Zorgwekkend! Coronavirus slaat over op de ouderen, aantal ziekenhuisopnamen stijgt weer flink

RIVM-cijfers laten weer een flinke stijging zien in het aantal positief geteste mensen: 8.200 deze week (vorige week 5.400). Opvallender is het aantal ziekenhuisopnames, dat toenam met 92. Het virus begint over te slaan op zeventig- en tachtigplussers.

Steeds minder mensen maken zich druk over de besmettingscijfers, want in tegenstelling tot de eerste golf, raken nu voornamelijk jongeren besmet. Die komen er meestal goed vanaf dus blijven de ziekenhuisopnamen en sterfgevallen laag.

Ouderen en risicogroepen leken ook eventjes goed te worden beschermd, maar het virus heeft hen nu opnieuw weten te bereiken. Omdat het virus inmiddels zoveel voorkomt onder de ‘niet-kwetsbare’ leeftijdsgroepen, was het ook slechts een kwestie van tijd.

Nederland springt van 43 nieuwe ziekenhuisopnames van twee weken geleden, naar 92 vorige week. Op de IC’s liggen nu 53 coronapatiënten, tien meer dan gisteren. 247 zeventigers testten afgelopen week positief (vorige rapportage: 136). Ook werd bij 128 tachtigers corona vastgesteld (vorige keer 95). Het aantal negentigers met corona lag deze week op 58 (was 22).

Omdat men denkt dat meer dan de helft van de besmettingen thuis plaatsvindt, lijkt het erop dat het vooral de families zijn die hun opa’s en oma’s besmetten met het virus. Een andere logische verklaring zou zorgpersoneel kunnen zijn, want fysiek contact met ouderen en/of patiënten zit daar natuurlijk bij het werk inbegrepen.

Hoe het ook zij, het virus begint de meest kwetsbare mensen onder ons nu wederom te raken. De ziekenhuizen zijn er dit keer beter tegen gewapend, maar dat betekent niet dat iedereen ook kan worden gered. Misschien blijft het bij deze stijging en daalt het snel weer, maar ik ben er bang voor. Ik denk dat we met een beetje pech straks toch spreken van een tweede golf, puur omdat we (met een beetje pech) weer een stijging in de sterfgevallen zullen gaan zien.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Blondie

  Natuurlijk slaat het terug op de oudjes, die zijn Maanden verstoten geweest van de zorg, via de huisartsen en of de hun toegewezen specialisten, ja en nu komen de reeds Maanden verwaarloosde onderliggende ziektes, boven drijven, met alle gevolgen van dien.

  Bedankt; Rutte en van Dissel.

 2. SubTec

  Gek hè, maar er is al zoveel ongelofelijk veel gelogen en bedrogen over dit virus dat ik geen woord meer geloof van deze bullshit verhalen.

  1. Jack Flash

   Niet dat ik doden wil, maar daar hoor ik niets over.

   1. SubTec

    Ik denk ook dat het gewoon weer paniekschoppen is.
    Rutte en zijn bende landverraders moeten immers het kapotmaken van Nederland en de als maar voortdurende “maatregelen” verantwoorden

 3. JochemX

  Typisch weer een verhaaltje waar niemand wat mee kan. Is corona het probleem of meestal een onderliggend lijden? Zijn het allemaal besmette mensen of is dat vanwege de onbetrouwbare tests helemaal niet zeker? Er sterven in Nederland 400 tot 450 mensen per dag! Dan stellen al die Corona getallen toch helemaal niets voor.

 4. RPML

  Een alarmerend krantenbericht in het AD:

  ‘De patiënten die op de ic terechtkomen hebben een longontsteking die zo agressief is, dat die het longweefsel heeft aangetast.’

  ‘Gemiddeld liggen op deze afdeling nu wekelijks drie tot vijf grieppatiënten in kritieke toestand, die 10 dagen tot een maand moeten blijven. Op de ic van het Sophia Kinderziekenhuis liggen ook kinderen aan de hartlongmachine.’

  h++ps://www.ad.nl/gezond/griepgolf-treft-veel-mensen-die-anders-nooit-ziek-zijn~aae8e106/

  Ow wacht, dit alarmerende bericht is van 5 februari 2016… toen was er nog geen Op1

 5. marianne71

  Tja de R zit weer in de maand. Het zal sowieso in een opwaardse trend gaan vanaf nu. Maar wat andere al zeggen, relatief gezien op de hele bevolking en in vergelijking met andere ziekten stelt het niet zo veel voor. Hoax.

 6. vandaag

  tja , het griepvirus is seizoen gebonden.

  stop de corona idioterie

 7. ervi

  Joepie we gaan weer een lockdown tegemoet. Nou, deze keer heb ik de shit die ik nodig heb van te voren ingekocht

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.