Ernstige zorgen bij vervoerders: voelen zich genoodzaakt dienstregelingen uit te dunnen

De ov-, luchtvaart- en toerisme-sectoren maken zich grote zorgen over het coronabeleid van de regering om reizen te ontmoedigen. Dienstregelingen uitdunnen voor treinen, bussen, en trams wordt “onvermijdelijk“. De ov-sector lijdt daardoor dit jaar al een half miljard verlies.

De afgelopen maanden staat vooral de horeca in de spotlight als één van de grootste slachtoffers van het coronabeleid van de regering (op de daadwerkelijke coronapatiënten na dan), maar de ov-sector krijgt ook enorme klappen te verduren. Die bedrijven worden ook door middel van een overheidsinfuus in leven gehouden en moeten nu nog meer offers brengen.

Dit jaar redden ze het nog wel, maar als dit nog veel langer gaat duren dan gaat het echt veel banen kosten. En het vervelende is dat hier echt vrij weinig aan te doen is. Het is juist verstandig vanuit de overheid om het reizen zoveel mogelijk te ontmoedigen. Dat snappen ze in de ov-sector ook wel. De vraag is meer wat dan de oplossing gaat zijn. Een sterk afgeschaalde dienstregeling met een kaartje voor drie keer de normale prijs? Daar zit ook niemand op te wachten.

En ik vraag me ook af of het zin heeft om flink te gaan investeren in het ‘corona-proof’ maken van bussen, treinen, trams en vliegtuigen. Straks is er wél een vaccin en is het weggegooid geld gebleken. Maar voor hetzelfde geldt duurt het produceren van een vaccin nog veel langer of werkt het straks niet goed genoeg. Dat is echt niet te voorspellen, dus wat ik denk dat ze gaan doen is aansturen op een mogelijkheid om alleen negatief geteste mensen te laten reizen. Dat zal juridisch allemaal wel heel ingewikkeld (zo niet onmogelijk) zijn, maar dat valt ook vast wel op de één of andere manier te omzeilen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Cor Grijpstra

  off topic

  Even voor de PVV aanhangers, de nieuwste peiling.

  Nieuwe, dramatische Kantar peiling:
  VVD 39 (-2)
  PVV 26 (+8)
  D66 14 (+4)
  GL 14 (-1)
  CDA 11 (-3)
  PvdA 11 (-2)
  SP 10 (-1)
  CU 8 (+2)
  FvD 6 (-5)
  PvdD 3 (-)
  SGP 3 (-)
  Denk 3 (+1)
  50Plus 2 (-1)
  Anders 0 (-)
  3:22 p.m. · 13 okt. 2020

 2. vandaag

  de vrijwilligheid op vaccineren , testen en bewijzen van negatief beoordeelt verandert heel langzaam richting verplichting

  Idioten blijven volharden in vrijwilligheid terwijl de politiek oproept om mensen zonder mondkapje niet te helpen of te bedienen. Zo maken we van vrijwillig heel stilletjes verplicht

  hypocriete linkse meuk

  stem sociaal , stem PVV

  1. Cor Grijpstra

   ”hypocriete linkse meuk”

   Dat in hokjes denken wordt nog eens heel groot 🙂 🙂 🙂

 3. Willem Bever

  Nog 50 te gaan Cor
  🙂

 4. Cycle25

  Een opmaat voor een covid-ausweis dus, dan krijgen we in een tijd van vrede toch nog te maken met de vorige eeuw.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.