Mooi charmeoffensief! Kerken staan klaar om ons door de tweede golf te loodsen

De kerk, of iets specifieker: dhr. Tiemen Westerduin, is een charmeoffensief begonnen en wil de samenleving door de tweede coronagolf zien te loodsen, zo laten ze weten aan premier Rutte, de vicepremiers en de minister van eredienst Ferd Grapperhaus. ‘We zien dat de nood overal toeneemt.’ Helaas grijpt niet iedereen direct naar deze uitgestoken hand, terwijl we volgens mij nu álle hulp kunnen gebruiken.

Westerduin is de initiatiefnemer van #nietalleen, een platform van kerken, christelijke organisaties en SGP, ChristenUnie en CDA dat direct bij het begin van de coronacrisis werd opgezet. Er zijn inmiddels ruim 1.600 lokale initiatieven bij aangesloten, dus we hebben het hier nogal over een kolos van een organisatie. De boodschap is ook vrij helder: “We willen niet blijven trekken en duwen wat er nu wel en niet kan binnen de regels, maar constructief meedenken over hoe we deze crisis doorkomen”, zegt Westerduin. Met andere woorden: ‘Hoe kunnen we helpen? Roept u maar!’

Op Twitter zag ik al diverse negatieve reacties over dat ze dit doen vanwege die overvolle kerken in Staphorst en dat de christelijke partijen hier een electoraal slaatje uit proberen te slaan. Zou allemaal best kunnen, ja. De kerk kan inderdaad wel wat goede pr gebruiken en die christelijke partijen willen natuurlijk ook liever méér zetels, so what? Het feit blijft dat hier een enorm netwerk klaarstaat en aangeeft (gratis) hulp te willen bieden. Maak er gebruik van!

Wat meer sociaal contact (binnen de kaders van de maatregelen natuurlijk), een sprankje hoop en weer een beetje een gevoel van verbinding met de samenleving. Dat is helemaal zo slecht nog niet volgens mij. En er zullen vast wel een paar christenen tussen zitten die een halfbakken poging doen om je te ‘redden’ door je te willen bekeren of zo. Maar daar kun je gewoon zonder moeite nee tegen zeggen hoor, dat overleef je ook wel.

Met dit soort initiatieven komt de menselijke kant juist weer een beetje naar boven, in een tijd waar sommigen het echt heel erg nodig hebben. Dat kan ik alleen maar toejuichen en ik vind het zonde dat mensen daar zo hun gal over spuwen. En ja, ik weet het, ik ben daar zelf óók goed in. Ik heb gezondigd!

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. vandaag

  De kerk ? jaja , allemaal op schoot bij de voorganger !

  1. wesley bentley

   Aldus de voorspelbare vijandige reactie, keurig opgelepeld en doorgegeven in overeenstemming met de officiële leer van van het Wachttorengenootschap.
   Jehovah’s Getuigen boffen maar met zo’n herderlijke leiding..

   1. vandaag

    inhoudelijk nog wat te melden miesgasser of is ook deze materie te moeilijk voor je pindabrein ?

  2. Brenda Welsh

   Dat idee heb ik altijd gehad bij Sinterklaas. Brullende kinderen in doodsangst, tegenstribbelend. Allemaal voor de foto, het is zo leuk voor later bij Sint op schoot.

   1. vandaag

    zo komen dus de verhalen in de wereld, de kinderen zaten graag bij ome henk op schoot zonder gevolgen das in het biechthokje of het achterkamertje wel anders dweil. Dus hou vast aan je ideeen dan heb je heb je snel een dwangbuis om tijdens het onderonsje met de verpleging. Vooral uitdragen die gedachten , de stront vlek is er ook voorstaqnder van misschien samenwerken ?

    1. Brenda Welsh

     @vandaag en andere dagen, het valt mij op dat u zo opvallend uit uw dak gaat bij het reageren op een bericht. Het lijkt uw lust en leven te zijn. Meer lust gezien het frequente “*vlek” gebruik dan leven. Zorgelijk!

     1. vandaag

      stront vlekje valt weer door het mandje das dan weer duidelijk

  3. wesley bentley

   Kun je nou ook al niet meer goed lezen, schijtlijster? Waarom duiken Jehovah’s Getuigen altijd meteen weg als er iets over hun kerk gevraagd of geponeerd wordt?

   Kijk jij je eigen commentaar nog maar eens goed na voordat je het woord “inhoud” in je smoel durft te nemen.

   1. vandaag

    Ach gut onze trólletje windt zich op en maakt weer een vlekje in zijn broekje

    stil maar jochie , verpleging komt zo

    1. wesley bentley

     Dat is nog eens een inhoudelijk antwoord. Je ouderling zal trots zijn op zo’n godvruchtig argumentatie-wonder.

     1. vandaag

      je obsessie met god is ongeneesbaar mijn zoon 🙂 🙂 🙂

      domme jongen

     2. wesley bentley

      Zo zo, beste knul, ben je van je geloof afgevallen? Dat verklaart inderdaad wel een groot deel van de toonzetting van je reacties.

     3. vandaag

      ik kan niet van mezelf vallen domme longen. Ik ken geen ander geloof dan het geloof in eigen kunnen domme jongen. Je gekrakeel slaat als een tang op een varken. Hebben ze je staart vast domme jongen ?

     4. wesley bentley

      Maar wie Mij tegenover de mensen verloochend heeft, zal verloochend worden tegenover Gods engelen.

     5. vandaag

      het jomanda gel*l overstijgt je pindabrein domme jongen

     6. wesley bentley

      Je begrijpt er alweer niks van, onnozele dreutel.

 2. ikweetwatikwil

  Een goed initiatief . Er zijn heel wat mensen die eenzaam en bang zijn.

  1. Cor Grijpstra

   @iwwiw

   Beter grijpen naar de fles dan naar de kerk.

   Alcohol ontsmet…

  2. vandaag

   Je zou verwachten dat de imbicielen verantwoordelijk voor die angst en eenzaamheid het zich zouden aantrekken.

   Hugo en mark gaan gewoon door op de ingeslagen weg met hun hoax

   1. Willem Bever

    Onderschrijf ik helemaal @vandaag maar iedere vorm tot organisatie wordt vakkundig tegengewerkt…..dus die soort anti isolatie, mobiliseren van een groep, zou juist navolging moeten vinden het gaat allemaal een beetje meehelpen

 3. palko

  Wat dit initiatief in Godsnaam te maken heeft met enkele op zich zelf staande uitspattingen in Staphorst en Barneveld ontgaat me. Uit ervaring weet ik dat de meeste Protestantse en RK-kerken zich nauwgezet houden aan de nieuwe richtlijnen die hen deze week vanuit Den Haag zijn opgelegd.

 4. homefront

  Nagenoeg elke gemeente of kerk houdt zich aan de opgelegde regels, sterker nog, ook de kerken die negatief in het nieuws zijn geweest deden dit volgende de opgelegde regeltjes, maar men gunt niemand meer iets in Nederland…

 5. A-BBa

  Halsema, Grapperhuis en de burgemeester van Tilburg deden voor hoe het (niet) moet. Ik vind dus niet dat we de kerken iets kunnen verwijten. Je kunt niet met twee maten meten.

 6. Bes Tolen

  De kerken hebben hun eigen program en die bevat ook illegale activiteiten waarvoor ze nooit aangepakt zullen worden. Verder hebben ze allerlei voorrechten, die uiteraard niet voor de burgers van het land zijn weggelegd. Dus voorrechten. Een lachertje was een paar jaar geleden dat de kansspelbelasting werd verhoogd om de kerken vrij te stellen van schenkbelasting en erfbelasting. Het geld zit daar en niet bij de burger. Wat dit laatste betreft hebben de individuele kerkelijke gemeentes ook zo iets moeten ondergaan. De financiële middelen zijn de laatste jaren gecentraliseerd. Men moet zich er niet over verbazen dat zulks om miljarden euro’s gaat.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.