Peilingen! ‘Geen grote verschuivingen, Code Oranje lijkt wel zeker van een zetel in Den Haag’

Volgens de meest recente peiling van Maurice de Hond zijn er maar weinig verschuivingen zichtbaar binnen het electoraat. Echter kunnen we wel concluderen dat Code Oranje nu definitief verzekerd lijkt van een zetel, en misschien nog wel meer. De PVV stagneert en het FVD staat nu op 8 zetels.

“Per week zien we al lang een stabiele electorale situatie. Veranderingen zijn hooguit 1 zetel per week”, aldus De Hond. Volgens de opiniepeiler is het vanuit die situatie moeilijk voor te stellen dat er nog grote verschuivingen zullen plaatsvinden in aanloop naar de verkiezingen in maart. De Hond onderschrijft dan ook dat de VVD en premier Mark Rutte er zo goed voor staan, dat het eigenlijk al lijkt op een gelopen race.

Het interessante is wel dat de wensen tegenover het volgende kabinet zeer diffuus zijn. Slechts 16% van de kiezers wil de continuering van de huidige coalitie. Ook bij de kiezers van de huidige regeringspartijen geeft maar tussen een kwart en een derde aan dat men wil dat de huidige regering doorgaat. Maar wat men dan anders wil loopt weer fors uiteen.

PVV

“Nadat deze partij een geruime tijd wegzakte onder invloed van de opkomst van FVD, nu 2 jaar geleden, is deze partij duidelijk terug en op een score die boven die van 2017 ligt. De kans is heel groot dat deze partij de tweede wordt op 17 maart. Alleen als FVD weer wat gaat stijgen kan de PVV onder de 20 zetels uitkomen. Anders zal de PVV een resultaat halen dat in de buurt ligt van die van 2010 (24 zetels). Het probleem voor de PVV daarna is dat het overgrote deel van de kiezers van VVD en CDA niet willen dat hun partij met de PVV gaat regeren.”

FVD

“In het voorjaar van 2019 haalde deze partij bij de peilingen meer dan 25 zetels. Sinds de zomer van dat jaar zien we een geleidelijke daling. Electoraal zitten PVV en FVD nogal in elkaars vaarwater. Samen lijken ze vrijwel steeds tussen de 30 en 35 zetels halen. En ook bij deze verkiezingen lijkt dat te gaan gebeuren, behalve als de opkomst relatief laag zal worden. Als de PVV het zo sterk blijft doen als in de huidige peilng dan zal FVD wel fors winnen t.o.v. de 2 zetels van 2017, maar ver weg blijven van de scores die nog begin dit jaar in onze peiling werd behaald (16).”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Ernest Stern

  “Samen lijken ze vrijwel steeds tussen de 30 en 35 zetels halen. En ook bij deze verkiezingen lijkt dat te gaan gebeuren,”

  De geruststellende conclusie is dat PVV en FvD politiek irrelevant blijven. De enige functie die ze vervullen is dat de laagopgeleide en boze kiezer politiek het gevoel houden dat ze hun frustratie in de stembus kunnen uiten.

  1. Maurits Dekker

   Ernest Stern is een laagopgeleide boze TR0L

   1. Edjan

    MD +++++

 2. Blondie

  Kijk het is simpel meeregeren met die ruggengraat loze Rutte, kost je als partij de kop.

  Rutte 1 : PVV.
  Rutte 2 : PvdA.
  Rutte 3 : D’66 en CDA.

  Wie volgt.

 3. Lex

  Wanneer gaat het volk nu eens inzien dat de VDD een ongeloofwaardige politieke partij is die veel belooft en weinig nakomt.

  Een partij die onze hele economie naar de kloten helpt.

  En verdomt telkens trappen de mensen er toch weer in. De VVD kiezers kunnen beter overstappen naar FVD en dat gaat ook echt wel gebeuren.

  Kabinetten Rutte sloopt Nederland, De VVD gaat als een sloopkogel door Nederland. Hopla massa-immigratie Hopla de pensioenen , hopla onbetaalbare energie Hopla onbetaalbare ziektekosten en gezondheidszorg. Hopla Onbetaalbare woningen.

  Dan de waanzinnige klimaatplan, waaruit blijkt dat de boeren op moeten rotten plaats moet maken voor immigratie woningen.

  Kortom stuur dit kabinet weg en stem PVV of FVD.

  1. Forlan

   Dat leek VNL ook en we weten hoe dat afliep.. het is nog lang geen maart.

  2. Toverkol

   Forlan heeft gelijk, hoe dan ook er zal tegen die tijd wel een lijk uit de kast komen vallen, misschien wel een groot Europees lijk wat ons weer enkele kopjes koffie per dag gaan kosten…. Of íets anders waar een Telegraaf journalist tegen aan loopt… hoe dan ook aan het slijm spoor van onze ongewervelde premier blijft veel plakken…

  3. Yoyo

   Lex, ik kan dat ook moeilijk geloven.
   Ik was een trouwe VVD stemmer, maar moet nu niets meer hebben van die slapjanussen.
   PVV gaat met te ver, FVD is nu serieus goed bezig met een goed team.
   Een stem op de FVD kan het verschil maken.
   Ik geef ze het voordeel van de twijfel.
   Veel slechter als de afgelopen 10 jaar kan bijna niet.
   De kolder van de laatste tijd moet een halt toe geroepen worden, pijnpunten aanpakken.

   Go Theo en Thierry!!

 4. Lex

  Hmmmm hmmmmm

  De kans dat deze nieuwe politieke partij een zetel krijgt schat ik heel klein in.

  We hebben al zoveel politieke partijen waaronder enkele thema partijen als Partij voor de dieren, Denk de moslimpartij.

  Ik van dat er al een te grote verbastering is in de tweedenkamer, te veel partijen die in dezelfde vijver vissen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.