Je verwacht het niet: Ruttes ‘zorghelden’ wachten nog steeds op hun coronabonus

Tijdens de “eerste golf” van de coronacrisis besloot de politiek dat we artsen en verpleegkundigen niet alleen heel dankbaar moesten zijn dat ze hun werk deden, maar ook dat ze een speciale bonus verdienden. Ze werkten immers zo ontzettend hard, daar mocht best wat extra geld tegenover staan. 

Onder kiezers werd dit personeel werkelijk gepresenteerd als heldhaftig. Ze zouden 24/7 werken. De tranen stonden hen in de ogen van vermoeidheid, maar na een blikje Red Bull te hebben gedronken gingen ze toch maar weer door. Voor ons. Voor onze ouderen. Voor onze kinderen. Voor ons allemaal.

Wat een helden, werd ons verteld. En ja, natuurlijk hadden zij recht op een bonus. Die zouden ze krijgen. Echt.

Of niet natuurlijk:

Zeven maanden na de oproep uit de Tweede Kamer leidt de ’coronabonus’ voor zorgverleners nog steeds tot meer discussie dan blijdschap. De zorgbonus lijkt inmiddels een groepscadeau waarvoor niemand de organisatie op zich wil nemen. Sympathiek idee, maar wij gaan dit niet uitvoeren. Het is de teneur van de gesprekken die ’verkenner’ Wim Kooijman voerde met zeventien zorgorganisaties van zowel werkgevers als vakbonden. Zijn vertrouwelijke verslag van eind juni lijkt eerder over een probleem te gaan dan over een extra blijk van waardering. De uitwerking van het voorstel is ’niet aan ons’, zo valt te lezen.

Niemand wil zich er aan branden. Werkgevers moeten zelf bepalen wie ervoor in aanmerking komen — gebaseerd op een lijst van het ministerie. Maar ja, je zou maar een werkgever zijn en Henk vertellen dat hij wel een bonus krijgt en Ingrid dat zij, helaas, het met haar gewone loon moet doen, terwijl zij ook extra gewerkt heeft, maar haar functie helaas op de ‘niet in aanmerking komen’-lijst van Het Kabinet staat.

Wanneer de bonus komt? Nou, volgens De Telegraaf vindt uitbetaling “zo mogelijk in november plaats, maar in elk geval voor het einde van het jaar.” Nou ja, dat is ook niet helemaal waar. Want: “Toch hebben enkele ziekenhuizen laten weten dat het ook pas januari kan worden.”

Volg mij op Twitter en op Parler.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. AS210854

  Dit geeft weereens precies aan, hoe dit kabinet over zijn burgers denkt. De miljarden voor de niksnutten van de knoflooklanden waren binnen een week WEGGEGEVEN, maar voor de “ZORGHELDEN”
  WILLEN ZE NIKS REGELEN, want dat zijn maar Nederlandse belastingbetalende burgers.

  1. hans-e-pans

   Denk niet dat dit ook maar iemand verbaasd.

   Voor iemand van zijn leeftijd lijdt Mark R. al vroeg aan ernstig geheugenverlies.

   Maar Mark R. speelt liever voor Sinterklaas in en voor andere landen van de EU.

 2. LifeBuddy

  In januari uitbetalen. HaHaHaHa. Net voor het stemmen. Die ultra sLinkse zijn Geen domme blondjes.

 3. Blondie

  Dit typeert het Linkse Rutte Kartel.

  Miljarden naar de EU voor onduidelijke doelen.
  Miljarden naar WA voor een boot en pretvakanties.

  En de zorg, daar heeft Rutte schijt aan.

 4. Steven Opti

  Verbaast jullie dit? Rutte heeft 1 regel: wat ik beloof kom ik niet na.

 5. RvdBe

  Al dat gedoe van heldenstatussen aanmeten heb ik niks mee.
  24/7 hebben ze niet gewerkt (althans niet als individu).
  Vind wel dat ze 100% recht hebben op de coronabonus, alleen al omdat Rutte dat beloofd heeft, en omdat diezelfde Rutte 70000 banen en 1200 ic bedden bij het grof vuil heeft gezet, en omdat ie de parasietstaten wel rijkelijk beloond heeft ondanks hun financieel wanbeleid.

 6. rexm

  Rutte is zwaar de weg kwijt, zijn kennis van zaken in zware tijden zijn van dien aard dat hij zwaar te kort schiet.
  Hij kan beter aftreden en starten met nieuwe verkiezingen, redden wat nog te redden valt.

 7. Sandman

  Wie een beetje logica gebruikt zal inzien dat deze bonus er wel zal komen.
  Maar, deze wordt gebruikt om de verkiezingen te beïnvloeden.
  Als een dikke pleister van wanbeleid moet deze bonus gaan fungeren hoe goed deze regeringscoalitie het toch maar weer heeft gedaan.

 8. JFU

  De eigen bevolking interesseert de huidige politici totaal niet. Alles kan voor de opvreters die met wagon ladingen ons land bezetten. Miljarden naar de knoflook landen en Brussel.
  Gezondheidszorg onder bezet door bezuinigingen, IC’s afgeschaald, waardoor nu al die onder capaciteit op de IC’s en verpleeg afdelingen….en ga zo maar door.
  En Rutte maar blijven lachen…al 10 jaar lang wanbeleid.

 9. ZWEEDSE K0K

  Volgens mij is de aanlevering door de ziekenhuizen van de gegevens wie welke functie heeft. gewerkte uren en salaris de vertragende factor.
  Maar Rutte de schuld geven doet het hier altijd goed.

  1. Maurits Dekker

   De gegevens van het personeel dat voor de bonus in aanmerking komt zijn al maanden geleden door de ziekenhuizen aangeleverd.
   Het is echter het ministerie van Volksgezondheid dat verwarring zaait over wie wèl en wie niet in aanmerking komt voor de eenmalige uitkering.
   Alle ministeries dus ook dit ministerie vallen onder de verantwoordelijkheid van Rutte.

 10. saddy

  Er zijn heel veel vrijwilligers in de ziekenhuizen bezig (geweest).

  Het vaste personeel heeft echt geen continue heldendaden verricht en heeft gemiddeld die 1000 euro al lang binnen met gemakkelijk verkregen ziekte-dagen en werk-dagen. Er zijn hele positieve uitzonderingen maar ook enorme profiteurs. Het management in de ziekenhuizen durft echter geen selectie voor een bonus te maken.

  Waarom die vrijwilligers geen vergoeding geven?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.