Och gut: ‘Topambtenaren hadden buikpijn en voelden afschuw om toeslagenaffaire’

Die arme topambtenaren toch. Ze hadden buikpijn en voelden afschuw omdat die toeslagenaffaire compleet ontspoorde. “Iedereen erkende dat er een probleem was, maar de oplossing bleef telkens uit”, zo lezen we in het AD. Wat een slappe patatten zijn dat zeg!

‘We stonden erbij, keken ernaar en vonden het allemaal heel sneu’, dat is wat ze over de toeslagenaffaire eigenlijk zeggen. Een enorme hoeveelheid onrecht, waardoor levens compleet zijn geruïneerd, en de topambtenaren hebben “buikpijn”. Flikker toch op.

Als ze er allemaal zo’n last van hadden dat schoven ze de verantwoordelijkheid niet telkens af op het andere ministerie. Misschien mis ik iets, maar volgens mij hadden ze prima uit de school kunnen klappen en een Kamerlid als Omtzigt op tijd de nodige informatie kunnen sturen die hij nodig had om de beerput volledig open te trekken. En dat hebben ze niet gedaan! Zo simpel is het.

Eerst hebben ze hun eigen hachje proberen te redden en toen dat is gelukt hebben ze af zitten wachten tot ze opgeroepen zouden worden, om vervolgens met de vinger naar de ander te wijzen. En al die tijd wisten ze dat mensen er nog steeds aan onderdoor gingen. Maar gelukkig hadden ze al die tijd wel “buikpijn”.

Voor wie zich nog afvraagt hoe de nazi’s zich toch zo massaal hebben kunnen misdragen, hier heb je het antwoord. Dit zijn in de kern namelijk dezelfde ruggengraatloze figuren die hun geweten gewoon uitzetten want ‘Befehl ist Befehl’. Alleen hadden deze (top-)ambtenaren geen pistool of ideologie nodig om ze hiertoe te dwingen, dat is volgens mij het enige verschil. En dat maakt het misschien wel nóg triester.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. vandaag

  Hier wordt onmiskenbaar bewezen dat (r)overheidsdiensten veel te veel macht hebben. De belastingdienst kent een omgekeerde bewijslast en daarmee is het gelegaliseerde maffia geworden.

  stem sociaal , stem PVV

 2. Blondie

  Dit is het grote probleem in Nederland, deze huidige groep ambtenaren mist ballen, zij durven geen initiatief te nemen.
  Met het vingertje naar andere personen wijzen, gaat hun het beste af.

  Waardeloze stoelbezetters.

  1. hans-e-pans

   Het lijkt mij, zeker gezien de ervaringen met topambtenaren, vreemd dat de Tobambtenaren buikpijn hadden en afschuw voelden rondom de toeslagenaffaire.

   Die Tobambtenaren hebben nooit ervaren wat er beneden hun ivorentorens gebeurde, volgens mij zal het ze ook een zorg zijn geweest.

   Ze zullen er heus geen uurtje minder van geslapen hebben.

  2. Spoetnick

   Blondie, inderdaad mist een grote groep ‘ballen’. Naar goed links gebruik viert in de ambtenarij de emancipatie hoogtij. Daardoor zijn veel vrouwen benoemd op posten die zij niet kunnen waarmaken. Enerzijds is hierdoor de kwaliteit flink onderuit gegaan, anderzijds heeft het geleid tot demotivatie van de ondergeschikten van deze mismanagers. Natuurlijk, de top die nu in beeld is, is ook pulp. Maar een organisatie die gebouwd is op emancipatie, diversiteit, inclusie en meer van dat soort linkse kreten zal nooit sterk zijn in bedrijfsvoering, efficiency, klantgerichtheid, loopbaanplanning, enz. De topambtenaren die daaruit voortkomen zullen grote blunders blijven maken. Elkaar dekken zal het credo blijven.

   Zorg voor een grote schoonmaak in de ambtenarij.
   Stem op PVV of FvD.

   1. Ernest Stern

    “Daardoor zijn veel vrouwen benoemd op posten die zij niet kunnen waarmaken.”

    Spoetnick zucht kennelijk onder een vrouwelijke leidinggevende.

    🙂

    1. Spoetnick

     😂😂😂

    2. vandaag

     stónt vlé®k zucht onder de eenzaamheid

  3. henkie

   Het werk van de ambtenaren is het uitvoeren van de wetsregels en uitvoerings regels opgesteld door de politici.

   Het zijn de politici van VVD en PvdA die hier schuldig zijn en niemand anders. Ze zijn keer op keer op de hoogte gebracht en gewaarschuwd.

 3. vandaag

  en we gaan maar door met uitbreiden van de macht

  quote
  DEN HAAG – Crimineel geld of foute goederen kunnen voortaan in beslag worden genomen zonder dat daar iemand voor veroordeeld hoeft te zijn. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) werkt aan een wetsvoorstel om dat voor elkaar te krijgen. end

  stem sociaal , stem PVV

  1. ropart

   reactie op vandaag, foute goederen, heeft u daar een bon van?, dat denk ik niet agent waarschijnlijk niet.dan nemen wij het mee en u krijgt het terug als u kunt aantonen met welk geld het is betaalt en vergeet de bon niet! tjonge… gaat nog wat worden!

 4. Piet Klein

  Iedere avond kwam de beul thuis en beklaagde zich tegenover zijn vrouw dat hij weer iemand het leven had moeten ontmemen. Datzelfde geldt voor de deurwaarder die weer iemands huis moest leeg halen. Echter de uitvoerders van deze taken voeren een gerechtvaardigde sanctie uit (behalve dat we tegenwoordig geen beulen meer nodig hebben). Het is mogelijk vervelend voor de betrokkene maar kennelijk een gerechtvaardigde zaak. Tenzij de ambtenaar vast stelt dat het niet klopt en dan hoeft deze ambtenaar niet naar Omtzigt te gaan maar kan gewoon zijn baas informeren, en die weer diens baas tot dat je bij de minister aan komt (als dat nodig is om zo hoog te eindigen). En het maakt niet uit of de opdracht nu direct vanuit de belastingen of in opdracht van sociale zaken deze wordt uitgevoerd. Zodra de ambtenaar zijn baas geïnformeerd heeft is de ambtenaar niet meer aansprakelijk voor de uitvoering maar zijn baas, enz. Het kan zijn dat de uitvoering moeizaam te verenigen is met je gevoel voor rechtvaardigheid en dan moet je misschien een andere baan zoeken, maar ook moet je die baan dan maar kunnen vinden en soms wordt het wel erg lastig als er iedere maand rekeningen op deurmat vallen. Dan is het een vervelende baan maar je baas is verantwoordelijk. We hebben begrip er voor als de ambtenaar nog even zijn emoties vertelt in dit onderzoek maar het gaat om het onderzoek naar de feiten en niet om de emoties. Kan de ambtenaar aantonen dat hij bekend was met het onrecht (en dat was dus het geval gezien de emotie) en kan de ambtenaar aantonen dat hij/zij de baas geïnformeerd heeft dan valt de ambtenaar niets te verwijten. En is dat niet gebeurt dan heeft de ambtenaar gefaald en kan er een sanctie van toepassing zijn. Dat onderzoek wat nu uitgevoerd wordt had de baas, of de baas van de baas tot minister moeten uitvoeren en schoon schip moeten maken. Moeilijker is het niet. Dat wil zeggen de verantwoordelijkheden van iedereen die er bij betrokken is serieus nemen en dan handelen als blijkt dat men die verantwoordelijkheid niet serieus neemt, dat men gefaald heeft. Wat we hier weer zien is dat we gespecialiseerd zijn in het diffuus maken van zaken die eigenlijk relatief simpel zijn. Het credo lijkt te zijn hoe kunnen we zaken ingewikkeld maken, ondoorzichtig maken die eigenlijk in de basis heel simpel zijn. Ik voorspel u dit wordt ook weer één kookpot waarbij er geleerd gekeken wordt, ernstige verontrusting plaats vindt, grote verbazende klaagzangen in de media op duiken en er vervolgens een groot heilig voornemen ontstaat om het in de toekomst beter te doen, maar feitelijk in één groot diffuse tombala niemand op zijn / haar verantwoordelijkheden wordt aangesproken spreken. En bij voorkeur hoe hoger hoe minder. Nou ja u kunt in ieder geval zien waaraan u zuur verdiende en daarna betaalde belastingen besteed worden.

 5. Shadow1100

  Ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was………..

 6. Pieter48

  Deze arrogante slappe ambtenaren hebben kansen gehad deze praktijken te stoppen. Ze hebben nooit nagedacht wat ze aanrichten . Bevel is bevel. Ik ben benieuwd wat Lodewijk Asscher gaat verklaren bij de verhoren. Alle verhoren zullen niet veel straffen opleveren. De honderden mensen die ze tot wanhoop hebben gedreven zijn ze reeds lang weer vergeten. Ze gaan over tot de orde van de dag met mooie salarissen en pensioenen.

 7. rexm

  We worden nog eens met de feiten van onze regering geconfronteerd, slap, incompetent en corrupt, alleen komt niet alles boven water, men moest eens weten.
  Slappe heelmeester maken stinkende wonden.
  Er zou nu een tribunaal moeten worden opgericht, zodat deze heerschappen, verantwoording zullen afleggen, voor de verkiezingen.
  De antwoorden zijn steeds het zelfde, ik weet het niet meer, kan me dat niet meer herinneren, zou kunnen, was daar niet verantwoordelijk voor, daar was ik niet bij, zat toen in het buitenland, die stukken heb ik nooit gezien, en zo ga maar door.
  Een fikse gevangenis straf zou hier op zijn plaats zijn.
  Stam PVV-FVD.

  1. henkie

   Juist,

   en alle bonnetjes en/of email die aantonen dat de ministers veelvuldig op de hoogte zijn gesteld zijn allemaal op miraculeuze wijze verdwenen.

 8. rexm

  Stem PVV-FVD.

 9. saddy

  Topambtenaren zijn voor 92% ultra-links of zelfs marxistisch. Komen allemaal uit de 68-er bewegingen. Die hebben zeker wel een ruggengraat want ze zijn absoluut medogenloos.

  Samen moeten we de Corona-crisis door, U gaat failliet en moet uw spaargeld opmaken maar wij als rijksambtenaar hebben het zo zwaar met ons vaste inkomen dat we ons zelf nog eens 336 euro koffiegeld toestoppen. Ja, dat kunnen we als rijksambtenaar, ha, ha, ha, ha, ha.

 10. plakband

  Topambtenaren.
  Topsalarissen.
  Topprestaties, nee dus, wanprestaties.
  Vervolgens klagen in plaats van je kapot schamen.
  Oneervol ontslag en vervolgen is de enige juiste aanpak.
  Maar dat gebeurt niet onder Rutte.
  Enig idee waarom?

 11. Bes Tolen

  Het ontbreken van de meest voor de hand liggende beleidsinformatie lijkt daar bij de fiscus te ontbreken. Dat betekent dat de toppers niet voor hun functie bekwaam zijn en dat dat geen probleem van alleen vandaag de dag is maar al heel oud. Het is al heel oud is de juiste wezenlijke conclusie. Bestaat er organisatie bij de fiscus? Jawel en wel voor zover intern niets opvalt bij verantwoording en alles binnenkamers kan worden gehouden. Voor de leidinggevenden het handigste. Het enige doel is om aan de opgelegde productiecijfers te voldoen. Hoe is beslist secundair. Er is een bepaalde doorstroom van veel geldinkomsten en dat komt toch wel binnen, denken ze daar in Den Haag op het ministerie dan, dus blijft de rest en dat is wat er aan behoorlijks moet gebeuren gewoon eeuwigdurend hangen. Ondertussen zijn al tientallen jaren op de werkvloer gedemotiveerde mensen met veel kennis van zaken bezig, die naarmate ze langer bij de dienst werken, zien dat hun capaciteiten niet worden gewaardeerd en de organisatie het te verrichten werk steeds maar weer afbreekt.

 12. ropart

  ach gossie, buikpijn,verdrietig maagzuur, arme arme ambtenaren toch!, ze zouden moeten gecompenseerd worden voor al dat leed! ze zijn wel degelijk ook slachtoffer ze wisten precies wat er gaande was en deden…niets!, wat is daar mis mee?, zie je zo vaak in nederland!

 13. Aborifa

  Afgelopen week waren het veel vrouwen op hoge posities die werden verhoord.
  Vrouwen zouden veel empathischer zijn; heb er niets van gemerkt. Ook gewoon draaikonten.
  Wel zag ik er één een beetje huilen; huilen komt voor jou te laat!

  1. Spoetnick

   Maij-Weggen (cda), de ex-minister en euro-parlementariër die vooral haar eigen familie dure baantjes bezorgde, kon er ook wat van. Als op commando begon zij tranen met tuiten te huilen toen een onderzoekscommissie haar ondervroeg. Zo beantwoorden ‘geëmancipeerde vrouwen moeilijke vragen.

   Naar goed links gebruik viert in de ambtenarij de emancipatie hoogtij. Daardoor zijn veel vrouwen benoemd op posten die zij niet kunnen waarmaken. Enerzijds is hierdoor de kwaliteit flink onderuit gegaan, anderzijds heeft het geleid tot demotivatie van de ondergeschikten van deze mismanagers. Natuurlijk, de top die nu in beeld is, is ook pulp. Maar een organisatie die gebouwd is op emancipatie, diversiteit, inclusie en meer van dat soort linkse kreten zal nooit sterk zijn in bedrijfsvoering, efficiency, klantgerichtheid, loopbaanplanning, enz. De topambtenaren die daaruit voortkomen zullen grote blunders blijven maken. Elkaar dekken zal het credo blijven.

   Zorg voor een grote schoonmaak in de ambtenarij.
   Stem op PVV of FvD.

 14. 56RdK

  (Top)ambtenaren dienen loyaal aan hun bewindspersonen. Zo staat het beschreven.
  Zo niet dan kan je een carrière bij de overheid wel vergeten!

  En van welke partijen waren die bewindslieden? Wel, van D66, PvdA en VVD.
  Dus …..

 15. 56RdK

  Met andere woorden: (top)ambtenaren dienen loyaal te zijn aan hun opdrachtgevers, de bewindslieden die zij moeten dienen!
  En waarvan de zienswijzen in wet- en regelgeving moeten worden omgezet.

 16. RPML

  Omtzigt wist het mooi te verwoorden: voor een ambtenaar is een probleem opgelost als hij kan aantonen dat hij niet 100% verantwoordelijk is. Precies daar wringt de schoen, er is geen enkele ambtenaar (van laag tot hoog) die verantwoordelijkheid wil dragen, macht/beslissingsbevoegdheid is het enige waar ze naar streven, maar dan wel zonder risico.

 17. Telex

  Als ambtenaar moet je geboren zijn, en je evenals volksvertegenwoordigers dat zouden moeten doen, onder de partijen stellen. Je goed realiseren in dienst van de gemeenschap te staan, en niet op je hooghartige luie reet voor God te gaan spelen. Je kunt wel een minister of Staatssecretaris de laan uitsturen alhoewel zou dat lukken? Maar dezelfde ambtenaren gaan onder de opvolger(s) onverdroten door met hun gekloot. Wat zei Pim Fortuyn ook al weer over ambtenaren?

 18. Telex

  Aborifa, Meer vrouwen in de politiek is geen verbetering, niet omdat het vrouwen zijn, maar omdat het niet de juiste vrouwen zijn. Van gelijkheid qua aantallen is het in de politiek inderdaad nog niet op orde. Maar qua kwaliteit lijkt het er al aardig op Halsema, Broekers Knol, Beijleveld, en haar voorgangster was ook geen toppertje. Of je door de hond of door de kat gebeten wordt, je hebt er niets aan!

 19. macsjang

  Ocherm, die geveinsde buikpijn had had moeten doorwoekeren tot scheurbuik. Vuile smeerlappen. En die flapdrol, (die zich beweegt alsof ie van het commoodje is gevallen en destijds staatssecretaris van de centjes was, maar nu minister van economische zaken en klimaat is) keek ernaar en zag dat het goed was. De zoveelste VVD-er met een smerig en zéér discutabel verleden.

 20. Kleurloze Politiek

  De Nederlandse belasting system is en blijft één van het meest ingewikkelde overheidsorgaan.

  Het Probleem is dat zo’n medewerker vaak zelf niet eens weet hoe en wat als het gaat om aftrekbare posten.
  Je zit vaak een uur aan de telefoon en vervolgens wordt je weer in de wacht gezet en uit eindelijk ben je geen centimeter verder geholpen.

  Belasting Brieven worden voor 80 procent automatisch verstuurd waardoor je negen van de tien keer alles weer opnieuw moet uitleggen dat hun berekening niet kloppen..
  En vervolgens mag jij weer een hele arsenal aan papieren voor de zoveelste keer invullen en versturen.

  Daarom heb ik nooit kinderopvangtoeslag aangevraagd want je komt echt in een doolhof terecht waar je jaren in blijft.

  Dan maar alles uit mijn zak bekostiging en soms bij zijn Oma en Opa.

  1. vandaag

   Als je geen inkomenspolitiek voert met toeslagen, kortingen en heffingen krijg je een dood simpel belastingsysteem wat door zijn eenvoud goedkoop en efficiënt in de uitvoering is.

   Helaas willen links correcte clubjes aan de inkomens van de mensen sturen zolang het maar niet hun wachtgeld regeling betreft

 21. gerardnijmeijer7@gmail.com

  Het is toch wel heel duidelijk, dat de ellende over de kindertoeslagen duidelijk heeft plaats gevonden onder de tien jaar dat Rutte aan het roer stond. Komende week zal blijken hoe dit voor Rutte uitpakt tijdens zijn parlementaire verhoor. Tot nu toe komt deze ministerpresident overal mee weg. Het is altijd weer de schuld van zijn ondergeschikten. De ene na de andere minister krijgt de zak of vertrekt uit zichzelf terwijl Rutte zijn handen telkens weer in onschuld wast. Hij begint op Trump te lijken, die ook iedereen de zak geeft als je niet naar zijn pijpen danst. Rutte moet keihard worden aangepakt voor deze ellende waar hij geen hand naar heeft uitgestoken tijdens zijn lange roergangersperiode.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.