Iedereen wil als eerste – Gezondheidsraad: ouderen en kwetsbaren als eerste vaccineren

Nu er steeds meer mogelijke vaccins de laatste testfases ingaan, of daar zelfs al bijna mee klaar zijn, beginnen verschillende organisaties en verenigingen zich te roeren in Nederland. Want wie o wie zou als eerste recht hebben op een vaccinatieprik? Ook de Gezondheidsraad bemoeit zich met deze kwestieDe Gezondheidsraad adviseert het kabinet dat de zwakkeren van de samenleving en 60-plussers voorrang moeten krijgen bij het vaccineren. Zorgmedewerkers die in direct contact staan met dit soort patiënten zouden ook voorrang moeten krijgen, nu lijkt het me geen slecht idee om zorgpersoneel als eerste te laten vaccineren.

Dit zou er mogelijk voor kunnen zorgen dat de uitval in de zorg daalt. Maar zelfs de ouderen en zwakkeren als eerste vaccineren is niet haalbaar, daar hebben we in het begin nog niet genoeg vaccins voor.

Sowieso is het heel arbitrair en discutabel wat de beste strategie is rondom het vaccineren. Want wie bepaalt nou wie er voorrang heeft, en waarop moet men dit baseren?

Zelfs als we bepaalde groepen voorrang geven, wordt het vaccineren dan alsnog verplicht? De komende maanden krijgen we nog tal van discussies rondom het vaccinatie-vraagstuk.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. Kretoloog

  Natuurlijk: ouderen en kwetsbaren mogen als proefkonijn fungeren.
  Het cynisme bij de Gezondheidsraad kent geen grenzen.

  1. ZWEEDSE K0K

   Vrees dat hier aanwezige rollatorbrigade zal weigeren.

   1. Arbeider65

    Deze toekomstige rollator brigade gaat zeker weigeren. Zolang er niets bekent is over de bijwerkingen bedank ik voor de eer.

 2. LifeBuddy

  HaHaHaHa, Eerst de ouderen als proefkonijnen opofferen, dat scheelt weer pensioen uitkeren. Ik heb een beter voorstel; Ga bij de zwarte markt aan de ingang staan om te injecteren en ga die als 1e opofferen. Daarna alle arische sLinkse kamerleden die alleen maar Rechts zakken vullen.

  1. ZWEEDSE K0K

   Daarna alle arische sLinkse kamerleden die alleen maar Rechts zakken vullen.

   Volgens mij heeft Wilders blond haar en blauwe ogen.

   1. TAS

    Blond geverfd met bruine ogen. Close but no cigar. Typisch cockalorum gedrag.

    1. ZWEEDSE K0K

     Oh, verf en lenzen.
     Imitatie arisch dus.
     En dat voor een halve indo.

     1. toetssteen

      Kwart.

   2. LifeBuddy

    Geertje Wilders heeft zeker te weten Democratisch blond haar en Eerlijke blauwe ogen. Dat kan je van een zweet kok en adolfje enrnestje Niet zeggen. En als je het Democratische Eerlijke antwoord Niet kan incasseren en altijd opzij schuift, dan ben je een psychische ontwrichte ”arische arier”

    1. ZWEEDSE K0K

     Geertje Wilders heeft zeker te weten Democratisch blond haar en Eerlijke blauwe ogen.

     Oh, verf en lenzen.

 3. TAS

  Eerst het kabinet met aanhangsel, bukken en broek op de hielen. Laat maar zien hoeveel vertrouwen je hebt in dat vaccin, wij wachten wel!

  1. ZWEEDSE K0K

   wij wachten wel!

   Welke “wij” denkt u te vertegenwoordigen

   1. TAS

    Ik en m’n gezin. Kan begrijpen dat het voor iemand als u ontzettend moeilijk is om een metgezel te vinden die het met u kan uithouden. No hard feelings.

    1. ZWEEDSE K0K

     Dank voor de verduidelijking, ook namens mijn vrouw.

     1. Blondie

      ZWEEDSE KOK doet Rutte na.

      LIEGBEEST.

   2. Edjan

    TAS vertegenwoordigt mij ook. Ik zie het ook 2 tot 6 maanden aan. Dat is verder ook niet erg, want vooraan in de rij staan ze te trappelen van ongeduld om eerst te “mogen”. Nou, die laat ik beleefd voor gaan. En daarna kijk ik nog even of die trappelaars niet in lijken, zombies of chronisch zieken veranderen.
    En als Zweedse Kok zich zo snel mogelijk laat inenten, kunnen Tas noch Edjan noch iemand anders hem nog besmetten, dus relax en doe een rondje park met je rollator.

    1. Blondie

     Gewoon eerlijk op je beurt wachten, tot de Oranjes zijn geweest.

 4. Steven Opti

  Voor mij nooit een vaccin. Een RFI van 0,05% onder de 70 jaar en Nederland is totaal van slag. Lachwekkend en ook heel zielig. Er gebeuren hele rare dingen de laatste tijd en de NSB is ook weer terug, ook onder de bevolking.

  1. ZWEEDSE K0K

   Voor mij nooit een vaccin.

   Uw bewuste keuze zal zeker gerespecteerd worden.
   Of u dan ook overal nog welkom bent, maken anderen uit.

   1. TAS

    Wat het meest frappant is, in mijn inziens, is dat we als mens ‘on the top of the foodchain’ staan. Maar zodra een nieuwe vijand zich toont in de vorm van een virus dat een kuchje veroorzaakt meteen alle vrijheid inleveren voor veiligheid. Grow some cojones. Survival of the fittest is nog steeds aan de orde als het gaat om de natuurlijke ontwikkeling van de mens. Je gaat ook niet pindakaas verbieden omdat we een paar mensen met een pinda allergoe hebben rondlopen. Dan lees je het etiket maar na als je wilt dat je keeltje niet dicht slipt. Wat een feutengedrag dit.

    1. Blondie

     TAS.

     Op de soos hebben wij onze eigen entstof, het merk is vaak bijzaak.

  2. ikweetwatikwil

   Voor mij ook geen vaccin die in elkaar geflanst is. Heb ik voor het eerst een griepprik genomen en verdorie is er geen griep.

   1. Edjan

    Ja, gek hè? Dat er dit jaar geen griep is. God denkt misschien bij zichzelf dat koroenja al zo erg is, dan laat hij de griep maar eens een jaartje weg?

 5. JFU

  Eerst maar het kabinet, met de eerste en tweede kamer vaccineren lijkt me een betere optie, onder strenge toezicht of het vaccin wel wordt ingespoten. Kunnen we zien hoe ze er op reageren. Het duurt toch nog maanden voordat er voldoende vaccins zijn voor de liefhebbers. Dan weten we misschien meer…tot zolang pas op de plaats. Uiteindelijk zullen we wel moeten, omdat de weigeraars overal van buiten worden gesloten. Krijgen ze toch hun zin….Tja…links fascisme.

 6. toetssteen

  Ik heb het een maand geleden gehad. Mijn kleindochter stak me aan. Ik moet u eerlijk zeggen, ondanks dat ik kanker heb, het niet veel meer was dan wat verhoging, paar dagen de blafferitis en dat was het weer.
  Mijn vrouw heeft als klein meisje iets opgelopen dat haar ruim 6 weken quarantaine kostte, maar sindsdien maakt griepvirus noch dit een kans. Sterk immuun stelsel vermoed ik.
  Ach ze heeft gezorgd voor onze zoon, zijn vrouw en mij.

 7. Blondie

  Het Linkse Rutte Kartel, hult zich in zwijgen, als het gaat over de juridische verantwoordelijkheid, aangaande de werking (bijwerking) van de entstof.

  Kijk Softenon is een voorbeeld, van ondoordacht handelen.

  Ik hoor het nog wel van Rutte 3.

 8. kees cup

  Tja je zou toch zomaar door een vaccin in een zombie of, erger nog, misschien wel socialist kunnen veranderen, maar dat kan ook pas na tien jaar gebeuren.
  Om over die chip van Bill Gates helemaal nog maar te zwijgen.

  Zo te lezen zitten er aardig wat antivaxxers tussen de bezoekers van dds, welnu we leven (nog) in een vrij land, ik zou zeggen maak gebruik van je keuzevrijheid.

  Hoe meer mensen een vaccin weigeren, hoe sneller we klaar zijn met vaccineren.
  Waarna de redenen voor allerlei vrijheidsbeperkende maatregelen vervallen, JOEPIE!

  De anti-vaxxers moeten dan overigens niet janken als hun keuze tegenvalt, en ze bij een eventuele besmetting toch een beetje zieker worden dan verwacht.
  Doe in dat geval dan ook geen beroep op die andere medische nieuwigheden en dure voorzieningen, maar doe gewoon een klassieke aderlating en een kruidenthee, ja toch?

  Zelf laat ik mij als werkende 60 plusser zeker wel vaccineren.
  Na vaccinatie wel een bewijs hiervan opvragen,
  de reden daarvoor.

  Met een bewijs van vaccinatie (!), hopen mijn vrouw en ik voor het eind van de komende zomervakantie, samen met kinderen en kleinkind, van een heerlijke vliegvakantie in een exotisch land te kunnen genieten.

  1. toetssteen

   @Kees
   Waarom zou ik me laten vaccineren als ik het al gehad heb?

   1. kees cup

    Ik ben geen expert, maar zelf denk ik dat u in uw geval nu beter bent beschermd tegen een (her)besmetting dan een gevaccineerde.

    Maar mocht u naar het buitenland willen, dan zou men daar toch moeilijk kunnen gaan doen zonder bewijs dat u immuun bent.
    Zo zijn er in de tropen landen waar je als toerist niet binnenkomt als je niet tegen gele koorts bent gevaccineerd.

 9. Morgan4321

  Aangesien volgens de laatste peilingen maar 60% van de Nederlanders zich uberhaupt wil laten vaccineren tegen corona zal dat allemaal wel meevallen.

  1. EvertB

   De overheid dient haast te maken met een grootscheepse informatiecampagne over het doel, de veiligheid en mogelijke risico’s van de vaccinatie. Op dit moment is er namelijk een leemte ontstaan waarin vooral anti-vaxxers springen die slechts angst propageren.

   1. vandaag

    je bent krankzinnig als je een naald in je arm laat zetten tegen een muterend virus waarvan de makers niet eens kunnen vertellen hoe lang het zogenaamde vaccin werkt , wat de bijverschijnselen en waar het tegen werkt. Het ringvirus kent vele varianten en dat is de realiteit in plaats van angst zaaien zoals het kabinet doet.

    Ik geef mijn portie graag aan een corona wappie die staatt te dringen in het rijtje.
    Wat heb je toch een mafklappers

 10. liefdevol rechts

  Als ze mij willen vaccineren zullen ze hard moeten kunnen lopen of anders een pijltjes pistool gebruiken, ik heb me nog nooit laten vaccineren en ik ben al gepensioneerd 😊

 11. homefront

  “Iedereen wil als eerste”

  Helemaal niet, wat we wel zien is dat de minst mondige voor het blok worden gezet, en dit op basis van leugens en foutieve informatie laat gebeuren..

 12. ropart

  als je griepprik op wikipedia veranderd in coronavaccin begrijp ik dat je je zorgen kan maken vooral als 60 plus gaat denken nu ik gevaccineerd ben kan iedereen weer langs komen!, dat kan voor 60% bij die mensen verkeerd aflopen, bejaarden ruimen heet dat!

 13. johanjha

  Wat dachten we er van om eerst de eerste en de tweede kamer en koningshuis verplicht te vaccineren en als ze niet dood gaan binnen 10 jaar is het veilig en gaan ze daar dood aan gaan is het opgeruimd staat netjes.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.