Confrontatie dreigt tussen Piet-liefhebbers en Kick Out Zwarte Piet in Nijmegen

Komend weekend zou er wel eens een enorme confrontatie kunnen ontstaan tussen ‘extreemrechtse’ Piet-liefhebbers en jankballen van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Die laatste groep heeft namelijk ‘ludieke‘ acties aangekondigd, die neer lijken te komen op intimidatie en het boycotten van winkeliers in Nijmegen.

In Nijmeegse Whatsapp-groepen schijnen diverse oproepen te circuleren om in actie te komen tegen KOZP. Daarbij zou er zijn gezegd: ‘Geweld toegestaan’. Hartstikke dom om dat erbij te zeggen natuurlijk, want zo geven ze KOZP weer reden om in de slachtofferrol te kruipen. Gelukkig zijn er ook nog mensen zoals Michael van de Bergh, de voorman van Nijmegen Rechtsaf, die zich distantieert van de oproep tot geweld.

Maar die oproep tot geweld komt ook niet zomaar uit de lucht vallen. KOZP licht de geplande acties namelijk als volgt toe: ‘Wij zullen winkeliers die raciale karikaturen gebruiken, vriendelijk vragen de versiering te verwijderen en ons standpunt uitleggen’, schrijft de groep op de Facebookpagina nijmegenkanhet1. ‘Daarnaast zullen wij ludieke acties gaan voeren om het gebruik van de racistische karikatuur aan de kaak te stellen.’ De boodschap gaat vergezeld van de hashtag ‘zwartepietdankoopikniet’.

Ze gaan dus vervelend lopen doen in iedere winkel die nog een Zwarte Piet-versiering heeft hangen. Geen enkele winkelier heeft er volgens mij zin in dat er een paar KOZP mensen ‘hun standpunt uitleggen’, om vervolgens een foto van je winkel op Twitter te zien verschijnen, met een hashtag die in feite oproept tot een boycot.

Die lui van KOZP weten zelf ook wel dat hun acties an sich geen ene moer uithalen. Het gaat ze er juist om dat winkeliers de discussie het liefst totaal gaan vermijden, wat alleen maar kan door Zwarte Piet weg te halen. Een paar van die jankballen voor je winkel hebben staan schreeuwen is namelijk slecht voor de omzet. En die omzet is maar wat welkom in tijden van corona.

Ik hoop dat de Nijmegenaren zich gedragen en dat er geen geweld vanuit hun kant wordt toegepast. Maar waar ik nog meer op hoop is dat winkeliers het alsnog aandurven om Zwarte Piet gewoon wél te etaleren. Maar dat is volgens mij ijdele hoop in zo’n links bolwerk als Nijmegen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Steven Opti

  Triest dat zo’n klein zielig clubje elk jaar weer het zwarte piet en Sinterklaas feest verziekt. En nu ook nog eens de hardwerkende MKB bedreigen en intimideren. Ik ben benieuwd wie van die trieste figuren daadwerkelijk een baan heeft en wie in de bijstand zit.

 2. plakband

  De hashtag die ze onder elkaar gebruiken:
  antizwartepietmaareenuitkeringweigerikniet
  Daar zijn ze groot mee geworden.
  Dankzij onze labbekakken politici.

 3. 56RdK

  En dat zwarte gajes, die parasitieve terroristen zitten dus gewoon bij Rutte en Koolmees aan tafel ….

 4. BigBadJohn

  Ik hoop, in tegenstelling tot Wout, wel dat de nijmegenaren geweld gebruiken bij het de kop in drukken van de anti-zwarte-pieten-anti-nederland terroristen.
  Hoe stelt Wout voor om anders van deze groep terroristen af te komen?

  1. Jack Flash

   Wordt tijd dat wij met honkbalknuppels gaan winkelen.

 5. Cootje

  Ach politiek doet al 75 jaar aan het wegkijken en bemiddelen met een koppie thee. En ze kijken ook weg dat er een zuivere tweedeling is in Nederland . En zijn ze verbouwereerd en verontwaardigt op de publieke talk shows als er de randen worden opgezocht en krijgen de blokkeer Friezen het etiket crimineel en moeten hun dna afstaan . En zo krijgen een paar boot vluchtelingen het voor het zeggen .

 6. Blondie

  Het is niet de oplossing, maar wel een oplossing, laat de vrienden van Zwarte Piet hun huid zo duur mogelijk verkopen, hoort daar geweld bij.?

 7. AidemediA

  Ze blijven ons (de blanke Nederlander) maar discrimineren, de zielige negertjes. Het houdt niet op, niet vanzelf.

 8. homefront

  Logisch, probleem is dat de normale Nederlander hier geen tijd, vanwege werk e.d, voor heeft en deze werkeloze subsidie/uitkeringstrekkers alle tijd

 9. Pieter48

  Jammer kinderen feest ook al voorbij .Alles inleveren voor de zeurpieten.

 10. yellow thread street

  Helaas is het allemaal begonnen met de grote winkelsketens.
  Onder druk hebben ze in hun folders de afgelopen jaren Zwarte Piet getransformeerd tot steeds witter.
  Nu is Piet volledig geweerd uit alle folders en wordt alleen Sinterklaas nog getoond.
  Absurd, waar zijn al de vrolijke winkelstraten gebleven met mooie posters van Zwarte Piet.
  Alles hebben we ons af laten pakken door een stelletje zwarte zielepieten waarin links nederland graag meegegaan is.
  Plak alle winkels in Nijmegen maar vol met posters van Zwarte Piet, neem het heft in eigen hand en trommel een knokploeg op.
  Sla al dat linkse tuig maar tegen de vlakte.

 11. Ernest Stern

  “Daarbij zou er zijn gezegd: ‘Geweld toegestaan’. Hartstikke dom om dat erbij te zeggen natuurlijk, want zo geven ze KOZP weer reden om in de slachtofferrol te kruipen. “

  Wout vindt het uitoefenen van geweld geen probleem maar wel dat je het hardop aankondigt.

  1. vandaag

   het (verbaal) geweld van kozp tegen de kindertjes is vele malen groter stront vlek.

   Overal waar sint aankomt hoort water te zijn dus kozp opruimen moet vrij makkelijk te verwezenlijken zijn

 12. Drollevanger

  Ik begrijp dat veel figuren uit allerlei buitenlanden naar Nederland trekken omdat hier uitstekende uitkeringen worden verstrekt, en men voor elke platgereden poes een kunstsubsidie kan aanvragen en krijgen.
  Maar het zou wel leuk zijn als exoten ook de waarden en gebruiken van de Nederlanders wilden respecteren.
  De liefde kan niet alleen van de Nederlandse kant komen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.