Sneue Asscher durft volgend kabinet niet in zonder GroenLinks of SP

De PvdA wil alleen meeregeren in een volgend kabinet als GroenLinks, de SP of beide partijen ook in de coalitie zitten. Dat liet de PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher weten na de presentatie van het concept-verkiezingsprogramma in Heerenveen. Zoals het er nu voorstaat kan hij namelijk niet om de VVD heen en is hij bang voor weer zo’n afstraffing.

De PvdA speelt deze verkiezingen op safe. De VVD staat er heel goed voor in de peilingen en de meest logische keuzes voor die partij om een coalitie mee te vormen zijn als een kaartenhuis aan het instorten. Het CDA brokkelt af, D66 gaat ten onder aan het eigen deugen en de ChristenUnie blijft relatief klein. Als de VVD dus wil regeren dan zal het wel over links moeten gaan, want de PVV en Forum zijn natuurlijk not done.

En dan komen we vrijwel zeker uit bij GroenLinks of de PvdA, want de SP kan regeringsdeelname met de VVD niet aan de eigen achterban verkopen, laat staan tegenwicht bieden aan die partij en zo eenzelfde afstraffing (een ‘PvdA’tje’) voorkomen. En met die gedachte in het achterhoofd biedt Asscher zijn partij nu aan, onder voorwaarden.

Maar het toont echt een enorme zwakte en onzekerheid als je alleen mee wilt regeren als er een andere partij met je meegaat. Die wil Asscher namelijk alleen maar mee hebben om meer tegenwicht te bieden. En als bliksemafleider als het verkeerd gaat, zodat de PvdA in het ergste geval niet als enige opnieuw ten onder gaat. Wat let de VVD dan nu nog om de PvdA gewoon te negeren? Als je naar het concept-verkiezingsprogramma van die partij kijkt is dat sowieso het beste voor de VVD om te doen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. Cootje

  De partijen van het geloof en het socialisme zijn ten doden op geschreven. Oude partijen belust op macht en misbruik . De kerken leeg en de thee drinkers voor zich zelf begonnen .

  1. Cor Grijpstra

   Soms ben ik weleens jaloers op je simpele kijk op het politieke gebeuren.

   1. EvertB

    Onze forummer @Cootje kan moeiteloos de veelkleurige werkelijkheid terugbrengen naar zwart-wit schetsen. Dat moet een gave zijn.

    Maar wist je, Cor, dat de Socialistische Partij tijdens de vorige besprekingen over coalitievorming een opmerkelijk voorstel aan het CDA had gedaan?
    De SP had namelijk de begrijpelijke wens dat de VVD buiten een coalitie moest worden gehouden. Aan het CDA werd voorgesteld om o.a. met de SP in een coalitie te treden waarbij het CDA de premier mocht leveren. Een naam werd al snel bedacht: Buma en de zeven dwergen.

    1. vandaag

     domme naieve evertje heeft nog nooit van het partijkartel gehoord

     😂🤣😂🤣😂🤣 sukkeltje buiten de werkelijkheid

  2. Blondie

   Cootje, een paar weken geleden toen de kerken te vol waren sprak Nederland er schande van.
   Maar inderdaad de thee drinkers komen nog steeds met gratis vervoer naar hun gratis woonruimte en levenslang een uitkering.

   1. Cor Grijpstra

    @Blondie
    Applaus, je hePt de boodschap van @Cootje goed begrepen 🙂 :):)

 2. Cor Grijpstra

  Moet men nu lachen of huilen om de politieke onbenul die van deze topic beviel.

 3. NO8D0

  Het CDA heeft een leegloop richting fvd.
  Cu en sgp krijgen weinig zetels.
  PvdA zal er weer rond de 10 krijgen.
  D66 en GroenLinks delen de zetels die ze al hebben.
  SP heeft hun vaste achterban
  Denk….hahaha
  Het fvd groeit aanzienlijk, net als de PVV.
  Als…..de VVD de grootste wordt, hoe vormt die dan een kabinet, en zeker met de PvdA eisen?

  1. Cor Grijpstra

   @N
   Kabinet smeden, water bij de wijn doen.
   PVV doet daar niet aan mee, gaat geen kiezersbedrog plegen.

   FvD zal zich belachelijk maken als ze toetreden tot het kartel.

   Denk dat er volgend jaar een nog linksere kabinet staat.

   1. NO8D0

    @cor fantaseert van een nog linkser kabinet…
    @cor fantaseert van een koninkrijk die lijkt op het rode china,alleen dan met nog veel meer islam, die zich verder kan ontwikkelen en dan zijn hoofd er langzaam afsnijdt.

    1. vandaag

     QUOTE @cor fantaseert van een nog linkser kabinet…
     @cor fantaseert van een koninkrijk die lijkt op het rode china,alleen dan met nog veel meer islam, die zich verder kan ontwikkelen en dan zijn hoofd er langzaam afsnijdt. END

     Hoewel ik het nooit met de stront vlek eens ben heeft ie nu volmondig gelijk. Komt er geen breuk in het partijkartel van de vvd waar de vvd de grootse in is gaan we door op de ingeslagen weg en blijft agenda 2030 het beleid. Of markje nu 4 , 5 of 6 linkse clubs nodig heeft voor zijn coalitie maakt niet uit , hij glijdt er en glibbert er wel doorheen

     slechts 1 mogelijkheid tot verandering , stem sociaal stem PVV

   2. vandaag

    Als elke vvd’er dat gaat beseffen kunnen fvd en pvv nog wel eens voor een verrassing gaan zorgen 😂🤣😂🤣😂🤣

  2. vandaag

   de vvd is linkser dan de pvda of heb je geslapen de afgelopen jaren

  3. Logica

   Als de VVD de grootste wordt dan komt er een kabinet met CDA, PvdA, Groen Links, D’ 66 en CU. Kan er eentje minder zijn of misschien zelfs meer om een meerderheid te halen.

   Dat vindt de VVD helemaal niet erg. Ze zijn tegenwoordig links en hebben al aangegeven niet met FBD en PVV te willen regeren. Niet onlogisch voor een partij die de opdracht heeft klimaatindustrie de vrije hand te geven, sneller naar een federale EU te gaan (Ik garandeer je dat onze pensioengelden dan ook verdeeld zullen worden over Europese landen. We zijn een klein land maar hebben de grootste pensioenpot van alle landen) en meer massa-immigratie te bevorderen. Agenda 2030 moet uitgevoerd worden. Ze hebben al alle macht van de media in handen, tijd voor
   verregaande stappen.

 4. vandaag

  met de verwachte zetelverdelingen in de peilingen heeft het partijkartel een partij of 5 nodig om een meerderheid te vormen. Helaas is de burger weer de dupe van het compromis vol symboolpolitiek

  1. Cor Grijpstra

   @Vandaag
   Wat is dat voor dom ge@l ‘de burger is weer de dupe”

   De burger geeft zijn stem aan de partij waar hij het meest vertrouwen in heeft.

   Dat is dus niet het z.g rechts waar jij voorstaat.

   1. vandaag

    begrijp je het weer niet stront vlek ? de elastieken partijprogramma’s komen samen in een smeltkroes waaruit slechts symboolpolitiek bedreven wordt in het kartel. Van geen enkel partijpunt komt iets terecht. De burger is de dus de dupe van zijn eigen uitgebrachte stem maar waarschijnlijk snap je het nu nog niet.

    En dat slappe gel*l over rechts moet je aan linkse tomaten vrindjes verkopen. Zolang nvu niet in het kabinet zit is er geen rechtse politiek aanwezig dombo. Op punten is de PVV nog linkser dan jouw geliefde sp maar dan wel voor de eigen burgers en niet voor de gelukszoekers zoals jouw geliefde tomatenclub

    1. Cor Grijpstra

     @vandaag
     Poeh, jij durft.
     De kiezer is altijd dom, dom, decennia lang.

     Je lijkt L@gar wel …

     1. vandaag

      je hebt weer een leesprobleem stront vlek , tevens ben jij toch de man die continu wauwelt over compromissen ? Dat zeg ik compromissen die leiden tot symboolpolitiek waardoor de gewone man mag lijden.

      ooit gaat het kwartje wel vallen voor je maar voorlopig moet je ze nog even overmaken aan cock (tijdelijk)

    2. AidemediA

     Meneer of mevrouw Vandaag. Dat u reageert op diverse reaguurders is prima. Maar de scheldnaam “stront vlek” of andere scheldnamen, die u veel gebruikt is van een zeer bedenkelijk niveau. Als PVV stemmer kan ik melden dat door uw gewauwel er velen afhaken om op een partij te stemmen met zulke rare aanhangers. U doet met deze domme uitspraken de PVV meer slecht dan goed. Als u op mijn reactie ook met zo’n nare uitspraak komt. Hoop ik dat u zich niet meer als PVV aanhanger voorstelt. Met vriendelijke groet.

 5. Ernest Stern

  “Als de VVD dus wil regeren dan zal het wel over links moeten gaan, want de PVV en Forum zijn natuurlijk not done.”

  Correct.

  1. Maurits Dekker

   Ernest Stern is een TR0L die dit forum misbruikt om u te treiteren en te pesten.
   Debatteren met hem is niet mogelijk.
   Houdt rechts, haal niet in en waarschuw uw mede-forumgebruikers.

   1. ZWEEDSE K0K

    Wiegel zei het al: links maakt zich continu druk om andermans problemen, rechts drinkt een goed glas wijn en geniet samen met zijn vrinden van het leven

    1. vandaag

     In wiegel zijn tijd stond de vvd ook rechts van het midden. Tegenwoordig is de vvd links van de linkerflank. Je kan die domme uitspraak dus 1000 x herhalen maar is in de huidige tijd totaal misplaats dombo

     Blijft moeilijk om zaken te zien in de tegenwoordige tijd voor een simpele krokketen boer

     1. Ernest Stern

      misplaatst

      kroketten

     2. Fascal

      Zuigzeug!

     3. ZWEEDSE K0K

      Fascal liegt zodra zij het toetsenbord aanraakt.

  2. vandaag

   Dus wilt u een einde aan linkse speeltje zoals
   * inkomenspolitiek via belastingen
   * toeslagen oerwoud
   * migratie van gelukszoekers
   * uitdelen aan Europa
   * achterlijke energie transitie
   * subsidiewoud in Nederland aan linkse elitaire clubjes
   * verdeling van posities aan de vrindjes in het old boys netwerk

   Dan heeft u slechts 1 mogelijkheid. Slechts 1 partij kan u dienen zoals zelfs aangegeven door de stront vlek

   stem sociaal , stem PVV

  3. Logica

   Ik dacht nog: als iemand hier opschrijft dat de VVD alleen met links wil regeren omdat FVD en PVV not done zijn dan zal Ernest wel weer wat flauws opschrijven.

   Gelukkig kwam je er zelf mee.
   Dat maakt gelijk duidelijk dat de VVD en ook CDA linkse partijen zijn geworden.

   Het zal nog wel even duren voordat de gemiddelde VVD stemmer wakker wordt. Dan moet het eerst nog even slechter gaan in dit land. Ik ga in maart zowel FVD als PVV stemmen en daarna zien we wel.

   Waarschijnlijk, nee zeer waarschijnlijk, kunnen KOZP, Antifa en wellicht nieuwe clubs nog meer subsidie krijgen straks. Nog meer verdeeldheid en angstmakerij kweken.

   Ik laat het gewoon over me heen komen. Ik heb gelukkig geen kinderen en red me wel met mijn middeninkomen. Ik vind het wel heel triest voor de jongere generaties want Nederland zal leeggezogen worden. Agenda 2030 beoogt dat iedereen in de wereld even rijk of arm moet worden. Vandaar dus dat er bij winst van Rutte nog veel sneller en harder genivelleerd zal gaan worden. De laatste 3 jaar gingen al veel sneller dan al die decennia daarvoor.

 6. plakband

  De oplossing van Ascher:
  De ene helft van de mensen is ambtenaar.
  De andere helft krijgt een riante uitkering.
  En Ascher mag de baas spelen.

  Er zijn genoeg mensen die dat een prschtig toekomstbeeld vinden.

 7. rexm

  De hele coalitie valt door de incompetente mand, er is geen gezag meer, de linker hand weet niet wat de rechter doet. ze weten het niet meer.
  Noem eens een positief item van Rutte de laatste 10 jaar,??
  De ouderen moeten wakker worden, de pensioen gelden liggen bijna al in de EU, let op.

 8. saddy

  Klopt dat verhaal dat zijn opa de gaskranen in het vorige nieuwe wereld orde-tijdperk bediende? Vandaar de naam Asscher (asche is duits voor as)?

  1. Opa73

   Hij koos ze wel uit

 9. Henk Albarda

  Niets sneue Asscher.

  Asscher heeft allang gerekend EN weet dat rutte uitsluitend mp is omdat zijn persoonlijke belang voor alles gaat en hij chantage dossiers op al zijn VVD tegenstanders heeft en voldoende meestanders in de partijtop om alle ‘rutte’ critici de mond te snoeren.

  Asscher weet dus dat rutte uit puiur narcistisch eigenbelang met groen links en d66 wenst samen te werken en daar kan de pvda mooi bij.

  Waar Asscher zijn kop voor in het zand duwt, is dat ingeval van een kabinet VVD, PvdA, D66, SP en evt Groen Links, de uitgaven zodanig uit de hand zullen lopen, dat de lasten nog eens 10 % oplopen.
  Dat heeft als consequentie dat de komende jaren een grote minderheid VVD KIEZERS (dus NIET leden) wegloopt en daarna vele jaren de VVD kiezer geen boodschap meer heeft aan pvda, groen links en d66.

  Bovendien heeft tegen die tijd een groep FvD’ers het vak geleerd en zal een klein smaldeel VVD kiezers kiezer van FvD worden.

 10. AidemediA

  De pvda, met name asscher, heeft in het vorige pinokkio kabinet zo’n beetje alles, op sociaal gebied, 65 jaar, zorg, ontslagrecht enz. naar de verdoemenis geholpen. Kijk ze nu maar eens struggelen om e.e.a. weer terug te draaien. Dat lukt overigens voor geen meter. En nu hebben ze weer ‘eisen’ om in het volgend kabinet, niet zonder GroenLinks of SP te gaan. Weg met deze waardeloze verraders partij. Links maakt en heeft meer kapot gemaakt dan je lief is.

  1. Cootje

   Asscher ging wel in de VVD PvdA formatie zitten die door formateur Wouter bos met een kaart spelletje tot stand was gebracht de etnische profilen van deze partijen werden overboord gegooid voor de bezetting van de macht zowel RUTTE als Samson speelde met Wouter Bos het spelletje kort verliest en lang betaald . Net zo goed als dat D66 nu al haar kroon juwelen ten grabbel gooide voor het meedoen aan de macht . Politiek is voor onbenullen waar vroeger de partijen met intellectuelen de onbenullen in de geloven en in de werksferen kun beïnvloeden , zijn het nu met de snelle informatie gewoon een stel leugenaars geworden die eigen belang en old boys netwerk prevaleren boven etnische politiek , dus Asscher als die wint ligt die zo weer alleen in bed met Rutte , al moet het met het licht uit , waar een socialist geweest is groeit nooit geen gras meer

   1. Cootje

    Konden

   2. vandaag

    klopt naadloos , in het kort heet dat het partijkartel 😉

    Geen partijpunten meer en de burger blijft de dupe.

    stem sociaal , stem PVV

 11. Opa73

  Wie gelooft Ascher nog bij de vorige verkiezingen zei hij ook dat hij nooit met Rutte zou samen regeren en nog voor de verkiezingsdag zaten hij en Rutte al in een achterkamertje de samenwerking te bespreken.

  1. Ernest Stern

   Dit is feitelijk onjuist, Opa73.

 12. Logica

  Rutte voert gewoon agenda 2030 uit. Hij heeft niets te zeggen en om de agenda te kunnen uitvoeren wil hij alleen maar met linkse partijen.

  10 jaar later is Wilders nog steeds taboe. Als het niet om de agenda zou gaan dan had Rutte hem nog wel weer een kans willen geven.

  Laten we eerlijk zijn. Op basis van een verleden van 50 jaar zou de VVD natuurlijk nooit met partijen als GL samen kunnen gaan. Daarbij waren huwelijken tussen de VVD en PvdA altijd erg ongelukkig. Dus onder normale omstandigheden zou de VVD nooit met links hebben willen regeren. Onder normale omstandigheden had het FVD nooit bestaan. Dit zijn voornamelijk ook VVD stemmers die zien dat er veel dingen niet kloppen in hun oude partij.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.