Spanje neemt keiharde maatregelen en schakelt avondklok in voor half jaar

In Spanje zijn ze pas echt helemaal klaar met corona! De ministerraad besloot vandaag om een avondklok in te stellen voor het héle land. De regering is van plan om de maatregel tot 9 mei volgend jaar in stand te houden. Dat is ruim een half jaar lang geen Spanjaard op straat tussen 23:00 en 06:00 uur, behalve voor werk.
De Spaanse regering kan een zware maatregel zoals een avondklok erdoor rammen omdat ze opnieuw de noodtoestand hebben afgekondigd. Geen gemekker van de zeventien autonome regio’s, want die mogen verder zélf bepalen hoe ze het virus willen bestrijden (en de Canarische eilanden zijn zelfs uitgezonderd). Daarbij mogen ze ook de begin- en eindtijd van de avondklok een uur verschuiven.

En ik moet zeggen dat ik de rigoureuze aanpak van de Spanjaarden wel kan waarderen, ondanks dat ik het absoluut geen fijne maatregel vind. Ik vraag me namelijk af hoeveel contactmomenten je daar nou echt mee voorkomt. Ook zorgt het er alleen maar voor dat mensen, vooral die uit de onderklasse, zich zo alleen maar langer dichter op elkaar bevinden. Het lijkt er in Nederland steeds meer op dat een groot deel van de besmettingen juist vanwege die reden is. En dan is dit een behoorlijk beroerde maatregel, helemaal gezien de beoogde duur ervan.

Toch ben ik er voor dat Nederland ook op eenzelfde manier ingrijpt maar dan met andere, en vooral zinnige, maatregelen. Die zouden dan voornamelijk gericht moeten zijn op het verder terugdringen van mogelijke contactmomenten, maar tegelijkertijd Nederlanders moeten aansporen om niet met teveel te dicht op elkaar te zitten. En vooral niet voor een te lange tijd. Ik denk dan eerder aan reserveren voor tijd in de supermarkt (zoals we ook voor ouderen al een beetje doen). Je zou misschien zelfs een tijdje zó ver kunnen gaan dat je alleen met een reservering (bijvoorbeeld via een app) in de binnenstad/stadscentrum/winkelgebied mag komen. Dat je moet kunnen aantonen of je inderdaad ergens heengaat en niet gewoon op bezoek gaat bij (teveel) anderen. Je zou het zelfs zo kunnen inrichten dat mensen op deze manier onderling een ‘bezoekregeling’ treffen. Dan zou een boa of een agent dat als enige mogen inzien en/of scannen.

Qua privacy ligt dat natuurlijk gevoelig en qua inperking van bewegingsvrijheid al helemaal, maar het zou volgens mij wel goed kunnen worden geregeld. Al vraag ik me af of je dat wel aan deze overheid over moet laten…

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. vandaag

  De rest volgt blindelings. 1 totalitair Europa

  1. Cootje

   Nee het zooitje gaat in storten .

 2. roodkapjelusttaart

  En maar maar blijven testen, boontje komt om zijn loontje.

 3. Jack Flash

  Agenda 2021 ligt op schema.
  😎

 4. Cootje

  De volkstuintjes komen in het zicht.

  1. vandaag

   zelfs dat niet. Kan een bron van verzet worden

  2. Jack Flash

   Cootje@ Je zult maar 6 hoog wonen in de randstad.😂

   1. Cootje

    Als je 6 hoog woont en je heb nog een inkomen , gun ik het volkstuintje aan iemand die beneden woont . In zuid Europa denken ze dat het geld aan de bomen groeit , ze hebben daar de zon die kost niet veel en voor de rest houden ze hun hand op. Op die manier kan je makkelijk een lockdown bekokstoven tot mei 2021 . Op die manier zorgen wij dadelijk makkelijker voor een opvreter uit zuid Europa dan voor onze eigen ouders

 5. RvdBe

  Kun je makkelijk doen een half jaar op slot, als een ander het betaald.

 6. Cootje

  Ons bereiken de berichten dat in Italië ze in een lockdown gaan , ons bereiken de berichten dat ze in Spanje in een lockdown gaan , ons bereiken de berichten dat ze in Frankrijk overwegen on in lockdown te gaan. Die 750 miljard voor een bosje tulpen is slechts kattenpis voor wat er nu aan komt , de zuid Europese landen zijn of gaan failliet , en let op ze mogen in het belang van broederschap u spaargeld annexeren want we gaan voor EEN Europa wel een ARM Europa . De doodsklap is niet het beleid geweest maar een virus . Commercieel is het verstandig om Arons kelken te produceren die. Zijn namelijk populair bij begrafenissen in zuid europa

 7. ervi

  En Wout, wat gaat die BOA of agent dan vragen?
  “Ausweis bitte”?

 8. JochemX

  Woutje heeft geen benul van de consquenties, het is maar de vraag of het verminderen van de contactmomenten iets gaat helpen. Het middel is veel erger dan de kwaal.

 9. Bolland

  maw Spanje is niet meer, 34.756 doden op 46.760.000 inwoners mensen opsluiten in kleine ruimtes dicht op elkaar, waanzin!!!

 10. Bolland

  Over het mortaliteitcijfer hoor je ook niemand meer, is niet zo belangrijk, aantal besmettingen is nu de heilige graal

 11. M. Brandenburg

  Daar zal het klokkijkende virus heel erg van onder de indruk van zijn, niets geeft echt resultaat als een avondklok, zodat het virus binnen moet blijven.

 12. saddy

  Blijkbaar is Spanje weer eens failliet en is de lockdown betaald door EU of Wereldbank.

  Arme Spanjaarden want een verplichte vaccinatie hoort vast bij de voorwaarden.

 13. leukeditter

  helemaaal mee stoppen..de pcr test is het middel om ons er onder te krijgen.. ze maken op gruwelijke wijze misbruik van die test

 14. vandaag

  franstalige deel van belgie volgt direct

 15. Robin Hoed

  Dat je “besmet” bent wil niet zeggen dat je zelf ziek wordt, of anderen kan besmetten.
  De PC-test ziet namelijk ook dode virussen en deeltjes van virussen.
  Zelfs een levend virus in je keel of neus hoeft je niet ziek te maken, als je immuunsysteem werkt.
  Maar nu gaan ze mensen ’s nachts ophokken, om een sterftecijfer van 0,13% te verlagen tot wat?
  Hier zitten heel andere motieven achter.
  Als wij de cijfers al hebben, heeft elke overheid betere cijfers en meer kennis onder handbereik.
  Maar de schapen vinden het nog niet zat, en gaan meedenken over meer en striktere maatregelen.
  Goed bezig Wout. Heb je er al over gedacht bij de wouten te gaan?
  De juiste naam en instelling heb je al.

 16. Ernest Stern

  DDS bepleit dus een avondklok.

  Ik noteer het maar even.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.