Richard de Mos (Code Oranje): “Minder geld naar Europa, meer naar gemeenten”

Richard de Mos na glashard SCP-rapport: “menselijke maat uit het oog verloren”. De Mos is niet te spreken over de bevindingen van een SCP-rapport, voor De Mos moet er vlug wat zaken veranderen. Het Rijk moet erkennen dat er wat zaakjes moeten worden veranderd, om te beginnen: meer geld naar de gemeenten! 

Het Sociaal en Cultureel Planbureau rekent met een ‘het is niet gelukt’ conclusie af met hooggespannen verwachtingen van de decentralisatie van zorg- en ondersteuningstaken van het Rijk naar gemeenten. Het Rijk moet volgens het SCP dringend haar zaken veranderen. “Niets doen is geen optie.”

Vijf jaar geleden werd de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Jeugdwet en de Participatiewet een taak van de gemeenten. Meer maatwerk, zelfredzaamheid, hulp uit het eigen netwerk – en dat allemaal met minder geld, was de gedachte. Volgens die zorgwetten moeten gemeenten kwetsbare mensen hulp bieden. Het gaat een brede groep, met veel verschillende problemen: kinderen, ouderen en mensen met een beperking en afstand tot de arbeidsmarkt.

DECENTRALISATIE EEN GROOT FIASCO 

“De conclusies van het SCP zijn keihard. Bij de Participatiewet zijn mensen er soms zelfs op achteruit gegaan. Ook de arbeidsparticipatie is de afgelopen jaren niet verbeterd. In de jeugdzorg zijn de wachtlijsten nog steeds te lang, ook bij de Jeugdbescherming. En daar zitten nou precies de kwetsbaarste kinderen. Ouderen met een zorgvraag moeten steeds langer thuis wonen. Die hele decentralisatie is uitgelopen op één groot fiasco, waar we de menselijke maat uit het oog hebben verloren”, stelt Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos. “In september stelde de voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, Jan van Zanen, dat de tekorten bij de gemeenten dit jaar met een miljard in de min dreigen te gaan, bovenop het structurele tekort van twee tot drie miljard euro per jaar. Het Rijk moet eindelijk andere keuzes maken, als wil dat het aantal kwetsbare af- in plaats van toeneemt. Wat Code Oranje betreft minder geld naar Europa, meer naar gemeenten”!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Aborifa

  Rare schoenen Hugo
  Rare sokkenRichard.

  1. Blondie

   Een Arabier uit het rif gebergte.?

 2. vandaag

  om het maar op de inhoud te houden lijkt het mij zeer wenselijk te stoppen met die EU als netto betaler . rutte heeft weer 1 miljard (1.000.000.000) extra toegezegd aan brussel . We komen nu uit ergens rond de 6.000.000.000 euris NETTO die we aan brussel weggeven. Hier krijgen we niets voor terug. Immers de handels contracten waren er al en zijn er nog. We hebben ruim 700 vergadertijgers over rechte bananen en kromme komkommers die een leger aan hulpjes en commissarissen om zich heen hebben verzameld.

  Die 6 miljard kan je veel beter nationaal besteden. In 1 klap , de zorg , het onderwijs , de ouderenzorg , de infra , politie enz. Alles weer op peil.

  helaas liggen rutte zijn prioriteiten in brussel en mogen Nederlanders dood vallen van dit adept.

  stem sociaal , stem PVV

  1. Oepsie

   Het tekort bij het aanvullende pensioenfonds van het Europarlement is opgelopen tot ruim 326 miljoen euro. Als het Europarlement niet ingrijpt is het fonds tussen 2024 en 2026 helemaal leeg. Een groot probleem dat dan mogelijk op het bord van de Europese burger, de belastingbetaler, komt te liggen. Uitkering van het aanvullende pensioenfonds aan deelnemers is namelijk gegarandeerd. Ook wanneer het leeg is.

   1. Oepsie

    De pensioenregeling voor Europarlementariërs werd bij de invoering ervan in 1990 al als zeer riant beschouwd. Europarlementariërs konden een derde van hun onkostenvergoeding inleggen, waarna het parlement twee derde bijpaste. Wie vier zittingstermijnen in het parlement zat, kon tot een aanvullend pensioen van uit 5.500 euro per maand komen. Dat bedrag komt bovenop het nationale pensioen.

    1. Oepsie

     Inschrijven op de aanvullende pensioenregeling, die door de Tweede Kamer in 1997 al als ‘moreel verwerpelijk’ en ‘verrijking op kosten van de belastingbetaler’ werd bestempeld, kan sinds 2009 niet meer. Het gevolg is dat er geen nieuwe premies binnenkomen en de tekorten de komende jaren zullen oplopen. Die tekorten zijn ook ontstaan door de te lage inleg van de Europarlementariërs, schrijft NRC. “Bovendien was de inleg van de Europarlementariërs jarenlang te laag om de pensioenregeling te laten renderen.” NRC:

     1. Oepsie

      Dat dit nu eenmaal een rekening is die ooit op het bordje van de belastingbetaler terechtkomt”, zegt De Jong. (SP-Europarlementariër, – red)

     2. Oepsie

      Volledig stukj staat in het AD en NRC en op deJoop.nl. Dan weet u weer iun ieder geval waarom u elke dag de deur uit moet gaan.

   2. vandaag

    Veel pensioenen waren in Nederland ook stil zwijgend gegarandeerd. Totdat kreupele Klijnsma voorbij kwam en ongehinderd door enige kennis besloot dat het systeem van de rekenrente gewijzigd moest worden.

    Van een vaste rente van 4% naar de actuele ECB tarieven.

    Zo kan het dus voorkomen dat een pensioen fonds als ABP iedereen ( ook de actieve inlegger ) gaat korten terwijl het rendement over 2019 16% was

    De Nederlander laat zich gewillig slachten door Den Haag. Dom naief kuddegedrag !

    stem sociaal , stem PVV

 3. saddy

  En waar gaat dat geld dan heen?

  Jeugdzorg, buurthulp, milieu-waanzin, meer ambtenaren enz, enz.

  Minder, minder geld is nodig om de wildgroei aan kostenposten te stoppen.
  In Frankrijk “”werkt”” 60% voor de staat, in Nederland iets van 42%. (Was ooit 20%)

  En? is het er beter op geworden de laatste decennia?

  1. lucinde

   Onderhoud wegen, onderhoud groen, riolering, scholen, bouwen, sportverenigingen, zwembad, handhaving, vergunningen, industrie, winkeliers, thuiszorg, sociale werkplaatsen etc etc etc

   Mos heeft gelijk… meer geld naar gemeenten
   En minder naar EU.

 4. Pieter48

  Wij zijn een volk dat heel veel pikt van de zakkenvullers uit Den Haag en Brussel.Wij vinden het goed dat onze zuur verdiende belastingcenten geschonken worden aan landen waar de de boekhouding niet op orde is en de bevolking veel eerder met pensioen gaat. Ook Brussel is een put zonder bodem. Zonder geloof dat dit allemaal gaat veranderen kunnen de verkiezingen volgen jaar misschien een kleine verbetering teweeg brengen. Denk er over na.

 5. 56RdK

  Die participatiewet was bij voorbaat al gedoemd te mislukken, maar Klijnsma van de PvdA moest en zou het doorzetten! Uiteindelijk dus ten koste van heel veel leed en ellende onder de zwakkeren in onze samenleving.
  Vorig of het jaar daarvoor werd Klijnsma gewezen op haar totale mislukking, maar mevrouw wenste niet te reageren.
  Tja!

  Gelukkig dat er nu een derde partij in beeld komt die ook eindelijk, eindelijk orde op zaken wil gaan stellen.

 6. 56RdK

  En minder geld naar Europa, minder miljarden door Kaag uit te geven lijkt me ook een supergoed idee! Ja, al dat geld in dit land stoppen. Gewoon omdat het heel hard nodig is, en zeker nu in deze tijd!

 7. Telex

  Kijk als iedere werkster haar eigen werkster wil hebben, komen er steeds meer in de dienstverlening te werken dat kost zo veel geld dat er straks geen dienstverlening meer is.
  Willen we dat even evalueren in een speciale commissie dan krijgen we het mirakel dat een lichaam dat zichzelf corrigeert altijd gelijk heeft. Dan zijn we weer bij af! Dat is op zich dan weer voor herhaling vatbaar en de cirkel is gesloten!

 8. Telex

  Zet 75 specialisten inde tweede kamer en betaal ze 1 miljoen per jaar! Mogelijk dat er zich kandidaten aandienen die echt wat kunnen. Stuur de huidige rotzooi zonder eeuwige uitkering naar huis (genoeg gestolen lijkt me) en zet ze achter de huisvuilauto, doen ze nog wat nuttigs en weten ze mogelijk na 52 jaar werken ( want wat worden we toch oud) ook eens waar ze over meepraten!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.