MIVD-baas waarschuwt directies: telefoons en tablets weghalen bij vergaderingen

Directies van grote bedrijven zouden er verstandig aan doen als ze elektronische apparaten uit de buurt houden bij belangrijke vergaderingen. Volgens MIVD-diensthoofd Jan Swillens is dit pure noodzaak, men onderschat het gevaar vanuit de cyberspace. De Chinezen en Russen spioneren al lange tijd in onze land via de cyberspace, dus bedrijven moeten hier voor uitkijken. Deze waarschuwing was te lezen in een opmerkelijk interview met Swillens en de Telegraaf. Ondanks dat Nederlandse cyberexperts iedere dag hun best doen moeten ook bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen. Dus grote bedrijven, die soms gevoelige informatie willen bespreken kunnen beter hun telefoon en tablet in een andere ruimte houden.

,,Ik denk dat geen raad van bestuur van een grote organisatie meer moet vergaderen over bedrijfsgeheimen met de smartphone of iPad op tafel. Ze zijn superhandig, je hebt al je informatie ermee bij de hand. Maar het risico voor spionage is gewoon te groot.”

Het is geen nieuwe waarschuwing van onze veiligheidsdienst, ook de AIVD waarschuwt al enige tijd voor cyberhacking vanuit onder andere Rusland. De vraag is echter hoeveel bedrijven deze waarschuwingen oppikken en actief beleid hierop aanpassen. Voor de meeste mensen blijft dit toch een ver van je bed show.

Dus misschien is het geen gek idee om te overwegen om je telefoon niet mee te nemen naar een directievergadering.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Blondie

  En dan gaat zo’n schoenen verzamelaar, Nederland vertellen dat zo’n Corona volg app via Bleutooth veilig is.

  1. Maurits Dekker

   Bluetooth

   1. Maurits Dekker

    Maar voor de rest heb je gelijk.

 2. Duckday

  Alles wat door de lucht gaat is te hacken en afteluisteren dat gaat al jaren zo Alleen de techniek is steed groter aan het worden Maar de mensen doen het zelf kijk maar naar het apje van de corona op je mobiel ongekende mogelijk heden

 3. RPML

  Ik ben blij dat Koot en Bie al in de tachtiger jaren waarschuwden voor het gevaar van met satellietschotels uitgeruste spionnen die zich voor je kantoor nestelden en dan wisten te achterhalen dat je roos hebt. Sindsdien kijk ik altijd even uit het raam alvorens de aandeelhoudersvergadering te starten.

 4. rexm

  De Chinese en de Russen zijn de boosdoeners en de rest van de wereld zijn de brave jongens, de brave jongens in de EU spannen zeker de de kroon.
  Jarenlang werden alle communicatie kabels, ook die in de zee liggen, afgeluisterd en nog, wie,?? geef de Chinese en Russen de schuld, zou kunnen, bewijs, Nee.
  Wat wel bekend is dat Rusland en China over hoge technische middelen beschikt waar het westen naar kan raden, NAVO, NATO en de VS weten dat.
  De corona heeft de pesterij naar Rusland een beetje ingedamd, lijkt mij ook zeer verstandig.
  Laat de beer met rust, je zult hem op termijn van enkele jaren hard nodig hebben.

 5. vandaag

  hahahahahaha , natuurlijk , gordijnen dicht , loden wanden en minimaal 4 uitkijken op elke hoek 1

  maar de volgapp van de roverheid omtrent corona is volledig veilig hoor
  😂🤣😂🤣😂🤣😂😉😎

 6. liefdevol rechts

  En wat denken jullie dan wat die cilico Vally bedrijven als Google, facebook, twitter en dergelijke doen met hun privacy policy normen? Voordat je op hun platform kan moeten jullie je privacy ook opgeven en kunnen deze bedrijven gewoon je toestel overnemen zonder dat ooit iemand iets merkt, leuk toch?

 7. saddy

  Even kijken:

  Door wie wordt het 5G netwerk ook alweer uitgerold?

  Communisten in Rusland, in China, in de VN, in de WHO, in de EU-top, in Den Haag, in de gemeente, en (op Rusland na) alle met super-sponsor Soros. Wordt nog wat als je daar allemaal afstand van moet houden.
  Misschien een App ontwikkelen die je waarschuwt als je in contact met een communist bent geweest?
  Gelukkig is alles wel weer de schuld van Trump

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.