Onderzoeksrapport toeslagenaffaire laat geen spaan heel van kabinet: ‘Men praat over aftreden’

Kabinet, Tweede Kamer, de ministeries van Financiën en Sociale Zaken, de Nederlandse rechtspraak en de Belastingdienst hebben allemaal op grote schaal gefaald in de toeslagenaffaire. Dat is de conclusie van de parlementaire commissie hierover in haar eindverslag. Volgens journalist Ton F. van Dijk wordt er in het kabinet gesproken over een mogelijk aftreden van de héle regeringsploeg.

Eindelijk is het dan zover. Er is een onderzoek uitgevoerd naar de toeslagenaffaire en van dat onderzoek is nu een rapport opgemaakt. De conclusies liegen er niet om: overal is er een enorme puinhoop gemaakt. Rechters hebben verkeerd gehandeld, de Tweede Kamer heeft het laten liggen, de Belastingdienst heeft er potje van gemaakt, en — bovenal — het kabinet en de ministeries van Financiën en Sociale Zaken hebben op grote schaal geblunderd. Hele families zijn kapotgemaakt, en dat komt door overheidsinstellingen.

De NOS vat samen:

Dat het onrecht ongekend was, blijkt volgens de commissie onder meer doordat het lang heeft geduurd voordat de omvang en ernst door de politieke en ambtelijke top werden erkend. Bovendien was de informatievoorziening vanuit de Belastingdienst beperkt en stond de manier waarop ouders werden aangepakt in geen verhouding stond tot wat hun werd verweten, vaak ook nog eens onterecht.

En dan is dit er ook nog:

In het rapport wordt de rol van veel betrokken huidige en voormalige bewindslieden kritisch besproken. De hardste kritiek lijkt uit te gaan naar Eric Wiebes, staatssecretaris van Financiën in het tweede kabinet-Rutte en nu minister van Economische Zaken. Hij krijgt het verwijt dat hij vanaf augustus 2017 “persoonlijk op de hoogte was van de groepsaanpak, de gebrekkige rechtsbescherming en de disproportionele gevolgen voor ouders van de fraudeaanpak”.

Met andere woorden, de politiek heeft er een enorme puinhoop van gemaakt. Het is ondenkbaar dat hier niemand voor verantwoordelijk wordt gehouden.

En dat brengt me bij een tweet van journalist Ton F. van Dijk:

Hij voegt daar aan toe (en nee, deze man is bepaald geen rechtse houwdegen, hij stond eerder dit jaar aan de start van de hetze tegen FVD):

Als zelfs mainstream journalisten roepen dat het kabinet niet meer kan blijven zitten móét het gewoon einde oefening zijn voor Rutte III. Natuurlijk is dat voor die politici verder helemaal geen probleem. Ze treden officieel af, blijven demissionair aan, en kunnen na de verkiezingen gewoon weer een nieuwe regering vormen door te zeggen dat de vórige regering al verantwoordelijkheid had genomen voor het eigen falen.

Dus ja. Klaar is kees. En Kees ook.

En dat… dat steekt. Zo gaat het steeds in de politiek maar gezien het lijden dat de betrokkenen veroorzaakt hebben moet je je afvragen of er geen ruimte is voor vergaande maatregelen, onder meer met behulp van het strafrecht. Want het kan toch niet zo zijn dat hele families kapot zijn gemaakt, maar dat de verantwoordelijken feitelijk even een tikje op de vingers krijgen en daarna weer lekker door kunnen gaan met hun carriere?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Jack Flash

  “Men praat over aftreden”
  Better late than never.

 2. HD

  Ik weet al wat Mark gaat zeggen, ‘ sorry ‘
  Asscher wast zijn linkse handen in onschuld, en rest hobbelt er achteraan.

 3. Cootje

  Wiebes moet echt niet aftreden , aangezien zijn populariteit bij de Groningers en de belasting delinquente . En wegens zijn verdiensten voor het volk een ras echte politicus van VVD huizen die het vak van baantjes carroussel van de veelvraat loek hermans heeft geleerd en die ook nergens succesvol was. En onderleiding van meester Rutte die de ambtenarij met de Rutte doctrine opzadelde en het wetenschappelijk bureau van justitie wetenschappelijk de voor hem juiste teksten moesten waarborgen , let op de afschuif comedie is van af vandaag begonnen en we lieten een plas ————————————————-

 4. Telex

  Ze vallen elkaar heus niet aan, nou ja een beetje natuurlijk want de verkiezingen komen er aan. Wiebes is nu al in z’n tweede functie onderuit gegaan, maar of ze hem zullen offeren nee, want dan moeten ze allemaal met de hand in eigen boezem. Beste mensen noem mij nu eens 1 ding waarin dit kabinet en de drie ervoor zo prijzenswaardig in gehandeld hebben. Ik ben nieuwsgierig naar uw antwoord

 5. Cootje

  En eens het bewijs de hilarische woorden van Wilders wij leven in een bananen republiek met een NEP parlement

 6. Cootje

  De Rutte doctrine kon 70 burger doden bombardement in zijn archieven houden , deze doctrine hadden ze graag bij de Catshuis brand onder het vloerkleed willen houden , meestal in deze bananen republiek als ze echt in het nauw zitten offeren ze EEN slachtoffer die dan in stilte aan de zijlijn moet wachten dat het old boys netwerk een mooie baan voor hem of haar heeft , oogjes en snaveltje toe

  1. LifeBuddy

   Co ,je hebt nog een Misdaad tegen de mensheid vergeten van rutte & CO doctrine, waar de arische sLinkse Nep Media Ook Mede schuldig aan is. Maar ja, 1000 miljoen euro per jaar op je bankrekening is Veel belangrijker dan al die kindertjes!
   h*tps://www.ad.nl/buitenland/10-000-gevluchte-kinderen-na-aankomst-in-europa-vermist~aa041476/

 7. Pieter48

  Laten we nog wat affaires onderzoeken.Zoals het belachelijke drama dat biomassa heet. Het project over de Maas. En hoe het komt dat er in dit voorheen rijke land er voedselbanken bestaan. En hoe het komt dat de werkende mens in dit land financieel steeds verder het moeras in gaat. Aftreden van deze regering gaat niet gebeuren. Als er een nieuw kabinet mocht komen dan graag met politici die de belangen van de bevolking zullen behartigen. Kans daar op zal klein zijn.

  1. Cootje

   In deze carroussel onmogelijk er bestaat namelijk een fake democratie , als alle top bestuurders en politici strafrechtelijk vervolgt kunnen worden voor hun daden en hun beleid ,

   1. Cootje

    DAN WAREN ZE ER NIET

 8. Cootje

  Er is hier een transgender onder verschillende namen die deze leugenaars en zakkenvullers hoog in het vaandel heeft staan , en deze aanslag op de rechtsstaat onderleiding van top bestuurders en top ambtenaren en top politici van een hoge kwaliteit voorziet in de voortzetting van deze banen republiek .met de slogan de ene hand wast de andere hand

 9. Perseus

  Helaas is het nog nooit gelukt leden van een zitten kabinet strafrechtelijk te vervolgen. Daarentegen kun je als oppositieleider makkelijk vervolgd worden voor je mening

 10. Perseus

  En ze namen een slok en deden een plas……en alles was weer zoals het was
  Het excuus om aan te blijven zal wel weer het landsbelang zijn.
  Ze kunnen het Nederlandse volg, waar ze zo van houden, immers niet in de steek laten.

 11. Nostradamus

  Dit moet het begin zijn. Zodra ze afgetreden zijn moeten de verantwoordelijken aangeklaagd worden. En dan doel ik niet alleen de verantwoordelijke ministers maar ook de hoge ambtenaren bij o.a. de belastingdienst en ministeries.

  1. Perseus

   Dat zou heel mooi zijn.
   Echter gaat dit nooit gebeuren.
   Zelfs na WO2 bleven de plucheplakkers gewoon op hun post

  2. halo1

   Lekker makkelijk hoor.. valt me tegen van u. Denkt u nu echt dat er echt helemaal geen frauduleurs zijn geweest? Het betrof trouwens merendeels niet-oorsprong-Nederlanders, moeten die nu echt allemaal uit de wind gehouden worden en “royaal gecompenseerd”? Dat gaan u en ik dan betalen. Waarom noemt niemand dit aspect?

   1. Perseus

    Beste halo1
    Heel simpel.
    In Nederland ben je onschuldig tot het tegendeel bewezen is.
    In dit geval is het tegendeel nooit bewezen en hebben de verantwoordelijk ambtenaren het ontlastende bewijs gewoon genegeerd en verdonkeremaand.
    Velen zijn in de strijd met de instanties huis en haard kwijt geraakt. “royaal gecompenseerd” Euro 750,- eenmalig is dan een misplaatste term.

    Voor wat betreft “niet-oorsprong-Nederlanders”, met alle respect, dat mag het criterium niet zijn als bewijslast. Indien de overheid zorgvuldig had gehandeld hadden ze gezorgd voor een gedegen bewijslast. Het kan u en mij ook gewoon overkomen.

   2. Nostradamus

    Wat Perseus zegt.

    En ja, de echte fraudeurs moeten nog steeds aangepakt worden. Ongeacht waar ze vandaan komen. En mochten ze er tussen zitten die een dubbel paspoort hebben, dan mag van mij die Nederlandse ingetrokken worden.

    De echte veroorzakers zijn de beleidsmakers die teveel, te ingewikkelde constructies bedenken om geldstromen teweeg te brengen. Wellicht bewust. Zie zien door hun eigen bomen het bos niet meer maar gaan rustig door met nieuwe bomen planten.

 12. yellow thread street

  Rutte heeft ons land verpatst aan Brussel en er een chaos van gemaakt.
  Oplopende afdrachten aan de EU, ons land volpompen met gelukszoekers, heulen met links, de Islam geen strobreed in de weg gelegd, de AOW leeftijd verhoogd, de (ouderen)zorg uitgekleed, en er staat ons nog heel veel meer ellende te wachten.
  Af en toe denk ik wel dat ze het bewust doen van hogerhand.

  1. Cootje

   Het addertje onder het gras komt na de verkiezingen de discussie wie de Corona rekening gaat betalen inclusief de 85 miljard euro die gewoon is weggegeven aan zuid Europa waarvan Italië 6% krijgt ruim 5,5 miljard gratis van de Nederlander gehad onder de kerstboom en als dank nemen ze een bosje tulpen ,

  2. Perseus

   Wacht maar tot na de verkiezingen.
   De geleende miljarden, zullen toch terugbetaald moeten worden.
   Dat kan alleen door de lasten van de burger te verzwaren.

 13. cronewillie@gmail.com

  tja linkse kreukelaars
  om orde te herstellen met dit linkse
  zooitje moeten we gaan stemmen
  op wat die linkse kreukelaars noemen
  (complot denkers populisten en meer
  van dat onzinnig geroep toeter)
  helft van de bevolking die ziende blind
  waren gaan misschien eindelijk het licht zien.

 14. Cootje

  Onze broeder of ik moet zeggen onze zuid Europese broeder macron heeft Corona , wel gevaarlijk voor zijn veel oudere vrouw . Onze horeca krijgt 63% netto schade vergoeding Corona . En er gaat 85 miljard naar het herstelfonds in Europa heerlijk hè die solidariteit . Macron kan rustig uitzieken met zijn vrouw op afstand van onze bijdragen

  1. Perseus

   Tot nu toe is er niet één wereldleider aan Corona overleden……
   Mijnheertje Macron, loopt over een paar weken ook weer gewoon Europa te tiranniseren.

 15. Linksbuster

  Onze bekwame en fatsoenlijke bestuurders laten een spoor van ellende achter..
  Stem ze weg, trap de ambtenaren top, en de KOZP rechters eruit.
  De hoogste tijd om eens grote opruiming te houden.
  Stem rechts met een sociaal gezicht..Stem PVV!

 16. Response

  Ik vrees het volgende; Met de kennis van nu had het anders gemoeten. Glas, plas, was.

 17. C.A.Barstow

  Landverrader Rutte en aftreden?
  vergeet het, deze verachtelijk huichelaar en misleider wil zijn klus afmaken namelijk,
  onze soevereiniteit verkwanselen aan dat smerig linkse ratten nest in Brussel.

  Stem tegen de EU, stem tegen links,
  Stem PVV.

 18. saddy

  Hoezo falen?

  Er is bewust, en ongetwijfeld in opdracht, versnipperd, verdraaid, weggelaten enz.

  Dat zijn criminele handelingen. Falen is niet crimineel.

  Het wordt steeds duidelijker dat zowel de EU als de nationale parlementen maximaal gebruik maken van het feit dat ze geen rekenschap aan een onafhankelijk orgaan hoeven af te leggen.
  Als er iets per direct moet veranderen dan is het dit wel, samen met het opheffen van onschendbaarheid voor van alles en iedereen.

  1. unlocked

   quote samen met het opheffen van onschendbaarheid voor van alles en iedereen. end

   Deze wetgeving zullen de regenten nooit accorderen net zo min als ze wachtgeld regelingen zullen opgeven.

   stem sociaal, stem PVV

 19. Morgan4321

  Strafrecht is helaas geen oplossing. Pikmeer arrest en zo.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.