China’s moderne Jodenster: Huawei gebruikt gezichtsherkenningsoftware voor ‘Oeigoer-alarm’

Wie nog meent even leuke filters te moeten gebruiken voor Snapchat en Instagram, die moet even verder lezen. Het Chinese telecombedrijf Huawei gebruikt namelijk gezichtsherkenningssoftware voor een ‘Oeigoer-alarm‘ voor de Chinese overheid. Wanneer iemand van die minderheidsgroep z’n telefoon gebruikt, weet de Chinese overheid direct waar ze even langs moeten gaan…

Hier kun je lezen hoe de Chinese overheid, met hulp van Huawei, de moderne Jodenster heeft ontwikkeld. Zo doen ze dat tegenwoordig:

Gezichtsherkenningssoftware werkt op basis van algoritmen en iedereen die het gebruikt, kan zomaar hebben bijgedragen aan het perfectioneren ervan. Hartstikke leuk natuurlijk, al die meiden die de hele dag hondenfilters toepassen en zichzelf filmen met grote Disney-ogen, maar de lol is er nu waarschijnlijk wel snel af. De technologie wordt namelijk gewoon misbruikt en de Oeigoeren worden er de dupe van.

In Nederland wordt dergelijke technologie ook steeds meer gebruikt en lijken we ons ook totaal niet bewust van de risico’s die hiermee gepaard gaan. Ik hoor en zie de term ‘Smart City’ ook al steeds vaker voorbij komen. Dan presenteert men dat bijvoorbeeld leuk met een groot scherm waarop te zien valt hoe een camera registreert dat twee mensen te dicht op elkaar staan en zich dus niet aan de anderhalve meter afstand houden. Potverdorie wat een leuke toepassing! Maar niemand staat er kennelijk bij stil hoe dit soort technologie zich ontwikkelt (data-mining) en waar het óók voor gebruikt kan worden.

Het meest vooraanstaande voorbeeld van hoe zo’n algoritme werd misbruikt is de toeslagenaffaire. Dat ding pikte vermeende fraudeurs eruit, mede vanwege het stukje data genaamd ‘etniciteit’. Omdat ambtenaren informatie over fraudeurs uit het verleden hadden ingevoerd, is dat algoritme uiteindelijk zelf de puntjes gaan verbinden. Alleen stelde het algoritme nog dat het om ‘mogelijke fraudeurs’ kon gaan en vulden de ambtenaren zelf in dat het algoritme het vast goed moest hebben gehad, waardoor ze het woordje ‘mogelijke’ voor het gemak alvast weg lieten.

Kun je je voorstellen wat er allemaal kan gebeuren als algoritmes met ‘adviezen’ gaan komen over mensen met een Marokkaans uiterlijk? Of Volkswagenbestuurders uit wijken met een laag gemiddeld inkomen? Of als je door zulke herkenningssoftware met een sigaret wordt gespot en je een andere zorgverzekering wilt afsluiten?

Ik geloof niet dat ambtenaren of bedrijfswerknemers die informatie in álle gevallen correct zullen interpreteren. Dat gaat nu al mis namelijk. China loopt wat dat betreft gewoon voorop en heeft wat meer maling aan de ethische bezwaren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. homefront

  En dan te bedenken dat Nederland graag in zee gaat met deze Chinezen

  1. Thant Dolpfh

   Daar schijnen ze in de Tweede Kamer toch iets anders over te denken..

   1. homefront

    Nee hoor, de tweede kamer drukt graag het fascistische vaccinatieprogramma door je strot michel

    1. Thant Dolpfh

     (Zucht…) Homefrutje probeer weer stiekempjes de aandacht te verleggen van het onderwerp in het artikel naar een van zijn favoriete stokpaardjes…

     Misschien heb je toch meer moeite met lezen dan jezelf weet..

 2. corenona

  ach , doen we hier toch ook straks ? iets met een verplichte vrijwillige vaccinatie

 3. Wally

  Wordt straks tegen ons gebruikt vermoed ik zo. ‘rechtse stemmer’! Hup, gelijk een nummer in je huid. Waar hebben we dat ook eerder gezien?

 4. Edjan

  Komt hier ook. Sneller dan we denken. Het “virus” wordt hiervoor gebruikt via de noodwet. Corona begint steeds meer te lijken op een gigantische babbeltruc.

 5. Nostradamus

  Ach, China…
  h**ps://video.foxnews.com/v/video-embed.html?video_id=6214769762001

 6. Drollevanger

  Tja. Die Chinezen pakken het kwaad bij de wortel aan.
  Ze zien wereldwijd te veel trammelant vanuit het geloof va de vrede.

 7. Bes Tolen

  Die kant uit van Oost Azië heb je ook minderheidsgroepen, die gruwelijkheden tegenover anderen in hun leefpakket hebben of hadden dus moeten we niet maar snel elke minderheidsgroep steunen. De macht in het westen kiest, als je al van kiezen mag spreken, nogal eens voor een foute partij en dat levert in de regel een hoop ellende op. Het beroerde daarbij is dat de publiciteit dan ook niet deugt dus dat we voor de gek worden gehouden. Van de nieuwe Amerikaanse regering hebben we in dit opzicht weinig goeds te verwachten.

 8. Telex

  De vooruitgang laat zich niet stuiten. Niet de techniek is het probleem, degene die het toepast

 9. Nico Sibelijn

  De vergelijking met een Jodenster is absurd. Mensen worden hier niet gediskwalificeerd op wat ze zijn maar op de vraag of ze vanwege hun vaccinatie wel of geen gevaar meer opleveren voor anderen.

  1. Willem Bever

   Nicootje is weer slecht geinformeerd gelijk de joden in WW2 worden deze mensen opgesloten in heropvoedingskampen dat is hoe china met de islam omgaat ….wellicht met goede reden

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.