Baudets invloed verdwijnt niet zomaar: blijft partijvoorzitter

Er is goed nieuws voor mensen die Thierry Baudet een warm hart toedragen. Toen hij eerder vandaag bekendmaakte dat hij het voorgezien hield als politiek leider en lijsttrekker (bij de aankomende verkiezingen) was nog onduidelijk wat hij met zijn andere functie zou doen. Hij was (en is) namelijk ook partijvoorzitter. Nou, het goede nieuws is dat hij wat dat betreft gewoon aanblijft.

Natuurlijk, een partijvoorzitter is niet het publieke gezicht van de partij. Dat is de lijsttrekker. Hoeveel mensen weten bijvoorbeeld de namen van de voorzitters van de VVD (Christianne van der Wal-Zeggelink), PvdA (Nelleke Vedelaar), GroenLinks (Katinka Eikelenboom), CDA (Rutger Ploum), ChristenUnie (Piet Adema), D66 (Anne-Marie Spierings)? Dat zijn er, vermoed ik, niet zo heel veel.

Maar het goede nieuws is dat zo’n partijvoorzitter wel degelijk het één en ander te zeggen heeft. Sterker nog, juist een partijvoorzitter speelt een grote rol in het samenstellen van de kieslijst voor de Tweede Kamer… én hij (of zij) heeft grote invloed op de interne cultuur van de partij.

Dat eerste is van belang omdat Baudet er dus nog altijd voor kan zorgen dat de kieslijst niet opeens VVD-2 wordt. En dat eerste is van groot belang omdat FVD juist anders is doordat Baudet bepaalde intellectuele overtuigingen heeft over een heel scala onderwerpen. Van cultuur tot architectuur tot geschiedenis tot literatuur tot, jawel, politiek. Hij heeft een weltanschauung, iets wat veel anderen (jammer genoeg) niet hebben.

Met andere woorden, het is een zwarte dag, maar geen gitzwarte dag.

Tenslotte: Baudet heeft ook aangegeven te willen gaan fungeren als lijstduwer. Als zijn interne critici daarmee akkoord gaan (en die kans lijkt me toch groot, als ze nu helemaal van hem afwillen komt er een nog grotere oorlog, het zou me verbazen als ze dat aan willen gaan) wordt hij volgend jaar natuurlijk gewoon herkozen. Er is werkelijk geen mens die eraan twijfelt dat hij genoeg voorkeursstemmen gaat verzamelen.

Op die manier is Baudets rol in de politiek dus nog lang niet uitgespeeld. Nee, hij zal geen politiek leider meer zijn van Forum voor Democratie, maar verdwijnen doet ‘ie niet. In samenwerking met een man als Joost Eerdmans (die ik als belangrijkste mogelijke opvolger zie, al ware het maar omdat hij de afgelopen dagen stil is gebleven en Baudet niet publiekelijk heeft aangevallen) kan dat nog altijd een geweldig effectieve combinatie blijken te zijn.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Ernest Stern

  Als Baudet een belangrijke rol in de partij wil blijven spelen zal Eerdmans waarschijnlijk voor de eer bedanken. Zo’n grillig ongericht projectiel in je partij is een garantie voor permanente twist en politiek onduidelijkheid.

  1. vandaag

   gelukkig bepaalt de strónt vlé®k niet wat er binnen FvD gebeurt. Voor de rest is de mening van de strónt vlé®k van geen belang noch nieuwswaardig. Doortrekken en klaar is clara, helaas zwemt de strónt vlé®k continu tegen de stroom in.

   1. Ernest Stern

    Ik zie dat vandaag weer heel erg mijn zijn ontlasting bezig is. Ik heb erg met hem te doen. Je zult de hele dag maar onder de strónt zitten.

    1. vandaag

     ik ga je niet wassen strónt vlé®k. Dus ben je en blijf je een haagse strónt vlé®k

     1. Ernest Stern

      Neem een warm bad en trek een schone luier aan, vandaag. Dit ziet er vies uit.

     2. vandaag

      spiegel reflectie strónt vlé®k ?

    2. Maurits Dekker

     Ernest Stern is een naar fecaliën riekende TR0L.

  2. NationalSniper

   Als dat zo was dan was Eerdmans nooit bij FVD gegaan. Of was hij er soms niet van op de hoogte dat Baudet in die partij zat?

  3. Maurits Dekker

   Ernest Stern is een weerzinwekkende TR0L.

 2. Brenda Welsh

  Het zal er uiteindelijk om gaan wat de kiezer er van vindt.

  1. henkie

   Als de kiezer dag in dag uit leugens krijgt voorgschoteld, dan bepaalt de leugen wat de kiezer vind.

   Dan blijft er niet veel over van de democratie.

 3. ropart

  moesten ze vroeger nog maanden timmeren om zo een paard van troje in elkaar te knutselen tegenwoordig wandelen ze gewoon o.a.bij groen links en fvd jugend naar binnen doen of deden dingen op de media die toch wel laten zien waar ze vandaan komen, men krijgt er lucht van en dan pareren de infiltranten het met:het is niet wat je denkt hoor!. scheelt wel als je geen 2 rechterhanden hebt en werkt ook!

 4. Beukman

  Toen hij eerder vandaag bekendmaakte dat hij het voorgezien hield als politiek leider en lijsttrekker (bij de aankomende verkiezingen) was nog onduidelijk wat hij met zijn andere functie zou doen. Hij was (en is) namelijk ook partijvoorzitter. Nou, het goede nieuws is dat hij wat dat betreft gewoon aanblijft.

  aldus MvdG.

  Ik zie het nog niet voor me. De lijsttrekker is in principe (rond de verkiezingen) ook voorzitter.
  Maar Baudet wil nou juist geen lijsttrekker meer zijn maar lijstduwer.
  Maar als een lijstduwer vanaf een TK-bankjes de partij gaat leiden (feitelijk fractievoorzitter is), krijgt ie geheid bonje met degene die dan wél lijsttrekker is, zeker bij een partij als Forum.

  Kom op Thierry, wees 1 keer in je leven een beetje duidelijk. Ik snap best dat je in de TK wil blijven, een vast salaris is ook wel zo handig, maar als je macht en verantwoordelijkheid niet ondubbelzinnig definieert, krijg je dat vroeg of laat op je brood.

 5. henkie

  Die Baudet is een unicum in de politiek, hij vertelt de waarheid en hij neemt verantwoordelijkheid.

  In de Nederlandse poitiek nog nooit vertoond. En de Nedrlanders juichen en in katzwijn voor onze Pinokkio; meesteroplichter Mark Rutte.

 6. josveraart

  Waarom zit Ernest nog steeds op dit Forum eraf gooien Z.S.M.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.