Rijksoverheid licht ‘dringend advies’ mondkapjes toe: ‘winkel- en horecabeheerders mogen politie of boa’s inschakelen’

Door de Rijksoverheid is een toelichting gegeven over het ‘dringende advies’ van het kabinet voor het gebruik van mondkapjes. Bij grove schending van de huisregels over het gebruik van mondkapjes kan een winkelier of horeca-ondernemer de politie of boa’s inschakelen. De verantwoordelijkheid ligt dus voor het overgrote deel bij de locatiebeheerder en de lokale overheid.
Het kabinet maakt het zichzelf er absoluut niet makkelijker op zo. Zij stellen slechts een paar regels op en geven voor de rest alleen een paar kaders. ‘Hier jongens, kijk zelf maar of je deze maatregel na wilt leven of niet!’ dat is wat het kabinet nu eigenlijk zegt.

Maar welke winkelier of horeca-ondernemer wil zo’n mondkapje nou echt verplichten? En als het bij de concurrent niet verplicht is, dan ben je haast een dief van je eigen portemonnee als je het zelf wél gaat doen. En volgens mij kan iedereen de inkomsten wel goed gebruiken op het moment!

Maar goed, mochten er toch hardliners zijn die het dragen van een mondkapje dus verplicht stellen, dan kunnen ze een beroep doen op de politie en boa’s als er in hun pand overtredingen zijn. Ik vraag me af of dat überhaupt zin gaat hebben. De gasten in overtreding zullen waarschijnlijk zeggen dat het niet duidelijk genoeg werd aangegeven en dan krijg je dát hele gezeur weer. En die klanten ben je kwijt.

Dit kabinet delegeert de verantwoordelijkheid gewoon en gooit het allemaal op eigen verantwoordelijkheid. Maak het dan gewoon overal verplicht voor de meeste binnenruimtes. Of moeten we dan eerst wachten op Jaap van Dissel totdat hij een keer tot inkeer is gekomen? Dat gaat nog wel even duren dan…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Blondie

  Dus gaat dit Linkse Rutte Kartel gewoon verder, op de weg van het afschuiven van de verantwoordelijkheid.

  Wat een verschrikkelijke club onbenullen.

  1. hans-e-pans

   Steeds meer mensen worden medeplichtig aan deze mallotigheid, zonder dat ze er erg in hebben.

   1. homefront

    Vroeger had je razzia’s

 2. Chalres Bingley

  Dit is geen werkbare situatie voor ondernemers.

  1. Vrijedenkert

   Van Dissel blijft achter zijn mening staan dat niet-medische mondkapjes in principe niet helpen en deze gewone mondkapjes misschien alleen iets helpen waar anderhalve meter afstand houden niet mogelijk is!
   Het dringende advies van de overheid om in alle publieke ruimtes mondkapjes te dragen is een politiek advies en geen medisch advies van het RIVM of OMT…

   Boze burgers geen mondkapjes willen dragen in publieke ruimtes na dit dringende advies van de overheid moeten dit Rutte en de regering aanrekenen en dus deze keer niet van Dissel!

 3. roodkapjelusttaart

  Mijn God, hoe komen we van die waanzin af, en dat is niet door het dragen van zo’n isl*mitische stikkende muilkorf.

  1. Ernest Stern

   Ik vind het ronduit knap van Roodkapje dat hij ook dit onderwerp in verband met de Islam weet te brengen.

   1. Fascal

    Leugenaar, je liegt zodra je ademt.

 4. Banne de Booyer

  Ook al komen er duizend boaatjes en 50 motoragenten plus 3 teams BSB, adviezen hoeven wettelijk gezien niet opgevolgd te worden. Het is alsof men zegt; ” daar staat een brug. Kijk maar of u eraf wilt springen maar doe dat dan wel als u op de brug staat en niet thuis in de schuur” Hier kan je niets mee. Winkeliers kunnen elke cent gebruiken. Die zeggen echt niet tegen u ‘ gaat u maar zonder mondkapje ergens ANDERS voor €3500 witgoed en meubels kopen! Zo mag het niet van onze mp!!!!!!Drrrrrruiuittt!!!

 5. Vrijedenkert

  Van Dissel blijft achter zijn mening staan dat niet-medische mondkapjes in principe niet helpen en deze gewone mondkapjes misschien alleen iets helpen waar anderhalve meter afstand houden niet mogelijk is!
  Het dringende advies van de overheid om in alle publieke ruimtes mondkapjes te dragen is een politiek advies en geen medisch advies van het RIVM of OMT…

  Boze burgers die geen mondkapjes willen dragen in publieke ruimtes na dit dringende advies van de overheid moeten dit Rutte en de regering aanrekenen en dus deze keer niet van Dissel!

 6. Meriadoc Brandebok

  Ik had de mondkapjesplicht liever niet gezien. Er is geen garantie dat het helpt, adviseren de deskundigen, en als je Nederlanders een plicht oplegt gaan ze gegarandeerd uitgebreid debatteren, soebatten en ruziemaken, terwijl er van de plicht niets terechtkomt. Dit zag het kabinet goed en de Tweede Kamer onjuist. Het kabinet had de Nederlander eerst weer mee moeten nemen tot de geesten er rijp voor waren.

 7. vandaag

  En de juridische grondslag is ?
  Een advies is geen verplichting en al helemaal geen juridische verplichting

  Slechts idioten dragen een papieren mondvod maar iedereen moet doen wat hij/zij denkt dat goed is.

  Ik draag ze niet

  1. Ernest Stern

   “Slechts idioten dragen een papieren mondvod”

   Dat vond Trump ook. Hij ligt nu in het ziekenhuis met Covid.

   1. vandaag

    slecht opgelet stront vlek , de laatste dagen droeg trump continu een mondvod

    1. Ernest Stern

     Waaruit volgt dat je Trump een idioot vindt.

     Je bent grappig in je onnozelheid, vandaag.

     1. vandaag

      je hebt wederom een leesprobleem stront vlek

     2. homefront

      ?

     3. homefront

      Heeeey wat een belediging voor de stront vlek, de stront vlek wil niet met worden vergeleken met dé äändoenlijke ..

     4. homefront

      Politiestaat? verkeerde mensen die macht krijgen…

 8. Morgan4321

  Hou gewoon op met dat gezeik over muilkorven en verplicht het nergens. Als iemand zo graag zo’n ding op wil zetten moet hij of zij dat maar zelf weten maar val anderen niet lastig met je bijgeloof.

 9. Buzz68

  Boodschappen anno 2020

  Ik kan mijn adem al inhouden tot de afdeling kaas.

  Loesje

  1. vandaag

   dit is best wel leuk ja 😂

 10. A-BBa

  En wie staat er in de rechtbank voor de rechter tegenover de overtreder? De Nederlandse Staat of de winkelier?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.