Zorgminister Hugo de Jonge durft het nog niet aan, maar sluit instellen avond- en nachtklok niet uit

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het kabinet het instellen van een avond- en nachtklok niet uitsluit. Mocht het oplopende aantal coronabesmettingen in de komende drie weken niet voldoende worden teruggedrongen, dan overweegt het kabinet dus zwaarder geschut.
Langzamerhand begint men bij de hoogste overheidsorganisaties (wat betreft virusbestrijding) een beetje door te krijgen hoe men tijdens een crisis dient te handelen. Het RIVM en het OMT zouden normaal gesproken adviezen uitbrengen op basis van onderzoek, analyses of rekenmodellen over wat het beste zou zijn voor de volksgezondheid. En het kabinet kiest dan vervolgens welke adviezen er (deels) worden overgenomen.

Helaas werkt het niet zo! Het RIVM en het OMT werden praktisch gepasseerd en zagen hun adviezen slechts ten dele worden overgenomen door het kabinet. Die hadden hun eigen plannetje namelijk al klaar: of het OMT even wilde tekenen bij het kruisje! Je zou zeggen dat het kabinet hier een zorgvuldige afweging maakt, precies zoals ik in de vorige alinea omschreef. Dat klopt, maar slechts voor een deel. De factoren die nu meewegen zijn namelijk die van de verkiezingen. Het kabinet wil volgens mij niet té hard ingrijpen, uit angst voor zetelverlies. Dat is wat anders dan een balans vinden tussen de volksgezondheid en de economische schade dergelijke maatregelen onvermijdelijk met zich meebrengen.

Het kabinet probeert nét genoeg te doen om een volledige lockdown te vermijden, maar laat daar al direct steken vallen, waardoor de maatregelen straks misschien juist net níét voldoende zullen zijn, waardoor er alsnog harder moet worden opgetreden. Dan krijg je het slechtste van twee werelden: minder bereidheid tot naleving van de nieuwe maatregelen en opnieuw zinloze economische schade, gepaard met het risico dat burgers elkaar gaan verwijten dat de ander de regels niet naleeft.

Het kabinet had prima kunnen besluiten om zoveel mogelijk (effectieve) maatregelen in één keer in te stellen. Dan is het natuurlijk even flink rot, maar dan zijn we tenminste nog een keer van het virus af. Nu mikken ze namelijk héél precies op een reproductiegetal van 0,9, voor drie weken lang, terwijl we met een mondkapjesplicht én een avond- of nachtklok misschien wel onder de 0,8 terecht zouden kunnen komen. Dat is even drie weken lang veel thuiswerken, ’s avonds vroeg naar huis en als je echt ergens naar binnen moet, even een mondkapje op.

Zo’n drama is dat niet en het kost de burger hooguit een paar euro. Maar nee, laten we eerst afwachten hoe we dit binnen een week verknallen en dan alsnóg de avondklok invoeren. Daarmee krijg je stemmers vast wel op de hand…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. Cootje

  De avond klokken gaan eerst luiden in zuid Europa , en komen dan met een zacht geluid naar het noorden , met een briefje er bij solidariteit met aanvullende centjes . Maar wie het wil mag broeders zeggen terwijl het al 70 jaar opvreters zijn met een zuid Europese aanleg en je hoef ze niet te geloven op hun blauwe ogen want die hebben ze namelijk niet , die zuiderlijken landen gaan die tweede Corona aanval niet overleven die gaan naar de gallemiezen en wij laten ze fijn in hun sop gaar koken , om tegen die tijd rustig met avond klok een lekkere borrel te nemen en te bedenken zo het kost wat maar we zijn van dat zooitje oplichters af

  1. wesley bentley

   En dan ook nog de volkstuintjes

 2. Blondie

  De ophokplicht van personen in Nederland, geheel in opdracht van het Linkse Rutte Kartel.

  1. ZWEEDSE K0K

   Na de avondklok volgt een beperkte, door de regering gecontr0leerde internetregulering van nieuws

 3. Chalres Bingley

  Avondklok. Dat stinkt naar totalitair regime.
  Ik denk grondwettelijk ook niet mogelijk ,maar weet dat niet zeker.
  Maar hij legt iig zijn gedachte bloot over deze maatregel ,en dat is een zeer ondemocratische maatregel en ook te zwaar voor dit relatief milde virus.
  Tenslotte is het geen Ebolavirus wat dodelijk is in bijna de helft van de gevallen en tig keer meer besmettelijk is.

 4. RPML

  “Mocht het oplopende aantal coronabesmettingen in de komende drie weken niet voldoende worden teruggedrongen, dan overweegt het kabinet dus zwaarder geschut”

  Dus als je meer test vind je meer besmettingen (en dan met name onder de jeugd die een overlevingskans van 99,99998% heeft) en komen er meer maatregelen…. iets in mij zegt dat er een aantal mensen behoorlijk de weg kwijt zijn…

  1. ZWEEDSE K0K

   iets in mij zegt dat er een aantal mensen behoorlijk de weg kwijt zijn…

   Ik doe het met tegenzin, maar ik moet u in deze gelijk geven.

  2. HierBenIk

   Idd volledig de weg kwijt. Ondertussen sterven er miljoenen mensen ‘aan de andere kant’ van de wereld om hier, bij wijze van, 10.000 levens te besparen. Daarnaast zeurt men hier ook voortdurend hoe zielig die vluchtelingen wel niet zijn en dat we die moeten opvangen, terwijl de lock down miljoenen mensen de armoede en de dood in jaagt. Ja, hoe hypocriet kun je zijn…..

   1. Ernest Stern

    “Idd volledig de weg kwijt. Ondertussen sterven er miljoenen mensen ‘aan de andere kant’ van de wereld ”

    Op zichzelf vind ik deze solidariteit en bekommernis met arme mensen in andere werelddelen wel sympathiek.

    1. Fascal

     Zeker niet, je liegt!

     1. Ernest Stern

      ..argumenteerde Fascal.

      🙂

     2. Fascal

      Leugenaar!

 5. Gerda2

  Ja dat reproductiegetal werd de eerste maanden gerelateerd aan de ziekenhuisopnames. Tijdens het corona gebeuren heeft de RIVM dit veranderd, er waren namelijk geen ziekenhuis opnames meer. Dus kwam hiervoor in de plaats het aantal positief getesten.
  Dus daar kun je alle kanten mee op.
  Nu er weer wat meer mensen in de ziekenhuizen terecht komen kunnen we naar oude interpretatie terug stel ik voor.
  Ja het zou het RIVM sieren als ze zelf eens eerlijker zouden zijn.
  Het is me het stelletje wel, je wordt bedonderd waar je bij staat.

 6. Jack Flash

  Totaal krankzinnig dit.
  Vieze smeerlappen.
  Wordt inderdaad tijd voor zwaar geschut.

  1. Gerda2

   Wat stel je voor Jack, een goed gesprek met filosoof Roovers?

  2. wesley bentley

   Laat me raden: zusammentreiben en abknallen zeker?

 7. saddy

  Dan is hugo weken te laat.
  De who wilde nl alle westerse landen uiterlijk 30 september in lockdown hebben mbv extra veel testen of opschalen van de PCR-test. Ik hoop maar voor hugo dat dit geen negatieve gevolgen heeft voor zijn geheime bankrekening bij de rothschilds.
  Omdat gommers al het voorzetje heeft gegeven door te stellen dat iedereen mee moet doen met de maatregelen is het duidelijk wie de schuld gaat krijgen en wat er gaat gebeuren
  Rivm en omt gepasseerd en niemand stapt op? Karaktervraag gesteld en beantwoord.

  1. ZWEEDSE K0K

   iets in mij zegt dat er een aantal mensen behoorlijk de weg kwijt zijn…

  2. RPML

   In verschillende landen is het aan het kantelen; Frankrijk vrij duidelijk (Macron: nooit meer lockdown), België vorige week na een indringende brief van medici. Er komen simpelweg te veel tegenstrijdigheden boven water die duidelijk maken dat het verhaal niet klopt. Dat het RIVM en OMT gepasseerd zijn is in de kern een goede zaak, mits er dan ook naar anderen wordt geluisterd die minder lijden aan tunnelvisie. Als 4% van de besmettingen plaatsvindt binnen de horeca, dan zijn de genomen maatregelen irrelevant en symboolpolitiek. Tot dusverre wekt de media de indruk dat ‘ze moesten tekenen bij het kruisje’; in dat geval is het een slechte zaak. Al vanaf het begin van de crisis is er kritiek op het feit dat alleen medici en politici aan de touwtjes trekken, terwijl de rol van ethici, psychologen en mediastrategen minstens zo belangrijk is.

 8. SubTec

  Langzaam maar zeker voeren ze steeds meer hun dictatuur in.
  Nederlanders moeten nu in opstand komen of voor altijd zwijgen

 9. Fascal

  Het fascisme is niet dood, Hugo overweegt terug te gaan naar 1940 – 1945

  1. wesley bentley

   Bah wat ben,zijn jij/jullie toch een stemmingmaker.

   1. homefront

    bloemkisdt

 10. Ernest Stern

  Die avondklok lijkt me onvermijdelijk als de Nederlandse burger niet meer discipline kan opbrengen.

  1. Jack Flash

   E.S.
   Klinkt bekend.

  2. homefront

   ernest verlangt ernstig naar oude tijden liefst met razzia’s

   1. Robert Leiden

    Homefront?
    oude stormfronter… 🙂

 11. antoon5

  Men zal mij niet geloven, maar het rare virus heeft iets in petto voor de burgers, inbrekers en nachtelijk gespuis wordt gedetecteerd ik heb het al op een ander forum besproken, het virus heeft zichzelf gemuteerd in een slim virus alleen in de nacht werkzaam, bij voorbaat tijdens sluitings uren van kroegen, ons kabinet heeft werkelijk toekomstvisie en maakt zijn wetten afhankelijk van het virus, of hebben ze dat samen met het afgesproken.

  Onzin wat ik schrijf natuurlijk maar misschien minder onzin dan enkele ondoordachte wetten

 12. Blondie

  Die Adolf uit Duitsland, had een spertijd ingesteld (1940-1945) in de Nacht, van 24.00 tot 04.00 uur.

  Welke tijden, gaat het Linkse Rutte Kartel instellen.?

 13. Robert Leiden

  Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
  De oorlog is alweer 75 jaar geleden.

  NL wordt steeds meer besmet, de ziekenhuizen zijn al patiënten aan het herverdelen, patiënten met andere aandoeningen moeten langer wachten.
  Een stel idioten moet zo nodig dicht op elkaar staan en schreeuwen bij een voetbal wedstrijd.
  Studenten feesten lekker door met een houding van “is ons probleem niet”.
  Je kan maar op 1 manier besmettingen verminderen en dat is stevig ingrijpen.
  Consumenten zijn lekker aan het shoppen en verwachten dat ‘anderen’ rekening met de 1.5 mtr houden.

  Dus mondkapjes om en lockdown.
  Hopelijk kunnen op die manier besmettingen en overlijden voorkomen worden.
  En tot er een vaccin is: luisteren en bek houden.

  1. Gerda2

   Robert:En tot er een vaccin is: luisteren en bek houden.

   Een ware volger van Mark Rutte.
   Vanmorgen nog naar de supermarkt geweest en raad eens: niemand met een mondkapje.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.