Kamervoorzitter Arib wil geen demonstraties meer voor parlement: ‘er ontstaan onveilige situaties voor politici’

Kamervoorzitter Khadija Arib heeft in een brief aan de Haagse burgemeester Jan van Zanen laten weten dat ze liever ziet dat er geen demonstraties meer worden gehouden voor het parlement. Ze ziet al tijden dat de sfeer grimmiger wordt, en nu politici worden lastiggevallen hoopt ze dat de demonstraties worden verplaatst naar een andere plek. Een woordvoerder van Van Zanen liet weten dat demonstreren een grondrecht is, en dat het stoppen of verplaatsen daarvan “niet lichtzinnig” gaat.We hebben allemaal wel de beelden gezien van een Pieter Omtzigt die werd belaagd, toen reageerde Arib al direct ferm. Dit mag en zal nooit meer gebeuren, om dit in de toekomst te voorkomen wil ze dat de burgemeester niet automatisch meer demonstraties toelaat op het Plein.

“Hoewel veel demonstraties vreedzaam zijn, lijkt dat wel een tendens: steeds meer demonstraties gaan gepaard met geschreeuw richting Kamerleden en soms ook het fysiek aanklampen van Kamerleden.”

Ze kaart natuurlijk een terecht punt aan; demonstraties in Nederland verlopen steeds grimmiger. Het is natuurlijk van de zotte dat ook politici fysiek worden lastiggevallen. Maar toornen aan het demonstratierecht is niet de oplossing, en ook Van Zanen gaat zijn vingers niet branden aan het demonstratierecht.

Afgelopen weken was het rumoerig en onrustig op het Plein, naast politici hebben ook andere personeelsleden last van de demonstraties volgens Arib.

“Door de grote hoeveelheid en soms ook onverwachte demonstraties die voor de deuren van de Tweede Kamer plaatsvinden, ontstaan er onveilige situaties met grote impact op Kamerleden en bewindspersonen, maar ook op onze medewerkers en het publiek dat de Tweede Kamer bezoekt. Zij kunnen de Tweede Kamer niet vrij betreden en verlaten.”

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. NoDoubt

  Je kunt je natuurlijk afvragen hoe die reacties zijn ontstaan. cDa, vVD en D66, stonden voor democratie. Als iets duidelijk is geworden is dat daar niets meer van over is. Muilkorven (afgekeurde) mag wel weer in het vliegtuig. Groepsimmuniteit???. De volksvertegenwoordiging is er voor de burger en niet andersom. Maar Rutte geeft aan iedereen buiten NL geld maar ondertussen zitten een miljoen in de armoe!!!!!. De lockdown is een farce want er zijn weinig doden en heel veel mensen die ook zorg nodig hebben, mits ze nog leven, krijgen die niet. De lockdown zorgt voor veel meer schade dan waarvoor het was bedoeld. Waar zijn die vele miljoenen doden, waar is de pandemie. Het is pinokkio met zijn 10 jaar afbraak. Demonstreren is een recht. Dus ook voor het parlementsgebouw en de handhaving geschied door de uitvoerende macht en niet door de kamervoorzitter.

 2. Blondie

  Geloof jij Arib, dat dit wordt opgelost zonder demonstraties.

  Ziekenhuis Twente, stopt opnames van niet Corona patiënten.

 3. Appelstroop

  Onvrede onder het volk uit het zich proberen te verwijderen van politici, de roos van je partij staat voor socialisme Arib, niet communisme, anders maak je er maar een hamer en sikkeltje van. Demonstreren is een recht, ook in Den Haag. Ga met ze in gesprek.

  Dat de sfeer grimmiger wordt is enigzins te verklaren als je iedereen die kritisch is op het beleid als idioot weg zet, of met stokken uiteen slaat. Er zullen genoeg oprecht bezorgde burgers tussen zitten die hun stem willen laten horen, democratie weet je wel. Het zijn echt niet allemaal Willem Engel volgelingen.

  Verder mensen die politici bedreigen of zelfs fysiek worden gewoon keihard aanpakken, daar zit niemand op te wachten.

  1. deZwaluw

   Kamervoorzitter Arib wil geen demonstraties meer voor parlement:
   ‘er ontstaan onveilige situaties voor politici’

   De oplossing ligt voor het grijpen.
   Politici hebben er altijd de mond van vol.
   – Ga met ze in gesprek,
   – Zorg voor verbinding.
   – Polariseer niet.
   – Laat de politie de-escalerend optreden.
   – Vooral niet provoceren.
   – Laat demonstranten met rust.
   Maar ja, dat geldt alleen als gewone mensen er last van hebben.
   Voor de ‘bescherming’ van de elite van Arib gelden andere richtlijnen.
   De dictatoriale gedachte begint uit te dijen.
   En is afkomstig van links.

  2. Meriadoc Brandebok

   Het aantal bezorgde burgers tussen demonstranten lijkt me minimaal. Waar haalt men de tijd vandaan om spandoeken te fabriceren en tussen de menigte wappies te gaan staan? Dan moet je toch werkenloos zijn. Maar werkloosheid drijft een burger, ook zonder corona, tot zorgen.

   1. Appelstroop

    Meh.. daar heb je ook wel weer een punt, de grote demonstraties verwacht je meer normale mensen. Die gaan gewoon een keer demonstreren en daarna weer over tot de orde van de dag.

    Ik weet de frequentie van de Den Haag demonstraties niet, maar als dat elke week/dag is, dan zijn dat meestal mensen waar je liever niet bij wil horen. Dan blijft vooral de harde kern over, meestal mensen die sowieso niets geloven van wat mainstream is.

    Verwacht nog wel meer demonstraties, hoe meer werkeloosheid en uitzichtloosheid, hoe meer onrust. En de gebruikelijke brood en spelen zit er ook niet echt in om de boel te bedaren met deze pandemie.

  3. M. Brandenburg

   Socialisme is enkel maar de voorbode van communisme en uiteindelijk facisme

 4. Bunky01

  Tja, mevrouw Arib, dat krijg je er van als politici er alleen maar zitten voor de partij en niet meer voor de kiezer. Je krijgt wat je verdient.

 5. frans9

  Mevrouw Arib heeft volkomen gelijk.
  Dit zijn ook geen demonstranten maar volledige gestoorden mensen die te pas en te onpas onze volksvertegenwoordigers lastig vallen.
  Het lijkt wel of ze verder niks te doen hebben. (Werken voor je geld bijvoorbeeld)
  Van mij mag de lange lat erover.

 6. Willem Bever

  @Bart
  Een suggestie

  “Het is natuurlijk van de zotte dat ook politici fysiek worden lastiggevallen”
  Naar
  Het is natuurlijk van de zotte dat ook burgers fysiek worden lastiggevallen door politici

 7. Heinz

  Een mooie vrouw, Khadija. En zij heeft ook nog gelijk. Wie de beelden ziet van sommige protesters, close up, weet genoeg. Daarvan valt weinig nieuws, inzichten, van te verwachten.

 8. LifeBuddy

  Kamervoorzitter Arib kan beter vertrekken. Denk hadden haar uitgescholden en daar had ze werk van moeten maken. Heeft ze achterwegen gelaten omdat ze bang is. Dit is een teken aan de wand dat ze zeer zwak in de schoenen staat en Niet is opgewassen tegen de agressie van moslim partijen. Ongeschikt!

 9. ervi

  Demonstraties zullen in de nabije toekomst wel worden verplaatst naar een drassig grasveldje buiten de stad. Kan het geen kwaad.
  Gelukkig blijft het wel een Grondrecht.

 10. homefront

  De kans is groot dat het recht om te demonstreren wordt afgeschaft..

  1. Vanduinen

   Neen, dat is niet het geval. Het recht om te demonstreren staat! Maar niet om tegelijkertijd te gaan rellen, politie uit te dagen, en te gaan vechten en plunderen. Zoiets staat niet in de grondwet, meen ik.

   1. Fascal

    “meen ik”

    Leugenaar en oplichter!

   2. evil knievel

    Ho ho,wacht ns ff,schevebekken van Duin(en)!🤚
    Dat recht geldt meestal niet voor demonstranten die tegen die verderfelijke ideologie van haatbaarden willen demonstreren!☝️
    T volk dat TEGEN ons wil demonstreren,krijgt wel altijd groen licht daarentegen! 😝
    Terwijl dit toch echt wel t volk dat pyromaan & plunderend is lieveling!😘
    Het nieuws van dat magnifieke BLM/Antifa ll niet gevolgd!?😕

 11. Blondie

  Op een Plein in Den Haag in een feesttent, toonde een fors deel van de Nederlandse bevolking, hoe zij over de vulling van de tweede kamer denken.

  Ca 1000 middenvingers voor het Linkse Rutte Kartel.

  Gewoon doorgaan, met je vrije mening te verkondigen.
  Want met leugens hou je niets tegen.
  De reguliere zorg is grotendeels stop gezet.
  Per dag overlijden er ca 125 personen aan kanker.
  En ruim 100 personen per dag aan hart en vaatziekten.

 12. Pescador

  Ja die kip hoeft alleen maar voor te zitten, maar begint zich steeds vaker te bemoeien met zaken die haar niet aan gaan, ook zo links als de pest

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.