FVD bestuur komt met voorstel — maar er zijn 2 grote problemen mee

Het bestuur van Forum voor Democratie is vandaag met een nieuw voorstel gekomen om uit de impasse te komen met de vleugel van de partij die Thierry Baudet steunt. Er zijn aspecten aan het voorstel die goed zijn, maar helaas zijn er ook twee significante problemen; problemen die normaal gesproken zouden betekenen dat de Baudet-fractie er niet mee akkoord kan gaan.

Het voorstel werd op Twitter gezet — en dan ook nog eens op het Twitteraccount van FVD zelf, wat inhoudt dat Baudet de inloggegevens heeft toegedaan aan zijn tegenstanders in het bestuur, de drie leden Rooken, De Groot en van der Linden.

Dit klinkt in principe best goed voor Baudetianen, zou je denken. De leden mogen stemmen. Zij gaan bepalen wat er met hun partij (en het lidmaatschap van Baudet) gebeurt. Dat is min of meer wat Baudet zelf onlangs wilde, hoewel hij het toen vooral over een lijsttrekkersverkiezing had. Dit moet dus kunnen.

Helaas zijn er wel enkele problemen. Het eerste probleem? Baudet mag niet met de media praten. Een mogelijk royement van hem staat op de agenda, maar hij mag, als hij akkoord gaat met het plan, niet zeggen wat hij daar nou van vindt. Dat is buitengewoon merkwaardig… en vanuit zijn perspectief klinkt het volstrekt onacceptabel. En dan is er ook nog eens zoiets als de vrijheid van meningsuiting. Waarom zou die voor iedereen gelden behalve voor Baudet — nog altijd een zittend Tweede Kamerlid? De kans dat hij hiermee akkoord gaat lijkt me dan ook minimaal.

En dan komen we uit bij het tweede probleem, namelijk dat alle zittende bestuursleden uitgesloten zijn van deelneming aan de nieuwe bestuursverkiezingen. Er is een richtingenstrijd gaande. De ene richting wordt geleid door Baudet. Het zou wel heel gek zijn als de leider van die richting — en de man om wie dit allemaal begon — vervolgens niet mee mag dingen naar het leiderschap van de partij. En wat is er trouwens de bedoeling van? Willen ze dan dat als hij het royement overleeft FVD vervolgens een bestuur krijgt dat feitelijk doet wat hij wil, zonder dat hij officieel voorzitter is? Want ja, die optie behoort dan tot de mogelijkheden.

Het zou mij hogelijk verbazen als Baudet hiermee akkoord gaat. Zou u dat doen in zijn positie?

Dit betekent dat het nu aan Team Baudet is om een tegenoffer te doen. Het lijkt mij zeer wel mogelijk dat ze voorstellen: een ALV om dezelfde punten te besluiten, maar het staat iedereen vrij om zich te kandideren, campagne te voeren, en zichzelf te verdedigen in de media als hij of zij aangevallen wordt. Dit is niet eens een zaak van voor of tegen Baudet zijn. Het is een zaak van in het democratiscche proces geloven. Leden horen deze dingen te beslissen. Ieder lid van de partij moet naar een functie mee kunnen dingen — Baudet, maar ook de andere huidige leden van het bestuur. Laat de léden beslissen. Zo hoort dat. FVD is immers een lédenpartij.

Natuurlijk geldt bovenstaande alleen als Baudet wil doorstrijden. Hij kan ook zeggen dat het wat hem betreft einde oefening is, en dat hij voor Lijst Thierry Baudet gaat, zoals Pim Fortuyn ooit deed.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
   

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Cor Grijpstra

  Iedere gek mag in Nederland een partij oprichten.
  Voor Baudet is dat de beste oplossing.
  Moet hij wel opschieten want de tijd dringt, niet eerst een snuifje en een Wagner riedeltje, aanpakken.

  1. Nostradamus

   Dus jij mag dat ook. Goed voor jou!

   1. Cor Grijpstra

    @NOS

    Zal ik je lid maken van mijn partij?
    Kan zorgen voor korting op je lidmaatschap.

    1. Nostradamus

     Dan wil ik eerst de partij standpunten weten. Noem er eens een paar?

 2. ZWEEDSE K0K

  Michael, gaat het nu om de verkiezing van een nieuw bestuur of om lijsttrekkersverkiezingen?

 3. Piet51

  Het probleem lost zich vanzelf op: Eerdmans, Nanninga, Pouw en Vlaardingerbroek gaan weg.

  1. vandaag

   Dan waren ze toch niet zuiver op de graat

 4. henkie

  De heer Baudet is uiterst correct opgetreden in dit alles.
  Heeft heel redelijke voorstellen gedaan. Uiteindelijk tegen verwachting in bleek de heer Baudet ondanks alles toch de beste kaarten in handen te hebben, dus er moest iets gebeuren;

  karaktermoord

  Het partijbestuur/kandidaten op de lijst komen met de wildste verhalen hoe Baudet helemaal ontspoort tijden een bespreking in Tiel.

  Na de karaktermoord gesteund door dubieuze journalisten die blijkbaar hun emotie niet buiten hun product weten te houden kiezen ze voor een van de opties die de heer Baudet heeft voorgesteld;

  De leden kunnen kiezen wie ze volgen!
  In de hoop dat hun actie van karaktermoord hun winst heeft opgeleverd.

  Wat me opvalt in een hoop reacties, maar ook stukjes van journalisten, is de sluimerende haat en woede die gespuid wordt.

  Mijn opvatting is dat FvD inderdaad beter af was geweest met een rol voor de heer Baudet, meer op de achtergrond.
  De heer Baudet is geen politicus maar wetenschapper en filosoof. Dit brengt met zich mee dat hij elk vraagstuk van alle kanten bekijkt en elke kant op zijn meritus beoordeelt. Zijn uitspraken hebben niet altijd tot doel de FvD zo groot mogelijk te maken, maar gaan meer over logica en waarheidsvinding.
  Soms had een meer afgezwakte en genuanceerde uitspraak beter geweest voor politiek gewin.
  En ook ik vind het belangrijk dat er een FvD zou komen die de macht van de onfatsoenlijke ondemocratische monsterverbond van het partijkartel zou kunnen breken.

  Velen uit het bestuur/van de kieslijst ook nieuw toegevoegden zijn wat mij betreft lelijk door de mand gevallen.

  1. Yoyo

   Goed verhaal, Henk,
   Ik sluit me hierbij volledig aan.

 5. Kleurloze Politiek

  BREAKING NEWS..

  Annabel Nanninga , Joost Eerdemans , Eva Vlaardingen en nog andere FvD prominenten stoppen met FvD

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.