Column Paul Cliteur: Waarom cartoons tonen in de klas zelfmoord is

Dit weekend werd ik getroffen door een lezersbrief in De Volkskrant. Het is een brief van David Hof, docent geschiedenis, maatschappijwetenschappen en maatschappijleer. De docent was geraakt door de moord op zijn Franse collega toen deze een Mohammed-cartoon had getoond in de klas tijdens een les over republikeinse waarden en de vrijheid van meningsuiting. De les die Hof uit die moord geleerd had was dat hij zelf, ondanks de moord, die prenten wel zou moeten tonen in de klas. “Door uit angst geen gebruik meer te maken van vrijheden die zo cruciaal zijn voor onze samenleving, hollen wij die vrijheden langzamerhand uit.”

Heeft Hof gelijk? Ja en nee, vind ik. Hij heeft gelijk dat de prenten moeten worden getoond. Doen we het niet, dan geven we op in de strijd tegen het jihadistisch terrorisme. Maar wat Hof vergeet, is dat onze regeringen, zowel de Franse als de Nederlandse, die strijd allang hebben opgegeven. Het zware werk laten zij doen door mensen als Paty en door Hof. En door diegenen die hen in deze koene strijd willen volgen. Maar de strijd tegen het jihadistisch terrorisme heeft alleen kans van slagen als de “sterke arm”, de overheid zelf, de drager van het monopolie van het geweld, die strijd mede met ons voeren.

Dat doen die regeringen helemaal niet. Pas nu, na de dood van Paty is de Franse regering daarmee begonnen. Of kondigen ze aan daarmee te zullen beginnen. Onze regering daarentegen is nog niet eens bij het stadium van de aankondiging. Premier Rutte spreekt over een “afschuwelijke terreurdaad”, maar vermijdt te spreken over de ideologie die deze daad heeft gevoed. Minister Kaag is nog vager. Volgens minister Kaag sprak Paty met leerlingen “over hun vrijheden”. En dan: “het kostte hem zijn leven”. Zij hoopt dat “geen enkele docent zich door deze brute daad beperkt voelt in het vak”.

Maar natuurlijk zal elke docent – als hij of zij tenminste kiest voor het behoud van zijn leven – zich door een aangekondigde onthoofding beperkt voelen in de uitoefening van zijn vak. Het uitoefenen van je vak van geschiedenisleraar kan namelijk alleen maar als je hoofd op je romp zit.

Wat geschiedenisdocent David Hof dus moet gaan zien, is dat hij verlaten is door zijn regering. Pas als die regering een plan heeft om dat jihadistisch terrorisme de baas te worden kan hij weer de cartoons tonen in zijn klas. Nu loopt hij voor de troepen uit. Als kanonnenvoer.

Paul Cliteur is hoogleraar te Leiden, en Senator namens Forum voor Democratie. Hij schreef onder andere het boek The fall and rise of blasphemy law.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Rene van der Grijp

  “Wat geschiedenisdocent David Hof dus moet gaan zien, is dat hij verlaten is door zijn regering.”

  Dat is inderdaad de schandalige waarheid.

 2. Edjan

  Ook Macron zal snel op zijn overmoedige schreden terug moeten keren. Nu al heeft hij ome Erdogan en de voltallige mohammedaanse wereld tierend en vloekend op zijn stoep staan.
  En stel nu eens (heel vergezocht) dat Macron de confrontatie aangaat met de mohammedanen. Dan zal hij eraan herinnerd worden dat er ook nog ca 10 miljoen mohammedanen IN Frankrijk wonen en reken er maar op dat die aan het vechten slaan.

  Dus Rutte cs hebben het nog niet zo slecht bekeken. Het land en volk verkocht en als hun leugens niet meer geloofd worden, als het helemaal mis gaat: weg naar hun buitenhuizen in Zuid-Amerika. Na hun de zondvloed. En wie weet kunnen ze ook nog Zuid-Amerika verkopen?

  1. Loelap

   Ach Erdogan heeft Nederlanders ook voor fascisten uitgemaakt. Die man begint altijd te schelden als de dingen niet gaan zoals hij wilt. Goed dat Macron dat niet pikt. Hoe meer je pikt hoe machtiger zij zich voelen en hoe verder ze gaan.
   Ik heb een Iraanse collega die 15 jaar in Nederland woont en met verbazing de dingen die hier en in Europa gebeuren, gadeslaat. Ze vindt dat wij onderdanig en kruiperig zijn als het om de islam gaat en vindt dat onbegrijpelijk.

   1. Edjan

    Ik begrijp je collega. Nederland heeft zich al overgegeven, Frankrijk sputtert voor de show nog wat tegen maar kan helemaal niets doen. Sharia binnen 20 jaar.

 3. Rene van der Grijp

  “Premier Rutte spreekt over een “afschuwelijke terreurdaad”, maar vermijdt te spreken over de ideologie die deze daad heeft gevoed.”

  Het is in die kringen taboe om de islam te bekritiseren. Je mag wel de “radicale islam” bekritiseren of het zogenaamde “islamisme” (een term die in de islamitische wereld onbekend is) maar o wee als je de islam als doctrine bekritiseert en verantwoordelijk houdt voor de vele misstanden. Dan loop je het risico voor “islamofoob” of racist te worden uitgemaakt.

  Anne-Marie Delcambre heeft daar een steengoed artikel over geschreven dat zowaar door Trouw is gepubliceerd: ht*ps://www.trouw.nl/nieuws/de-gematigde-islam-bestaat-niet~bc5e31f4/

  Citaat: “Jean-Paul Roux schrijft: ,,Door het prijzenswaardige streven van het humanisme of eenvoudig door de angst voor racist te worden uitgemaakt, worden netelige kwesties uit de weg gegaan. Of de waarheid wordt verdraaid, alsof het mogelijk is iets op te bouwen op grond van leugens, ook al zijn ze goed bedoeld.’ De waarheid is dat er maar één islam is, en dat in die islam het beeld van de jood, de atheïst en de christen verbroedering tussen hen en moslims onmogelijk maakt. Het probleem is niet het islamisme, maar de Profeet en de Koran.”

 4. Maurits Dekker

  “Wat geschiedenisdocent David Hof dus moet gaan zien, is dat hij verlaten is door zijn regering.”

  Dat is inderdaad de schandalige waarheid.

  Dat is helaas al meerdere decennia lang de waarheid.
  En wie gelooft dat dit gaat veranderen gelooft kennelijk nog in sprookjes.
  Als er iets gaat veranderen moet het van onder af komen. In de praktijk betekent dit een oorlog tegen de vertegenwoordigers van de evil ideologie die ons bestaan bedreigt doordat ze ons willen onderwerpen en wie dat niet belieft wacht een nog ellendiger bestaan of de dood.
  Oorlog is niet leuk, maar soms heb je geen keuze meer.

  1. Rene van der Grijp

   Zoals Jean-Paul Roux schreef (zie bovenstaand citaat): ze gaan netelige kwesties uit de weg.

   Dat is uiteraard vragen om problemen. Die hebben we al maar ze zullen nog veel groter worden.

 5. saddy

  De Franse en Nederlandse regeringen strijden wel, niet tegen islam, maar tegen de eigen bevolking.
  (Ik kan niets bedenken wat deze stelling onderuit kan halen)

  Kaag is een islam-bruidje, die past sowieso niet in dit verhaal.

  1. vandaag

   Mooi omschreven , kort en bondig

   stem sociaal , stem PVV

  2. Edjan

   @ saddy +++

 6. Loelap

  Er worden van allerlei maatregelen genomen maar de belangrijkste niet namelijk; een immigratie stop voor moslims. Daar heeft echt niemand het over behalve dan de Elsevier. Die maatregelen zullen niet helpen als men de immigratie niet stopt.
  De Tsjeteen had pas een half jaar een verblijfsvergunning, de Pakistaans die een maand geleden 4 mensen met een hakbijl verwondde, had een jaar een verblijfsvergunning.
  Men laat gewon jihadsten binnen in Europa. Europa lijkt wel gedegenereerd, ik kan anders niet verklaren waar dit destructieve gedrag vandaan komt.

  1. Edjan

   @ Loelap. Grenzen dicht zou niet meer helpen. Zoals het nu gaat zijn de mohammedanen over 50 jaar in de meerderheid, met de grenzen dicht duurt het dan wat langer, 70 jaar of zo, vanwege het feit dat zij een hoger geboorte-overschot hebben dan wij.

   De meeste Europeanen vertonen symptomen van inteelt. Precies, waar wij de mohammedanen van beschuldigen.

   1. Edjan

    Wat nog zou helpen is een gigantische deportatie. Zie je het gebeuren?

   2. Vit

    Tegen die tijd zijn de mohammedanen over de symptomen van inteelt heen, ook zij kunnen dan met enig verstand erachter komen dat er geen Allah is, momenteel laat deze ernstig verstek gaan zijn zij nu al achter.

    Isis zij dank dat ik het nier meer mee ga maken.

    @ De meeste Europeanen vertonen symptomen van inteelt.

    Je zou het verdomme wel zeggen als je het nieuws volgt.

 7. Michael M

  De complete linkse wereld draait zijn kop om als een westerse vrije onschuldige burger wordt onthoofd. Was de moord nu andersom geweest dan ineens is het linkse wereldnieuws, linkse wereldmedia. Zo laf, zo laf, zo laf.

 8. Michael M

  Politieke Ideologie. Kijk naar de andere kant van de wereld.

 9. Maurits Dekker

  De complete linkse kliek loopt zich de longen uit het lijf te protesteren als er in Amerika een draaideurcrimineel door de politie wordt mishandeld en overlijdt. Dat is jammer en betreurenswaardig en wordt dus ook door justitie onderzocht.
  Maar als er in naburig Europees land een onschuldige vredelievende onderwijzer op laffe wijze in het openbaar op straat het hoofd wordt afgesneden hoor je geen enkele linkse roeptoeter meer.
  Links is oorverdovend stil.
  Als straks de burgeroorlog uitbreekt zijn zij de nieuwe NSB’ers.
  Na afloop wacht hen het pek en de veren.

 10. Robin Hoed

  Moslims snappen het alleen als je keihard optreedt tegen hen.
  En dan bedoel ik geen hogere straffen, maar straffen die meer in lijn liggen met hun geloof.
  Zij lachen je vierkant uit met je 10 jaar cel.
  Ik zou moslims die mensen het hoofd afsnijden op live televisie en Youtube voor een vuurpeloton zetten, met daarachter een 10 meter diepe kuil met varkenskadavers.
  Na afloop dichtgooien en er niet meer over praten.

 11. A-BBa

  Het beste artikel wat ik sinds lange tijd heb gelezen. Klopt (helaas) exact wat de auteur hier zegt.

 12. Henk Albarda

  Zowel Hof als Prof Paul Cliteur hebben 100 % gelijk.

  Hof heeft 100 % gelijk, omdat het van de dolle is dat door de hele MO islamitische wereld christenen en joden actief worden vervolgd, dus dat wij in het westen tenminste zonder uitzondering met alle ‘religies’ de spot moeten kunnen drijven zonder daarvoor met de dood bedreigd te worden.

  Cliteur heeft 100 % gelijk dat Hof het levensgevaar opzoekt, hetgeen de taak van de overheid is. Maar tja, in hele kleine stapjes zijn vele Nederlanders wakker aan het worden voor het feit dat rutte een lafaard, een landverrader en beroepsleugenaar is. Als een moslim of neger hard linkse kreten schreeuwt, weet rutte dat die groep geweld gaat gebruiken en dus nodigt hij hen uit voor een gesprek en zegt dat ze gelijk hebben.

  Gelijktijdig hoop ik dat er de komende weken nog meerdere moslim terroristische aanslagen in Frankrijk worden gepleegd, zodat Frankrijk geen andere keus heeft een echte strijd tegen de islam in Frankrijk te beginnen.

  Laat hetzelfde ook maar in Nederland gebeuren, dan heeft de beroepsleugenaars kliek die nu in Den Haag zetelt, ook geen keus meer. Dan wordt het onmogelijk steeds weer over ‘verwarde’ mensen te ‘babbelen’.

  1. Ernest Stern

   “Hof heeft 100 % gelijk, omdat het van de dolle is dat door de hele MO islamitische wereld christenen en joden actief worden vervolgd”

   Moslims worden in grotere getale vervolgd, zoals de Rohingya’s en Oeigoeren je kunnen uitleggen.

   1. Vriend

    En wat dacht je van de wereldwijde vervolging van christenen?

    1. Ernest Stern

     Die vindt op minder grote schaal plaats maar is net zo afschuwelijk.

     Gelovigen vervolgen en vermoorden gelovigen, goede Vriend, dat is helaas van alle tijden en plaatsen.

 13. 56RdK

  Paul, wederom een keihard en onomstotelijk goed verhaal!

  Want inderdaad heeft deze regering én daarvoor afgaande met o.a. de PvdA, de kant gekozen van de gevaarlijke intoleranten, gekozen voor degenen die met dreiging en geweld hun eisen stellen én aan de meerderheid opleggen.

  En zo kunnen moslims hun gif ongebreideld verspreiden met steun van overheden, zo kunnen gewelddadige groeperingen zoals BLM gewoon aan tafel met de minister-president en zijn collega’s.

  En degenen die dat constateren en zich daarover uitlaten worden als facist en racist weggezet!

  De Nederlandse politiek van de afgelopen decennia tot aan heden heeft dit land tot op het bot verziekt, niet alleen hierin maar in alle opzichten! De waanzin regeert!!

 14. Bes Tolen

  Nederlanders spreken echt niet vrijmoedig over de islam dus is de vrijheid van meningsuiting ook op dit punt algemeen aangetast. De ellende is begin tachtiger jaren begonnen door onder meer het optreden van M.L. Snijders en consorten, die begonnen met persbreidel. Dit werd door de toenmalige regering (Terlouw in deze en Van Agt was het er mee eens) met de omschrijving ”gentlemen’s agreement” gesanctioneerd.
  In die tijd is de uitleg van wetgeving (er kwam een nieuwe grondwet in die tijd) ook van een marxistisch leninistische laag overgoten en dat terwijl de CPN op een minimum aantal zetels stond. Ook de PSP, Andrée van Es, vriendin van de koningin Beatrix, hielp en was later de belangrijkste parlementariër in deze. [In de negentiger jaren kreeg je pas Groen Links]. Veel werd in de Tweede Kamer aangenomen zonder eigenlijke stemming maar met een soort openlijke demonstratie van goedkeuring. Vreemde ontwikkelingen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.