‘Stuur dit niet naar bewoners!’ – Amsterdamse ambtenaren krijgen geheim handboek ‘Lastige Vragen’ over energietransitie

De gemeente Amsterdam is een ‘tegencampagne’ gestart naar aanleiding van de kritiek op de energietransitie in het programma Zondag met Lubach. Deze week kregen ambtenaren een geheim ‘handboek lastige vragen’ (PDF) waarin staat uitgestippeld hoe ze zich uit die discussie kunnen wurmen. Net als je dacht dat het in Amsterdam niet triester kon…

Arjen Lubach raakte blijkbaar een gevoelige snaar, want in het handboek gaat het specifiek over ‘Zondag met Lubach, feiten en fabels’. En wie het handboek doorspit ziet ook direct waarom het niet de bedoeling is dat het wordt gedeeld met bewoners. Want je zou maar gewoon eerlijk en openbaar de informatie delen, waarna een burger zélf onderzoek kan doen en kan kijken of de informatie echt klopt (of niet)!

Het boekje staat vol met drogredenen en andere debattrucs om het centrale punt te omzeilen. Zo valt te lezen dat isoleren en andere duurzame maatregelen vaak wél rendabel zijn. Maar nergens wordt benoemd op wat voor termijn die maatregelen dat dan zijn. Ook leveren warmtepompen “wel degelijk klimaatwinst op”, maar wordt er alleen gezegd dat ze vier keer efficiënter zijn dan cv-ketels. “Klimaatwinst” wordt niet gedefinieerd en het feit dat warmtepompen hun elektriciteit nog steeds uit andere middelen halen (zoals gascentrales) doet er niet toe.

Het is beschamend en ronduit achterlijk dat een gemeente in het geheim haar ambtenaren moet instrueren over een thema dat fundamenteel meetbaar is. We hebben het hier dus gewoon over feiten: een maatregel is efficiënt of niet; het bespaart CO2 of niet, en; het is rendabel of niet. Puur en alleen al het feit dat men deze informatie niet openbaar wil hebben, wekt héél sterk de indruk dat die duurzaamheidsdrang meer geld gaat kosten dan het ooit op gaat leveren en helemaal niet bij gaat dragen aan voldoende CO2-reductie. Laat staan dat dit opweegt tegen de kosten. Met andere woorden: de Amsterdammers worden keihard genaaid.

Tijdens het schrijven van dit artikel maakte ik de fout om ook een videolink van het handboek aan te klikken, en wel deze: ‘Nederland draagt slechts bij aan 0,00007% van de uitstoot. Waarom moeten wij het beste jongetje van de klas zijn?’ Het antwoord? Omdat we als rijk land een verdrag hebben ondertekend en we moeten allemaal ons steentje bijdragen. Dus gooi dat geld maar snel over de balk want als wij 100 procent klimaatneutraal zijn en dus 0,00007 procent CO2 hebben bespaard, dan doet de rest daar hopelijk ook snel aan mee. Wát een stel clowns.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Heras

  Gewoon de geldstromen volgen. Ons geld gaat naar multinationals, banken en miljardairs. Heeft niets te maken met milieual de geldstromen gaan dezelfde kant op, alleen heet het dan anders. Bv ” coronabonds” ofzo.

  1. Oepsie

   Lees Jan Dijkgraaf maar eens op de TPO!

 2. Shadow1100

  Assimulatieproces:
  6 H2O + 6 CO2 → C6H12O6 + 6 O2
  6 water + 6 koolzuurgas → glucose + 6 zuurstofgas
  Dus het levensgevaarlijke (!) CO2, dat we ook gewoon uitademen, wordt door onze plantjes en onze zon omgezet in suiker en zuivere zuurstof……..

  1. vandaag

   klopt , maar als je massaal die plantjes en boompjes gaat vernietigen door kap van oerbossen en zogenaamde bio stook lukt dat niet meer . CO2 is ongevaarlijk , de linkse betweters zijn het gevaar

  2. Thant Dolph

   Sjongejongejonge, daar gaat de problematiek helemaal niet over….

   Je mist compleet het punt!

 3. ropart

  is waar!, de komende vaccinazi miljoenenmiljarden volgen ook deze paden.

 4. saddy

  Nu nog een boekje met antwoorden op de vragen waarom de volksvertegenwoordigers het volk continu een rad voor ogen draaien of ronduit liegen

 5. JoopvdJoop

  De “wat” ….”dan” conversatie.
  Vreselijke mensen.
  Het statische denken.
  Voorgebreid.

 6. Genoeg van linkse dictatuur

  Je zou maar zoon verwarde amtenaar zijn, en al liegend en bedriegen mensen onzin moet vertellen. Stop met deze waanzin, GroenLinks, de nieuwe n ’s b ers.

 7. Pieter48

  De linkse klimaat gestoorde regeerders van Amsterdam zijn niet te begrijpen.Ze willen alle zielepoten van deze planeet naar ons kleine landje halen. Eigen volk laatst. Deze ingestroomde zielepoten zullen ook energie gaan gebruiken. De kosten van deze instroom zijn geheim.De kosten van de energie transitie zijn ook nog niet openbaar maar dat zal zeker duurder uitvallen.Amsterdam verdient een bestuur wat ook er ook voor de oorspronkelijke bevolking is . Dat heb je geen boek nodig om de bevolking die moeilijke vragen stelt het bos in te sturen.

  1. vandaag

   Ik wil wel eens weten hoe ze huiseigenaren gaan verplichten. Zowel ik als veel van mijn buren zien helemaal niets in de alternatieven (stadsverwarming in een monopolie) . Trouwens onze oude elektriciteit voorziening is 1 x25 A afgezekerd en moet voor vol gebruik 3 x 25A worden. De bekabeling in de straat zal ook aangepast moeten worden of krijgen we trottoir verwarming ? Vervolgens moet de wijkverdeler ook een stapje of drie ge-upgradet worden.

   De installatie branche lacht zich slap dat is zeker maar ik houd de boot even af.

   1. Linksbuster

    Quote…Ik wil wel eens weten hoe ze huiseigenaren gaan verplichten……end.
    Nou gewoon per wet en door het heffen van extra ( boete) belastingen.
    U moet straks op eigen kosten uw woning van een energielabel laten voorzien…dan komt er een extra belasting a la huurwaardeforfait afhankelijk van het energielabel.
    Je maakt dus gewoon minder goed geisoleerde huizen onbetaalbaar en onverkoopbaar.
    En ze sluiten gewoon per 20.. de gasleidingen.

 8. Steven Opti

  Geweldig artikel Wout. Helemaal hoe je dat PDF in handen hebt gekregen. Blijkbaar staat dus niet elke ambtenaar uit links A’dam achter deze belachelijke transitie.

  1. vandaag

   pdf net gelezen , lijkt wel een bijbel , elk huis zonder aardgas is klimaatneutraal

   😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣

 9. rexm

  We hebben wel een vreemd contract getekend, Nederland van het gas en Duitsland aan het gas!! en Nederland is een rijk land, is dat werkelijk wel zo, of weer kretologie.
  Diegene die waterpompen promoten hebben, dollar tekens in hun ogen.
  Laten we een muur bouwen rond Noord- Holland en dat ze hun onzin binnen hun muren houden, wie van ons kent nog de aardstralenkastjes, juist ja.

 10. ropart

  dat duitsland weer eens voor gas kiest is ook niks nieuws

  1. Aborifa

   Zwarte humor. Met excuses aan Akwasi.

 11. SilverFox

  Mij interesseert het geen klap hoe energie wordt opgewekt, zolang het maar goedkoop is. Als dat toevallig stookolie of bruinkool is, so be it.

  Dat krijgt de overheid er nou van door BTW te berekenen over een bedrag waar ook al energiebelasting in zit.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.