ABN AMRO: voorspellingen 2020 gaan omhoog

De Woningmarktmonitor van oktober 2020, die donderdag uitgebracht werd door Het Economisch Bureau van ABN AMRO, toont aan dat het een stuk beter gaat met de woningmarkt dan verwacht. Het gaat zelfs dusdanig goed dat de voorspelling voor dit jaar omhoog gaan. Er wordt nog steeds een groot aantal woningen verkocht en de prijsstijging bereikte in augustus met 8,2% zelfs het hoogste niveau van de afgelopen anderhalf jaar.

Lage hypotheekrente maakt kopen en oversluiten interessant
De hypotheekrente is de afgelopen jaren sterk gedaald en deze daling houdt aan. De rente op leningen met een rentevastlooptijd van 10 jaar daalde sinds december 2019 met 60 basispunten naar 2 procent. Geld lenen is hierdoor goedkoper geworden, waardoor de vraag naar leningen met een lange rentevatlooptijd toenam. Daarbij komt dat een lening met een lange rentevastperiode zekerheid biedt.

Als gevolgd van de dalende rente zijn er niet alleen meer mensen die een hypotheek afsluiten, maar ook meer oversluiters. Uit de Woningmarktmonitor blijkt dat liefst 40% van de totale hypotheekproductie er in het tweede kwartaal van 2020 voor koos om de hypotheek over te sluiten. De belangstelling om de hypotheek over te sluiten werd extra gevoed door het vooruitzicht dat de rente zou kunnen stijgen. Nu deze verwachting is bijgesteld, neemt het enthousiasme voor oversluiten af.

Overbieden en krapte oorzaken van prijsstijging
Door de lage actuele hypotheekrente is een koophuis voor veel mensen beter betaalbaar. Het vinden van een woning is alleen niet makkelijk. Er staan nog maar weinig woningen te koop, en de huizen die te koop staan, worden snel verkocht. Zo stonden woningen die in het tweede kwartaal verkocht zijn, volgens makelaarsvereniging NVM gemiddeld slechts 28 dagen te koop. Nooit eerder werden huizen zo snel verkocht.

Wie een woning wil kopen moet er overigens niet alleen snel bij zijn, maar vaak ook boven de vraagprijs bieden. Door de krapte op de woningmarkt is overbieden gebruikelijk, waardoor het prijspeil blijft stijgen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek lag de gemiddelde koopsom van een woning in augustus 2020 op 336.000 euro en dat is 6,4 procent hoger dan een jaar eerder.

Vooruitzichten voor 2021 minder positief
De voorspellingen voor 2020 zijn weliswaar omhoog gegaan, maar de vooruitzichten voor 2021 zijn minder positief. Zo laat Philip Bokeloh, econoom van Het Economisch Bureau van ABN AMRO, weten dat zij er rekening mee houden dat het aantal woningaankopen dit jaar stabiliseert, ondanks dat dit momenteel nog in de lift zit: “Eerder gingen wij nog uit van een afname van 5%. De verwachting voor het aantal transacties in 2021 blijft onveranderd -10%”.

Voor wat betreft de stijging van de huizenprijzen verwacht Bokeloh een stabilisatie: “De stijging van de huizenprijzen zal dit jaar in de buurt liggen van 7% en volgend jaar stabiliseren, ten opzichte van de respectievelijk 6% en -2% die we in juli nog hadden voorspeld”.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. vandaag

  Wat een volslagen idioterie. Jongeren alleen verdieners kunnen helemaal niets kopen. Jongeren tweeverdieners betalen 300.000 euris voor 60 tot 70 m2
  1 1/2 x modaal overbiedt elkaar op de markt met tienduizenden euro’s door de lage rente

  Zo komt het nu dagelijks voor dat simpele eengezinswoningen voor 400.000 euris gaan.

  Een bouwstop door 1 ambtenarretje die zich vergiste met stikstofoxide

  Maar verder gaat alles goed. Voor de zakkenvullers in de bank met staatssteun zal het uiteindelijk wel prima gaan

 2. Duckday

  Straks als een plum pudding in elkaar .En maar de prijs opdrijven banken varen er wel bij. De prijs zal straks flink zakken .De euro is al niks meer waard De EU blijft maar opkopen en Nederland zakt steeds dieper weg Breek het kartel en stem PVV of FvD daarna uit het monsterverbond zodat we weer normale prijzen krijgen

  1. vandaag

   De prijzen zullen blijven stijgen , soms met een daling tussendoor.

   Maar er is geen bouwgrond
   Gemeenten mergelen je uit met afgekochte erfpacht
   Stiksofoxide idioterie legt de bouw lam
   Bestemmingsplannen leggen alles op slot , enz enz

   Door een devaluerende euro zullen de prijzen enkel harder stijgen met de lage rentes.

   Stem sociaal , stem PVV maar of daarmee de prijzen ooit weer dalen , de makelaars houden de hoge prijzen graag in stand

   1. Ernest Stern

    “stem PVV maar of daarmee de prijzen ooit weer dalen”

    Soms stelt vandaag per ongeluk een goede vraag.

    1. vandaag

     enz !

 3. LifeBuddy

  Tegen dat het volk weer moet gaan stemmen krijgen we weer Geraffineerde Propaganda voorgeschoteld. Dat zou strafbaar moeten worden !

 4. saddy

  Zijn het ook niet deze jongeren die op de partijen stemmen die de grenzen open zetten en zo woningen schaars maken?
  Zijn het niet de jongeren die op de partijen stemmen die jaar na jaar de belastingen verhogen, dus er voor zorgen dat niemand meer geld heeft om iets te kopen?

  1 Asielvrager kost 450.000 euro per levensfase, daar koop je een mooi huis voor. Je kunt dus kiezen: 6 hele mooie huizen of 1 asielvrager-leven in Nederland.

  De jongeren kiezen massaal voor asielvrager-levens, maar dan moet je niet zeuren dat je geen geld meer hebt om een huis te kopen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.