Oxford-professor: ‘Veel te vroeg om te stellen dat nieuwe corona-variant 70 procent besmettelijker is!’

Wetenschappers spreken zich uit tegen de claim dat de nieuwe virusvariant die in Groot-Brittannië is opgedoken daadwerkelijk 70 procent besmettelijker is dan het originele Covid-19. Sowieso is de angst die erdoor wordt aangewakkerd onterecht, want het lijkt niet dodelijker te zijn dan het originele virus uit Wuhan.

Carl Heneghan, professor Evidence Based Medicine aan het Nuffield Department of Primary Care, dat is verbonden aan de Universiteit van Oxford, is bijzonder sceptisch over de claim dat de nieuwe variant van COVID-19 tot 70 procent besmettelijker is dan het originele coronavirus dat nu de wereld in zijn greep houdt. Volgens hem is het namelijk veel te vroeg om daar conclusies over te trekken. En daarin is hij niet alleen, zo zegt hij zelf:

‘Alle experts zeggen dat het veel te vroeg is om dergelijke conclusies te trekken over de besmettelijkheid van deze nieuwe variant.’

En eigenlijk maakt het niet eens zoveel uit. De nieuwe variant schijnt niet dodelijker te zijn dan het origineel, dus waar hebben we het over? Als iedereen zich aan de maatregelen houdt dan kan ook die nieuwe variant niet overspringen.

Zelfs als het klopt van die 70 procent, dan ben je dus in feite alleen makkelijker te besmetten als je je toch al niet aan de regels houdt. Zo simpel is het. En als die 70 procent niet klopt, dan verandert dat nog steeds niets aan de situatie. Het angst zaaien mag wel eens ophouden: zolang iedereen zich aan de regels blijft houden en zoveel mogelijk het contact met anderen beperkt, heeft het virus überhaupt geen kans om zich op zo’n manier te gaan muteren.

Bovendien: de vaccinaties komen eraan, dus laat laat die hele angst maar gewoon achterwege.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Gerda2

  Een kunstmatige verhoging van de z.g. besmettingscijfers.
  Er is tot nu toe niets dat erop wijst in de cijfers.

 2. Nico Sibelijn

  “De nieuwe variant schijnt niet dodelijker te zijn dan het origineel, dus waar hebben we het over? ”

  We hebben het over een grotere besmettingsgraad en die leidt, zeker als de maatregelen beperkt worden nageleefd, tot een veel hoger aantal besmettingen en dus ziekenhuisopnames en doden.

  Zo ingewikkeld is dat toch niet?

  1. ManX

   De befaamde viroloog Dr. Nico Sibelijn is door Rutte gesmeekt per direct het roer in het OMT zowel als het RIVM over te nemen: hij is de enige die het land door deze barre tijden kan leiden.

   1. Loelap

    Lol

  2. Appelstroop

   Het ging om de 70% besmettingsgraad die door alle kranten werdt gekopt. Daar vindt hij en andere experts het nog veel te vroeg voor om dat percentage te hanteren. Zo ingewikkeld is dat toch niet? Tuurlijk gaan meer besmettingen meer doden opleveren, maar daar ging het niet over. Weet ook niet waar dat getal vandaan kwam en op welke basis dit is verkregen. Overigens staat wel vast dat de ‘nieuwe’ variant (september) een stuk besmettelijker is, alleen zou de 70% wat meer of minder kunnen zijn.

  3. anti rutte

   We hebben over niets anders dan een melding dat het virus WEDEROM gemuteerd is en dat een enkele boodschapper stelt dat het virus mogelijk besmettelijker is dan de oude variant strónt vlé®k

   We hebben het over niets anders dat er onderzoek moet komen of deze mutatie te behandelen is op dezelfde manier als de oude variant strónt vlé®k

   Omdat het gaat over geruchten staat er helemaal niets vast anders dat de vaccinatie complete onzin zijn omdat het virus sneller muteert dan dat een vaccin beschikbaar is strónt vlé®k

   Wat doen de autoriteiten ? vast houden aan hun idioterie om grenzen te sluiten. Als of een virus stopt bij de grens strónt vlé®k

  4. JochemX

   Nare man die professor Heneghan, we waren net zo lekker paniek aan het schoppen om dat vaccin zo snel mogelijk te slijten, komt hij ons spelletje verpesten.

   1. Petrazoveel2

    +++

 3. ZWEEDSE K0K

  De grote Britse vrijheidsstrijder Boris Johnson is de uitvinder van het percentage.
  Zou deze grote staatsman een onwaarheid vertellen?

  Welnee, hij leidt the UK naar een glorieuze toekomst

  1. JochemX

   Nee man, daar gaat Boris helemaal niet over, maar dat hij de Britten bevrijdt van het EU- juk, daar hebt u weer gelijk in.

  2. Linksbuster

   Waar komt die haat voor de Britten toch vandaan cockhals….je vader lid geweest van de nsb?…je moeder kaalgeschoren na de bevrijding door o.a het Britse leger,…of bevalt het feit dat de Britten geen extra gelukzoekers meer willen opnemen u niet.
   Vertel eens waar die ziekelijke haat toch vandaan komt.

   1. Rieks

    heb nogal wat ervaringen met Engelsen (niet:Britten) en geloof me, Engelsen zijn een onbetrouwbaar en asociaal zootje.

  3. anti rutte

   onze zweedse micro zwetscock kan de zelfstandige UK niet pruimen. Volgens de micro zwets cock moet iedereen blind achter Brussel aan marcheren.

   nexit nu , stem sociaal , stem PVV
   7.000.000.000 euris terug op nationale balans

   1. Linksbuster

    Q.
    ….nexit nu , stem sociaal , stem PVV
    7.000.000.000 euris terug op nationale balans…
    Wellicht geld om de zkhs capaciteit wat op te krikken en we weer gewoon kunnen doen..al vindt shit vlekje1 dat niet nodig.

   2. Linksbuster

    Heeft ie aandelen brussel dan????

 4. ropart

  alles halen ze uit de kast om maar te voorkomen dat er hier mensen aan een nexit gaan denken.

 5. Linksbuster

  Tis….
  Prof,Dr,Ir,Ing, Ds. N.Sibelijn … Man X
  Aka wìm scheefbek de zuigtròl.

 6. saddy

  “”Het angst zaaien mag wel eens ophouden: zolang iedereen zich aan de regels blijft houden en zoveel mogelijk het contact met anderen beperkt, heeft het virus überhaupt geen kans om zich op zo’n manier te gaan muteren.””

  Deze alinea begint zo goed, die angstzaaijerij MOET idd ophouden.
  Maar uit de andere zin haal ik dat Wout denkt dat het virus muteert als het onderweg is van de een naar de ander. En dat is niet zo. (Of ik lees niet goed)

  Verder lijkt het me dat een virus dat zich 70% sneller verspreidt en niet voor meer doden in een populatie zorgt een minimaal 41% lager sterfterisico moet geven.

  Geen enkel vaccin is gebaseerd op puur het Sars-Cov-2 vaccin dus als ze werken dan werken ze ook voor de mutaties.

 7. Rieks

  4 dagen geleden moest Europa dicht voor reizigers uit Engeland, geen vluchten, veerboten uit angst voor nieuw virus. Maar na twee dagen al zegt de Europese Commissie en Frankrijk dat de grenzen weer open moeten. Toch niet gek dat we geen vertrouwen hebben in zulke bestuurders.

 8. de ziender

  Krijgen jullie het nog steeds niet door dat, hoe langer jullie het religieuse geloof vast blijven houde, hoe langer we met deze onzin bezig blijven.. Trouwens: als de economie totaal is ingestort, wordt ALLE zorg volkomen onbetaalbaar. Wordt wakker, en schudt het imago van vaxiwappie van je af!

 9. liefdevol rechts

  Ze zijn bang voor een opstand en dat kunnen ze niet hebben dus komen ze maar met een variant (mutatie) van het virus om zo de menigte in het gareel te houden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.