Sidderaal Rutte kronkelt zich weg uit verhoor over toeslagenaffaire: ‘Kan gedrag Belastingdienst niet vergoelijken!’

Wie enige hoop koesterde dat premier Rutte ferm het boetekleed zou aantrekken in zijn verhoor over de toeslagenaffaire komt bedrogen uit: de VVD’er gaf wel aan dat hij de baas was, maar vond niet dat er consequenties getrokken hoeven te worden. Hooguit heeft hij wat spijt.

Waarom Mark Rutte al meer dan tien jaar premier van Nederland is? Eenvoudig: hij heeft geen ruggegraat. Hij praat met iedereen mee, maar belangrijker: hij glibbert overal onder- en tussendoor.

Dat bleek vandaag wel weer, toen de premier werd ondervraagd in de parlementaire enquete over de toeslagenaffaire die duizenden ouders heeft gedupeerd en vaak zelfs compleet geruïneerd. Rutte wist precies de juiste mix van boetedoening, bagatellisering, schuld afschuiven en schouder ophalen aan de dag te leggen om te verzekeren dat hij niet het grootste nieuwsverhaal van de dag wordt.

Je zou er bijna ontzag voor tonen, behalve dan dat je weet dat door een bloeddorstige Belastingdienst die uiteindelijk onder zijn ultieme leiding stond talloze mensen het persoonlijke faillisement zijn ingeduwd. Maar ja, Rutte had spijt van dat hij het toeslagenstelsel niet had aangepakt en “kan niet vergoelijken” dat de Belastingdienst zijn oproep om mogelijke fraude hard aan te pakken, had opgevat als een carte blanche om onschuldige ouders te terroriseren. Dus kregen we dit:

“In zijn slotwoorden zei Rutte zich vooral te schamen dat het toeslagensysteem in de tien jaar dat hij in het Torentje zit nog altijd onveranderd is. Pogingen om het stelsel te veranderen strandden keer op keer, terwijl er intussen wel duizenden ouders onbedoeld ‘tussen de wielen van de overheid’ zijn geraakt. Rutte zei daardoor geraakt te zijn: ,,Ik ben in de ogen van het land de baas van het spul. Ik kan daar niet voor weglopen.” En dus herhaalde hij de excuses die hij in januari van dit jaar tegen de slachtoffers had uitgesproken.

,,Wij moeten zorgen dat mensen nooit tussen raderen van systeem komen.” Dat juist dát is gebeurd, vindt Rutte net als al die andere ex-bewindslieden die deze week te biecht gingen ‘verschrikkelijk’. Maar politieke consequenties trekt hij daar niet uit.”

En Nederland? Ja hoor, we slikken het weer met z’n allen. Zijn te druk met popcorn eten en de zelfdestructie bij Forum voor Democratie te bekijken. En ondertussen wint Mark Rutte zijn vierde verkiezingszege op rij, met wederom twee vingers in z’n neus.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
   

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

50 reacties

 1. vandaag

  Dit varken is eindverantwoordelijk. Mogelijk 100.000 mensen zwaar gedupeerd door deze pathologische leugenaar.

  Slechts 1 oplossing is juist politiek technisch gezien.
  opstappen , wegwezen dus

  stem sociaal , stem PVV ,

  1. gargamel

   Beledig de varkens niet!

   1. vandaag

    excuus , ik trek het boetekleed aan

    ” deze tról is eindverantwoordelijk ” mag het zo ?

    1. gargamel

     ;)))

  2. lucinde

   Je weet niks van de PVV…poepmans,

   De ellende is begonnen tijdens Rutte 1, dus met gedoogsteun PVV

   Maar geen minister leveren…die nu ter verantwoording geroepen had kunnen worden.

   Bericht 2015
   Daarna echter sneed het eerste kabinet Rutte (VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV) stevig in de regeling. De afgelopen jaren heeft Rutte-II (VVD, PvdA) met Asscher als minister die beweging weer voorzichtig omgedraaid.

   Puntje bij paaltje stemt PVV altijd met VVD mee, ook op dit dossier.

   1. gargamel

    Het sleutelwoord is elende, wat betekent dat we een circusvoorstelling hebben, of beter een catcher fight, waar een gevecht tussen rivalen wordt gesimuleerd. Toen ik 40 jaar geleden vanuit het communisme naar NL kwam, dacht ik dat ik naar de hemelrijk was gekomen, maar nu geef ik het voordeel van het communisme boven het fascisme.

   2. vandaag

    Domme trut , er is nooit gedoogsteun geweest van de PVV aan enig kabinet van rutte. CDA blies het akkoord op weet je nog ? madlola is volledig de weg kwijt.

    Ben je nu werkelijk zo stom ? Lees even wat senator Hillen schrijft over die periode dom adept.

    Stem sociaal , stem PVV , stem TEGEN het partijkartel, de gelegaliseerde maffia die u kapot maakt via de eigen wetgeving.

    1. Dolph Thans

     Ik vermoed dat u van een latere datum bent. We hebben het over 2010. Rutte I
     Maxime Verhagen kon aan zijn klus beginnen om de angst voor de PVV weg te nemen. Uiteindelijk kwam de steun er toch. “Behalve de VVD viert ook de PVV feest. Met een winst van maar liefst 15 zetels worden ze de op twee na grootste partij van Nederland. Wilders vindt het niet meer dan logisch dat hij mee gaat regeren. “In politiek Den Haag kan nu niemand, helemaal niemand meer om de PVV heen!,” roept hij in zijn speech voor een uitzinnige groep aanhangers. De ochtend na de verkiezingen laat hij zien dat het hem menens is en doet alvast een grote concessie. Hij laat zijn enige breekpunt uit de verkiezingen, de tegenstand tegen de verhoging van de AOW-leeftijd, varen.

     1. Ernest Stern

      “Ik vermoed dat u van een latere datum bent.”

      Ik begreep zojuist dat vandaag een bejaarde man is. Gelet op het feit dat hij nog steeds de Nederlandse taal niet beheerst is dat wel aandoenlijk.

     2. homefront

      Aldus de aandoenlijke ernestje zelf

     3. vandaag

      Strónt vlé®kje II krijgt ook het advies om even de memoires te lezen van meneer Hillen.

      De PVV heeft nooit gedoogsteun gegeven aan rutte omdat het niet zover is gekomen. Zelf het water bij de wijn van de PVV om de pensioenleeftijd eenmalig te verhogen naar 66 jaar was niet voldoende voor vertrouwen. (inderdaad afhankelijk van de leeftijds verwachting was en is een breekpunt) De PVV was gereed voor een compromis maar het was verhagen die de boel opblies. De PVV heeft het pakket bezuinigingen van rutte & verhagen nooit geaccepteerd. Nogmaals lees de memoires van de getuigen alvorens hier dom te blaten.

      stem sociaal , stem PVV en jaag de ratten uit Den Haag

     4. vandaag

      QUOTE Ernest Stern 5 uur geleden
      “Ik vermoed dat u van een latere datum bent.”

      Ik begreep zojuist dat vandaag een bejaarde man is. Gelet op het feit dat hij nog steeds de Nederlandse taal niet beheerst is dat wel aandoenlijk. END

      Kan je nu echt niet beter strónt vlé®k ? zeker aandoenlijk hufter

    2. Dolph Thans

     Hebt u nog nagedacht over het breekpunt van de PVV ten aanzien van de AOW? Sociaal, u mag het zeggen. Dat lieten ze toch vallen. Er is niets sociaals aan.

     1. vandaag

      jazeker strónt vlé®kje II en hierboven uitgelegd maar voor jouw pinda brein nogmaals.

      De PVV was mordicus tegen invoering van een pensioen gerechtigde leeftijd gekoppeld aan de leeftijd verwachting. Als compromis heeft de PVV destijds voorgesteld om de pensioen gerechtigde leeftijd eenmalig te verhogen met 1 jaar – zegge twaalf maanden – als compromis. (u weet wel een consensus tussen partijen om eruit te komen iets wat de PVV nooit doet volgens linkse adepten)

      Toen bleek dat de gedoog afspraken door het kabinet niet werden nagekomen stapte de PVV uit. Wat ben je selectief aan het winkelen strónt vlé®kje II

 2. rexm

  Net zo als in de kommissies Nazi en Stasi, Wir haben es nicht gewusst.
  Laten we gauw in maart dat smerige was water weggooien mede met de woorden van Rutte ,ik ben een liberaal.
  Zie nog steeds Mielke van de ex DDR voor de kommissie staan, hij stond te huilen, met de woorden, ich habe so guten Glauben und bin liberal.

 3. Blondie

  Voor iedere Nederlander, die deze ruggengraat loze pathologische leugenaar zijn of haar stem geeft, één goede raad, ga je diep schamen voor wat jij je kinderen en of kleinkinderen aandoet.

  1. Dolph Thans

   Maak je niet druk, ga leven. Stem desnoods blanco of FvD, dan bent u in iedergeval de joker die dat nog aandurft.

   1. Mieke Hellersma

    Of beter nog stem op Geert Wilders!

 4. Edjan

  Ik heb er maar 10 tellen van gezien.
  Rutte zei, vriendelijk kijkend, “de overheid kan u en mij vermorzelen”. Maar Rutte is toch zowat de baas van de overheid? Dus de hoofdschuldige? Toch slaagt hij erin zich onder de slachtoffers te scharen. Hij doet zich voor als de ideale schoonzoon en men gelooft hem. Rutte is zo glad als een paling in een emmer snot.

  1. gargamel

   Sorry, de ideale schoonzoon schept een gezin, een vrouw, kinderen. Rutte is niet bepaald een prototype van een ideale schoonzoon, integendeel!

   1. vandaag

    klopt een bruin hemd en iedereen mag zelf bepalen hoe dat komt

    1. Emma Louise

     Bruinhemden vindt u bij Baudet cum suis. Dat is Forum. Mark is hemels blauw. Stem wijs, stem VVD.

     1. homefront

      rot jij even lekker ernestje…

     2. Gerda2

      Dat Ernest zich steeds weer verraadt.
      Gespleten persoonlijkheid.

     3. gargamel

      Ik vraag of nazi-Duitsland werd verslagen. Als AH een verenigd Europa promootte, wat hebben we dan echt?

     4. vandaag

      mark is een vieze nsb’er die de EU weer 1 miljard eurotjes heeft toegezegd

      Stem sociaal stem PVV en breng minimaal 6 miljard eurotjes terug in de nationale begroting.

 5. Fascal

  Mocht iemand zich afvragen waar Rutte mee bezig is?

  Rutte en Schwab (World Economic Forum)

  h*tps://www.atlanticcouncil.org/wp-content/uploads/2019/09/Rutte-and-Schwab-1.jpg|

  Welterusten!

  1. Emma Louise

   “Als we de juiste dingen doen, op de juiste manier en in de juiste volgorde samen, dan kan één plus één ineens drie zijn.”

   Zo is het, Mark. Altijd de verbinding zoeken. Stem VVD.

   1. vandaag

    quote Altijd de verbinding zoeken end

    binnen het linkse partijkartel uiteraard !

    Stem sociaal , stem PVV , stem voor UW Nederland

   2. Fascal

    Emma Ernst, leugenaar, zuigzwijn en oplichter!

 6. Piet Klein

  Het is volstrekt duidelijk dat Rutte gefaald heeft op dit onderwerp en dus eindverantwoordelijk is voor deze toeslagen affaire. –Maar ja, Rutte had spijt van dat hij het toeslagenstelsel niet had aangepakt en “kan niet vergoelijken” dat de Belastingdienst zijn oproep om mogelijke fraude hard aan te pakken, had opgevat als een carte blanche om onschuldige ouders te terroriseren.– Rutte heeft namelijk geen carte blanche van ons gekregen om geen toezicht te houden op de overheid, op de belastingdienst in dit geval. Het is ondertussen een totaal gebrek aan regie vanuit de coalitie en Rutte. Het falen van de Justitie met de vele affaires, het falen van het RIVM met de groepsimmuniteit en de gebrekkige voorbereiding op de coronacrisis, de puinhopen bij het UVV, de mislukking van het pensioenakkoord etc. Het niet in de gaten hebben dat de MH17 niet over de Oekraíne kon vliegen. Maar de politiek zit gevangen in slechte peilingen, gebrek aan sterke spelers en dan wordt Rutte niet naar huis gestuurd. Een kamer die lef heeft zou dit onderzoek moeten besluiten dat Rutte en Asscher eind verantwoordelijk zijn voor dit falen en dat Rutte zou moeten aftreden. Maar zelfs als de commissie deze conclusie trekt zal Rutte niet vertrekken. Men zal duidelijk moeten maken dat Rutte geen carte blanche heeft gekregen om geen toezicht te houden op de overheid, de belastingdienst. Men zal de keuze weer overlaten aan de kiezer in maart en daarmee een statement maken dat de politiek niet op haar verantwoordelijkheden kan worden aangesproken.

 7. Bes Tolen

  De Belastingdienst heeft al vele decennia gewanpresteerd als gevolg van een ontoegankelijke laag topambtenaren, die er altijd op uit was het eigen stekje veilig te stellen zonder begrip voor de nodige opbouw van de organisatie te tonen wat ze trouwens ook niet in zich hadden. Daarbij werden gaandeweg meer bekwame lieden uitgeschakeld. Omdat dezen alleen maar in de weg zouden kunnen zitten.
  Leiders op basis van onbegrip van elke aan te pakken problematiek. Immers de meer deskundigen hadden het niet begrepen volgens de leiders (bijvoorbeeld de accountant die logischerwijs veel meer van de materie wist dan de directeur), personeelsdossiers werden vervalst basis ziekelijke ideeën over mensen of nog eenvoudiger verholen eenmalige valse beoordeling geldend voor altijd (bijvoorbeeld gegevens, die prestaties inhielden, telden dan nooit mee. Vaak verdonkeremaand of onjuist geregistreerd) en te veel om op te noemen.
  Rutte heeft blijkbaar een groot gebrek aan kennis en inzicht in de werking van organisaties.

 8. leukeditter

  en trump zit op koers om er een termijn aan vast te plakken…pennsylv trekt als eerste de Biden beerput open

  1. Gerda2

   Hopelijk het begin van het eind van de democraten.

  2. Genoeg van linkse dictatuur

   Er komt nog veel meer, het wordt steeds beter voor Trump. De linkse media probeer de mensen tegen elkaar op te zetten

 9. josveraart

  Het is in DEN HAAG EEN GROTE POPPENKAST

 10. rexm

  Je zou eens aan Rutte moeten vragen, wie was het eerst de kip of het ei,…je krijgt dan 5 minuten een partij onzin te horen en dan zegt hij de stikstof en CO moeten omlaag.

 11. henkie

  De grootste oplichter van de moderne geschiedenis;

  Meesteroplichter “Pinokkio” Mark Rutte.

  De betrokken ministers waren meermaals gewaarschuwd en op de hoogte gesteld.

 12. Heras

  Nou, ik ga er van uit dat vvd behoorlijk gaat boeten voor alle schade die ze veroorzaakt hebben. Dadelijk wordt algemeen bekend dat corona opgeblazen is, dan zal hij zich-samen met zijn vriendje de jonge, merkel droste, moeten verantwoorden. Kijken hoe ze uit de verkiezingen komen.

 13. liefdevol rechts

  Het is on-ge-loof-lijk dat er nog zoveel mensen zijn die nog steeds in de onzin en leugens trappen van sommige politici zoals Rutte, Jette, Klaver, VVD, D66, groen links.
  Geef eens een andere de kans om zich te bewijzen of waar zijn”we”zo bang voor? Bang dat de democratie verloren gaat? Kijk om je heen, die is al weg! Geef eens die andere partij de kans om voor jullie op te komen, voor jullie vrijheid op te komen

  1. Ernest Stern

   Misschien een goed idee om op Thierry Baudet te gaan stemmen: die maakt een enorm professionele indruk.

   🙂

 14. Vogel

  Ik dacht het over de houding van Mark Rutten ging.
  Maar aan de reacties te zien is de kritische commentaar alleen van een paar achterlijke aso, ’s duidelijk te zien dat ze uit achterstand buurten komen, enig zinnig verhaal kunnen ze niet opmaken.
  Geen wonder dat Rutten de grootste is, zijn achterban
  En jullie zijn allen te dom hiervoor

 15. domvolk

  Rutte en Trumphebben wel veel van elkaar weg: ze doen nml nooit iets fout, en als het fout gaat heeft altijd een ander het gedaan.
  Hier is een term voor: NARCISTEN

 16. Bes Tolen

  domvolk. U blijft toch wel supporter van de oorlogsmakers, bommengooiers en oproepers van nieuwe stromen asielzoekers. Want u weet niet beter. Juist daar zitten de narcisten of anders wel de gelovigen van en de aangestelde dienstverleners voor Rome.

  1. Thant dolph

   Kunt u in de toekomst niet wat minder uw persoonlijke Rome-stropop hanteren? Hoe vaker u in uw betogen de onzichtbare, duivelse manifestaties van de rooms-katholieke clerus naar voren schuift als alles verklarende factor, Hoe ongeloofwaardiger uw bijdrage worden.

   1. Fascal

    Leugenaar en namenwisselaar!

    1. Thant dolph

     Leugentrio

     1. Fascal

      Ernst Dolph de leugenaar en namenwisselaar!

     2. Thant dolph

      Het eeuwig gebande Tròllentiro inderdaad!

 17. 56RdK

  “En ondertussen wint Mark Rutte zijn vierde verkiezingszege op rij, met wederom twee vingers in z’n neus.”

  Tja Tim, dom volk krijgt de leiders die het verdient. Beter kunnen we het niet maken.

  En wat betreft de hetze tegen de uitvoerders van de Belastingdienst; hun handelen was gebaseerd op harde, onstootbare feiten van fraudeleus handelen van ook die zogenaamde slachtoffers. Maar ja, in deze tijd van volkomen waanzin is ook voor dit soort feiten geen plaats meer!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.