Omtzigt moet die nummer 1-positie gewoon claimen, en CDA-bestuur niet Hoekstra uit hoge hoed laten toveren

Pieter Omtzigt houdt zich verdacht stil, terwijl het CDA-partijbestuur openlijk samenspant tegen de gedoodverfde CDA-leider-in-waiting. Gaat hij nu gewoon afwachten totdat Rutger Ploum hem openlijk passeert voor Wopke Hoekstra?

Er zijn weinig Kamerleden in dit land die bij links en rechts zo geliefd zijn als Pieter Omtzigt. Waarom? Niet omdat hij tot hun respectievelijke bloedgroepen behoort. Wél omdat hij gewoon heel erg goed is in wat hij doet. Of het nu gaat om Nederlandse pensioenen verdedigen in Europa, de corrupte Maltese regering bestrijden of de kindertoeslagaffaire blootleggen én oplossen… Omtzigt doet het allemaal, en werd voor die parlementaire titanenkracht beloond met een tweede plek tijdens de CDA-lijsttrekkersverkiezing van afgelopen zomer. Op een nippertje had hij Hugo de Jonge van de troon weerhouden: 49,3% was de eindstand voor Omtzigt.

Nu De Jonge na een halfjaar al het veld ruimt, ligt het voor de hand dat Omtzigt de kar gaat trekken. Zoals ik vanochtend dus al schreef. Iedere andere uitkomst is gewoonweg ondemocratisch en ongelofelijk disloyaal aan misschien wel de beste parlementariër van heel Nederland.

En fin, soms zijn mensen niet voornemens om te doen wat democratisch is, wat juist is of zelfs maar in staat om in het partij- en landsbelang te handelen. Het CDA-partijbestuur nog het minst van allemaal. Dat mag voor Omtzigt echter geen reden zijn om bij de pakken neer te zitten. Want zoals de aloude  uitdrukking luidt: als Mozes niet naar de berg komt… nou, dan moet de berg maar naar Mozes komen.

Omtzigt moet daarom niet lijdzaam gaan toezien hoe het CDA-bestuur aan zijn stoelpoten zaagt en als een duveltje uit een doosje minister Wopke Hoekstra presenteert als ineens dé ideale lijsttrekker voor 2021, daarmee pretenderend dat de lijsttrekkersverkiezing die op 14 juli eindigde helemaal niet heeft plaatsgevonden. Want Wopke wil wel, hoor. Die zegt: “Het is nu aan het bestuur hoe de procedure voor de lijsttrekker wordt ingevuld,” en: “Ik zal erover na moeten denken, zal het thuis moeten bespreken.” De minister van financiën geeft het CDA-bestuur van Rutger Ploum dus carte blanche om de lijsttrekkersverkiezing uit de annalen van het CDA te schrappen en gewoon voor een kroningsceremonie te gaan – ten gunste van Hoekstra zelf, dus.

Pieter, blijf dus niet langer op je handen zitten: laat je niet bestelen. Pak het podium, en roep jezelf uit tot de nieuwe lijsttrekker van het CDA. Plaats ze maar voor een voldongen feit, en toon dat je behalve een dossiervreter van wereldklasse ook een geboren leider bent. Laat die De Jonge-kliek je er niet zomaar uitwerken!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Nostradamus

  Dus je plaatst jezelf gelijk aan GeenStijl. Interessant!
  Jouw wegen zijn ondoorgrondelijk 😀

  1. Nostradamus

   Whow, waar zijn de reacties gebleven? Nog maar twee over!

   1. Cootje

    Volgens mij waren de reacties niet van het juiste niveau

 2. Aborifa

  Toch denk ik dat Hoekstra een beter lijsttrekker is dan Omtzigt. O. is wel een nijver kamerlid die leuke dingen deed voor de mensen; een stemmentrekker maar geen lijsttrekker.
  Hoekstra zit dicht tegen het kaliber Rutte aan.

  1. Telex

   Het kaliber Rutte is nu exact waar we vanaf moeten. Het kaliber Omtzigt is mogelijk minder geraffineerd in het om de brei heen draaien, pappen en nathouden, maar zeker politiek correcter dan wat er nu zit. In dat opzicht zal Hoekstra beter in de huidige kabinetscultuur passen. De vraag is of we dat nog langer zouden kunnen verdragen.
   Van socialist Kok kregen we het kwartje niet terug en vond hij dat Bank bonzen best de exorbitant hoge salarissen mochten houden, anders liep de kwaliteit weg. Wie draaiden er op voor de bankencrisis?. Van Rutte hebben we nog € 1000,- tegoed. Er zijn nog teveel mensen die op een leuk koppie stemmen in plaats van op de inhoud Waarom moet het tegen het kaliber Rutte aanzitten, het kan echt veel beter

 3. HD

  Pieter gaat het hem niet worden, Pieter is veel te eerlijk.
  En dat is voor een politieke loopbaan geen juiste eigenschap, ik de politiek moet je alles en iedereen met droge ogen kunnen vernietigen, kijk maar naar Rutte die is er zeer bedreven in.

 4. Cootje

  Het cda zal zeker opknappen met omtzigt . De enige niet nagemaakte

 5. Seneca

  Tim heeft 100% gelijk! Het bestuur is een door en door verrot politiek correct zootje. Indien men de heer Omtzigt geeft waar hij recht op heeft, nl. het lijsttrekkerschap, dan zal het cda eindelijk eens een eerlijke politiek kunnen voeren, iets dat nog nooit in het bestaan van het cda is voorgekomen.

 6. Emma Louise

  Pieter Omtzigt is een uitstekend kamerlid maar geen uitmuntende verbinder die het CDA nu echt wel nodig heeft.
  Vanavond zal waarschijnlijk Wopke Hoekstra als lijsttrekker worden gepresenteerd. Wopke is in staat om een aantal zetels van de VVD af te snoepen. Dat is niet zo fijn maar Wopke zit op de uiterst rechtse flank en dan mag het.

  1. EvertB

   Uw voorspelling is vanavond helemaal uitgekomen.

 7. Drollevanger

  Omzicht, door 79,5 CDAers gewenst en gerespecteerd kan beter overstappen naar de PVV of het FVD. Bij het CDA komt hij nooit aan de bak voor
  Hij wordt niet gepruimd door het achterbakse deel van de CDA leden. Die moeten liever een te sturen meeloper aan het roer.
  Omzicht is te eerlijk en te recht door zee.
  Fijnen en motregen daar wordt je het vaakst door bedonderd

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.