Niet downloaden! App van Hugo de Jonge blijkt kansloos: ‘Proef effectiviteit CoronaMelder mislukt, verzamelde data onbruikbaar’

We zagen het vast niet aankomen, maar de CoronaMelder -het paradepaardje van minister Hugo de Jonge- blijkt allerminst te werken. Uit een onderzoek naar de effectiviteit van de corona-app blijkt dat de verzamelde gegevens van gebruikers incompleet zijn en zelfs deels onbetrouwbaar.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft tegenover NU.nl zelfs schoorvoetend moeten toegeven dat de CoronaMelder voor geen ene meter werkt. Dus tja, waarom zou je dan nog al je privacy ten grabbel gooien aan de overheid als je er 0,0 feedback voor terugkrijgt?

Het is de bedoeling dat de corona-app, die in het recente verleden al veel ontwikkelingsproblemen kende, een waarschuwing geeft als je in de buurt bent geweest van iemand die later besmet blijkt te zijn met het coronavirus. De app is pas een week beschikbaar voor heel Nederland, maar het blijkt nu dus al te kampen met allerlei hardnekkige gebreken.

Uit onderzoek blijkt dat de app niet registreert of iemand die zonder symptomen een test aanvroeg later mogelijk alsnog corona-gerelateerde klachten kreeg.

Ron Roozendaal, die bij het ministerie van Volksgezondheid aan het roer staat van het CoronaMelder-project zegt daarover tegen NU.nl:

“Ook hadden we relatief weinig aanvragen binnen het testgebied (de vijf GGD-regio’s, red.) en konden we niet vaststellen of iemand die zei een notificatie te hebben gekregen, die daadwerkelijk had gekregen. Dat maakt een deel van de onderzoeksdata heel kwetsbaar.”

Het ministerie van Volksgezondheid gaat nu onderzoeken wat de impact van de landelijke introductie van de CoronaMelder is. Zo wordt er bijvoorbeeld bekeken hoe de app bijdraagt in de bestrijding van het coronavirus, maar zal ook worden onderzocht of de app mogelijk negatieve effecten heeft op de gebruikers daarvan. Lekker duidelijk. Not.

Om het allemaal nog bonter te maken: De eerste onderzoeksresultaten van een nieuwe screening van de CoronaMelder worden pas halverwege november verwacht.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Blondie

  Daar gaan weer vele Miljoenen, na weer een fiasco van Hugo met de dure schoenen.

  Wat een ontzettende onbenul, niets wat hij doet gaat goed.

  Het Linkse Rutte Kartel raakt verstrikt in hun eigen onkunde, leugens en bedrog hebben ook een houdbaarheid’s datum.

  Ga weg Rutte, ga doen waar je goed in bent, bv onderwatersport, dan zien de mensen je niet zoveel ook.

 2. Piet51

  Nu.nl meldt niet, dat de corona-app niet werkt. De kritiek gaat over de manier van gebruik en de bruikbaarheid van de inmiddels verzamelde data. Dat kan de komende weken nog heel goed ingeregeld worden.

  1. Piet51

   Ik keek nog even naar de reacties op NU.nl en zag de toevoeging van NU.nl zelf. Die is essentieel voor een goed begrip van de inhoud:

   LET OP: In de kop en in het artikel schrijven we nadrukkelijk dat de eerste proef naar de effectiviteit van de corona-app mislukt is. Dat betekent dus dat de proef waarin de effectiviteit onderzocht wordt mislukt is, niet de app zelf. Reacties waarin de boodschap van het artikel wordt verdraaid om te beweren dat de app zelf mislukt is zien wij als off-topic en zullen worden verwijderd.

   1. Stanly2000

    Piet, indien de bedoeling van de mislukte proef was om aan te tonen dat de app doet wat hij behoort te doen, dan kunnen we misschien toch aannemen dat de app niet naar behoren werkt.

    1. Piet51

     @Stanly2000
     Klopt helemaal, die bedoeling van de proef. Maar de proef geeft niet dat uitsluitsel door allerlei oorzaken die op NU.nl helder worden uitgelegd. Voor de corona-app is op deze manier geen conclusie te trekken over de kwaliteit ervan.

    2. werikke

     precies als de moter het niet doet is het waarschijnlijk dat de auto niet rijdt.

     1. werikke

      motor

     2. Piet51

      @werikke
      Verkeerde metafoor. Als een bestuurder niet weet wat hij met de rem, versnelling, gas of het stuur moet, kunnen de auto en motor perfect zijn, maar werkt het geheel toch niet.

 3. Adriaen van Bergen

  Het kan gebeuren als je buurman besmet is en hij zit op zijn bank, dat jij, aan de andere kant van de muur, op je bank, als besmet wordt geregistreerd.
  Kan je lekker 10 dagen in quarantaine en iedereen die bij jou in de buurt is geweest ook.
  Leuk voor de maatschappij, als iedereen maar 10 dagen kan uitvallen.

  1. Piet51

   @Adriaen van Bergen
   Ik heb nooit gehoord, dat blue tooth signaal door een tussenmuur gaat. Bij mij thuis gaat het zelfs niet door dubbele gipsplaatwandjes.

 4. Blondie

  Alle prietpraat van Piet51 ten spijt, deze app is totaal mislukt.

  Miljoenen Euro’s naar de knoppen.

  1. Piet51

   @Blondie
   Ik heb sterk de indruk, dat je geen idee hebt waarover het gaat. Lees eerst eens wat, voor je onderbuik-commentaar geeft of hou anders gewoon je mond. Kost wat moeite misschien, maar is voor iedereen beter.

   1. vandaag

    hahahahaha , malle pietje en zijn ongekende arrogantie

    blabla bladieblabla domme narcist

   2. Kretoloog

    Piet51: lees de column van Ronald Plasterk, vandaag in De T. Die zegt precies hetzelfde als Blondie. En Ronald kan het weten: hij is gepromoveerd microbioloog.

    1. Piet51

     Een microbioloog, wel of niet gepromoveerd, is geen app-expert.

 5. Florissa

  Ook nog miljoenen uitgeven aan een spuit,waarvan niemand weet wat je daarvan overhoud,nee,ze zijn lekker bezig,luister liever naar een dokter zoals Rob Elens die daarvoor geleerd heeft inplaats van een minister die voorheen leraar was op een lagere school groep 3 .

 6. omgekvanteworden

  Maar ons heilig verklaarde RIVM probeert naar aanleiding van die waardeloze app wel grip te krijgen op alle telefoons in NL. Dan kunnen ze dus iedereen volgen!
  Vraag je dus gerust af waar het echt om gaat

 7. vandaag

  Is er iets op ICT gebied wel eens geslaagd bij de roverheid ?

  Hugovitch had een veel te grote broek aan met zijn volgapp zoals voorspelt van dag 1 bij de aankondiging.

  Hoeveel centjes hebben ze weer weggesmeten met dit onzalige project ?

 8. saddy

  Hugo is alvast aan het oefenen voor de verkiezingen in maart

  Daar komt vast wel een App voor en onbetrouwbaar is dan een vereiste.

 9. AS210854

  Had niet anders verwacht, ze kunnen nog geen digitale verkiezing voor cda leden voorelkaar krijgen.

 10. A-BBa

  Maar DDS haalt wel geld binnen door advertenties van de corona app op hun website te zetten? Na ja, beetje hypocriet.

 11. sjaakdevrij

  Kansloos artikel. Gevaarlijk ook. Als Kenneth zich had ingelezen blijkt dat het juist zo is dat je geen conclusies kan trekken uit de data. Oproepen de app niet te downloaden is absurd. Kenneth, ik stel voor dat je even logisch nadenkt voordat je dit soort artikelen schrijft waardoor je mensen tegen elkaar opzet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.