse gekken in zowel de politiek als de media:

Volg mij op Twitter.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

50 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  Baudet heeft voor een motie gestemd die het kabinet opdroeg een doventolk in zo’n crisissituatie te gebruiken. Hij heeft er zelf voorgestemd!

  Nu beweert hij dat de doventolk nergens voor nodig is. Hij zegt letterlijk dat de tolk nergens voor nodig is en dat het kabinet die inzet om de situatie ernstiger te doen lijken.

  De man spoort niet. Iedereen die dit verdedigt zet zichzelf voor schut.

  1. wesly bentley

   Krijg je geen reactie op.

   1. Forlan

    Ok, hier de reactie stelletje salon-liberalen. Eigenlijk moet ik het helemaal niet doen want jullie zijn toch van de “zo is het en niet anders”-mentaliteit.

    Bij echte crisissituaties is het de bedoeling dat er een doventolk bij staat. Het punt dat hij wil maken is natuurlijk dat de hele crisissituatie is zijn ogen al lang geen crisissituatie meer is! Daar kun je van vinden wat je wil, mag ook van mij, iedereen zijn eigen mening. Helemaal nergens blijkt uit dat hij doven of slechthorenden wegzet of het onzin vindt ze bij “echte crisissituaties” in te zetten.

    Nu wil IK graag ook een keer een inhoudelijke reactie in plaats van een d of een t correctie.

    Vol verwachting klopt mijn hart.

    1. wesly bentley

     Zeker nooit gekeken naar een journaal-uitzending… Hoezo selectieve cherry-picking van feiten?

     1. Forlan

      Ik kijk inderdaad al sinds maart niet meer naar het NOS-journaal. Daar wordt ook een doventolk bij ingezet, prima toch. Heb ik geen enkel probleem mee. Jouw probleem is dat je blijkbaar totaal niet begrijpend kan lezen want dat is totaal niet het punt dat ik maak. Moeilijk om schuimbekkend te lezen of niet?

    2. Forlan

     Ach kijk, 1 minuut na mijn stukje het volgende artikel. Baudet gelooft niet meer in de crisis. Dát was dus zijn punt.

    3. Meriadoc Brandebok

     @Forlan

     Dat is onjuist, dat punt maakt hij niet.

     “Dus er is ineens een persconferentie, met een doventolk ernaast, nergens voor nodig die doventolk — de enige reden dat die doventolk er staat, is om belangrijk te lijken.” Aldus Baudet.

     Het punt dat hij de huidige situatie geen crisissituatie meer acht, maakt hij niet. Hij l*lt wat doelloos in de ruimte over doventolken die zouden worden ingezet om de zaken belangrijker te doen lijken dan ze zijn. Als hij vindt dat de huidige crisissituatie geen crisis meer is was de doventolk helemaal niet relevant voor dat punt.

     Waarom blijft men dit toch verdedigen? Waarom geven FvD-ers niet gewoon toe dat Baudet uit zijn nek l*lt, in plaats van elke keer alles proberen recht te breien, of het nu een verzonnen incident met Marokkanen in de trein is of een doventolk, het is allemaal onzin. Nonsens, gezwam.

     1. Forlan

      Onzin, als mensen niet kunnen of willen begrijpen wat hij zegt, puur uit blinde woede, is dat toch niet zijn probleem? Dat er mensen zijn die dit niet begrijpen en dat hij het misschien wat genuanceerder had kunnen zeggen doet hier niets vanaf. De walging voor deze man, net als bij Pim in 2002 begint ongekende vormen aan te nemen. En straks allemaal huilen voor de camera als het weer helemaal misgaat.

     2. Meriadoc Brandebok

      Nee, Forlan, Baudet moet niet zo dom uit zijn nek wauwelen over gebarentolken als hij weet dat hij niet alleen wordt gezien door de van adoratie verblinde aanbidders, die zelf ook niet zien dat hij dom l*lt.

     3. J.Pz. Coen

      Waarom geven anti FvDers zoals jij niet toe dat hij gewoon gelijk heeft? Waarom altijd maar weer het slechtste willen zien in mensen die het wél goed voorhebben met de burgers en met name de middenstand? Die doven kunnen ieder moment van de dag bekijken wat of het clownsduo nu weer verzonnen heeft om Nederland in de ban van een zwaar overdrevencrisis te houden. Het is inderdaad een manier van zwaarwichtigheid bekleven aan iets waar alleen deze verschrikkelijk slechte M.P. electoraat baat bij heeft omdat er miljoenen naïevelingen zoals jij heilig blijven geloven dat we allemaal dood gaan aan een virus die reeds bewezen minder gevaarlijk blijkt te zijn dan aanvankelijk was vermoed.

     4. Meriadoc Brandebok

      Hij heeft ook geen gelijk, J.P.z. Coen. Alles wat hij zegt is onzin. Als iets een nachtmerrie is voor een bestuurlijke groep, dan is dat wel een coronacrisis. Dit is slechts onderdeel van zijn slachtofferige haatcampagne tegen bestuurders met een andere mening dan hij heeft.

     5. Forlan

      Behalve mijn lieve, mooie, slimme vriendin die toevallig ook FVD stemt adoreer ik helemaal niemand. Ik word alleen doodmoe van mensen die het blijkbaar niet eens wìllen begrijpen en niet op de inhoud maar op de vorm reageren, dat is alles

  2. Grasmaaier

   Wat me het meest verbaast is dat er voor dit soort triviale zaken een motie wordt ingediend waarover de Tweede Kamer stemt. Gottegot, wat een armoe.

   1. wesly bentley

    Net wat ik bedoel. Retorisch tegengespartel. Wel zo handig.

  3. DubbelZout

   Je zou maar doventolk moeten zijn voor dat gezwets van Thierry
   Handgebaren voor boreaal, massa immigratie, 1000 jarig rijk, klimaathisterie, de uil van Minerva etc…
   Je moet het maar kunnen

   1. Meriadoc Brandebok

    🤷‍♂️

  4. Stanly2000

   Guus, welke motie? Wanneer? Kan geen motie vinden in het verslag van de tweede kamer.(behalve van 2014/17)
   Graag de bron!

   1. Meriadoc Brandebok

    h**ps://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/moties/detail?id=2019Z06232&did=2019D12955

    1. Stanly2000

     Guus,
     Duidelijk, gaat over terrorisme (Utrecht) en ook over crisissituaties algemeen.
     Nu is de vraag:
     Is er een crisissituatie en wie bepaalt dat en wanneer stopt de crisissituatie?
     Baudet vindt blijkbaar dat de crisissituatie voorbij is. Mag dat niet meer?

     1. Meriadoc Brandebok

      De Kamer verbindt duidelijk geen termijn aan de crisissituatie in de onderhavige motie. Men laat dus het oordeel aan het kabinet. Interessant is op punt één dat Thierry zelf akkoord is gegaan met een motie die het kabinet niet dwingt op een zeker moment de crisissituatie officieel op te heffen en de doventolk af te schaffen. Hij heeft zelf getekend voor de ongelimiteerde doventolk. Een beetje hypocriet om er nu over te zeuren.

      2: Uiteraard mag hij dat vinden, maar dan moet hij dat punt maken en geen onzin praten over de doventolk. Neem zijn ideologische verwant Geert. Die komt ook altijd to the point.

     2. Stanly2000

      Guus,
      Stukje van de motie,
      verzoekt de regering, om in gesprek te gaan met belangenorganisaties en
      de publieke omroep en waar mogelijk breder, om op korte termijn met
      een verbeterplan te komen om de crisiscommunicatie voor doven en
      slechthorenden te verbeteren en daarbij nadrukkelijk te kijken naar de
      mogelijkheid van een gebarentolk bij crisiscommunicatie richting het
      publiek,

      1) in gesprek te gaan, ( nog niets beslist dus)
      2) een verbeterplan om te kijken naar de mogelijkheid
      3) van hoelang is geen sprake
      Toch een andere motie?

     3. Meriadoc Brandebok

      Dat is het gewoonlijke wollige taalgebruik in moties.

    2. Stanly2000

     Guus,

     Baudet heeft dus NIET gestemd voor een doventolk, maar voor een soort onderzoek.
     Laten we het daarop houden!

     1. Meriadoc Brandebok

      “…en daarbij nadrukkelijk te kijken naar de mogelijkheid van een gebarentolk bij crisiscommunicatie richting het publiek…”

      Dat betekent: we willen een gebarentolk.

      Mijn argument blijft.

 2. Ernest Stern

  Baudet ze letterlijk dat het onzin is om een doventolk bij de persconferenties te zetten. Een typische opmerking van Baudet. De man denkt niet na, flapt er iets uit en haalt de verkeerde publiciteit naar zich toe.

  Het illustreert zijn onhandigheid in de politiek, de reden waarom het met het FvD nooit wat zal worden als hij het boegbeeld blijft.

  1. vandaag

   onhandig maar wel correct

   linkse flapdrollen slaan er dan meteen een slaatje uit

 3. Gebande3

  Zo werkt framing:

  De regering zou een doventolk alleen maar doen ’om belangrijk te lijken’.
  Volgens Baudet is het onzin om een doventolk bij de persconferenties te zetten.
  „Nergens voor nodig zo’n doventolk”, aldus Baudet.

  Het is nu wachten op zijn advies om te stoppen met overheidsgebouwen rolstoel/rollator toegankelijk te maken.
  „Nergens voor nodig ”

 4. Cor Grijpstra

  Links: ‘Hij gelooft niet in doven!’

  Als je de Telegraaf als- links- ziet…

  Jo binne in nestjesiker

 5. Pieter48

  Als de politiek niet meer naar de meerderheid van de bevolking luistert krijg je populisme.Dus nu zien veel mensen dat hun stem eens in de vier jaar geen gevolg heeft. Dus gaan de regeerders die zogenaamd de democratie vertegenwoordigen te vuur en te zwaard die vervelende populisten bestrijden. Daarbij geholpen door de staats omroep ,rechters, ambtenaren, universiteiten, etc. Om de linkse tsunami te stoppen zal je hoge dijken en jaren geduld moeten hebben .Laten we het populisme koesteren en hopen dat de bevolking de ogen en de oren weer gebruiken en zich weer gaan verdiepen wie hier langzaam ons land naar de afgrond brengt. Zoals het nu gaat komt het niet goed.

  1. Cor Grijpstra

   ” Daarbij geholpen door de staats omroep ,rechters, ambtenaren, universiteiten etc.”

   Het lijkt hier wel Hongarije

   1. Blondie

    Was het maar waar Cor.
    Dan had Nederland tenminste een echte leider.
    Een kerel met echte ballen.
    Geen toverballen zoals M.R.

  2. Gebande3

   de regeerders die zogenaamd de democratie vertegenwoordigen

   Zij vertegenwoordigen niet de democratie maar functioneren binnen onze democratie.
   Zij vertegenwoordigers hun kiezers.

   1. Stanly2000

    Kokkie,
    “Zij vertegenwoordigers hun kiezers.” Zeker weten?

  3. Edjan

   @Pieter48
   +++++

 6. Jack Flash

  Het uit de context rukken van hoe een politicus iets zegt is bij linkse adepten altijd al een achterhaalde truck geweest.
  Vaak uit dommigheid of ware opzet.
  In beide gevallen gevaarlijk.
  Het “gevaar” Corona wordt iid met een doventolk als calamiteit zwaar aangespekt.
  Gelukkig prikken steeds meer mensen hier zodanig doorheen, zodat het een lachwekkende vertoning begint te worden.

  1. M.Dikker

   Exact!

  2. wesly bentley

   En het spijkers op licht laag links water zoeken is altijd al een achterhaalde truc van alt-rechts geweest. Opzichtige poging weer om een -toch wel onhandige uitspraak- keurig terug in het gelid te redeneren.

 7. ikweetwatikwil

  Baudet zegt ,wat ik al dacht. De doventolk staat er bij om nog meer angst aan te jagen.
  Als ik eerlijk ben , vind ik het storend. Jammer voor de doven, maar ze kunnen het toch allemaal lezen.

  1. wesly bentley

   Oké, schaf dan alle alle doventolken op tv maar af.

 8. Ritter

  Dit soort framing word al 4 jaar toegepast bij Trump door de media.

  Trump woorden worden vaak uit de context gehaald of verdraaid.

  Wat je dan in de media leest zijn dus vaak verdraaide quotes en/of uit de context gehaalde quotes.

  Een goed voorbeeld is de leugen dat Trump gezegd zou hebben dat het corona virus een “hoax”is.

  In werkelijkheid heeft Trump gezegd dat de politisering van het virus door de Democraten en hun vriendjes in de media een “hoax” is.

  Maar de media blijven maar deze leugen herhalen.
  ===============

  Tot op de dag van vandaag beweren links (en de media) dat Trump het coronavirus een hoax noemde. Hij zei niet zoiets. Terwijl het land werd afgeleid door afzetting, was de regering-Trump druk bezig de uitbraak van het coronavirus aan te pakken en verschillende maatregelen te nemen om de verspreiding van het virus in de Verenigde Staten te beperken. De beschuldiging vervaagde snel, dus besloten ze agressief zijn reactie op de uitbraak van het coronavirus te politiseren. Joe Biden noemde Trumps reisverbod met China zelfs een overdreven reactie en beschuldigde hem ervan het publiek bang te maken. “Dit is geen tijd voor Donald Trumps verslag van hysterie en xenofobie ± hysterische xenofobie – en angstgevoelens om voorop te lopen in plaats van wetenschap.”

  President Trump reageerde op deze beschuldigingen tijdens een bijeenkomst in South Carolina en noemde de politisering van het coronavirus door de Democraten ‘de nieuwe hoax’. De media sprongen op deze lijn en beweerden dat Trump het virus, en niet de reacties van de Democraten erop, een hoax noemde. De leugen verspreidde zich als een lopend vuurtje en Joe Biden gebruikte de leugen zelfs als een praatpunt op de stronk. Er was nogal wat opschudding toen Politico’s verhaal waarin de valse bewering dat Trump het virus een hoax noemde, door Facebook-factcheckers werd gemarkeerd als nepnieuws, maar andere feitencheckers konden niet ontkennen dat de bewering ook niet klopte.

  ht*ps://pjmedia.com/news-and-politics/matt-margolis/2020/03/22/the-top-10-lies-about-president-trumps-response-to-the-coronavirus-n382782

  1. Ernest Stern

   Ritter liegt makkelijk en graag.

   ht*ps://rationalwiki.org/wiki/PJ_Media

 9. yellow thread street

  Eigenlijk heeft Baudet wel gelijk.
  Je kunt met de huidige technologie direct een ondertiteling in beeld brengen.
  Voordeel hiervan is dat er letterlijk staat wat er gezegd wordt.
  Alle respect voor een doventolk, de boodschap kan nooit exact overgebracht worden.
  Tevens leidt een doventolk ook af, je zet een mooie mevrouw neer, ze krijgt aandacht, en je let minder op de nare gezichten van Rutte en de Jonge.
  Het is idd subtiel bedacht.

  1. wesly bentley

   Kolere!! Dat is wel de meest gezochte verklaring die ik deze maand gehoord heb omtrent een iemand onwelgevallig feit!

 10. Yoyo

  Jezus mensen, get a life!
  Dit gaat echt nergens over.
  Next!

 11. Roel van de Laak

  Linkse sekte maakt mensen bang dom en arm en probeert de rest monddood te maken…triest..

 12. vandaag

  Doven kunnen erg goed lip lezen dus een premier die duidelijk en rustig spreekt is voor een dove goed te volgen.

  Als de sukkel continu zijn gelogen tekst van een spiekbriefje moet halen kijkt hij niet in de camera.

  Hij kan dan heel gewichtig doen en doven tolken met handgebaren inhuren. Eigenlijk heb je zo een tolk enkel nodig als een doofstomme iets tegen een sprekend persoon wil zeggen. Andersom is nagenoeg zinloos

  1. wesly bentley

   “Doven kunnen erg goed lip lezen”

   enz geleuter enz

 13. Drollevanger

  Ik vind die doventolken ook vervelend. Welk deugend mens heeft dit eigenlijk bedacht.
  (Ik begin zelf ook wat doof te worden door mijn leeftijd)
  Een paar procent(enkele honderden?)van de Nederlanders is doof bij de geboorte. Die kunnen prima het nieuws volgen via het onderschrift.
  Mensen die op oudere leeftijd doof worden leren nooit ook nog de gebarentaal. Dus voor hen is die gebarentaal alleen maar storend, net als voor de rest van Nederland.

 14. Drollevanger

  Ik zie ook het nut van een doventolk niet in.
  Er zijn nauwelijks 1000 doven in Nederland die de doventolk/taal kunnen volgen.
  Mensen die op oudere leeftijd doof worden leren die doventaal niet meer. Die gaan netjes voordat ze het kennen dood.

 15. Drollevanger

  Baudet heeft voor een motie gestemd die het kabinet opdroeg een doventolk in zo’n crisissituatie te gebruiken. Hij heeft er zelf voorgestemd!

  Kijk. Dit bedoelen Hirsi Ayaan en ik nu met het gedrag van een doorsnee moslim. De moslim zal altijd zijn tegenstander gaan beschuldigen van dezelfde wandaden waarvan die moslim zelf wordt beschuldigd.
  Ik vraag me af of hen dat in de moskee wordt geleerd, of dat het aangeboren is.
  Liegen mag bv ook van het moslimgeloof als het is om foute moslimdaden goed te praten.
  Dat laarste heet Takiyya. Zoek dat maar eens na op google.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.