China geeft ‘corona-angstzaaiende’ journaliste jarenlange celstraf, in Nederland zaait de overheid zélf angst

De Chinese burgerjournalist Zhang Zhan is in hongerstaking. Ze weigert al een tijdje te eten en te drinken. De autoriteiten dwingen haar nu om alsnog voedsel tot zich te nemen via een neussonde. De reden dat ze op deze manier actievoert? Ze is gearresteerd omdat ze beelden maakte van Wuhan toen het nieuwe coronavirus daar huis hield. Dat namen de autoriteiten haar niet in dank af. Vandaag is ze veroordeeld tot vier jaar cel.

Zhang is volgens de rechtbank schuldig aan “onrust stoken en provocatie.” Ze trok aan het begin van de uitbraak van het nieuwe coronavirus namelijk naar Wuhan om daar persoonlijk verslag te doen van wat er allemaal gebeurde toen het virus daar op zijn hoogepunt was. Daarbij uitte ze destijds flinke kritiek op het optreden van de overheid. Maar laat die Chinese overheid nou juist heel “trots” zijn op het eigen optreden. Er vindt in heel het land bijna geen verspreiding van COVID-19 meer plaats, aldus de officiële cijfers. Dus mensen als Zhang moeten niet zeiken en zeuren.

De journaliste is niet de enige klokkenluider/activiste die is opgepakt. In totaal zitten er acht van dergelijke mensen vast. Stuk voor stuk worden ze aangepakt omdat ze volgens de Chinese autoriteiten nodeloos voor paniek en angst gezorgd hebben onder het volk, en natuurlijk omdat ze de euvele moed hadden het beleid uit Beijing te bekritiseren.

Dit is weer eens wat anders dan wat we ze zien in het Westen. Bij ons zijn mensen die zeggen dat er juist geen reden voor paniek is steevast weggezet als gevaarlijke gekken. Niet de paniekzaaiers, maar mensen die rust in de tent willen worden gecensureerd. De autoriteiten lijken er zelf alles aan te doen om de angst juist aan te wakkeren. Zie de wekelijkse presentatie van cijfers omtrent het aantal coronabesmettingen, het aantal doden, en zelfs het aantal ziekenhuisopnames.

Het kan verkeren.

Volg mij op Twitter en op Parler.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  Onvoorstelbaar dat er in Nederland mensen zijn die zeggen in een dictatuur te leven.

  1. Buster Scruggs

   Er zijn dictaturen in alle maten en soorten. Een dictatuur kan zich ook ragfijn en vriendelijk uiten, maar desalniettemin zeer dwingend en beperkend aanwezig zijn.

   China is een grove, smerige en criminele dictatuur van de ergste soort.

   1. Heinz

    De Ballad of Buster Scruggs is een onderhoudend filmverhaal. Die Huifkarrentocht !

    1. ManX

     Goed gezien Heinz!

   2. Nostradamus

    In Nedeland zijn we daarom bekend met de ‘Intelligente dictatuur’.

    1. Meriadoc Brandebok

     In Nederland leven we in een democratie, maar de “dictatuur” is een typisch wappie-verhaal.

     1. Nostradamus

      Het staat i.d.d. bekend als parlementaire democratie. Echter functioneert zoiets alleen als alle spelregels worden nageleefd. En juist dat is al een tijdje niet meer het geval.
      En nee, ik ga het niet verder onderbouwen. Ik heb nog genoeg andere zaken te regelen. Het is niet dat ik met pensioen ben of zo…

   3. Nostradamus

    Het verbaasd mij soms om te zien hoe China de hoogte in wordt geprezen. Te bizar.
    Het weinige goede uit China was de éénkinds-politiek. (iets met overbevolking tegengaan)
    Ik heb niet persee iets tegen Chinezen maar wel iets tegen de chinese overheid. Je mag je vooral niet bemoeien met hun binnelandse aangelegenheden maar zelf doen ze (stilletjes) niet anders.
    China wil al heel lang het vrije Westen op de knieën te krijgen, zonder een schot te lossen. En met hun virus gaat ze dat wellicht nog lukken, als het Westen niet in gaat grijpen. Trump deed dat maar iedereen keerde zich tegen Trump. Wellicht gesteund door Chinees geld. Geld dat ze verdiend hebben van het Westen en waarvoor slavenarbeid is ingezet.
    Vraag je vooral niet af waarom de Hong Kong jeugd zich zo fel verzet tegen de Chinese overheid.

    1. Loelap

     Mee eens!

    2. Meriadoc Brandebok

     Nee, het gevolg van Trumps catastrofale beleid was dat China zich een steeds machtiger positie wist te verwerven. Het is een van de redenen dat het goed is dat Trump is opgedonderd.

     1. Nostradamus

      Helaas, China heeft al decennia hooggeplaatsten in de VS op de loonlijst staan. Trump is juist diegene die nu in de weg staat. Dit heeft een Chines professor in een toespraak voor thuispubliek recentelijk toegegeven. Die loonlijst kan wel eens aangevoerd worden door de Biden familie.

     2. Meriadoc Brandebok

      Trum heeft China niet effectief bestreden, maar diens opkomst juist de weg geëffend.

      Trumps beleid was er van meet af aan op gericht om de leiderschapsrol van de Verenigde Staten in de wereld, die sinds de Tweede Wereldoorlog was gebaseerd op collectieve veiligheid, vrijhandel en mensenrechten, weg te nemen. In plaats daarvan stelde de VS zich onder Trump op als een overheersende macht. Het voerde handelsoorlogen tegen bondgenoten, zaaie tweedracht in de G10, de NAVO en de EU, trok zoch eenzijdig terug het verdragen en verminderde de militaire aabwezigheud waar dat cruciaal was.

      Het gevolg was dat China de gelegenheid aangreep om zich als leider van de wereld op te werpen. De VS nam immers afstand van die rol. Een goed voorbeeld is de Irandeal, waar Trump zich terugtrok en zo de weg effende voor China om haar invloed uit te breiden. China investeerde reusachtige sommen geld in Afrika, kwam met de Nieiwe Zijderoute, schiep in Azië en Europa allerhande nieuwe relaties. Het bouwde haar militaire verdediging op en intimideerde bondgenoten. Het realiseerde zich in korte tijd grote aantalle nieuwe instellingen, waaronder de Asian Infrastructure Investment Bank, de New Development Bank, het Asian Regional Comprehensive Economic Partnership, het ‘16+1’-overleg tussen China en Oost- en Centraal-Europese landen, allerlei instanties waar China de hoofdrol speelde.

      Het ironische is dat Trumps aanhangers er enerzijds prat opgingen dat de president niet de politie-agent van de wereld meer wilde spelen, maar tegelijkertijd met droge ogen stelden dat zo’n beleid ertoe leidde dat China in haar hok gehouden werd. Maar dat was onmogelijk en de aanhangers van Trump hebben zichzelf hierin voor de gek gehouden.

     3. stem weg

      vind je het erg als ik die lap onzin ongelezen waardeer met ,
      blabla bladieblabla brandende bok

     4. Nostradamus

      Hahaha, China investeert… Ja, inderdaad. China koopt alles op om zo hun invloed uit te breiden. Niets meer en niets minder. Wanneer een Westers land dat zou doen wordt daar met de racisme bril naar gekeken met een sausje koloniaal verleden daar overheen gegoten.
      De afbraak van het Westen komt daardoor uit de eigen gelederen. Wat de witte man uit het Westen verweten wordt doet nu zo ongeveer iedere andere cultuur, met toestemming van de Cancel Culture.

 2. Vanduinen

  Het is de domheid en middelmatigheid die komt zeuren over dictatuur. Net iets gelezen op vmbo niveau maatschappijleer en verkeerde uitleg door DDS. De geprogrammeerde lezer doet dapper mee in de hoop te kunnen scoren in dit blog.

  1. driewerf

   Kom hier dan niet. Niemand verplicht je dat hoor. We leven in een vrij Nederland heb ik gehoord.

   1. Loelap

    Hij is zelf niet al te snugger.

    1. stem weg

     dit is een understatement

  2. Nostradamus

   Meneer of mevrouw vanDuinen ziet zichzelf graag als de hoogopgeleide elite?
   Wat doe je dan op DDS?

   1. Edjan

    @Nos. “Wat doe je dan op DDS?”
    Antwoord: het woord van de elite verspreiden. In de hoop daar ooit voor beloond te worden. Helaas voor al die reetlikkers lacht de elite ze vierkant uit. Het zijn “nuttige idioten”, niets meer.

 3. ropart

  gelukkig hebben wij rutte.

 4. ropart

  de overheid wil ons doen geloven dat nu een prik halen de problemen op gaan lossen, en dan nu de andere helft van het verhaal; makers van het vaccin hebben benadrukt dat de tweede dosis nodig is om een goede dekking te houden. Bij één prik ligt de beschermingsgraad rond de 40 procent van het vaccin aldus, hoogleraar vaccinologie in Groningen Anke Huckriede . toch wel gunstig nieuws voor de bejaarden ruimers.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.