GroenLinks en PvdD hebben volkomen gelijk: vuurwerk kunnen we ons anno 2020 niet permitteren – verbieden maar!

We hebben echt een vuurwerkverbod nodig voor dit Oudjaar, anders zakt wat er nog resteert van ons gezondheidssysteem faliekant door de hoeven. Dat dit voorstel gedaan wordt door de felle linkse oppositiepartijen GroenLinks en PvdD, doet niet ter zake.

Toegegeven: een klein beetje flauw was het al wel. Ieder jaar roepen de Partij voor de Dieren en GroenLinks op tot een nationaal en algemeen vuurwerkverbod. Dus dat de partijen heel ‘toevallig’ door de coronacrisis uitkomen bij standpunten die ze allang huldigden, zal niet iets zijn dat menig Nederlander voor oprecht aanziet.

Toch is het goed als we naar de partijen luisteren, die vandaag in Nu.nl voorstellen dat we voor Oudjaar 2020 ons helemaal geen vuurwerk kunnen permitteren, en het dus de hoogste tijd is dat deze pretpijlen en sierknallers verboden worden:

“GroenLinks en de Partij voor de Dieren (PvdD) roepen het kabinet op voor dit jaar met een tijdelijk vuurwerkverbod te komen. Partijleiders Jesse Klaver en Esther Ouwehand stellen tegenover NU.nl dat het onverantwoord is om de zorg, die al ernstig onder druk staat vanwege de coronacrisis, nog verder te belasten met vuurwerkslachtoffers. Zij krijgen steun van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) en de Nederlandse BOA Bond.

“Als we nu zien hoe hoog de druk is bij de ziekenhuizen en de spoedeisende hulp, maar ook de handhaving bij de politie en boa’s, dan moeten we nu handelen”, aldus Klaver.”

De twee partijen hebben gelijk: zo’n beetje alle zorg die niet corona-gerelateerd is, is afgeschaald. We weten uit ervaring dat het een hele tijd duurt voordat ziekenhuizen de boel weer op orde hebben zelfs áls de coronabesmettingen ineens drastisch gaan dalen. Op 31 december zit geen reeds overspannen dokter te wachten op een tsunami aan mensen met opgeblazen ogen, handen, neuzen en oren. Steun deze mensen dus, en laat geen vuurwerk op.

Daarnaast is vuurwerk altijd een gigantisch sociaal evenement, waarbij buurtbewoners elkaar allemaal drie dikke pakkerds op de wang komen geven. Normaalgesproken een fijne uiting van burenliefde, maar dat deze gang van zaken in coronatijd geen bijster intelligent idee is behoeft geen uitleg meer.

Verbied dus al het consumentenvuurwerk voor 2020. Eventueel kunnen er wel gemeentelijke of provinciale vuurwerkshows georganiseerd worden door professionals – maar dat tieners met zwaar knalvuurwerk door de wijken slenteren is eigenlijk ook in gewone tijden geen ontzettend fijne gewoonte. Maar dit jaar is het nog erger: het is een kamikaze-aanval op de door corona overwerkte gezondheidszorg. Dus: hup, weg ermee!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. vandaag

  slap gel*l , immers illegaal vuurwerk verdwijnt niet als je legaal vuurwerk verbiedt
  vernielingen en mensen bestoken met illegaal knalvuurwerk houdt niet op als je legaal vuurwerk verbiedt.

  Ik zal elke jaarwisseling gewoon de geesten verdrijven met een mooie waaier doos, 1 voor elk lid van de familie totdat ze een agent voor de deur zetten. Dan schuif ik op naar om de hoek Wat een symboolpolitiek weer

  1. EvertB

   @vandaag kan niet bedenken dat je zonder afsteken van legaal vuurwerk veel minder vervuiling, minder geluidsoverlast, minder stress voor dieren en veel minder risico op letsel hebt.

   Het verdrijven van (boze) geesten is een heidens gebruik. Maar daar zullen we deze JG’er verder niet mee om de oren slaan.

   1. vandaag

    zoals gezegd stront vlek gel*l , de dieren krijgen meer stress door nog meer vuurwerk in oktober , november en december.

    De passanten hebben veel meer risico met die illegale zooi

    Het verbod op legaal vuurwerk voorkomt niet de overlast door illegaal vuurwerk. Wat wil je niet begrijpen ?

 2. Blondie

  Wie gelooft dat verbieden de oplossing is, is naïever als Rutte, die als goede voornemen voor 2021 heeft, dat hij nooit meer liegt.

 3. Aborifa

  Die communistische deugnekken moeten zo nodig weer de moraalridder uithangen. Verbieden is de grootste deugd van deze brengers van de angstcultuur. Alleen het vuurwerk van Volkert mag.

  1. Jack Flash

   De verbiedcultuur viert hoogtij van de EU verslaafde aanhangers.
   Hoewel ik geen vuurwerkfan ben wegens slechte ervaringen ermee ben ik toch tegen deze totalitaire maatregelen.
   Links vernielt onze cultuur.

 4. Appelstroop

  Oudjaarsavond 2020 – The Purge

  1. Jack Flash

   Appelstroop@ Met het verschil dat The Purge zich zou afspelen in 2022 😎

   1. Appelstroop

    🙂

 5. Ernest Stern

  Goed betoog van Tim: vuurwerk is onzin, vervuilend, gevaarlijk, dieronvriendelijk, hoverlastgevend en zinloos.

  Weg ermee en het is een goede zaak dat ook een rechts blog dit bepleit

  1. homefront

   “vuurwerk is onzin”

   Nee hoor helemaal niet, landverrader

   1. wesley bentley

    Leugenaar

  2. Maurits Dekker

   Ernest Stern is een TR0L die dit forum misbruikt om u te treiteren en te pesten.
   Debatteren met hem is niet mogelijk.
   Houdt rechts, haal niet in en waarschuw uw mede-forumgebruikers.

  3. vandaag

   dom gel*l om gereguleerd , gecontróleerd , beheersbaar legaal vuurwerk te vervangen door ongereguleerd, ongecontróleerd illegaal vuurwerk.

   Om achter een verbod te staan moet je een hersenloze idioot zijn stront vlek

 6. ervi

  Als bezitter van 3 hondjes die jaarlijks een week of 2 doodsbang op alle geknal reageren vind ik het een goed idee. Ook baal ik er van dat, hoewel ik zelf geen vuurwerk afsteek, mijn oprit elk jaar een ravage is door de vuurwerkrotzooi van de omwonenden.
  En probeer op Oudejaarsavond na een late dienst de snelweg maar eens te berijden in de combinatie mist /vuurwerkrook. Niet te doen

  1. homefront

   Oh maar bij 99% van de Nederlandse bevolking is dat niet zo, sterker nog, wordt de straat netjes schoongeveegd, denken de mensen om elkaar en hebben ze een gezellige tijd en deugkneuzjes als jij willen dit de nek om draaien..

   1. ervi

    Woont U op Mars?

    1. vandaag

     Nou nee Amsterdam maar op 1 januari onder het genot van een biertjuh vegen wij met zijn allen de wijk schoon. Al 40 jaar

     De samenhorigheid wordt de laatste jaren wel wat minder door de import die in grote mate in de wijk wordt gedumpt. Ik ben benieuwd hoe lang we nog genoeg mensen hebben voor het klusje

  2. vandaag

   leer je hondjes maar vast onder de bank te kruipen gedurende oktober , november en december

   illegaal vuurwerk krijgt de overhand , goed gewerkt met die symboolpolitiek

   1. ervi

    Zeker zelf geen huisdieren?

    1. vandaag

     Ja hoor , meer dan 1 zelfs. Maar wat heeft dat te maken met een verbod op legaal vuurwerk ? Illegaal vuurwerk veroorzaakt de overlast en dat verdwijnt niet door een verbod op legaal vuurwerk of denk je van wel.

 7. johanjha

  Ja joh weer een Nederlandse traditie weg , eerst was het sinterklaas dit schijnt te lukken want ik zie nu al in div winkelcentrums al kerst versiering. Maar ja het gesloop gaat steeds verder Volgend jaar of het jaar er op is Pasen en kerst aan de beurt. Al dat eieren zoeken is maar slecht voor de plof kippen en ja die arme kerstbomen dat kan echt niet meer die uit val van naalden en het volgens links vermoorden van kerst bomen. Zullen we de blanke Nederlander ook maar meteen opruimen dan hebben de linkse schlemielen geen last meer van ons . Of zo zie ik het als schlemiel links zo door gaat er binnen kort een aanslag op hun gepleegd gaat worden , zal toch lachen zijn als deze echte liefde volle Nederlander zomaar Jesse Klaver of die rug ridder Jette de nek om draait . Zou zo maar eens bewaarheid kunnen gaan worden.

 8. Heras

  Tja, je kunt niet miljarden aan failliete banken geven of aan frankrijk, Italie, en ook nog eens een jaarlijks pleziertje geven aan de nederlanders….dan is het geld op.
  Daarom: stem ze weg in 2021

 9. Heras

  Als je dieren hebt die bang zijn voor vuurwerk: ga naar vuurwerkvrije hotels of bungalowparken

 10. conservatief-martijn

  redenen waarom een vuurwerkverbod onzin is:

  – Als je vuurwerk gaat verbieden, gaat het illigale vuurwerk alleen maar groter.
  – We moeten niet alle tradities maar afschaffen.
  – De meeste gemeentes doen als geen vuurwerkshow, verbied je vuurwerk dat is er gewoon niks te zien tijdens oud en nieuwe en krijg je de meest saaie avond tijdens oud en nieuw ooit. Dan kan je 5 over 12 naar bed.
  – Mensen die klagen dat ze er overlast van hebben, hebben slechts 1 a 2 dagen per week last van het vuurwerk. Mensen met honden die klagen is helemaal mooi, ze geven het hele jaar overlast met hondenpoep en blaffende honden en andersom 1 a 2 dagen overlast en ze gaan gelijk klagen.

  1. conservatief-martijn

   week moet natuurlijk jaar zijn 🙂

 11. 56RdK

  Een verbod vraagt ruggengraat van de politiek, maar aangezien die zelfs islamieten die onze maatschappij verwerpen alle ruimte geven voor de verspreiding van hun gif, hoef je van Rutte c.s. niets, maar dan ook niets te verwachten.

  Mede onder Rutte is dat land totaal kapot gemaakt, maar het volkt pikt het, omarmt die oh zo goede crisismanager met zijn partij en aanverwanten. Dus ….

 12. Vanduinen

  Als ik zie dat er bij iemand vuurwerk door de brievenbus gegooid wordt neem ik te grazen met mijn nachtcamera, en dan geef ik hem aan.

 13. homefront

  “is vuurwerk uiteraard enorm zinvol.”

  Inderdaad, en jij bent natuurlijk een landverrader en een leugenaar die om een hoekje gaat staan om te kijken wie hij aan kan geven als hij vuurwerk ziet.

 14. Brenda Welsh

  In deze tijd waarbij menigeen financieel een stapje terug moet doen is er wel een ruimte voor vuurwerk. Dit geldt ook voor een rokertje. In mijn omgeving is het vaak lopen in de mist van joints. Dus ik ben anti vuurwerk. Geef het geld aan het Leger des Heils of doneer het aan de stichting Aap, Ezel, dierenbescherming als je er toch vanaf wil.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.