Inhoudelijke rechtszaak MH17 kan volgend jaar van start

De rechtbank van Den Haag verwacht, en hoopt, dat zij begin volgend jaar een start kunnen maken aan de inhoudelijke behandeling van het MH17-proces. De streefdatum is één februari, er moeten echter nog wel wat getuigen gehoord worden voordat men kan beginnen in februari. Ook loopt er nog een onderzoek naar de betrouwbaarheid van het beeldmateriaal en tapgesprekken. Dit betekent, dat na jaren van onzekerheid voor de nabestaanden, er nu eindelijk vaart lijkt te komen in de rechtszaak. Als de Russen het onderzoek niet lopen te vertragen dan zijn het wel andere onzekerheden binnen het proces.

De rechtbank heeft er nog een hele klus aan om te onderzoeken hoe bruikbaar het beeldmateriaal en de tapgesprekken zijn. Er moet door een taalkundig deskundige vastgelegd worden of het bij de tapgesprekken ook daadwerkelijk gaat om een verdachten binnen het proces.

Al dit soort onderzoeken, en daarbovenop de 280 onderzoekswensen van de advocaten van een van de verdachten, nemen gigantisch veel tijd in beslag. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de houding van de Russen in het vooronderzoek.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. FreeThinker

  Je bedoelt dat onderzoek door het JIT? Dat onderzoeksteam waar Oekraine aan deel mocht nemen? Dat is toch een lachertje. Iedereen met een beetje verstand begrijpt dat een verdachte niet deel mag nemen aan het onderzoek.

 2. rexm

  Hoe was het ook alweer, de onderste steen zal boven komen zei Rutte, volgens sommige zijn ze al in een kolenmijn de verkeerde stenen te draaien.
  Ze weten precies wat er gebeurd is en het zou een grote schande zijn als dat bekend wordt, dus die stenen blijven op de bekende pot.
  Men weet zeker dat Rusland het bekend zal maken op een gepast dag en tijd stip.

 3. yellow thread street

  Het is schofferend richting de nabestaanden hoe de onderzoekers al jarenlang de waarheid niet boven water weten te krijgen of deze verzwijgen.
  Duidelijk is dat de BUK uit Rusland gekomen is, het apparaat is over de weg vervoerd, ze hebben hem niet verborgen gehouden.
  Het transport heeft dagen geduurd en er zijn diverse opnames van.
  Wat zouden ze daadwerkelijk uit de lucht hebben willen schieten, als de MH17 het bewuste doelwit was dan zit er veel meer achter, of is het allemaal toeval.
  Apart blijft dat de route van de MH17 op het laatste moment gewijzigd is en dat de commandant van de BUK niet wist waarop hij geschoten heeft.

 4. Drollevanger

  Er komt niks van terecht. De Oekraine had zelf meer dan 200 Buk-installaties, waarom zouden de Separisten in vredesnaam een Buk uit Rusland invoeren? Wie heeft dit soort onzin bedacht.
  Wij waren toen blijkbaar erg tevreden over de samenwerking met de plaatselijke separisten.
  Hieronder de bedankbrief van Nederland richting het plaatselijke gezag.

  Aan Aleksei Aleksandrovich Kostrubitsky
  Vertegenwoordiger hulpdiensten
  Overheid regio Donetsk

  Augustus 2014
  Assistentie MH-17
  De Internationale Missie voor het Beschermen van het Onderzoek naar de vliegramp met vlucht MH-17 wil graag zijn dankbaarheid en complimenten overbrengen aan de regionale tak van de hulpdiensten voor het uitstekende werk bij het bergen van stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen vlak na de ramp met de Boeing 777. De experts in Nederland, die nu bezig zijn om de menselijke resten te identificeren, zijn diep onder de indruk van de professionele manier waarop de hulpdiensten in Donetsk met de lichamen zijn omgegaan.

  Was Aleksei Kostrubitsky soms de separistische hulpverlener die door onze eigen Timmerfranz ten gehore van de voltallige VN vergadering, valselijk werd beschuldigd? van lijkenroof?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.